Bezár

Internet

Együttműködik a Telekom és a Szegedi Tudományegyetem - informatika és jövő - Új fejezet kezdődhet a képzésben

Együttműködik a Telekom és a Szegedi Tudományegyetem - informatika és jövő - Új fejezet kezdődhet a képzésben

2019. január 24.
2 perc

Vonzó lesz, és európai mércével is meghatározóvá válhat az ELI mellett épülő tudáspark annak a megállapodásnak köszönhetően, amelyet csütörtökön írt alá az SZTE és a Telekom - a társaság a képzésben is sokat segít majd.

Együttműködés az informatikai képzésekben, partnerség a kutatásokban és fejlesztésekben hazai és európai szinten – ezek a sarokpontjai annak a két megállapodásnak, amelyeket csütörtökön írt alá a Szegedi Tudományegyetemmel, illetve a Szent István Egyetemmel a Magyar Telekom és a T-Systems Magyarország. Ezek mérföldkövei lehetnek annak, hogy az orvosképzés, az informatikai oktatás, valamint agrár- és élelmiszeripari képzés képes legyen megfelelni a munkaerőpiaci elvárásoknak, a digitális kor kihívásainak.


– Ha Magyarország a nemzetközi oktatási és kulturális térben hosszú távon is szeretné megállni a helyét, olyan felsőoktatásra van szükség, amelyből a kutatás-fejlesztés és a gazdasági igények nem hiányozhatnak – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.


– Úgy tartjuk, a digitális lehetőségeket megragadva bárki előrébb juthat a maga területén, legyen szó egyéni, családi, üzleti vagy akár társadalmi célokról – mondta Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója. Szerinte a megállapodás közvetlen átjárást teremt a tudomány, az oktatás és a munka világa között, segítve a hallgatókat, hogy korszerű, versenyképes tudással lépjenek ki a munkaerőpiacra.


– Fontosnak tartjuk, hogy a jövő szakemberei már most a legújabb technológiát alkalmazó, valós üzleti programokon szerezzenek gyakorlatot, a robotika és az informatika világában is otthonosan mozogjanak, s így versenyképesebb munkavállalók legyenek – hangsúlyozta Kaszás Zoltán, a T-Systems Magyarország vezérigazgatója.


– Mára Szeged európai szinten is komoly tudásközponttá vált, amely élen jár a hazai digitalizációban. Az ELI-ALPS Lézerkutató Központ mellett európai tudásváros is épül, ahová innovációra nyitott kutatási-fejlesztési cégeket, laboratóriumokat várunk – mondta Rovó László, az SZTE rektora. Szerinte az együttműködésnek köszönhetően a tudáspark vonzó lesz, és európai mércével is meghatározóvá válik.


A szegedi egyetemmel kötött stratégiai szövetség kiterjed a képzésekre is. – Az informatika és ezen belül az egészségügyi informatika robbanásszerű fejlődése mellett nem elégedhetünk meg azzal, hogy közelről figyeljük az eseményeket. A világ legjobb 500 egyetemének egyikeként a történések alakítói között kell lennünk, amihez ideális partner a Telekom – mondta a rektor. Megtudtuk, az egyetem új informatikai-villamosmérnöki kar indítását tervezi, melyhez az együttműködés fontos szakmai hozzájárulást jelent.


Link: delmagyar.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek