2024. május 4., szombat English version
Archívum  --  2008  --  11. szám - 2008. szeptember 29.  --  Sport
Nyolcba vágyik az SZTE-Szedeák
A tavalyi tanulóévben a 13. helyen zárta az SZTE-Szedeák kosárlabdacsapata az NB I/B csoportos bajnokságot. Az egyetemisták ebben a szezonban megerősített kerettel vágtak neki a pontvadászatnak, s bár a mezőny is jóval masszívabb, mindenképpen szeretnének bejutni a nyolc közé. A rajt nem sikerült a legjobban, de a második fordulóban a Salgótarján elleni mérkőzésen már olyan erényeket csillogtatott Nyilas István együttese, melyek igen szép reményekre jogosítanak fel a folytatást illetően.
Az SZTE-Szedeák gárdája eddig maximálisan betartotta ígéreteit. Az egyetem támogatásával ebben a formában 2006 nyarán felállt alakulat előbb bajnok lett az NB II-ben, majd újoncként a középmezőnyben végzett az NB I/B-ben. A harmadik esztendő célkitűzése: a 24 csapatos mezőny első harmadában végezni. A vezetők ennek érdekében - az anyagi lehetőségek figyelembevételével - igyekeztek némiképp megerősíteni a keretet.
A tavalyi tanulóévben a 13. helyen zárta a B csoport küzdelmeit az SZTE-Szedeák, most azonban merészebb terveket szövögetnek az „egyetemisták”: szeretnének a legjobb nyolc között végezni.
 
Sűrűbb mezőny
 
Nem lesz egyszerű a feladat, hiszen a bajnokság négy csapattal bővült, így értelemszerűen az alapszakasz során a Keleti csoportban sem tíz, hanem tizenkét gárda küzd a negyeddöntőt érő első négy helyért. Ráadásként az NB II-ből feljutó alakulatok mind keletre kerültek, s az Eger, a Salgótarján, a Szolnoki Főiskola és a Debrecen II. is kiváló kerettel rendelkezik: a hajdúságiak és a nógrádiak játékerejét a szegediek saját bőrükön tapasztalhatták meg az első két fordulóban...
 
Simándi Árpád idén is vezéregyéniség lehet. Fotók: Segesvári Csaba

„A változásokat figyelembe véve már a 13. hely megismétlése is előrelépést jelentene, de persze nem elégszünk meg ezzel: képesnek tartom a csapatot az első tízbe, kicsi szerencsével és rengeteg munkával pedig a legjobb nyolcba kerülésre, azaz a Keleti csoport első négy helyének elcsípésére. A kuparendszerű negyeddöntőben pedig már bármi lehet” – fogalmazza meg várakozásait Nyilas István vezetőedző.
 
„Ká” hazatért
 
Az SZTE-Szedeák – elsőre úgy tűnik – erősödött a tavalyi szezonhoz képest. Tanács Attila Németországba történő távozása nagy érvágás ugyan, s Nyilas István is újból szögre akasztotta a sportfelszerelést –  a népszerű „Nyíl” persze nyitva hagyta a kiskaput, ha úgy adódik, minden bizonnyal a pályán is segíti társait –, viszont az érkezési oldalon is remek játékosok találhatóak. A hódmezővásárhelyi NB I/A csoportos együttes megszűnését követően hazatért a saját nevelésű, rutinos, nagyszerű center, Kukla Zsolt, de rajta kívül itt folytatja pályafutását három ígéretes – a Szegedi Tudományegyetemre is felvételt nyert - fiatalember: az egyes-kettes poszton bevethető Rezák Tamás – a korábbi szolnoki sikeredző fia – Kecskemétről, az irányító Blahó Barnabás Székesfehérvárról, Treba Kovács János pedig Jászberényből érkezett. Masszív mezőnysora s a tavalyinál több variációs lehetősége lesz tehát a gárdának, s – különösen az éles végjátékokban – sokat segíthet a B csoportban tavaly már megszerzett rutin, tapasztalat is a többségében igen fiatal kosaroknak.
 
Trényi Imre (8) és az egyik új fiú, Rezák Tamás (15) akcióban.

A rajt sajnos nem sikerült a legjobban, aminek elsősorban az volt az oka, hogy még a debreceni meccs előtti napokban sem edzhetett együtt a teljes keret. Igazából csak mostanra, a 3-4. fordulóra állt össze az SZTE-Szedeák – megválasztották az új „csékát” is Trényi Imre személyében –, s a szakvezetés reményei szerint immár ugyanazt a hajtós, rakkolós, lendületes, ötletes kosárlabdát játszó együttest láthatja a városi sportcsarnok közönsége, melyet az elmúlt szezonban megszeretett. A fiatalos lendület pedig előbb-utóbb meghozza majd a sikereket is.
A győzelmekre már csak azért is nagy szükség lenne, hiszen a Keleti csoport rendkívül kiegyensúlyozottnak látszik, s az előzetes számítások szerint az első négybe kerüléshez jóval ötven százalék fölötti teljesítmény kell. A hazai találkozókon tehát a Salgótarján elleni vereséget követően már nemigen lehet hibázni, s néhány idegenbeli bravúr sem árt majd. 
 
Megérdemlik a buzdítást
 
Ami az itthoni meccseket illeti, sokat segíthet a fiúknak a lelkes szegedi közönség buzdítása: a javarészt helyi, illetve helyi kötődésű, az SZTE-n tanuló játékosokból álló gárda igazán megérdemli a támogatást. A diákok és a nyugdíjasok egyébként továbbra is ingyenesen látogathatják a meccseket, melyekről természetesen továbbra is részletesen beszámolunk majd mind a Szegedi Egyetem nyomtatott számaiban, mint online kiadásunkban, a www.u-szeged.hu/szegediegyetem oldal folyamatosan frissített hírei között.
Pintér M. Lajos
Bezár