Bezár

Internet

Film készült az Etiópiában meggyilkolt szegedi kutatók emlékére

Film készült az Etiópiában meggyilkolt szegedi kutatók emlékére

2021. június 14.
3 perc

„Varázslatos Etiópia – Magyarok a napégette arcúak földjén” címmel háromrészes ismeretterjesztő filmsorozatot készítettek a Szegedi Tudományegyetem oktatói és kutatói, a film a kilenc évvel ezelőtt meggyilkolt szegedi kutatók emlékére készült.

Etiópia páratlan természeti és kulturális kincseit bemutató filmet készítettek szegedi kutatók, Szilassi Péter és Gruber László, akik a kilenc évvel ezelőtti tragikus végkimenetelű etiópiai magántúrán részt vettek. Filmjüket meggyilkolt kollégáik, útitársaik emlékére készítették el.


Filmjükben bemutatják Etiópia négy világörökségi helyszínét, jártak a Föld legforróbb sivatagában és jártak az Erta Ale vulkánnál is, ahol emléktáblát helyeztek el Fábián Tamás és Szabad Gábor emlékére, akik 2012-ben szintén a vulkánhoz tartottak, amikor egy éjjel megtámadták őket.


A 9 évvel ezelőtti tragédia

2012. januárjában érkezett a hír, hogy fegyveres támadás ért egy turistacsoportot, melynek két magyar is áldozatává vált. Hamar kiderült, hogy a Szegedi Tudományegyetem oktatóiról és kutatóiról van szó, akik magánszervezésű tapasztalatszerző túrán voltak ott. Összesen heten vettek részt az utazáson, Gruber László és Szilassi Péter, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) természeti földrajzi és geoinformatikai tanszékének főiskolai docense korábban január 16-án hazaindult, míg a csapat többi tagja, Fábián Tamás, Vizler Csaba, Puskás Irén, Szabad Gábor és Winter Zoltán továbbindultak egy négy napos túrára, melynek egyik állomása az Erta Ale vulkán volt.

„A csoport számos forrásból azt az információt kapta, hogy a terület látogatása teljesen biztonságos. A vulkán területére folyamatos és rendszeres a turistaforgalom, ott minden éjszaka körülbelül 20-30 fős nemzetközi turistacsoport táborozik. A magyar csoport január 16-án 20 óra körül – három másik csoporttal együtt, csoportonként két fegyveres őr kíséretében, az afar régió névre szóló útvonalengedélye birtokában – érkezett meg az Erta Ale felső táborába, amely fedett és fedetlen fa- és kőkunyhókból áll.” – áll a délmagyar egyik 2012-es cikkében.

A beszámolók szerint gondosan előkészítették a túrát, fegyveres őr kísérte őket. Január 16-án este érkeztek a telephelyre, majd éjjel lövésekre és kiabálásra ébredtek.

„Fegyverropogásra ébredtünk. Nem sokkal ezután két fegyveres rontott be minden kunyhóba. Sorba állítottak minket, és egyből tüzeltek. Fábián Tamás azonnal meghalt, Szabad Gábor megsebesült. Az első lövések után Vizler Csabával egy szakadékba vetettük magunkat, míg a férjem egy üres kunyhóban bújt el – magyarázta Puskás Irén, a hazaérkezésük után tartott sajtótájékoztatón Szegeden.

A támadás feltehetően az etióp katonák és az etiópiai Afar Forradalmi Demokratikus Egységfront (ARDUF) nevű mozgalom összecsapásának eredménye volt.

Elmondásuk szerint, Szabad Gábor életét megmenthették volna, de a mentőhelikopter csak másfél nap után érkezett meg, a szegedi orvos addigra belehalt sérüléseibe.

Az elhunyt kutatókat az egyetem, a kollégák és a diákok gyászolták. 2018-ban újabb expedíciót szerveztek Etiópiába, ahol emléktáblát helyztek el a magyar áldozatok emlékére.

Szilassi Péter később könyvet írt az eseményekről Ami a bulvárhírekből kimaradt… ETIÓPIA geográfus szemmel címmel.

A most elkészült dokumentumfilmet a nyár folyamán több helyen is bemutatják majd.

Link: delmagyar.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek