Bezár

Televízió

Fejlesztik az energiaellátást

Fejlesztik az energiaellátást

2018. január 11.
2 perc

Hatékonyabb és akár olcsóbb is lehet az energiagazdálkodás annak a projektnek a segítségével, amelyben a Szegedi Tudományegyetem is részt vesz. Az összesen 2,5 milliárd forint költségvetésű kutatás-fejlesztésben az oktatási intézmény mellett még 3 cég is együttműködik. Az egyetem feladata, hogy számítógépes programokat dolgozzon ki.

Az úgynevezett okos város és okos falu szolgáltatások fejlesztését tűzte ki célul az egyik francia központú cég hazai leányvállalata. Ehhez több mint 1,5 milliárd forint uniós támogatást nyert. A 2,5 milliárd forint összköltségű munkálatok keretében különböző számítógépes programokat fejlesztenek.


Kiss Ákos, szakmai vezető, SZTE Informatikai Intézet: Az egyetem évtizedes kutatási tapasztalatait ágyazzuk be ebbe a projektbe, együttműködésbe. Arra építve segíteni az info biztonságot, a szoftverek minőségét energiahatékonyságát, gépi tanulási és mesterséges intelligencia megoldásokkal szeretnénk előrejelező technológiákat javítani, ha valami kritikus dolgok jelezhetők fogyasztásban. termelésben vagy szokatlan minták felismerésében. Ezekkel a számítógépes programokkal megfigyelhetőek az energiafelhasználási szokások, előre tudják jelezni, mikor várható például nagy növekedés a fogyasztásban. Mindez lehetővé teszi például azt, hogy a külvilágtól elzárt, az elektromos áramhoz korlátozottan hozzáférő kistelepülések energiaellátottsága javuljon.


Kiss Ákos, szakmai vezető, SZTE Informatikai Intézet: Az egyik legfontosabb az okos falu, de az okos város is benne van a projektben. A városokban nem kell attól félni, hogy elzárt lenne az infrastr-tól, de ott az okos mérőkkel, az elosztás hatékonyabbá tételével a városok is tudnak profitálni ebből. Amellett, hogy a rendszer megteremti az energiatermelés és felhasználás egyensúlyát, bekapcsolja a megújuló energiaforrásokat a helyi igények kielégítésébe. A napenergia-termelés jelenleg érzékeny az időjárási viszonyokra, ám az új rendszer szélsőséges időjárási viszonyok között is megbízhatóan fog működni.


Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek