Bezár

Sajtóarchívum

Meghívó sajtótájékoztatóra

Meghívó sajtótájékoztatóra

2013. szeptember 06.
2 perc

A közelmúltban kezdődött meg Szeged egyik legjelentősebb megújuló energia hasznosítási projektje. A beruházás keretében egy geotermikus alapú fűtésrendszer épül ki Szeged Megyei Jogú Város, a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Kutatóközpont 36 intézménye számára.

A projekthez tartozó munka részleteiről 2013. szeptember 10-én (kedden) 14.00 órakor a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar épületének ebédlőjében (6726 Szeged, Temesvári krt. 31.) sajtótájékoztatót tartunk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A projekt szorosan illeszkedik a Szegedi Tudományegyetemen meghirdetett „Zöld Egyetem” programhoz, melynek keretében nagyobb hangsúlyt helyeznek a környezetbarát megoldások, technológiák alkalmazására, a környezettudatos szemléletmód terjesztésére. A fejlesztés célja a közreműködő partnerek által üzemeltetett (klinikai, oktatási, kollégiumi) épületek megújuló, geotermikus energiával történő fűtése, ezáltal az üvegházhatás csökkentése és költségmegtakarítás elérése.

 

A projekt keretében egy szegedi és egy újszegedi termálkör látja el a konzorciumi partnerek különböző intézményeit, épületeit.

 

A geotermikus rendszer teljes körű kiépítése 2013-ban és 2014-ben történik, melyből a szegedi termálkör – a tervek szerint – teljes egészében elkészül 2013-ban, míg az újszegedi rendszer a 2014. évi fűtési időszak kezdetére valósul meg. A munka a tervezetteknek megfelelően, gyorsan halad.

 

A szegedi körben eddig elkészült a tervezett termelő kút felújítása, ahol – az eddigi mérések szerint – a rendszer üzemeléséhez szükséges vízminőség biztosított. A mintegy 2000 méter mélységről 96 fokos víz nyerhető. A vége felé tart az első visszasajtoló kút kivitelezése, az épülő új klinikától délre eső egyetemi területen. Ezt egy másik kút fúrása követi, az elsőhöz közeli területen. E munkák várhatóan november közepéig tartanak. Ugyancsak elkészült a szükséges termál vezetékrendszer nagy része. Közterületen a Dóm tér környékén folyik még munka, várhatóan a következő hetekben. A beruházás eddigi előrehaladása alapján az idei fűtési szezonban már működni kezd a rendszer.

 

Az újszegedi termálkör kivitelezése két ütemben történik. 2013 őszén sor kerül a nagyobb, a helyi lakosság mindennapi életvitelét is érintő kivitelezés megvalósítására. Ezt 2014-ben – elsősorban a konzorciumi tagok tulajdonában lévő területeken és az azokon található épületekben történő – infrastruktúra kiépítése követ.

 

A 2013. évi munka első lépéseként a 43. számú főutat két helyen vágják át:

a Temesvári krt. – Bérkert utcai csomópont átvágása 2013. 09. 16. és 2013. 09. 30. között,

a Temesvári krt. – Sportcsarnok előtti csomópont átvágása pedig 2013. 10. 01. és 2013. 10. 15. között esedékes.


Rendezvényünkre a sajtó munkatársait ezennel tisztelettel meghívjuk.


A sajtómeghívó itt letölthető

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek