2024. május 1., szerda English version
Archívum  --  2008  --  8. szám - 2008. május 5.  --  Kultúra
Tisza-part, napsütés, Russkaja
Hihetetlen, hogy megint eltelt egy év, s újra azzal kell zaklatnom a fesztiválok marketinges lányait, hogy csak nekünk, csak most áruljanak el valamennyit a „féltve őrzött” titkokból, ki lesz a nagy név, mi lesz a nagy dobás. őszi ígéretemet megtartva ajánlónkban inkább a délkeleti régió eseményeivel foglalkozunk.
Előfesztivál: Alapozásnak azért mégiscsak nyugat, Várpalota és Pannónia Fesztivál. Május 9. és 11. között mindössze 950 forintért előfesztiválozik a magyar élvonal harminc zenekara. Csak regisztrálni kell a www.pannoniafesztival.hu oldalon, beváltani az e-jegyet, és hippiskedni egy jót pünkösdkor. Tavaly voltam, jó buli volt, és tényleg messze a fesztiválárak alatt lehetett sörhöz és ételhez jutni. Hevertek is szanaszéjjel a boldog fiatalok Isaszeg nagy csatákat látott dombjainál.
Színház nyáron, keleten: Thealter/Metamorphosis, színház, zene, kiállítás, akadémia címmel rendezi a MASZK Szegeden nyári színházi fesztiválját július 23-27. között, de már május 6-tól a régi zsinagógában lehet készülni a nyárra a MASZK Tavaszi kollekció 2008 rendezvényein. Számomra a nagy kaland Gyula lesz, immár sokadszor a Shakespeare-fesztivál. Elég, ha annyit elárulok, hogy Eimuntas Nekrošius elhozza harmadik rendezését is, a Macbethtel teljes lesz a lista: mind a három Shakespeare-előadását láttam, látni fogom a litván Meno Fortasnak, aki tudja, miről beszélek, méltán irigykedhet. Lesz még Téli rege egy klasszikus japán színház előadásában, Hamlet-bábszínház, Rómeó és Júlia egy hippi kisbuszban a vár körül. Információk a www.shakespearefesztival.hu-n.
Lent délen: Szívesen írtam volna a kishegyesi Dombos Fest és a zentai Nyári Ifjúsági Játékokról, de egyetlen konkrét adatom van, Zentán július 23-26. a dátum. A többit vadásszátok le a világhálóról!
Fesztiválok keleten: 2007 végén jött a hír, hogy a Deltafest (BalaTONE – Hegyalja) és a SZIN szervezői közös társaságot hoztak létre, ettől jobb és olcsóbb lesz a sör, előadókirályok látogatnak a Tisza partjára, és a tervek szerint egyszer átlépik a határokat is. Az tuti, hogy én megyek velük. A Hegyalja Fesztivál oldalán már olvasható néhány név, sőt színpadok és napok programja is, a nulladik napot már ikszeltem is, Vágtázó Csodaszarvas, Besh o droM és mindezek előtt szegedi érzés, Fabula Rasa Mókussal. Hétvégéig természetesen a megszokott magyar élvonal a deszkákra lép a Quimbytől a Tankcsapdáig, valamint néhány banda a vendégek közül, hátha kedvet kaptok sátrat verni: Juliette & The Licks, 69 Eyes, N.O.H.A, Caliban, és a Future Prophecies. A SZIN szerintem nagyon okosan egy héttel hátrébb költözött a korábban tervezettnél. Nyárzáró buli, szokás szerint a strandon, zene, színház, film és civilstrand. A program még képlékeny, de engem már meggyőztek, jön a Russkaja, bátran ajánlom mindenkinek, mindegy, milyen zenét szeret. Lefogadom, hogy a második számnál a Tiszába csúszik a város, kevés ehhez fogható keleti, balkáni, szláv skazenét hallottam világjárásom során. Tisza, Bodrog, Körös és napsütés, a nyár nem marad el. Találkozunk?
Petró János

DSC_2991_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár