Bezár

Internet

Azonnal kezelni kell a gyógyíthatatlan SM betegeket

Azonnal kezelni kell a gyógyíthatatlan SM betegeket

2017. szeptember 03.
2 perc

Országos SM Napot rendeztek Szolnokon, ahová mintegy kétszázötven beteg érkezett.

A betegség megállapítása után azonnal kezelni kell a sclerosis multiplexes betegeket ahhoz, hogy érdemben javítani lehessen az akár teljes fizikai és szellemi leépüléssel fenyegetett páciensek életkilátásain – hangzott el az Országos SM Napon Szolnokon.

– A diagnózis után késlekedés nélkül el kell indítani a kezelhető sclerosis multiplexes betegek terápiáját ahhoz, hogy meg lehessen előzni vagy legalább lassítani lehessen az agy és az idegrendszer visszafordíthatatlan károsodását – szögezte le dr. Bencsik Krisztina, a Szegedi Tudományegyetem Neurológiai Klinikájának egyetemi docense Szolnokon, az Országos SM Napon. A sclerosis multiplex a központi idegrendszer – az epilepszia után – második leggyakoribb, fiatalkorban jelentkező gyógyíthatatlan betegsége. Ezerarcú kórnak hívják, mert tünetei attól függően változnak, hogy az agynak és a gerincvelőnek melyik részei, milyen mértékben és ütemben károsodnak. Az SM betegek egy része mozgáskorlátozottá válik, elveszíti önállóságát, mások nehézségekkel ugyan, ám évtizedeken át viszonylag enyhébb tünetekkel együtt élhetnek a betegséggel.


Bencsik Krisztina elmondta: Magyarországon 8 ezer SM beteg él, közülük a neurológiai osztályokon kialakított 32 SM centrumban 4 és félezer beteget kezelnek. Ennek magyarázata, hogy jelenleg csak a hirtelen állapotrosszabbodásokkal sújtott, úgynevezett javuló-rosszabbodó kórformában vannak hatékony gyógyszerek. A folyamatos – nem ritkán rendkívül gyors – leépüléssel járó primer progresszív kórformában eddig semmilyen terápia nem hatott, várhatóan a közeljövőben kaphat európai gyógyszerhatósági engedélyt az első olyan infúzió, amely révén – a finanszírozás függvényében – újabb betegcsoport kerülhet be a terápiás körbe.

Furcsa Józsefné, a betegtalálkozót szervező Sclerosis Multiplexes Betegek Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének elnöke elmondta: az SM betegek országos találkozóját minden év szeptemberében rendezik más-más helyszínen. Szolnokra mintegy kétszázötven SM beteg érkezett az ország minden részéből, hogy első kézből kapjon információkat a kezelési lehetőségekről, a civil érdekvédelmi kihívásokról. Hozzátette: ugyan a betegség nehézségeivel mindenkinek önmagának kell megharcolnia, előnyben vannak azok a betegek, akik az országszerte működő SM klubokban és egyesületekben tartják egymással a kapcsolatot, s megtapasztalják a sorstársközösség megtartó erejét.

 

Link: weborvos.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek