Bezár

Hírarchívum

2018. Június

Kiemelt_kitunteto_cimek

2018. július 02.
15 perc

A Szegedi Tudományegyetem új vezetői és kitüntetett személyiségei számára Szabó Gábor rektor a felsőoktatási intézmény 2018. június 27-i ünnepségén nyújtotta át a rangos elismeréseket kifejező okleveleket.

IMG_3720
 
2018. június 28.
2 perc

A felvételihez kapcsolódó teendőkről, tanulmányi kérdésekről, karspecifikus témákról, bulikról és szórakozási lehetőségekről, lakhatásról és úgy általában az egyetemi életről kérdezhetik a felvételiző diákok telefonon az SZTE Specialistáit. A Szegedi Tudományegyetem 12 karáról kiválasztott tizenöt jelenlegi hallgatót minden nap 9 és 18 óra között hívhatják az érdeklődők, június 29-től július 10-ig, a 06/62-343-700 számon.

Szabadteri_Rigoletto
2018. június 27.
4 perc

„Fiatal csapat egy vérbeli krimiben” – ez a Rigoletto magyar nyelvű operaelőadás, a Szegedi Szabadtéri Játékok 2018. június 29-i nyitányának ajánlója. Az idei évad 6 produkciójában a közismert művészek mellett szegedi alkotók, sőt: a Szegedi Tudományegyetem néhány polgára is közreműködik.

kiemeltdiplomaoszto

2018. június 26.
2 perc

2018. június 29-én, pénteken kezdődik a nyári diplomaosztó ünnepségek sorozata a Szegedi Tudományegyetemen. Az univeristas végzős hallgatói a nyári időszakban tizenkét karon vehetik át okleveleiket.

nyito_TIK

2018. június 26.
7 perc

A csillagvizsgáló születésétől kezdve a rektori süveg megszüntetésének történetéig számos anekdota fűszerezte a Szegedi Tudományegyetem 2018. június 25-i ünnepségét, amelyet a vezetőváltás alkalmából tartottak. Az elmúlt nyolc év eredményeinek méltatása mellett a következő négy év céljait és feladatait is vázolták.

2018. június 26.
1 perc

Idén ünnepli tizedik évfordulóját a Central European Summer Course on Mycology (CESC). A humánpatogén gombák biológiájával foglalkozó nemzetközi konferenciát és nyári iskolát két évente szervezi meg az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Mikrobiológiai Tanszéke.

2018. június 25.
1 perc

"Kitárt Kar” címmel nyílt napot tart az SZTE Mezőgazdasági Kara június 28-án, csütörtökön, 10 órától Hódmezővásárhelyen. A nyílt napon kötetlen formában ismerkedhetnek meg a leendő hallgatók az oktatási épületekkel, az oktatókkal, diáktársakkal, és az egyetemi élettel.

levendula

2018. június 21.
1 perc

Ötödik alkalommal szervez Levendula Napokat a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje és az SZTE Kulturális Iroda. Június 30-án és július 1-jén 9 órától kézműves termékekkel, ismeretterjesztő előadásokkal, bemutatókkal, koncertekkel és színházi műsorral várják az érdeklődőket az SZTE Füvészkertben.

2018. június 21.
1 perc

A Straub Örökség Alapítvány 11. alkalommal rendezi meg a Középiskolás Élettudományi Kutatótábort, vagyis a KÉK-et, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában. A június 25 - július 5. közötti táborban a fiatal biológusok izgalmas előadásokon és laborgyakorlatokon vehetnek részt.

2018. június 20.
2 perc

Ugrálóvár, kézműves foglalkozások, tánc- és ugrálókötél bemutató, véradási lehetőség és értékes nyeremények várták június 16-án, az SZTE Sportközpontba látogatókat. Az immár hagyománnyá vált Alma Mater Weekendre idén is sok jelenlegi és volt SZTE-s hallgató és dolgozó látogatott el családjával.

Kiemelt_USA_biro_j

2018. június 19.
6 perc

Gyakorlatorientáltság és a nemzetköziesítés jellemzi a Szegedi Tudományegyetemen a jogi képzést is. Ez az állítás nem csupán az SZTE céljainak meghatározása, hanem a „messziről jött vendég”, például az Amerikai Egyesült Államokból érkezett bíró személyes tapasztalata is. A tudománynak a büntetőeljárásbeli szerepéről, az SZTE ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézete programjairól a New York-i büntetőbíróval és szegedi vendéglátóival beszélgettünk.

2018. június 19.
1 perc

A hallgatók tanulmányainak minőségi támogatása céljából indított kutatást az SZTE Oktatási Igazgatósága. A kérdőív július 9-ig a CooSpace-ben érhető el.

2018. június 18.
2 perc

A Magyar Nemzeti Bank másodszor hirdette meg „Pénzügyek felsőfokon – Légy kreatív!” című egyetemi ötletpályázatát. A felsőoktatási intézmények közötti versenyben a szegedi egyetemről Köteles Dávid, Kuruczleki Éva és Rácz Tamás csapata győzedelmeskedett.

2018. június 18.
2 perc

Határon túli gyermekgyógyászok és kardiológusok számára szerveztek továbbképzést a veleszületett szívfejlődési rendellenességek felismeréséről és kezeléséről a Szegedi Tudományegyetemen.

IMG_9597_cover

2018. június 18.
1 perc

Ismét sikeres félévet zárt az Állam- és Jogtudományi Kar KAPU programja. Az évzáró ünnepségen 16 kínai hallgató vehette át tanúsítványát.

Kiemelt_Kheten_TL

2018. június 17.
5 perc

„A könyveknek is megvan a maguk sorsa… – Habent sua fata libelli… – hangzott el Terentius Maurus közismert gondolata a szegedi egyetem jogász professzora, Trócsányi László „Párizsi Napló, avagy ami a nagyköveti jelentésekből kimaradt… 2010. július – 2014. június című kötete bemutatóján. Az SZTE „FRANKO – BIBLIO – FILIA Könyves utazások 2018” programsorozat kiemelt könyvheti rendezvénye dedikációval zárult.

kiemelt_pavics

2018. június 15.
3 perc

Szegeden, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Nukleáris Medicina Intézetében is elérhető az a vizsgálat, amely a korábbiaknál jóval nagyobb biztonsággal mutatja ki az Alzheimer-kórt – már a betegség korai fázisában. Az elbutulással és leépüléssel járó betegség nem gyógyítható, de a folyamat – ha időben diagnosztizálják – lassítható.  

Szilasi_Laszlo_nyito

2018. június 15.
13 perc

Vajon mit jelenthet egy írónak az, hogy egy betegség következtében elvesztheti a kreativitását, mi több, olvasási készségét? Egyáltalán, hogyan lehet reagálni erre a helyzetre? Szilasi László agydaganat-diagnózisa után például a birkatenyésztés gondolatával kacérkodott, mint az kiderült legújabb regényéből, a Luther kutyáiból.

A szegedi egyetemi oktatóval a könyvhétre megjelent új könyvéről, betegségről, írásról és íróságról beszélgettünk.

Kiemelt_SZT

2018. június 15.
4 perc

„… Hiába fürösztöd önmagadban. / Csak másban moshatod meg arcodat…” – írja József Attila a Nem én kiáltok… című költeményében. E gondolat alapján válogatott levélgyűjteményét Mások tükrében címmel adta közre Szabó Tibor filozófus, az SZTE professor emeritusa.

kezilabda_MEFOB

2018. június 15.
1 perc

Az SZTE férfi kézilabda csapata ötödik helyen végzett a Magyar Egyetemi és Főiskolai Országos Bajnokságon.

Kiemelt_SZA

2018. június 14.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetemről indult Szabados Ágnes, a közismert televíziós műsorvezető. Az RTL Klub hétvégi híradójának szerkesztője 2018. június 11-én a 89. Ünnepi Könyvhét vendégeként mesélt az általa elindított Facebook kihívásról, melynek sikere igazolja, követőit sikerült „jó irányba provokálni” az akciója címével: „Nincs időm olvasni…”

Kiemelt_zEtna

2018. június 14.
4 perc

A zEtna kiadó léte jelentős a vajdasági irodalom számára, már több könyvünnepen Szegeden vendégeskedett. Miként is munkálkodnak és alkotnak hitben és lélekben a vajdasági szerzők? Kiderült a 89. Ünnepi Könyvéhét két szegedi rendezvényén is.

kiemelt_menesbirtok_SZTE_egyuttmukodes_2018

2018. június 14.
2 perc

Oktatási és kutatási együttműködésről kötött megállapodást a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem 2018. június 14-én. A megállapodás értelmében a ménesbirtok tangazdasági képzés keretében szervezett gyakorlati oktatási, kutatási és fejlesztési program helyszíne lesz, a szegedi egyetem hallgatói pedig gyakorlatra alapozott képzésben, közös oktatási-kutatási programokban vehetnek részt.

kiemelt_osztondij_2018

2018. június 14.
2 perc

SZTE START néven új ösztöndíjprogramot indított a szegedi egyetem, mellyel azokat a tehetséges, végzős középiskolai diákokat kívánják támogatni, akik idén első helyen jelentkeztek az egyetem valamely képzésére. A program célja, hogy segítse az átmenetet a középfokú- és felsőoktatás között. Az ösztöndíjat pályázat útján lehet elnyerni, a jelentkezési határidő: 2018. július 11., a legjobb pályázók akár 100.000 forint egyszeri támogatásban részesülhetnek.

2018. június 14.
1 perc

Idén már tizenhat szervezet, vállalat kínál gyakornoki lehetőséget a legtehetségesebb kommunikáció szakos hallgatóknak Szegeden.

Kiemelt_DL_SZL

2018. június 13.
3 perc

Darvasi László és Szilasi László új köteteivel is megismerkedhetett az olvasóközönség a 89. Ünnep Könyvhéten. A Szegedi Tudományegyetemhez több szállal is kötődő szerzők 2018. június 10-én, vasárnap délután szerkesztésről és írásról beszélgetve adtak ízelítőt a másik, a barát írásművéből.

Kiemelt_khet_SZNSZ_j

2018. június 13.
4 perc

A Szegedi Nemzeti Színház újdonságairól is szó esett a 89. Ünnepi Könyvéten. A színház új igazgatójával, Barnák Lászlóval és Horgas Ádám rendezővel Beslin Anita újságíró beszélgetett a 2018/2019-es évad bemutatóiról, illetve ötleteikről, szándékaikról és terveikről.

SZGYTV_2018

2018. június 12.
2 perc

Hetedik alkalommal rendezi meg magyarországi és határon túli középiskolások számára a Szegedi Tudományegyetem a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt. A kémia, biológia és fizika tantárgyból, valamint Szent-Györgyi munkásságáról és életéről szóló rangos tanulmányi vetélkedővel az egyetem egykori rektora előtt tiszteleg, ugyanakkor a tehetséggondozásra is hangsúlyt fektet.

Aranydiploma

2018. június 11.
1 perc

Arany díszoklevél-átadó ünnepséget tartottak június 2-án a Mérnöki Karon. A rendezvényen 53 fő vehetett át aranydiplomát.

Kiemelt_khet_NGD

2018. június 10.
6 perc

A világhálóról ingyen elérhető könyvei gyakorlati hasznosíthatóságát fontosnak tartja Nagy Gábor Dániel. Az SZTE BTK Vallástudományi Tanszék adjunktusát a Fejezetek a vallás és társadalmi tőke kapcsolatrendszeréről című, a Belvedere Meridionale Kiadónál megjelent könyvéről kérdeztük a 89. Ünnepi Könyvhéten, amikor az SZTE ismét „utcára viszi a tudományt”.

Kiemelt_frankofon

2018. június 10.
4 perc

A magyar-francia dialógus erősítése a célja az SZTE BTK Francia tanszéke oktatóinak. A „FRANCO – BIBILO – FILIA Könyves utazások 2018” többszereplős állomásán Bartha-Kovács Katalin, Gyimesi Tímea, Szász Géza mesélt aktuális kutatói munkájukról és oktatói módszereikről. A mindezt reprezentáló három kötetről a szerzőket Aradi Csenge pre-doktor kérdezte a 89. Ünnepi Könyvhéten.

Kiemelt_konyvhet_BI

2018. június 08.
8 perc

„A gondtól három dolog valamelyike szabadíthat meg: ha az ember olyat lát, amit még nem látott; olyat hall, amit még nem hallott, vagy olyan földre teszi a lábát, ahol még nem járt.” Nos, éppen erre valók a könyvek, és erre való az olvasás – fogalmazott az Ezeregyéjszaka meséjét idézve Boldizsár Ildikó a 89. Ünnepi Könyvhét szegedi megnyitóján. A mesekutató, az SZTE Mentor(h)áló program többszörös vendégelőadója a könyvünnepen a történetek hatalmáról beszélt.

Kiemelt_EUDirect

2018. június 08.
2 perc

Európa és én. Európa 12 leckében… Ilyen és ehhez hasonló, ingyen elvihető kiadványokat is kínált a 89. Ünnepi Könyvhét megnyitós napján az SZTE Dugonics téri épülete előtti vendégsátorban az SZTE Állam és Jogtudományi Karon működő Europe Direct.

Kiemelt_Hupikek

2018. június 08.
4 perc

A képregény műfaja alkalmas arra, hogy a gyerekekkel megszerettessük az olvasást – vélik a franciák. E „receptet” az SZTE gyakorló iskola elsőseivel együtt próbáltuk ki az Alliance Francaise de Szeged könyvhetet nyitó interaktív foglalkozásán. A „Kalandozás a gombaházak között – 60 éves a Hupikék Törpikék” programot 2018. június 9-én délelőtt megismétlik.

2018. június 07.
2 perc

Az elmúlt időszak két országos elismerést is hozott a Móra Ferenc Szakkollégiumnak. Az intézmény az előző hároméves ciklus után újra elnyerte a három évre minősített szakkollégium címet, emellett május óta a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Akkreditált Kiváló Tehetségpontnak ítélt tanúsítványát is birtokolhatja.

IMG_2497-001

2018. június 07.
3 perc

Pedagógusnap alkalmából köszöntötték a szegedi egyetem gyakorló iskoláinak tanárait a Rektori Épület dísztermében, június 5-én. Az ünnepségen miniszteri elismerést és emlékérmeket adtak át.

kiemelt_QS_rangsor_2018

2018. június 07.
1 perc

Több mint 30 helyet javítva tavalyi eredményén, idén a 470. helyen áll a Szegedi Tudományegyetem a legfrissebb Quacquarelli Symonds (QS) ranglistán. Ezzel az eredménnyel Magyarországon a legjobb egyetem, az összes vizsgált intézményt tekintve pedig a világ legjobb 12 százalékba tartozik az SZTE.

2018. június 06.
2 perc

Paál Tamás, az SZTE Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézet emeritus professzorának iskolateremtő munkásságáról is megemlékeztek június 4-én, a SZAB Székházban, a professzor 75. születésnapja alkalmából rendezett tudományos emlékülésen.

Kiemelt_komm_konf

2018. június 06.
3 perc

Communicative Space – Political Space címmel háromnapos nemzetközi kommunikációs konferenciát tartottak Szegeden az SZTE ÁJTK és a BTK szervezésében. Az előadások szerkesztett változata önálló kötetben lát napvilágot.

2018. június 06.
4 perc

Havi 40 ezer forintos támogatást nyújt a Szegedi Tudományegyetem kiemelkedő tanulmányi eredményt elért hallgatóinak a nemzeti felsőoktatási ösztöndíj. Ezzel az ösztöndíjjal egyidejűleg nyújthatják be a hallgatók pályázatukat a kiemelt tanulmányi ösztöndíjra is a Moduloban. A pályázatok beadási határideje: 2018. július 2. (hétfő) 2359 óra.

Kiemelt_JNL

2018. június 05.
5 perc

Az első történész Magyarországon J. Nagy László, aki egy arab ország, Algéria 20. századi történetét levéltári forrásokra alapozva írja – 1980, kandidátusi értekezésének megvédése óta. Az SZTE történész professzorát, aki 2017-ben az egyetlen kelet-európaiként vehette át az Ibn Khaldun Díjat, az algériai háború máig ható következményeiről is kérdeztük.

2018. június 05.
2 perc

A cukorbetegség kialakulása, kockázati tényezői, szövődményei és a kezelés lehetőségei. Ez a címe a „Tudósok az Ön Egészségéért” című, a gyakori népbetegségekre fókuszáló ismeretterjesztő előadás-sorozat 2018. június 13-án 17 órakor kezdődő részének: a SZAB Székházban dr. Várkonyi Tamás (SZTE ÁOK) tart előadást.

2018. június 05.
1 perc

Elsősorban doktorandusz képzésben részt vevő hallgatók jelentkezését várják az SZTE karközi kollégiumainak üres férőhelyeire. A karközi kollégiumokba seniori feladatok ellátására is várják a hallgatók jelentkezését.

2018. június 04.
1 perc

Tíz területen hirdet 30 órás továbbképzéseket az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar. A fizika, földrajz, matematika és informatika témakörébe tartozó díjtalan programokra 2018. szeptember 10-ig várják a jelentkezéseket.

2018. június 04.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem és a Creative Accelerator 2018. június 12-én kutatói és hallgatói pitching napot rendez a Virtus Vállalkozás Pezsdítő Program keretében. Az esemény célja, hogy az SZTE kutatói és kreatív hallgatói megismerkedjenek a startupok világával.

Kiemelt_GA

2018. június 04.
9 perc

A szájüregben előforduló gombák hogyan befolyásolják az ott kialakuló rákos daganatokat és e tumorok áttétképző képességét? E kérdésre keresi a választ Gácser Attila biológus, aki közös kutatócsoportot alakít az SZTE TTIK és az SZTE FOK munkatársaival, köszönhetően a Lendület II. programon elért sikerének.

kiemelt_konyvhet

2018. június 04.
12 perc

Több mint húsz, a szegedi egyetem munkatársai által jegyzett kiadvány ad alkalmat könyves beszélgetésre a 89. Ünnepi Könyvhét szegedi programjain. Az SZTE szervezésében 2018. június 5. és 11. között tudománynépszerűsítő programok és könyves utazások várják az érdeklődőket.

2018. június 01.
2 perc

Csapatmunka eredménye az idei, a 89. Ünnepi Könyvhét szegedi rendezvénysora – hangsúlyozta a program összeállítását koordináló Somogyi-könyvtár munkatársa, Andóczi-Balogh Éva. Több mint 50 közreműködő – köztük számos egyetemi polgár is – dolgozik a mintegy 130 program sikeréért a 2018. évi könyvünnepen.

2018. június 01.
2 perc

Először rendezték Szegeden az ISORECEA (International Study of Religion in Eastern and Central Europe Association) nemzetközi konferenciáját. A 2018. május 24. és 26. közötti tudományos seregszemlére Európa számos országából és a tengeren túlról is érkezett résztvevők, köztük Olaf Müller a Münsteri Egyetem vallásszociológus professzora.

kiemelt_Chengdu

2018. június 01.
2 perc

Oktatási együttműködést kötött a Szegedi Tudományegyetem és a kínai Xihua Egyetem. A megállapodásnak köszönhetően nagy számban érkezhetnek kínai hallgatók az SZTE valamennyi képzésre. Beilleszkedésüket kínai oktatási központ kialakításával segítenék. Az oktatói és hallgatói csereprogramokba az SZTE gyakorló iskolái is bekapcsolódhatnak.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek