Bezár

Sajtószoba

Kariko_Katalin_SZTE_nobelhetek

A tudomány fancy! – „Nobel-hetek a Szegedi Tudományegyetemen” ismeretterjesztő kampány

A tudomány fancy! – „Nobel-hetek a Szegedi Tudományegyetemen” ismeretterjesztő kampány

2023. december 04.
6 perc

Útjára indult a „Nobel-hetek a Szegedi Tudományegyetemen” ismeretterjesztő kampány. „Ahol a tudás és szándék találkozik” – az SZTE jelmondata jegyében szervezett programsorozat Szeged határain is túlnyúlik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Menő ma kutatónak lenni! A tudomány fancy! Karikó Katalin és Krausz Ferenc, a két magyar Nobel-díjas kutató nyomába eredve föltárul előttünk a tudomány színpompás világa. Induljunk, tarts velünk a felfedezőúton!” – Diákokat szólít meg a „Nobel-hetek a Szegedi Tudományegyetemen” ismeretterjesztő kampány. A tudomány és a kutatói munka népszerűsítését célzó programsorozat 2023. november 22-én kezdődött: szegedi diákokkal beszélgetett Karikó Katalin, aki szerint a kutatás a nyomozás izgalmához hasonló.

Híd Stockholm és Szeged között

A Nobel-hetek az SZTE-n című weboldal a háttér információn kívül összefoglalja a Szegedi Tudományegyetem ismeretterjesztő kampányához köthető friss magyarországi és svédországi történéseket.

Az SZTE honlapjáról elérhető weboldal rovatai közül a Livestream a svédországi, de online is követhető rendezvények linkjeinek a gyűjtőhelye.

A Nobel-díjasok programjai című rovatban Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszorának és Krausz Ferencnek, a szegedi ELI ALPS lézerkutató központtal együttműködő tudósnak a rangos kitüntetéssel kapcsolatos kötelezettségeiről, feladatairól adunk képet. A svédországi „Nobel-hetek” stockholmi történéseiről és történeteiről, főszereplőiről és vendégeiről a Szegedi Tudományegyetem kiküldött tudósítói adnak színes beszámolókat. Az exkluzív interjúk és fotók, a stockholmi vlogok a Nobel-hetek az SZTE-n weboldalon, az SZTE honlapján és közösségi médiafelületein egészítik ki a magyar kutatókat is ünneplő stockholmi Nobel-hét „hivatalos” tudósításait.

A Szegedi programok című rovat az SZTE és partnereinek a Nobel-hetekhez kapcsolódó aktivitásait mutatják be.

A Hírek az aktualitásokról szólnak.

Tudóspalánták a tudósokról

Rendhagyó tanórák sorozata foglalkozik a Nobel-díjjal, a Nobel-díjasokkal és a Nobel-díjas témákkal Kisújszálláson, Szegeden és Veszprémben is.

Például a veszprémi Lovassy László Gimnáziumban az intézmény és a szegedi egyetem alumnája, Praznovszky Tünde, a biológiatudomány kandidátusa tartott rendhagyó tanórát: az idén 50 éves Szegedi Biológiai Kutatóközpontról mesélve mutatta be a tudománytörténet változásait. A „Nobel-hetek ismeretterjesztő kampány” részeként folytatódik a rendhagyó tanórák sorozat Veszprémben is: Karikó Katalin szegedi egyetemi csoporttársával, Géczi Jánossal, a biológussal és sokoldalú alkotóval 2023. december 15-én rendhagyó tanórán találkozhatnak a Lovassy-gimnázium diákjai, beszélgetnek a természettudományok és a művészetek, a biológia és az irodalom kapcsolatáról.

A „Nobel-hetek a Szegedi Tudományegyetemen” kampány időszakában a biológia, a fizika, az irodalom, a kémia, a matematika és az osztályfőnöki órák egy részét a Nobel-díjas témák és kutatók megismerésére, diákok kiselőadásaira szánják, többek között a Szegedi Tudományegyetem gyakorló iskoláiban is.

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos információk elérhetőek az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

Az SZTE hírportálon Karikó Katalinnal kapcsolatos információk linkgyűjteménye itt.

Az SZTE hírportálon Krausz Ferenccel kapcsolatos információk az SZTE hírportáon itt.

A két új magyar Nobel-díjas – cikkek, videófelvételek Karikó Katalinról és Krausz Ferencről

Az mta.hu információgyűjteményének a linkje külön: https://mta.hu/mta_hirei/a-ket-uj-magyar-nobel-dijas-az-mtahu-cikkei-kariko-katalinrol-es-krausz-ferencrol-113197

A 2023. évi Nobel-díjasok online elérhető előadásainak ütemezése elérhető a https://www.nobelprize.org/ honlapról is.

Tudáspróba és ceremónia

A „Nobel-hetek a Szegedi Tudományegyetemen” kampány 2023. december 10-i programján együtt fogjuk megünnepelni Karikó Katalin orvosi-élettani, valamint Krausz Ferenc fizikai Nobel-díját. A nagyszerű természettudományos teljesítményekhez illően, az ünnepléshez kapcsolódó vetélkedőkön is a tudomány és a kreativitás áll majd középpontban.

A magyar Nobel-díjasok tiszteletére rendezett december 10-i szegedi egyetemi program-sorozatba bekapcsolódnak a szegedi tehetséggondozó szervezetek (Csányi Alapítvány szegedi közösségi ház, SZTE Junior Akadémia, Mathias Corvinus Collegium), az SZTE gyakorló iskolái és más intézmények érdeklődő diákjai.

A természettudományhoz kötődő bemutatókra és vetélkedő-sorozatra 2023. december 10-én, vasárnap 15 órától az SZTE Dugonics téri épületének JATE Klubjába várják a diákokat, kísérőiket és az érdeklődőket.

Az általános iskolások programját az SZTE JGYPK Tudástár szervezi.

Az SZTE Junior Tudáspróbán a középiskolások 3-3 fős csapatai vetélkednek. Jelentkezni december 7-ig, online regisztrációval lehetséges.

A vetélkedőkön való részvétel külön felkészülést nem igényel, de a Nobel-díjra vonatkozó ismeretek jól jöhetnek!

A középiskolások első három helyezett csapatának tagjai az SZTE Junior Akadémia által nyújtható intézményi felvételi pontokban részesülnek (I. helyezés: 10 pont, II. helyezés 8 pont, III. helyezés: 5 pont), amelyet a Szegedi Tudományegyetem szakjain érvényesíthetnek.

Tripla tárlat

Magyarország több városában is hozzájárult a Szegedi Tudományegyetem a Nobel-díjjal kapcsolatos ismeretterjesztéshez.

kk_kiallitas_veszpremben_img_7886

A 2022 decemberében megnyílt, Szegedről vándorútra indult kiállítás négy részből áll. Az SZTE Klebelsberg-könyvtár Karikó-gyűjteményének dokumentumai (archív fotók, oklevelek, iskolai füzetek, egyetemi diplomák, akadémiai és céges belépőkártyák), tárgyai mutatják be Karikó Katalin életútjának fontos állomásait. Az elmúlt három év díjesőjében született sajtófotók mellett a kitüntetések (érmek, kisplasztikák) szépségét fölnagyító műtárgyfotók mutatják be a tudományos élet kevéssé ismert ünnepi pillanatait. Néhány érdekes díj a maga szépségében látható az üveglapok alatt. A videók segítségével Karikó Katalin „megszólítja” a tárlatlátogatókat: elmondja a fiataloknak szánt jó tanácsait, bemutatja az mRNS-terápiát.

A „Karikó Katalin útja a Lasker-díjig és tovább” címmel, az SZTE gondozásában rendezett kiállítás a Nobel-hét időszakában Veszprémben a Lovassy-gimnáziumban 2023. november 27. és december 15. között, Kisújszálláson a Móricz-gimnáziumban 2023. december 1. és 2024. január 18. között, Pécsett a PTE Általános Orvostudományi Kar épületében 2023. december 4. és 2024. január 19. között látogatható.

Évfordulós Nobel-díjas előadások

A szegedi egyetemi berkekből indult Nemzeti Orvosbiológiai Alapítvány tehetséggondozó programját Karikó Katalin anyagilag is támogatta. A szervezet országos hálózattá növekedett Nemzeti Tudósképző Akadémiája 2023. december 13-án a Lovassy-gimnázium diákságával is megismerteti Randy Schekman Nobel-díjas professzor és felesége, Sabeeha Merchan munkásságát. A vendégek nem ismerik személyesen Karikó Katalint, de néhány díj összeköti a tudósokat. Az SZTE gondozásában megnyílt Karikó Katalin-kiállításon az amerikai sejtbiológus, Randy Schekman ráismerhet majd az általa 1996-ban átvett, Veszprémben műtárgyfotón és a maga szépségében is bemutatott Canada Gairdner International Awardra.

Karikó Katalin és Randy Schekman is megkapta már az amerikai Nobel-díjnak is nevezett Albert Lasker-díjat az orvosi alapkutatásért, a Louisa Gross Horwitz-díjat, valamint a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat.

A kutatók közti kapcsolathálót erősíti, hogy Karikó Katalin, valamint a Randy Schekman és Sabeeha Merchant tagja az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémiának. Ráadásul mindkét kutatónőt megválasztották a German National Academi of Sciences of Leopoldina tagjának.

Randy Schekman, továbbá Thomas C. Südhof is részt vesz Szegeden a Nobel-díjasok és tehetséges diákok XXI. találkozóján: 2023. december 13-15. közötti programon az SZTE TIK kongresszusi termében előadást tartanak Nobel-díjuk 10. évfordulóján.

SZTEinfo

Fotó: SZTE NKI

További cikkek a 2023-as Nobel-hetekről szóló oldalunkon.

Karikó Katalin, Krausz Ferenc, valamint a többi Nobel-díjas stockholmi előadása és a Nobel-díjátadó élő közvetítései itt követhetők.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek