Bezár

Internet

Nyílt napon mutatták be a dialízis központot

Nyílt napon mutatták be a dialízis központot

2016. december 09.
2 perc

Nyílt napot tartottak csütörtökön az Szegedi Tudományegyetem I. számú Belgyógyászati Klinika Nephrologia-Hypertonia Centrum Dialízis Központjában. A központ 28 kezelőhellyel rendelkezik, ezeket a legkorszerűbb berendezésekkel szerelték fel.

Az SZTE mindig is úttörő szerepet játszott a vesepótló kezelések kidolgozásában és alkalmazásában. Ennek a hagyománynak szerves folytatásaként került kialakításra az újonnan átadott Dialízis Centrum, amelyet a nyílt napon tekinthettek meg az érdeklődők.
Május végére alakították ki a Szegedi Tudományegyetem I. számú Belgyógyászati Klinika Nephrologia-Hypertonia Centrum új Dialízis Központját, amelyet a csütörtöki nyílt napon tekinthettek meg az érdeklődők. Az új részleget a legmodernebb szakmai irányelvek szerint hozták létre. A központ 28 kezelőhellyel rendelkezik, ezeket a legkorszerűbb berendezésekkel szerelték fel. Mindehhez további úgynevezett mobil gépek is társulnak, amelyekkel bármely egyéb helyszínen is tudnak kezelést végezni a szakemberek. A központ a Szegeden és a vonzáskörzetben élő, valamint az úgynevezett területen kívüli, de összetett szakmai gyógyítást igénylő betegek vesepótló-dialízis ellátását, valamint egyéb speciális méregtelenítő kezelését végzi.


A krónikus veseelégtelenség és a végstádium veseelégtelenség gyakorisága mind nemzetközi szinten, mind pedig hazánkban növekvő tendenciát mutat. A veseelégtelenség amellett, hogy szignifikánsan csökkenti a betegek életminőségét, munkaképességét, jelentősen növeli a szív-érrendszeri betegségek kockázatát és az azokból eredő halálozást is. Hazánkban minden tizedik honfitársunkat érinti valamilyen vesebetegség. Évente közel 600 ezer vesebeteg szorul gondozásra, a vese átültetések száma megközelíti a 300-at. Végstádiumú veseelégtelenség esetén a vesepótló kezelés e betegek életben maradásának egyetlen lehetősége. Hazánkban a művese kezelés mintegy 6500 beteg életben maradását biztosítja. A kezelések egy része váratlan vesefunkció romlás miatt sürgősséggel történik, nagy többségük pedig tervezett módon pontos ütemezés szerinti krónikus formában valósul meg dialízis állomásokon, illetőleg központokban.


Link: szeged.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek