Bezár

Sajtóarchívum

Sajtómeghívó - Egyszerű genetikai teszt bevezetése várandósok számára

Sajtómeghívó - Egyszerű genetikai teszt bevezetése várandósok számára

2016. június 28.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Szent Györgyi Albert Klinikai Központ és az UNI-Med Szeged Kft. tisztelettel meghívja Önt és munkatársait a várandósok genetikai vizsgálatára szolgáló Veracity genetikai tesztvizsgálat magyarországi bevezetésének bejelentésére 2016. június 29-én, szerdán 11.00 órától. Helyszín: Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatal, földszint 5-ös terem.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az eseményen részt vesz Prof. Dr. Széll Márta intézetvezető egyetemi tanár és Resch József, az UNI-Med Szeged. Kft. ügyvezetője.

 

A Szegedi Tudományegyetem Szent Györgyi Albert Klinikai Központja és az UNI-Med Kft. bejelenti a várandósok genetikai vizsgálatára szolgáló Veracity genetikai tesztvizsgálat Magyarországi bevezetését. A Veracity teszt alkalmazásával a leggyakoribb magzati kromoszóma rendellenességek hatékonyan szűrhetőek anyai könyökvénából vett vérből is, azaz egy hagyományos vérvétellel. A Veracity teszt előnye, hogy a magzat számára nem jár vetélési kockázattal és a várandós kismama számára is jóval kisebb megterhelést jelent a hagyományos vérvétel, mint a hasfali szúrással történő mintavétel.

 

A Veracity teszt továbbá már a terhesség korai szakaszában hatékonyan alkalmazható. A Veracity teszt gyorsan elvégezhető, mivel az anyai vérmintának a vizsgáló központba érkezésétől számított 10 napon belül garantáltan megkapja a vizsgálati eredményt, ami más hasfali szúrást igénylő genetikai vizsgálatok esetén akár 2-3 hét is lehet. A Veracity teszt megbízható, mivel az egészséges és a beteg magzatok kimutatásának tekintetében közel 100%-os érzékenységű vizsgálat.

 

A Veracity teszt a 21-es, 18-as, 13-as és a nemi kromoszómák (X és Y kromoszómák) esetleges rendellenességeit vizsgálja a magzat esetében. Más kromoszómák vizsgálatát a teszt nem foglalja magában, mivel a többi kromoszóma esetében általánosságban igaz, hogy rendellenessége olyan súlyos betegségeket eredményeznének, amelyek a magzati élettel nem összeegyeztethetőek és ezért általában méhen belüli elhaláshoz, vetéléshez vezetnek.

 

A Veracity teszt az anyai vérben található szabad DNS-szakaszok elemzését végzi el, és így képes hatékonyan kiszűrni a magzat leggyakoribb genetikai rendellenességeit. A módszer megbízhatóságának alapját egy ún. újgenerációs szekvenáló rendszer biztosítja.

 

A Veracity tesztet a NIPD Genetics szabadalmaztatott eljárása, a vizsgálat elvégzése a NIPD Genetics akkreditált, minőségbiztosított, központi laboratóriumában, Cipruson történik az SZTE SZAKK Orvosi Genetikai Intézet közreműködésével. A teszt megfelel az Európai Unió által előírt standardoknak.

 

A Veracity teszt egy térítéses vizsgálat, amely mostantól elérhető a várandósok számára. A genetikai teszt elvégzésével kapcsolatos szervezési, logisztikai feladatok ellátását a térítéses betegellátást szervező és ellátó egyetemi tulajdonú cég, az UNI-Med Szeged Egészségügyi Szolgáltató Kft. végzi. A cég széles körű, kiemelt marketingtevékenységet folytat a szűrővizsgálat bevezetésére és kiterjesztésére itthon és külföldön egyaránt. A teszt ismertségének növelését modern honlap (www.veracity.hu), Facebook-oldal, online és offline kampány is támogatja.

 

Az eseményre tisztelettel várjuk a sajtó munkatársait.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek