Bezár

Internet

Európai léptékű fejlesztések a Szegedi Tudományegyetemen

Európai léptékű fejlesztések a Szegedi Tudományegyetemen

2021. március 18.
9 perc

A Szegedi Tudományegyetemen négy éve elindított stratégiai fejlesztések jelentős része megvalósult vagy elbírálási szakaszban van. A modellváltást a további fejlődés szolgálatába állító kancellárral, Fendler Judittal és az intézmény rektorával, Rovó Lászlóval beszélgettünk.

Legutóbb 2017-ben beszélgettünk, amikor a következő évekre tervezett beruházások összértékét 100 milliárdra becsülték. Hol tartanak most ezek fejlesztések?


Fendler Judit: Sok minden megvalósult, vagy elindult. A koronavírus járvány miatti halasztások ellenére a nagy beruházások egy része befejeződött vagy folyamatban van, ezek teljes megvalósulása egy-másfél éven belül várható. 2019 végén adtuk a Kossuth sugárúton a Nemzetközi Képzési Központunkat és két hónapja adtuk át a Fül-orr-gégészeti Klinikánk új szárnyát, ahol infrastruktúra- és eszközfejlesztés is történt. Sajnos a Képzési Központ a járványhelyzet még nem tudja betölteni funkcióját. Folyamatban van a Gyerekklinika bővítésével és újjáépítésével a gyermekpszichiátria és a gyermek sürgősségi ellátás fejlesztését szolgáló beruházásunk, a Bartók Béla Művészeti Kar épületének megújítása és a jelenleg legnagyobb, 8 milliárdos fejlesztés is, az orvosképzés elméleti tömbjének kialakítása.


Emellett több „kisebb" beruházást is megvalósítottunk, pályázati forrásból megindult a 3D Nyomtatócentrum működése, a járványhelyzet elmúlásával befejeződik a Biobank épületének átadása, új onkológiai nappali kórházat alakítottunk ki, új helyen megújult a koraszülött ellátás és kialakítottuk a szülőbarát szülészetet a Női Klinikánkon.


Teljes egészében megújult a saját kézbe vett radiológiai ellátás eszközparkja, kiírási szakaszban van a sportpálya fejlesztése, hamarosan megkezdődik a Beruházási Ügynökség tájékoztatása szerint a Jogi Kar felújítása, folyamatban van az Infektológia épületének beruházása a Déli Klinikaparkban, valamint a Science Parkban az Inkubátorház kivitelezése.


Rovó László: A fentieken túl 2019 végén átadtuk a Klinikán a hibrid műtőnket egy felújított betegellátási szárnnyal együtt, több, mint 2 milliárdos projekt keretében. Ez Közép-Európában is igen komoly fejlesztésnek számít. Ezeken kívül nagyon sok új projektet tervezünk indítani is.


Korábban a fentiekre 2022-23-as céldátumok voltak az irányadók, ha befejeződnek, akkor meglesz 100 milliárdos beruházás?


F.J.: Igen. A 2022 végéig átadásra kerülő építési beruházások összértéke mintegy 50 milliárd forint lesz, az összeg a megítélt Science Park beruházásunkkal együtt értendő, itt az Egyetem 49 milliárd forint forráshoz jutott.


Az Öthalmi Campus területén, az ELI lézerközpont szomszédságában megvalósuló beruházással egy új egyetemi központ jön létre, új kollégiumokkal, konferencia-és rendezvényközponttal, és Innovációs és Műszaki Központtal, ami egyetemi műszaki és természettudományos innovációs, oktatási és kutatási tevékenységét szolgálja. A Science Park Campus előkészítése a terület előkészítésének adottságai (lőszermentesítés, régészeti feltárás) és a covidhelyzet miatt sajnos kissé elhúzódott, a tervezések egy része megindult illetve az Inkubátorház épül.


A mostani helyzetben nyilván sok hallgató otthon tartózkodik, tehát kihasználatlanok a kollégiumok. Ezt leszámítva, hogy állnak kapacitásban?


F.J.: Célunk a minőségi felújítás és a férőhelybővítés is. Kollégiumainkban sajnos sem az egy hallgatóra jutó négyzetméter sem pedig a felszereltség nem teszi lehetővé, hogy nyugat-európai színvonalú lakhatást biztosítsunk a diákjainknak, így ma a fejlesztéseink célja, hogy az egyetemek közötti éles versenyben vonzó lehetőségeket, modern lakhatási és szabadidős infrastruktúrát is biztosítani tudjunk a Szegedi Tudományegyetemet választó hazai és külföldi diákoknak.


További fejlesztési terveket, projekteket említettek. Ezek a modellváltásnak köszönhetőek?


F.J.: A modellváltás abban fog sokat segíteni, hogy a forrásainkat jól, azaz hatékonyan és gyorsan fel tudjuk használni. Lesznek új beruházások, már pályázati szakaszban vannak a járványhelyzet utáni fejlődést segítő Uniós források, az úgynevezett RRF források is, emellett készülünk az új Uniós periódus kutatási, innovációs és oktatási pályázataira is.


Ez nem feltétlenül a modellváltás függvénye, de tény, hogy a források gyors és hatékony, az Egyetem fejlesztését leginkább szolgáló felhasználását ez a működési modell a jelenleginél jobban támogatja. A gazdálkodás tervezhetősége azt is magával hozza, hogy olyan fejlesztéseket indíthatunk, melyek az Egyetem számára leginkább megtérülnek az oktatás, a kutatás, az innováció, a gyógyítás területén. A költségvetési intézményi működésben, tekintettel annak éves, előirányzat-gazdálkodási jellegére, ez nem lehetséges.


A 2020-as évben valamennyire esett a felsőoktatásba jelentkezők száma, minden erőfeszítés ellenére. Önöknél hogyan alakultak a jelenetezési számok? A modellváltás kapcsán mire számíthatnak a fiatalok ösztöndíjak és hallgatói létszám tekintetében? Meg tudják nyugtatni a jelentkezőket?


R.L.: A jelentkezők számának csökkenése szerencsére a Szegedi Tudományegyetemen hibahatáron belül volt. Egyértelmű a szándék, hogy a modellváltás után a jelenleg államilag finanszírozott hallgatói létszám nem csökkenhet, sőt, a jelenlegi tudásom alapján állíthatom, hogy az a szándék, hogy ez normatív alapon bővüljön is. Azaz, ha mi jól dolgozunk és a hallgatók minél nagyobb számban továbbra is a Szegedi Tudományegyetemet választják, akkor biztosított számukra az állami finanszírozás.


Itt igen komoly technológiai váltás lesz hamarosan, amihez hatalmas infrastrukturális és oktatási fejlesztések kapcsolódnak, amelyek magukkal hozzák a létszámbővítés lehetőségét is. Úgy gondolom, hogy ez ki fogja nyitni azt a kaput, hogy a régióban nagyon komoly versenyképesség javulást érjünk el.


Mi arra számítunk, hogy a mostani 22 ezres hallgatói létszámunkhoz képest néhány éven belül 25-26 ezer fős hallgatói létszámot tudunk majd fogadni.


A külföldi hallgatóink száma most mintegy 4300, ez a szám az elmúlt években folyamatosan nőtt. Egyetemünk többszáz éves tudása gyakorlatilag biztosítja, hogy a legjobb hazai és külföldi oktatókkal, kutatókkal, megfelelő infrastruktúrával a hallgatói létszámot emelni tudjuk.


Az SZTE nagyon erős kutatóegyetem. Mik most a főbb célok, hosszabb távon milyen eredmények várhatóak, amiket megemlítenének? Mire fókuszálnak?


R.L.: Legerősebbek az élettudományok területén vagyunk, de nyugodtan elmondhatom, hogy sok más területen is kiemelkedő a teljesítményünk. Nagyon büszkék vagyunk arra is például, hogy első-második helyeken szerepelünk a rangsorokban a társadalomtudományok területén is.


A legtöbb tudomány-területünkön nem az országos elismertség a cél, hanem egy nagyon komoly nemzetközi elismertség.


Ezen a vonalon szeretnénk továbbmenni, a modellváltás ezeket a lehetőséget fogja erősíteni, ezek a területek lesznek sokkal szabadabbak. Nagyobb forrásokat tudunk majd gyorsan és rugalmasan felhasználni, hiszen ma egy innovatív kutató területnek az adminisztratív folyamatainak menedzselése költségvetési formában nem igazán hatékony. Ez az egyik fő ok, ami miatt mi örülünk a modellváltásnak.


Egy kancellárnak és egy rektornak jól együtt kell tudni működni, úgy látom, hogy ez Önöknél nagyon jól megvalósul.


R.L.: Igen. A két poszt ugyanannak a felsővezetői döntési területnek a két oldala. Egy irányba megyünk, egymás mellett, ami külön jó, mert sokkal több nézőpontot tudunk áttekinteni nagyon rövid idő alatt.

Az elmúlt időszakban óriási szerepet vállaltak a járványügyi helyzetben is.


F.J.: 2020 február végén az Egyetem elsők között állított fel egy koronaügyi operatív bizottságot, ami ideiglenesnek indult, de azóta is működik. Akkor kialakítottuk a covid ellátásnak azt az infrastruktúrális hátterét, amit akkor szükségesnek tartott az egészségügyi kormányzat. Azóta racionalizáltuk a kapacitásainkat, kialakítottunk egy önálló elkülönített covid kórházat. Tavaly tavasszal már az országos covid-szűrésben is részt vettünk, az őszi második hullámtól már a szűrésben is nagyon komolyan részt vettek a hallgatóink is. Mikrobiológiai Intézetünk Szűrőközpont, nálunk van a legnagyobb szűrési kapacitás a régióban. Most hat-nyolc oltóponton oltunk, készen állunk a tömeges oltásra is: 90-95 lehetséges oltópont is kijelölésre került. A jelenlegi helyzetet az elvárt számú lélegeztetésre alkalmas ággyal, infrastruktúrával a Szegedi Tudományegyetem képes kezelni. A járvány teljes egész eddigi működésünket változtatta meg.


Az online oktatásra való áttérés, a struktúra készenléti hozzáállást kívánt meg és gyors reagálást igényelt. A későbbiekben ebből az eszközrendszerből megtartanak valamit?


R.L.: Az egyetem funkciója, hogy folyamatosan az ismert és az ismeretlen határán mozogjon, különben csak főiskola lenne. Mi is nagyon várjuk már, hogy vége legyen e kényszerű időszaknak és az információink alapján reális lehet, hogy szeptemberben már valóban kontaktórákkal indulhat a félév.


Hihetetlen mennyiségű fejlesztést hajtottunk végre, elég buta dolog lenne, ha ezeket nem használnánk a továbbiakban. Gondolok itt az online oktatás feltételrendszerének kialakítására, a home office lehetőségeinek megteremtésére, a hatékonyabb ingatlan-kihasználásra, az egészségügyi ellátás fejlesztésének egyes aspektusaira. Sokszor valóban még úgy is tűnik, hallgatói és tanári visszajelzésekből, hogy esetenként hatékonyabb az online oktatás. Mindazonáltal kontaktórákra igenis óriási szükség van, és a tudományegyetemek egyik nagy előnye az, hogy a gyakorlati képzések, a skill laborok, a duális képzések terén kiemelkedő lehetőségekkel rendelkeznek, és itt nem pótolható a személyes oktatás, jelenlét hosszabb távon. És ne felejtsük el, hogy az egyetemi lét messze nem csak az oktatásról szól, és Szeged kiemelkedően jó és élhető hely.


Van az egyetemnek kettős diploma programja külföldi egyetemekkel?


R.L.: Négy top 100-as európai egyetemmel együtt dolgozunk közös diploma kiadásán, az első ilyen hallgatók 3 év múlva végezhetnek, aki a Lundt-i, a párizsi Paris Saclay, a müncheni Technische Universitat, a Portoi Egyetem valamint az SZTE közös diplomájának birtokosai lehetnek!


Ez a diploma kiemelkedően értékes lesz a nemzetközi munkaerőpiacon, remélem, hogy minél több magyar hallgató is bekapcsolódik a programba.


Mit érdemes tudni az SZTE Start programjáról?


F.J.: Fontosnak tartjuk, hogy az egész egyetemi képzés egy regionális program keretén belül működjön, tehát komolyan foglalkozunk a Dél-alföldi Régió középiskolásaival és a szakképzésben résztvevőkkel egyaránt. Próbáljuk őket minél inkább a régióban tartani, hiszen a Szegedi Egyetemen szinte minden képzés elérhető, amelyeken mind olyan kiváló programot szeretnénk kínálni, hogy ne legyen érdemes elmenni Budapestre vagy akár külföldre. A diákokat már nagyon korán az egyetemhez és duális képzéseinkhez kívánjuk kötni ösztöndíj programjainkkal, átfogó karrier-lehetőségeinkkel.


Mire a legbüszkébbek az elmúlt időszakból?


R.L.: Magára a Szegedi Tudományegyetemre vagyok büszke, hiszen egy ilyen nehéz helyzetben tudtuk tartani a helyünket, sőt elmondhatom, hogy előre is léptünk, és ez még nem a végcél! A kapott lehetőségeket nagyon jól használtuk ki és ehhez megfelelő struktúrát és koncepciót alakítottunk ki. Ha erre még további támogatásokat kapunk, akkor gyakorlatilag minden készen áll arra, hogy tényleg dimenziót váltsunk.
F.J.: Ehhez csak csatlakozni tudnék: 2012-től komoly hallgatói létszámcsökkenést tapasztalhattunk, nemcsak mi, hanem más egyetemek is. Ezt a trendet nekünk 2017-18-ra sikerült megfordítanunk. Az egyetem egyre inkább regionális szereplővé vált és szeretnénk a jövőben is minél inkább és a lehető legszélesebb körben jelen lenni a régióban.


Link: unilife.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek