Bezár

Internet

Környezetkímélő csodatéglát alkotott az SZTE kutatója

Környezetkímélő csodatéglát alkotott az SZTE kutatója

2021. március 17.
2 perc

Újfajta gáztisztító katalizátort fejlesztett csapatával a Szegedi Tudományegyetem kémikusa, Sápi András. Elegendő egyetlen téglát a kandallók, kazánok égésterébe helyezni, és az jelentősen képes csökkenteni a káros füstgázösszetevők mennyiségét az égés során. A prototípus kész, sikerrel tesztelték.

Ipari érdeklődés motiválta két évvel ezelőtt Sápi Andrást, a Szegedi Tudományegyetem Alkalmazott és Környezeti Kémia Tanszékének adjunktusát újfajta, gáztisztító katalizátor megalkotására.


Elég egyetlen téglát a tűztérbe tenni

A kémikus csapatával olcsó, nemesfémmentes katalizátort fejlesztett, mely háztartási és ipari környezetben is képes különböző típusú füstgázok több komponensének tisztítására.

– Az innovációnk alapvetően egy különleges formájú tégla, mely egy kerámiatestből és egy speciális fémből áll. Szinte ugyanúgy működik, mint a gépkocsi-katalizátor. A káros füstgázösszetevők, mint a szénhidrogének, nitrogén-oxidok, szén-monoxid és rákkeltő anyagok mennyiségét csökkenti. Kandallókban és vegyes tüzelésű kazánokban alkalmazható gáz-, szén- és fatüzelés esetében is. Elég egyetlen téglát a tűztér megfelelő pontjára elhelyezni, mely tökéletesíti az égést, és a szén-monoxidot például szén-dioxiddá alakítja. Emellett a koromrészecskéket is tovább­égeti, ezáltal semlegesíti, melyek a tüdőbe kerülve komoly problémákat okozhatnak – magyarázta Sápi András.

Ezerszer olcsóbb, mint más gáztisztítók

Az érdeklődés igen széles körű a hiánypótló innováció iránt. Gáztisztító katalizátorok ugyan szerte a világon beszerezhetők, ám azok többnyire nemesfémből – platinából, irídiumból, palládiumból – készülnek, így áruk igen magas.

– Az általunk fejlesztett rendszerben az aktív tartalom nem nemesfém. A mi anyagunk ára körülbelül ezrede a nemesfémek árának. Az a célunk, hogy e katalizátor mindenki számára elérhető legyen, a nagyipar mellett a háztartásoknak is. Pláne annak fényében, hogy a 2022-ben életbe lépő új, európai uniós, füstgáz-kibocsátási szabályozás sokkal szigorúbb a jelenleginél, sok berendezés nem fog megfelelni az úgynevezett ökotűztér előírásainak. A háztartások számára is jóval egyszerűbb megoldást jelenthet, elég csupán egy téglát elhelyezni az égéstérben – fejtette ki a kutató, aki hozzátette: a prototípus elkészült, sikerrel tesztelték. A cégek és magánszemélyek mellett számos önkormányzat is érdeklődött már a katalizátor iránt főképp Észak-Magyarországról.

– A völgyekben fekvő településeken nagyon be tud ülni a füstgáz, e téglák alkalmazásával azonban megszüntethető a szmog – magyarázta.

Csapatmunka volt, a díjak a kollégáié is

Sápi Andrást környezetvédelmi innovációjáért a Szegedi Tudományegyetem Innovációs-díjjal, a Szegedi Akadémiai Bizottság a régió három kereskedelmi és iparkamarájával közösen Dél-Alföldi Innovációs Díjjal méltatta.

– Nagyon örültem az elismeréseknek, de hangsúlyoznám, hogy a katalizátor megalkotása csapatmunka volt. A díjak nemcsak nekem, hanem a fejlesztésben résztvevő minden tanszéki kollégának is szólnak - közölte.


Link: delmagyar.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek