Bezár

Internet

Rovó László: a következő 100 évet alapozzuk meg az SZTE-n!

Rovó László: a következő 100 évet alapozzuk meg az SZTE-n!

2021. május 06.
4 perc

Exkluzív interjút adott lapunknak az SZTE rektora. Rovó Lászlót kérdeztük a modellváltásról; a történelmi nagyságrendű pénzről, ami az egyetemhez kerül majd; a saját szerepéről és arról is, mit nyerhet majd Szeged és a régió azzal, ha jól megy és sikeres az SZTE.

Mint arról a SzegedMa korábban már beszámolt, Palkovics László szerint 100 milliárd forintnál is több forrást kap majd az SZTE a modellváltással összefüggésben. Prof. Rovó László, a Szegedi Tudoményegyetem rektora most azt mondta, akkora források nyílnak meg az egyetem előtt, amelyekre az alapítása óta nem volt példa, és az intézmény következő évtizedeit is bebiztosíthatja.


– Nem túlzás, a következő 100 év tudományos, oktatás-fejlesztési alapjait rakjuk most le Szegeden ezeknek a forrásoknak köszönhetően. Ilyenre Klebelsberg Kuno ideje óta nem volt példa – emelte ki a rektor, aki azt mondta, az egyetem következő 10 éves periódusára 180 milliárd forintos fejlesztési kerettel számolnak. Ez azt jelenti egyebek mellett, hogy az SZTE nemzetközi szerepe is erősödni fog.


– A miniszterelnök a napokban garantálta egy belső egyeztetésen, hogy azok a fejlesztési elképzelések, amelyeket leadtak az egyetemek, meg tudnak valósulni, a források rendelkezésre fognak állni, és nagyjából abban az ütemezésben, ahogy ezt az intézmények szeretnék – tette hozzá Rovó László. – A legmodernebb oktatási eszközöket szerezzük be, a Science Parkban egy új technológiai kampuszt fogunk létrehozni, ami kapcsolódni fog dél-alföldi régió fejlesztéséhez; az ELI köré új tudományos, kutatási infrastruktúra épül ki, de a Nyugat-Balkánon is tovább akarjuk erősíteni a központi szerepünket – sorolt fel néhány példát, és szerinte az SZTE nemzetközi helye is felértékelődik majd az intézmények közötti rangsorban mindennek köszönhetően.


A város és a régió is nyerni tud a modellváltás miatt


A rektor szerint főleg az „egyetemen kívüli erők” próbálták meg átpolitizálni a modellváltást, pedig az szakmai kérdés, és az egyetem jövőjének, lehetőségeinek ügye, nem a politikáé. A modellváltással pedig olyan esélyek nyílnak meg az SZTE előtt, amelyekkel nyerni tud a város és a régió is. A fejlesztési tervek ugyanis az egyetem minden területét érintik majd, de túl is mutatnak az SZTE falain, mivel helyi vállalkozásokat is igyekeznek partnerként becsatornázni az universitashoz – magyarázta a rektor.


Így nem csak az SZTE, hanem a szegedi és régiós cégek, vállalkozások, szereplők is nyertesei lehetnek az egyetemi átalakulásnak.

 

– Én bizalmat kértem a kollégáimtól, az egyetem vezetőitől akkor, amikor a modellváltásra készültünk. Most már nyugodtan mondhatom, és bárki számára látható is, hogy ez a bizalom nem volt alap nélküli – magyarázta, utalva a történelmi nagyságrendű forrásokra és a lehetőségekre, amelyek a szegedi egyetem előtt megnyíltak.

 

Nem akart kuratóriumi tag lenni


Hangsúlyozta, nem szeretett volna bekerülni az SZTE-t irányító alapítvány kuratóriumába, ezt jelezte is korábban, mert azt más szerepnek tekinti, és nem vágyik újabb pozícióra sem.

 

– A kurátoroknak – olvasatomban – az a szerepe, hogy az egyetemet erősítsék meg az ország szövetében, és segítsék az egyetem szakmai és stratégiai céljainak elérését, érdekeinek érvényesítését. A rektornak és a kancellárnak más a szerepe és a feladata. Az egyetem sikere ezeknek a szereplőknek az együttműködésén alapszik majd elsősorban – fejtette ki Rovó László, aki úgy látja, a nyilvánosságra került szegedi kurátorok nevei alapján mindez Szeged esetében adott lesz, mindegyikük erősíteni tudja az SZTE-t és az intézmény céljait.

 

Újra indul: izgalmas időszak jön


Úgy néz ki, a személyét sorozatosan érő, esetenként rendkívül durva, vagy éppen alpári politikai támadások sem vették el a kedvét Rovó Lászlónak, mert most lapunknak hivatalosan is megerősítette, indulni fog a rektorválasztáson. Úgy látja, most egy nagyon jó csapat irányítja a Szegedi Tudományegyetemet, és különösen izgalmas időszak következik az SZTE életében. A következő 100 év intézmény- és tudományfejlesztését kezdhetik el. A mostani csapat pedig garancia arra, hogy ezt sikerre is vigye – jelentette ki a rektor.


Link: szegedma.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek