2024. május 1., szerda English version
Archívum  --  2008  --  8. szám - 2008. május 5.  --  Kultúra
Átváltozások
Izgalmas táncszínházi előadások, Urbán András új bemutatója tavasszal és egy megújuló nyári fesztivál: a MASZK Egyesület nem csak az ország alternatív színjátszásának legjobbjait hozza el Szegedre.
Nem csak tánc
 
A MASZK „tavaszi kollekciója” leginkább táncszínházi produkciókkal tölti meg a régi zsinagóga épületét. A Közép-Európa Táncszínház előadása, az Aréna május 6-án, Réti Anna Kártyavár című koreográfiája május 10-én látható, Szabó Réka Társulatának, a Tünet Együttesnek a Szeánsz című darabját pedig május 14-én nézhetik meg az érdeklődők – az előadások kezdési időpontja egységesen este fél nyolc.
 
 
Az Arénát május 6-án mutatják be. Fotó: Dusa Gábor
 
„Ezek a táncbemutatók nemcsak Szegeden, de vidéken is most láthatók először” – mondja Balog József, az egyesület elnöke. „A magyar kínálatunk mindig olyan, hogy Budapest mellett ez legyen a második számú bemutatkozó helye ezeknek a csoportoknak. Bár a táncelőadások többségben vannak ezen a tavaszon, az együttesek, például Szabó Réka Társulata nem csupán táncot művelnek. Réti Anna, a tavalyi év egyik legsikeresebb újonnan felfedezett előadója a táncnyelv megújításának lehetőséit keresi, Duda Éva koreográfiája, a Szeánsz pedig a hagyományosabb értelemben vett táncszínházi produkciót kínál.”
Visszatérő előadásként érkezik még Goda Gábor társulatának, az Artusnak a Sztélé című élő emlékmű-rekonstrukciója: a többféle művészeti ággal kísérletező együttest május 21-én és 22-én fél nyolctól láthatjuk a régi zsinagógában. A Barboncás Társulat Álom-kép-tár bábjátéka azonban – az előzetes híradásokkal ellentétben – elmarad.
 
Közös eredmény
 
Szintén a tavaszi programot színesíti május 26-én és 27-én fél nyolctól a Turbo Paradiso, a MASZK és az Urbán András Társulat együttműködésében megvalósuló bemutató előadás. „Az előadás kérdése, hogy a közép-európai kis nemzetek egymásrautaltsága, egymással szembeni önmeghatározása, az ellenségeskedés és a félelem légköre hogyan íródik be a lélekbe” – árulja el Balog József. „Urbán András így azzal foglalkozik, ami munkásságának és színházesztétikai elképzeléseinek is az egyik legégetőbb kérdése, azzal, hogy mi van velük a Vajdaságban, szerbekkel, magyarokkal.”
Az immár ötödik éve tartó együttműködés eredménye az is, hogy az először ugyancsak Szegeden, tavaly bemutatott Urbi et Orbi-előadást beválogatták a Pécsi Országos Színházi Találkozó idei versenyprogramjába: mindennek a jelentőségét az is mutatja, hogy mióta elköltözött a találkozó Szegedről, a városhoz kötődő társulat még nem került a legjobbak közé.
 
Régi-új fesztivál
 
A nyár egyik legjelentősebb szegedi programsorozata, a Thealter idén úgy újul meg, hogy viszszatér gyökereihez. Öt év után ugyanis a nemzetközi alternatív találkozó elköszön az Alternatív Színházi Szemlétől, a fesztivál így megszűnik kettős fesztivál lenni.
„A váltásnak szakmai oka van” – állítja Balog József. „Szerettünk volna visszatérni az eredeti fesztiválkoncepciónkhoz, az önállósághoz és ahhoz, hogy az előadások között ne legyen versenyhelyzet. Így nemcsak a fesztivál nemzetközi részét erősíthetjük, de azt is, hogy a magyar kínálatból ne csak egy más által zsűrizett csomagot kapjunk.”
Az így megújuló fesztivál minden évben egy központi téma köré szerveződik, idén e motívum – a fesztivál megújulására való tekintettel stílszerűen – a metamorfózis lesz. E változás pedig már 2010 előkészítése is, amikor az Európa Kulturális Fővárosa programjainak keretében az akkor hetvenesztendős Tolnai Ottó munkássága előtt tisztelegve egy Tolnai Világlexikona fesztivállá alakul az akkor húszéves Thealter.
Turi Tímea

DSC_2678_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár