SZTE Info

Konfuciusz Intézet Szegeden

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyeteme (SISU) szándéknyilatkozatot írt alá 2011. november 12-én Sanghajban Konfuciusz Intézet dél-magyarországi létesítéséről. Az eseményen jelen volt Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter is – közölte a Magyar Távirati Iroda. A projekt a miniszter és a kormány hathatós segítségének köszönhetően jött létre, azokat a szegedi delegáció október közepi látogatásán véglegesítették.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- A sanghaji Idegen Nyelvek Egyetemével alakuló kapcsolat célja, hogy Szegeden Konfuciusz Intézetet szeretnénk meghonosítani. Ez a kínai befektetők megjelenését ösztönözheti. Három további intézménnyel, a Sanghaji Jogi és Közigazgatási Egyetemmel, valamint – főképp az élőtudományok területén – a Fudan Egyetemmel, és a Jiao Tong Egyetemmel – ez az intézmény készíti az úgynevezett sanghaji toplistát – formálódik együttműködés – nyilatkozta a www.u-szeged.hu -nak október közepi kínai útjáról Szabó Gábor, az SZTE rektora.

Most az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese, Varró András professzor látogatott Sanghajba. A kézjegyével ellátott, illetve a SISU részéről Feng Csing-hua (Feng Qinghua) professzor, rektorhelyettes által aláírt kétoldalú megállapodás értelmében Szegeden Konfuciusz Intézetet hoznak létre, a sanghaji egyetemen pedig magyar nyelvű specializációs kurzust indítanak. A szegedi Konfuciusz Intézet létrehozását a város önkormányzata is támogatja, többek között az ott folyó munkához megfelelő épülettel.

A Konfuciusz Intézetek hálózatát a Kínai Népköztársaság hozza létre a befogadó országokkal közösen. Az intézmények közvetlen célja a kínai nyelv és kultúra népszerűsítése és terjesztése a világban, a kínai nyelvoktatás támogatása, a kulturális kapcsolatok fejlesztése.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • augusztus 26. 08:00 - 31. 20:00
 • augusztus 28. 08:00 - 30. 18:00
  Az SZTE BTK Klasszika-filológia és Neolatin Tanszék nemzetközi konferenciája
 • augusztus 28. 13:00 - 31. 20:00
  A Hajnal István Kör Társadalomtörténeti Egyesület, a Móra Ferenc Múzeum és a SZAB Filozófiai és Történettudományi Szb. szervezésében
 • augusztus 30.
  09:30 - 12:00
  9:30 Arrival and Presentation of SZTE Service Units: Frankofon Centre, American Corner, Confucius Institute, SZTE Counseling, Demola Programme; Meet the representatives at their stands;
  10:00 Opening Ceremony
  Welcome Speech: Dr. habil Péter Zakar, Vice Rector for International and Public Relations,
  and by Dr. Tamás Bene, Director for International and Public Relations
  10:30 Introduction of Mentoring System, Student Unions
  Presenter: ESN Szeged, EHÖK
  10:45 Introduction of the Stipendium Hungaricum Scholarship Programme;
  Presenter: Office for Full-time Study Programmes
  11:00 Presentation held by the Hungarian Police Department
  11: 30 Immigration Issues
  Presenter: Directorate General for Alien Policies
 • augusztus 31.
  10:00 - 16:00