Bezár

SZTEhírek

innovacios_okoszisztema_borito

Az innovációs ökoszisztéma fejlesztése a Szegedi Tudományegyetemen

Az innovációs ökoszisztéma fejlesztése a Szegedi Tudományegyetemen

2023. október 04.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma pályázati konstrukciója keretében, két szakaszban 300 millió forint támogatással valósította meg a „Hatékony egyetemi innovációs ökoszisztéma fejlesztése és működtetése a Szegedi Tudományegyetemen” című projektet. A projektben elért eredményeket szeptember 26-án zárórendezvényen mutatták be.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A projekt célja a Szegedi Tudományegyetem Stratégiai és Fejlesztési Főigazgatóságán belül működő, a technológia- és tudástranszferért felelős Innovációs Igazgatóság működésének támogatása és fejlesztése volt, az alábbi főbb tevékenységek mentén.

Átfogó szervezetfejlesztés során megalapították az IKIKK-et, azaz a Szegedi Tudományegyetem Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központját, amely az országban egyedülálló módon gyűjti össze és karolja fel az egyetem legkiválóbb kutatóit, kutatásait és projektjeit. Célja, hogy az erőforrások koordinációjával, a kutatás-fejlesztési és innovációs rendszer szereplői közötti együttműködés erősítésével az ipari és/vagy társadalmi hasznossággal rendelkező kiváló kutatási eredmények felszínre és támogatásra kerülhessenek.

A kutatás-fejlesztési együttműködések menedzselése körében az Innovációs Igazgatóság aktívan közreműködik a hazai és nemzetközi ipari partnerekkel történő kutatás-fejlesztési szerződéskötési folyamatokban. A projekt során több mint 150 kutatás-fejlesztési és több mint 250 klinikai vizsgálati szerződést kötöttek meg.

A Szegedi Tudományegyetem kiemelt figyelmet fordít az egyetem kutatói által, munkájuk során létrehozott, kifejlesztett szellemi alkotások jogi védelemben részesítésére, illetve azok megfelelő hasznosítására. A projekt segítségével 15 hazai és 17 nemzetközi iparjogvédelmi bejelentés született; az SZTE szellemitulajdon-portfoliója jelenleg 41 szabadalomból, 55 know-how-ból, 2 használati mintaoltalomból, 5 védjegyből és 4 tanúsító védjegyből áll.

A projekt részeként kialakított Proof of Concept Alap olyan innovációs alapként lépett működésbe, amely szakmai és financiális támogatásként lehetőséget nyújt a kutatói ötletek validálására, hasznosítási alternatíváinak értékelésére, a megfelelő hasznosítási stratégia kialakítására, valamint arra, hogy a jelenlegi megoldásoknál gyorsabban juttassa el a technológiát egy olyan fejlettségi fázisra, amely alkalmas a licenciába adásra vagy hasznosító vállalkozás útján történő tőkebevonásra. A projekt időtartama alatt négy alkalommal hirdettek meg pályázati felhívást az egyetem kutatói, oktatói és hallgatói számára, amelynek keretében 17 projekt kapott támogatást összesen több mint 100 millió forint értékben.

Az Innovációs Igazgatóság kiemelt figyelmet fordít a hallgatói innováció támogatására. A projekt időtartama alatt számos ötletversenyt, hackatont, innovációs és startup programot rendeztek meg, több mint 1600 hallgató részvételével. A hallgatói innováció támogatására irányuló képzéseken, tréningeken, kreditpontos képzéseken a projekt segítségével majdnem 1000 hallgató vett részt.

Az uniós kutatási és innovációs keretprogramokban való részvétel javítása érdekében működik az SZTE HORIZON EUROPE Munkacsoport, az SZTE Stratégiai és Fejlesztési Főigazgatóság horizontális munkacsoportjaként. A munkacsoport célja, hogy külső nemzetközi partnerségekbe beágyazódva, biztosítsa az SZTE kutatók hatékony bekapcsolódódását Horizon Europe és más nemzetközi projektekbe. A munkacsoport tevékenységének eredményeként a projekt majdnem 4 éves időtartama alatt több mint 80 projektjavaslatot nyújtottak be a H2020 és Horizon Europe programok keretében.

A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból, 100 százalékos vissza nem térítendő támogatással valósult meg 2020. január 1. és 2023. szeptember 30. között.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek