Bezár

SZTEhírek

SZTE_Bathory_verseny_plakat_nyito

Új történelmi tanulmányi versenyt hirdet az SZTE a középiskolásoknak

Új történelmi tanulmányi versenyt hirdet az SZTE a középiskolásoknak

2023. december 15.
5 perc

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Történeti Intézet Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék, valamint az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola közösen szervezi meg a Báthory István Középiskolai Történelem Tanulmányi Versenyt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Gyakorló Gimnázium tanárai évek óta eredményesen készítenek fel tanulókat országos történelemi tanulmányi versenyekre, ahol szép eredményeket érnek el. Ezek közül is kiemelkedik a legrangosabb OKTV (Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny), mely döntőjének rendszeres résztvevői az iskola tanulói. Ugyanez elmondható filozófia tantárgyból is. A tehetséggondozás egy régi, nagy hagyományokkal bíró folyamat az iskolában és a munkaközösségben, erre a jövőben is nagy hangsúlyt fektetnek. Az idei tanévben is minden évfolyamból jutottak már tovább (egyelőre) regionális fordulókba tanulók, mind az OKTV, mind más országos történelem versenyeken. Ennek tükrében logikus, hogy egy középiskolásoknak szóló, történelmi tanulmányi versenyt szervez az SZTE egyik tanszéke és a gyakorló gimnáziuma. Blazovich Péter főszervezővel és Izing Mátéval, a verseny közkapcsolati referensével beszélgettünk a verseny menetéről és jövőjéről.

- Hogyan jött az ötlet, hogy történelemből is legyen egy (részben) egyetemi szervezésű verseny földrajz, biológia, kémia után?

- A verseny ötlete egy hosszabb együtt gondolkodás eredményeképpen született. Egy közös szakmai munka során kapcsolatba kerültem Papp Sándor professzor úrral és azzal a munkacsoporttal, akivel együtt dolgozik. Majd a projekt végén összeültünk és beszélgettünk, „szakmáztunk” egy kicsit és áttekintettük azokat a kapcsolódási pontokat, amelyekben közösen tudunk dolgozni, ami hasznos lehet az egyetemnek és az iskolánknak is. Szerencsések vagyunk, mert professzor úr teamjének tagja egykori diákunk, Marton Gellért is, aki szívügyének tekinti a közös munkát.

- A névválasztás egyértelmű, de mennyire lesz hangsúlyos az SZTE történelme a versenyen?

- Elsősorban a középiskolai történelemi témák szerepelnek a versenyfelhívásban, hiszen az a célunk, hogy a verseny segítse az emelt szintű érettségire történő felkészülést a tanulók számára. Ez lenne a praktikus oldala a részvételnek. Azonban a döntő feladatai között prezentáció elkészítése és bemutatása is szerepel. Így a későbbiekben meghatározhatunk olyan témát is, amely kizárólagosan az egyetem történetét mutatja be, de ez az idei versenykiírásban nem szerepel, a lehetőség azonban megvan.

- Mitől lesz különleges a megmérettetés, mi teszi vonzóvá a diákok, tanárok számára?

- Nemcsak a klasszikus történelmi ismeretekben kell a versenyzőknek jártasságot mutatniuk, hanem például számítástechnikai ismeretek alkalmazására is szükség van a verseny során. Ennek köszönhetően a digitális kompetenciájukat fejleszthetik. A versenyen résztvevők mélyebb tudást szereznek az adott tananyagban, valamint képessé válnak az önálló ismeretszerzésre, a megfelelő szakirodalmak felkutatására, illetve az áttekintett források szintetizálására, az ismeretek gyakorlati alkalmazására.

- Felvételi eljárásban jelent-e pontot, előnyt?

- Az idei és a következő évi verseny során plusz pontokat nem kapnak a tanulók, de terveink között szerepel, hogy a döntőbe jutott tanulók plusz pontokat szerezhessenek, ha az SZTE-re jelentkeznek olyan alapszakokra, ahol a történelem a felvételi tantárgy. Ebben a kérdésben azonban az egyetem Szenátusa hozza meg a döntést.

- Kiknek szól?

- Természeten minden érdeklődő diáknak szól, ezért nemcsak a gimnáziumok, hanem az országban működő összes középiskola számára kiküldtük a versenykiírást. Nagy segítséget jelentett a Junior Akadémia, így az SZTE partneriskolái is részt vesznek a versenyen. Célunk az is, hogy a közeljövőben nemzetközivé tegyük a versenyt. Nem szabad elfelejteni, hogy Báthory István neve nagyon jó hívó szó az erdélyi magyar fiatalok számára, ez a verseny híd szerepét is betöltheti a tágabb régióban az egyetem és a határon túli magyar diákok között. Arra is kitérnék, hogy Lengyelországban Báthoryt az egyik legjobban tisztelt lengyel uralkodónak tartják (csak egy apró érdekesség, hogy Krakkóban az egyik folyami hajó róla van elnevezve) és így a lengyel-magyar kulturális kapcsolatokat is erősítheti a verseny.

- Mennyire lesz nyaralás és mennyire tanulmányi szempontból is hasznos a jutalmul járó kirándulás?

- A Zsákbamacska Diák Utak kirándulásai szakmai, tanulmányi alapokon nyugszanak. Minden alkalommal nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a meglátogatott régió történelmét, társadalmi és gazdasági életét is megismerjék a diákok. Szervezésünkben korábban megismerhették a diákok Olaszországot, Lengyelországot, Szlovéniát, Ausztriát is. Megismerjük a legfontosabb történelmi helyszíneket, a terület kulturális életét. A megtekintett és elhangzott információk alapján kvízjátékot is szervezünk, apró nyereményekkel – itt is mindig éles a versenyszellem. Természetesen a közösség sem utolsó szempont. Az utak nagyon jó hangulatúak, barátságok köttetnek, így igazán nagy élményre készülhet a verseny győztese.

SZTE_Bathory_verseny_plakat

Ezzel a versennyel lehetőség nyílik arra, hogy a gimnázium és az egyetem együttműködése tovább erősödjön. A versenytől azt is várják a szervezők, hogy az SZTE azon képzéseire (főleg a történelemtanári és BA-képzésekre), ahová a történelem tantárgy bemeneti feltétel, több hallgató jelentkezzen és iratkozzon be, illetve a gimnáziumban rendhagyó történelemórák, valamint konferenciák és tudományos előadások tartására is lehetőség nyílik.

A verseny időrendje:

Nevezési határidő: 2024. január 15. (hétfő) 23:59:59.

Iskolai forduló: 2024. február 13. (kedd);

Az iskolai forduló után az első húsz versenyző jut a Szegeden megrendezendő döntőbe. A versenyzők értesítésére 2024. február 27-ig kerül sor.

esetén a nyíltvégű feladatoknál szerzett pontok döntenek.

Döntő: 2024. április 12–13. (péntek–szombat);

Helyszín: SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola (6722 Szeged, Szentháromság u. 2.) és SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar (6722 Szeged, Egyetem u. 2.)

A döntő három fordulójában szerezett összesített pontszám adja meg a végső sorrendet. Az ünnepélyes eredményhirdetés a döntő második napján (szombaton), a versenyt követően lesz.

A versenyen a részvétel ingyenes.

A legjobb eredményt elért versenyzők oklevelet és tárgynyereményeket, továbbá az első három helyezett emlékplakettet kapnak. Az első helyezett tanuló nyári külföldi, négy napos utazáson vesz részt teljes ellátással.

A versennyel kapcsolatos nyilvános információk a SZTE Gyakorló Gimnázium honlapján is elérhetők.

Lévai Ferenc

Képek, grafika: SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola/plakát: Bagdi Zénó

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek