2024. május 3., péntek English version
Archívum  --  2008  --  11. szám - 2008. szeptember 29.  --  Sport
Városvédő futás és egyetemi bajnokság
Szeptember 13-án rendezték Szegeden a nyolcadik T-Home Vivicittá Városvédő Futást, amely egyben a Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak egyéni futóversenye is volt. Szeged egyik legszebb terén, a Dóm téren közel ötezren gyűltek össze, s öltötték magukra a verseny emblémázott fekete pólóját. Az egyetemi bajnokságban ötven előnevezett versenyzőt regisztráltak, huszonhat lányt és huszonnégy fiút.
A 3,4 kilométeres futás 10 órakor rajtolt a fogadalmi templom Tisza felőli oldaláról. A startjelet Molnár Tamás háromszoros olimpiai bajnok vízilabdás adta meg.  A mezőny Szeged legszebb részein futott, így érintve a Somogyi utcát, a Kárász utcát, a Széchenyi teret, a Takaréktár utcát, a Tisza Lajos körutat, a rakpartot, az Árvízi emlékművet, az Aradi vértanúk terét, a Rerrich teret, végül visszaért a kiindulási ponthoz. A futás célja az egészséges életmód mellett az autófüsttől mentes, élhető város népszerűsítése volt. A résztvevőknek hat perc kellett ahhoz, hogy kifussanak a pályára (az amatőröket és a profikat a rajtnál szalaggal választották ál), s további alig több mint öt perc múlva pedig már be is érkezett a célba az egyetemi bajnok. Frank Ádám, a Titán Triatlon Club versenyzője 11 perc 45 másodperc alatt teljesítette a távot, öt másodperccel megelőzve csapattársát, Garamvölgyi Mátét. A lányoknál már nem volt ilyen szoros a befutó, ott Ferentzi Flóra bizonyult a leggyorsabbnak.
„Külön nem készültem a versenyre, úgy mentem oda, hogy ez egy jó edzés lesz, és kiadok magamból mindent, nem taktikázom” – mondta lapunknak a 26 éves férfibajnok. (Lapunk igyekezett a női bajnokot is megszólaltatni, azonban nem sikerült vele felvenni a kapcsolatot.) „Garamvölgyi Máté csapattársammal futottunk végig együtt, ám a végén jobban bírtam, és lehajráztam” – tette hozzá.
Ádám heti 10-12 edzéssel készül a megmérettetésekre. Reggel hattól 3-5 kilométeres úszás, délután 6 kilométer intenzív futás vagy 15 kilométer „laza” futás, s akár 40-120 kilométer biciklizés is szerepel az edzésprogramban. Edzéseit a Farkas István-Balla Péter edződuó irányítja. Idén diplomázott a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar testnevelés-rekreáció szakán, jelenleg posztgraduális képzésben vesz részt a Gazdaságtudományi Kar gazdálkodástudományi szakán. „Nagyon tetszik az új szakom, de szemeim előtt a szeptember 28-i egyetemi-főiskolai országos duatlonverseny lebeg (az eseményt lapzártánk után rendezik, de természetesen beszámolunk a fejleményekről – a szerk.). Tavaly októberben a terepduatlon országos bajnokságon a férfiak váltóversenyén bronzérmet szereztünk Mátéval. Májusban pedig a triatlon egyetemi-főiskolai ob-n másodikak lettünk. Szóval most egyértelműen az arányért szállunk harcba.”
A Szegedi Tudományegyetem egyéni bajnoksága, férfiak: 1. Frank Ádám (GTK) 11:45, 2. Garamvölgyi Máté (ÁJK) 11:50, 3. Szántó Lajos (MK) 12:29. Nők: 1. Ferentzi Flóra (ÁOK) 12:44, 2. László Laura (TTK) 13:35, 3. Mészáros Szilvia (TTK) 14:48.
Dlusztus T. Imre
Bezár