Bezár

Sajtóarchívum

Sajtóarchívum 2020. október

_MG_1484_2
2020. október 30.
2 perc

A selyemkóró, a keskenylevelű ezüstfa, az aranyvessző, a gyalogakác, a bálványfa, az akác térbeli jelenlétét bemutató digitális térkép előállítását kezdték el a Szegedi Tudományegyetem geográfusai, geoinformatikusai, ökológusai és az Agrártudományi Kutatóközpont szakemberei. Az inváziós növényfajok visszaszorítását célzó információk összegyűjtésben a természetjárók, a természetvédelmi civil szervezetek segítségére is számítanak a tudósok.

nevtelen_terv_7_

2020. október 28.
4 perc

A mellrák a hölgyek körében a leggyakrabban előforduló daganattípus, amely világszerte a nők 10-12 százalékát érinti, és évente mintegy 2200 életet követel Magyarországon! Ennek oka, hogy a többségüknél már csak előrehaladott klinikai stádiumban ismerik fel a betegséget, miközben az időben felfedezett és diagnosztizált emlődaganat sokkal hatékonyabban gyógyítható! Mivel a betegség kezdeti stádiumában tünet- és panaszmentes, ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni a szűrővizsgálatok és a helyesen végzett, rendszeres önvizsgálat fontosságát! A legközelebbi mammográfiás szűrőnapon, október 30-án, pénteken 15 órától 20 óráig várják az SZTE Radiológiai Klinika Női Diagnosztikai Osztályán a beutalóval rendelkező hölgyeket szűrővizsgálatra.

nevtelen_terv_6_

2020. október 28.
2 perc

Több tavalyi helyezésén is javított a Szegedi Tudományegyetem a Times Higher Education legfrissebb, 2021-es tudományterületi rangsorain. Az informatikatudomány és az élettelen természettudományok területén a legjobb vidéki egyetem az SZTE. Az egészségtudományok területén előrelépett az intézmény, és idén először pszichológia szakterületen is bekerült a legjobb egyetemek közé.


IMG_0466

2020. október 27.
2 perc

A Szeged Első Lions Club kezdeményezésére a Szegedi Tudományegyetem vezetése a személyes példaadás gesztusával hívja fel a figyelmet, és kéri a koronavírus fertőzésen átesett, de már meggyógyult embereket, hogy az intenzív osztályra került, súlyos állapotú koronavírus fertőzött betegek gyógyulási esélyeinek növelése érdekében adjanak vérplazmát.

IMG_6507-001

2020. október 26.
1 perc

A Dékáni Kollégium az " Állásfoglalás a Szegedi Tudományegyetem egységének megőrzéséről” című dokumentumot 2020. július 20-án fogadta el. Az eltelt időszakban változás nem történt, ezért ezúton oszlatjuk el az egység megbontására vonatkozó, valótlan sajtóhíreket.

IMG_4611

2020. október 20.
3 perc

Megfordult a tendencia: 2017 óta növekszik a hallgatói létszám a Szegedi Tudományegyetemen. A 2020/2021-es tanévben 22 ezer hallgató tanul a szegedi egyetemen. A népszerűséget többek között indokolja az is, hogy a középiskolások bíznak a kiszámíthatóan fejlődő, nemzetközi hírű Szegedi Tudományegyetemben, és töretlen a külföldi hallgatók érdeklődése is a szegedi intézmény iránt.

szte_the_20202

2020. október 14.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem egyik foglalkoztatottjával kapcsolatosan írt félrevezető, valótlan tartalmú sajtómegjelenésekkel összefüggésben az alábbiakat közöljük.

nyito1

2020. október 20.
1 perc

Ismét fogadnak betegeket az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ Szívsebészeti Osztályán.

IMG_9667-001

2020. október 14.
2 perc

Széleskörűen hozzáférhetővé válik a magyar betegek számára is a remdesivir nevű hatóanyagot tartalmazó antivirális szer, amely az eddig ismert leghatékonyabb gyógyszer a COVID-fertőzés ellen. A gyártás a Richter Gedeon Nyrt. saját fejlesztése alapján indult. A készítmény klinikai vizsgálata megkapta az engedélyt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől. A szert több magyarországi egészségügyi intézményben, így a Szegedi Tudományegyetemen is alkalmazzák.

Desktop12

2020. október 12.
2 perc

A több mint hárommillió diákot vonzó Coursera kurzus amerikai oktatója, Barbara Oakley tart webináriumokat a Szegedi Tudományegyetemen. Az online programra ingyenesen lehet regisztrálni.

IMG_9886

2020. október 08.
2 perc

Videóüzenetben ismerte el Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora az SZTE kreatív, tehetséges hallgatóit. A vírushelyzetre tekintettel online tartották meg az SZTE NKI Kulturális Iroda által kiírt művészeti pályázatok eredményhirdetését. A fotópályázatra érkezett munkákból nyílt tárlatot is az online térben tekinthetik meg az érdeklődők.

EUGLOH

2020. október 08.
2 perc

A magyarországi tudományos diákkör gazdag hagyományait tette nemzetközivé a Szegedi Tudományegyetem a EUGLOH partneregyetemeknek szervezett közös TDK-n. A konferencia a közelmúltban online formában zajlott: 10 szekcióban 52 online prezentáció hangzott el és 25 elektronikus posztert mutattak be. Húsz SZTE-s hallgatót díjaztak, közülük hatan első helyezést értek el.

IMG_9158

2020. október 02.
2 perc

Rövidebb gyógyulási idő és kevesebb szövődmény várható a koronavírus elleni gyógyszer, a favipiravir tartalmú Avigan tabletta adagolása mellett, amellyel az SZTE klinikáján az országban elsők között kezdhetik el kezelni a súlyos betegeket.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek