Bezár

SZTEhírek

Kiallitas_8

Nobel-témahét Karikó Katalin alma materében, a kisújszállási Móricz Zsigmond Református Kollégiumban

Nobel-témahét Karikó Katalin alma materében, a kisújszállási Móricz Zsigmond Református Kollégiumban

2023. december 07.
3 perc

Nobel-lázban ég a kisújszállási Móricz Zsigmond Református Kollégium: december 4. és 8. között prezentációkkal, alkotói pályázattal, tematikus sétákkal, kiállítással és teremavató ünnepséggel kapcsolódnak a Nobel-hetekhez. Az iskola bejárata fölé kifüggesztették büszkeségük, Karikó Katalin arcképét.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Tematikus hetet rendez a Móricz Zsigmond Református Kollégium a Nobel-díj átadása kapcsán. Karikó Katalin egykori iskolájában december 4-én, hétfőn indult a programsorozat: Tóth József főigazgató foglalta össze a hét történéseit és elmondta, hogy vasárnap milyen történelmi eseményt lehet végigkövetni.

– Minden osztályba bemegyünk a héten egy órára, és két prezentációt mutatunk be. Az egyik prezentációt az adott évfolyam diákjai készítik a Nobel-díjról, magáról Alfred Bernhard Nobelről, a magyar Nobel-díjasokról, illetve Karikó Katalin életútját dolgozzák fel. A másik egy tanári prezentáció: a természettudományi munkaközösség pedagógusai adják elő. Ez magával a tudományos felfedezéssel, a hírvivő RNS technológiával foglalkozik, valamint a Covid elleni védőoltással – mondta el Szabó Tamás igazgatóhelyettes, biológia szakos tanár.

Kiallitas_5

Kiállítást is rendeztek a Nobel-témahét apropóján Karikó Katalinról.

Pályázatot is indított az iskola több műfajban. A tanulók írhatnak verset, novellát, elbeszélést – a téma Karikó Katalin életútjával vagy életművével kapcsolatos kell, hogy legyen. Zeneszámmal, tanulmánnyal, képzőművészeti alkotással, de akár számítógépes programmal vagy alkalmazással is pályázhatnak a középiskolások. A héten kell beadniuk a pályaműveket, az eredményhirdetés a jövő hét végén lesz.

- A testnevelés órák is tematikusan épülnek fel: itt, Kisújszálláson egy közös séta keretében kimennek az osztályok azokra a helyszínekre, amelyek Karikó Katalinhoz köthetők – fűzte hozzá Szabó Tamás. A Nobel-témahét egyik csúcspontja december 8-án, pénteken az első órában lesz, amikor a Jermy Gusztáv Szertármúzeumhoz legközelebb lévő biológia termet Karikó Katalinról nevezik el ünnepélyes körülmények között. Meghívást kaptak az eseményre a város képviselői, a tanári kar, az osztályok képviselői és ott lesz „Berci bácsi” (Tóth Albert, Karikó Katalin biológiatanára) is, aki arról beszél majd, hogy milyen tanítvány volt Karikó Katalin.

Az_iskola_ejjel

A Móricz Zsigmond Református Kollégium éjjel. A bejárat fölött a Nobel-díjas tudós, Karikó Katalin arcképe.

A középiskola épületén is látható, hogy mennyire büszkék egykori tanítványukra, a fiziológiai és orvosi Nobel-díjas kutatóra: molinót függesztettek ki róla a homlokzatra. A második emeleten kiállítást rendeztek be többek között a Szegedi Tudományegyetemről kölcsön kapott tárgyakból, fényképekből, illetve az iskolában őrzött emlékekből. Megtekinthető például az a 12. osztályos napló, amiből a látogatók megtudhatják, hogy milyen jegyeket kapott Karikó Katalin.

A Móricz Zsigmond Református Kollégium egyre szorosabbra fűzi kapcsolatát az SZTE-vel, az iskola képviselői az elmúlt évben több rendezvényen is részt vettek Szegeden, illetve közös kiállítást rendeztek Kisújszálláson Karikó Katalin gyűjteményéből. Januárra szerveznek egy látogatást, amikor érdeklődő diákokat hoznak el, hogy közelebbről is megismerhessék a Tisza-parti universitas természettudományi oktatását.

Vida-Szűcs Imre

Fotók: Móricz Zsigmond Református Kollégium

További cikkek a 2023-as Nobel-hetekről szóló oldalunkon.

Karikó Katalin, Krausz Ferenc, valamint a többi Nobel-díjas stockholmi előadása és a Nobel-díjátadó élő közvetítései itt követhetők.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek