SZTE Info

klinikai_beruhazas_kiemelt

Elkészült az SZTE modern, 265 ágyas új klinikai tömbje

Megtörtént a műszaki átadás-átvétel, jelenleg a használatba vételi engedélyezési eljárás tart. 2014 első felében kezdődhet az egészségügyi egységek beköltézése, indulhat a betegellátás is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

BC5K6782_szteAz Európai Unió Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programja (TIOP) és a Magyar Állam társfinanszírozásával elkészült a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ új, 265 ágyas klinikai tömbje. A kivitelezővel kötött szerződésben foglaltaknak megfelelően szeptemberben megkezdődött az épület műszaki átadás-átvétele, ami október végén befejeződött – jelentette be november 5-én Majó Zoltán, az SZTE gazdasági-műszaki főigazgatója. A mintegy 12,3 milliárd forintos, uniós támogatású, TIOP-2.2.7-07/2F/2-2009-0008 azonosítószámú, „Infrastruktúra-fejlesztés a szegedi egészségpólusban” című projekt keretében 265 ágyas új klinikát húztak fel a Semmelweis utcában, felújítják a korábbi, 410 ágyas épület intenzív osztályát, műtőjét és sterilizálóját, ráadásként egy másik uniós program révén csaknem 700 millió forintból korszerűsítik a sürgősségi betegellátást is.


 

Finomhangolások után betegellátás

 

BC5K6887_szteSajtóreggeli keretében számolt be a klinikaberuházásról Tapasztó Sándor projektvezető, Majó Zoltán gazdasági-műszaki főigazgató, Rovó István műszaki főigazgató-helyettes, illetve Szőkedencsi Géza vezető tervező. Tapasztó Sándor elmondta, a 12,3 milliárdos projektből jelenleg a teljes összeg 87 százalékára szerződött az egyetem, s már lehívott 7,5 milliárdnyi támogatást. Majó Zoltán bejelentette: megtörtént az SZTE 265 ágyas, ötszintes, 21 500 négyzetméteres új klinikai tömbjének műszaki átadás-átvétele, jelenleg a használatba vételi engedélyezés eljárása folyik. – Tavaly Mikuláskor azt kértem a kivitelezőtől, az Aktív Kft. és Ferroép Zrt. által alkotott konzorciumtól, hogy egy év múlva legyen átadásra kész az épület, s ez meg is valósult. Köszönet illeti ezért a kivitelező, tervező, műszaki kollégákat és a projektmenedzsmentet is. Várhatóan még karácsony előtt megkapja az egyetem a használatba vételi engedélyt a szakhatóságoktól, azt követően jövő év elején a működési engedélyt kell megszerezni az ÁNTSZ-től, majd megkezdődhet a tizenegy egészségügyi osztály többlépcsős beköltözése, és különböző, a beköltözéskor szükséges eszközbeszerzések, finomhangolások után néhány hónapon belül a betegellátás is megindulhat a modern épületben. Ezzel párhuzamosan a Hunép–Magyar Építők–Strabag–MMK konzorciuma is az utolsó simításokat végzi az immár helikopterleszállóval ellátott sürgősségi osztály korszerűsítésén – tájékoztatott Majó Zoltán.


 

Újabb 2,7 milliárd juthat a klinikaberuházásra

 

A főigazgató egy további jó hírt is megosztott a nyilvánossággal: az egyetem reményei szerint a klinikaberuházás nem áll meg, hanem egészen 2015 közepéig folytatódhat. – Jó esély van rá, hogy a két, minden igényt kielégítő épület mellett az 1970-es években felhúzott 410 ágyas klinika is teljes körű felújításon essen át. Október 31-én a magyar kormány Brüsszel engedélyét kérte négy hazai egészségügyi intézmény, köztük az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ beruházásának uniós nagyprojektté nyilvánításához – hallottuk tőle. Pozitív válasz esetén a szegedi universitas újabb 2,7 milliárd forint támogatásban részesülhet, melyből 2015 közepéig modernizálhatja az egyes részeiben, részleteiben (lásd elektronikus, műszaki berendezések) elavult 410 ágyas klinikai épületét a Semmelweis utcában.


 

Minden a betegekről szól

 

Az új, 265 ágyas klinika építészeti-műszaki megoldásairól az építész és generál tervezője, Szőkedencsi Géza (Artonic Kft.) beszélt. Mint mondta, 2008-ban egy 21. századi kórházat álmodtak meg, mely műszaki, üzemeltethetőségi és betegellátási szempontból is fenntartható, hatékony, humánus és betegközpontú. Ezt a tervüket sikerült is megvalósítani. Kiemelte, hogy az új épület póluskórházként mátrixrendszerű, a szinergiákat kihasználó, azaz a korábbi széttagolt pavilonos működéssel szemben itt sem a diagnosztika, sem a műtők nincsenek osztályhoz kötve. A nyolc klasszikus és négy ambuláns műtőt bejelentkezéssel lehet igénybe venni. – Az épület tudásalapú, amennyiben az egyetemi oktatásra-kutatásra támaszkodik. Előadó- és oktatótermeiben a műtétek is élőben követhetőek, ilyen szempontból szolgálja a képzést. Az egész ház a lehető legracionálisabb, mentes a felesleges sallangoktól. Mindent a működésnek, a technológiának rendelünk alá, minden a betegekről szól. A kórtermek egy-, illetve kétágyasak, vizesblokkal ellátottak, az ablakok az udvara néznek, melyet hatalmas zöld felületek borítanak majd. Az épület szellőzése, hőszigetelése is a lehető legkorszerűbb. Külső árnyékolókat helyeztünk el többek között. Nagyrészt zöld tető borítja a klinikát, melynek fűtésrendszere az egyetemi geotermikus hálózathoz is kapcsolódik. Fontos szempont, hogy a klinikához kerékpártároló is tartozik, a bicikliseknek pedig zuhanyzási lehetőséget is biztosítunk. A kubatúrát ráadásul úgy alakítottuk ki, hogy a későbbiekben akár egy újabb tömbkórházzal bővíthető az épületegyüttes – fejtette ki.


Klinikaberuhazas galeria
Elkészült az SZTE modern, 265 ágyas új klinikai tömbje - GALÉRIA

 


Naponta egymillió forintba kerülhet a fenntartás

 

A beruházásról Rovó István emelt ki néhány érdekességet. Megtudtuk tőle, 1300 tonna betonacélt és 11 ezer köbméter betont építettek a 265 ágyas klinikába. Az épületben 9 felvonó működik majd. Minden téren a zöld egyetem koncepciót érvényesítették. – A falak szellőzéséről a TIK-ben már megismert modern hőszigetelési technológia gondoskodik. A biztonságos hőellátásért három kazán felel majd, illetve a ház a geotermikus energia fogadására is kész. Központi hűtőrendszert alakítottunk ki. A csapadékvizet tartályokban gyűjtjük össze, azzal locsoljuk a növényzetet. Az elektromos ellátás középfeszültségű vételezéssel történik, amitől 10-20 százalékos megtakarítást remélünk. Az áramellátás biztonságát két transzformátor mellett további többkörös védelem is garantálja – így a főmérnök.

 

Majó Zoltán számításai szerint egyébként évi 300-400 millió forintjába kerül majd az egyetemnek a hűtés, fűtés, az áram és a víz, egyszóval az új infrastruktúra fenntartása.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. június 15.

Kiemelt_Konyvhet_2019

„Amelyik város nincs megírva, nem létezik” – jelentette ki a József Attila-díjas, egykor a szegedi egyetemen tanuló író, Grecsó Krisztián a 90. Ünnepi Könyvhét nyitányán. A szegedi könyvünnep 2019-ben is korábban kezdődött és tovább tart, mint más városokban. A közel 150 program harmadát az SZTE NKI szervezte, minden második rendezvény főszereplője vagy közreműködője kötődik a szegedi universitashoz.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • június 17.
  14:00 - 15:30
  Jogtudósok titkai. Történetek a titkosszolgálatok és a jogtudományok neves művelőinek XX. századi kapcsolataiból címmel jelent meg a Iurisperitus Kiadó gondozásában dr. Révész Béla (egyetemi docens, SZTE ÁJTK) kötete. A szerzővel Laczkó Sándor (osztályvezető, SZTE Klebelsberg Könyvtár, Különgyűjteményi Osztály) beszélget. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  14:00 - 16:00
  Innovatív, saját fejlesztésű történelmi társasjátékaikat mutatják be az SZTE BTK Történettudományi Doktori Iskola hallgatói, Szegedi Történészhallgatók Egyesületének tagjai: Lengyel Ádám, Mezey Bence, Szabó Levente.
 • június 17.
  16:00 - 17:30
  Legtisztább boldogság – Művelődéstörténeti kalandozás Bolyai Farkas és Bolyai János világában. Vekerdi László Bolyai-színművével és Dávid Lajos két matematikai kéziratával című művét – képekkel illusztrálva – bemutatja a szerző, dr. Szabó Péter Gábor (adjunktus, SZTE TTIK Informatikai Intézet, Számítógépes Optimalizálási Tanszék) Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) kérdései nyomán. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  18:00 - 19:00
  Pejin Leával, az SZTE szociológia szakos hallgatójával a Nyugati csiga körfűrésszel álmodik című könyvéről Bene Zoltán író, szerkesztő beszélget. Az SZTE NKI Kulturális Iroda szervezésében Ha most nem ölök meg senkit, akkor soha – mondja tiszta szívvel ez a 21 éves vajdasági lány, aki történetesen a Szegedi Egyetem diákja… Pejin Lea egyik nagy erénye, hogy nem próbál meg koraérett verseket – pardon, leákat – írni. Jól is teszi, mert ilyen mélyen, érzelmesen és színesen csak a húszas éveink elején tudunk alkotni. Nyugati csiga körfűrésszel álmodik – micsoda pompás és hátborzongató cím! Pontosan jellemzi a kényelmetlen dolgokat feszegető, érzelmes, de egyben karcos, gyakran kegyetlen szövegeket, melyek nemcsak a szerelem és a magány regiszterében mozognak, hanem gyakran politikai töltetük is van. Hiába, ha valakinek éppen a mezítlábas Szerbia fekszik az ágyában, az másképpen magyar, és másképpen szerelmes. Pejin Lea a Vajdaságban, Zentán született. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem szociológia szakos hallgatója. A Nyugati csiga körfűrésszel álmodik az első verseskötete. Publikált a Magyar Naplóban, az Irodalmi jelenben, az Előretolt Helyőrség magyarországi és vajdasági mellékletében és a Bárka folyóiratban. Az írás mellett saját dalok szerzésével és versmegzenésítéssel foglalkozik.
 • június 20.
  16:30 - 17:30
  Az előadás címe: Gondolatok a magasvérnyomás-betegségről (DR. ÁBRAHÁM GYÖRGY)