Bezár

Hírarchívum

2015. Október

2015. október 30.
2 perc

Takarékosság Hete címmel szervez rendezvénysorozatot a takarékossági Világnaphoz kapcsolódva a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara, az Erste Bank, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az Árkád Szeged Bevásárlóközpont jövő héten. A 2015. november 2-án, hétfőn induló 4 napos esemény középpontjában a gazdasági válságok demográfiai hatásai, a takarékosság és a tudatos fogyasztás állnak majd.

tudas_ipar_kiemelt_nagy

2015. október 30.
3 perc

Lezárult az a projekt, amelynek középpontjában az egészséges társadalom és a jólét, az intelligens technológiák, valamint az élelmiszeripar és az agrár-innováció állt, a Csongrád megyén belüli Szeged–Hódmezővásárhely növekedési zóna fejlesztését megcélozva. A projekt 2015. február 1. és október 31. között valósult meg, mintegy 566 millió forintból. A konzorcium vezetője a Szegedi Tudományegyetem volt.

2015. október 30.
2 perc

2015. október 29-én zárul a TÁMOP-4.2.1.D-15/1/KONV-2015-0002 azonosító számú, „Tudás-ipar igényeit kiszolgáló felsőoktatási szolgáltatások megalapozása a Dél-Alföldi régióban” című projekt. A Szegedi Tudományegyetem és két konzorciumi partnere különböző tudás-alapú ipart támogató szolgáltatásokat fejlesztett.

agrarkonf_kiemelt_nagy

2015. október 28.
8 perc

Eredményes agrárkutatásra van szükség a hazai mezőgazdaság fejlesztéséhez – jelentették ki többen is az Agrárinnováció a gyakorlatban című, Hódmezővásárhelyen rendezett konferencián. A Szegedi Tudományegyetem által kezdeményezett és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei Igazgatóságával közösen szervezett programon a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Nagy István is a kutatók és a gazdák szorosabb kapcsolatát szorgalmazta.

szgytv_borito

2015. október 28.
3 perc

Idén minden eddiginél több csapat jelentkezett a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre (SZGYTV), amelyet a Szegedi Tudományegyetem hirdet meg negyedik éve középiskolások számára.

francia_nagykovet_kiemelt_nagy

2015. október 27.
2 perc

Szakmai terveikről, céljaikról kérdezte a szegedi egyetemistákat Éric Fournier. Franciaország magyarországi nagykövete október 27-én, az SZTE Frankofón Egyetemi Központban beszélgetett a hallgatókkal.

Szilard_J_h

2015. október 22.
2 perc

87 éves korában, méltósággal viselt betegség következtében, 2015. október 16-án elhunyt Dr. Szilárd János András, az orvostudományok kandidátusa, emeritus professzor, az SZTE jogelőd Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem rektora, az Ideg-és Elmegyógyászati Klinika korábbi tanszékvezető egyetemi tanára.

feny_eve_kiemelet_nagy

2015. október 22.
6 perc

A szegedi beruházás, az ELI-ALPS kutatóközpont átadó ünnepsége 2016-ban esedékes, de 2015-ben is főszereplője több országos és regionális programnak. Legutóbb a Fény éve SZTE JGYPK által szervezett rendezvénysorozatán és a XX: Őszi Kulturális Fesztiválon került középpontba a szuperlézer. Ez a jövő. De a múlt is felvillant Eötvös Loránd 126 évvel ezelőtti előadásának hasonmás kiadásával.

lovasz_laszlo_kiemelt_nagy

2015. október 21.
3 perc

Kérdezzen az akadémikusoktól! E lehetőséget kínálja a Magyar Tudomány Ünnepe idei rendezvénysorozata, amelynek országos nyitányát először rendezik Szegeden. A 2015. november 9-i ünnepségen az MTA elnöke a sokakat érdeklő kérdésre válaszol: Hogyan működik a tudomány? Lovász László előadása nyilvános, de regisztrációhoz kötött. Az SZTE polgárait szeretettel várják a rendezvényre.

gtk_egyuttmukodes_kiemelt_nagy

2015. október 21.
2 perc

Üzleti szolgáltató központok, vagyis Shared Service Centerek Szegedre települését segíti elő az önkormányzat és a Szegedi Tudományegyetem közös együttműködésében most indított program. Az egyik cél a gazdaságélénkítés, a másik a magasan képzett, SZTE-n végzett diplomások Szegeden tartása.

rektori_kiemelt_nagy

2015. október 21.
1 perc

A „Feltörekvő Európa és Közép-Ázsia” 20 országának több mint 500 egyetemét mérte a QS legfrissebb rangsora. A listán az összes rangsorolt egyetemet tekintve a legjobb 10 százalékba jutott a Szegedi Tudományegyetem. Az összeállításban a hazai egyetemek közül vezető helyen, a toplistán a 13. az SZTE.

ELITeam_KemenyL_kiemelt_nagy

2015. október 20.
6 perc

A lézert mire használhatja az orvos, a biológus, a fizikus? Erre a kérdésre is megadja a választ a Szegedi Tudományegyetem 7 hónapon át tartó ELITeam projektje. Workshopokon esett szó a lézerek szemészeti, majd a sebészeti és diagnosztikai felhasználásáról.

nigeria_nagykovet_kiemelt_nagy

2015. október 20.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem meghívására látogatott az intézménybe Muhamadu S. Yunusa nigériai Nagykövet. 2015. október 20-án a diplomata az egyetemi vezetők és képviselők mellett az SZTE-n tanuló nigériai hallgatókkal is találkozott.

zmk_kiemelt_nagy

2015. október 20.
4 perc

Fejér András harsonaművész, Joachim Pliquett trombitaművész és Prof. Arvid Gast orgonaművész a szegedi egyetem Zeneművészeti Karának meghívására látogatott Szegedre. A nemzetközi szinten ismert trió 2015. október 14-én adott nagysikerű hangversenyt.

ankarai_delegacio_kiemelt_nagy

2015. október 19.
1 perc

Kerekasztal-beszélgetésen vett részt, és a Szegedi Tudományegyetemmel való együttműködés további lehetőségeiről tárgyalt Erkan İbiş, az Ankarai Egyetem rektora, akit Szabó Gábor rektor fogadott október 16-án.

2015. október 19.
3 perc

Ügyvéd beszélt több mint ötven egyetemistának a startup jogról. A programot szervező hallgatói Pro Jure közösség teremtett új fórumot a jogásznak készülők és a jogot mint szolgáló tudományt alkalmazók és gyakorlók között.

giuvaduam_megallapodas_kiemelt_nagy

2015. október 15.
2 perc

A környezetvédelmi, víz- és szennyvízkezelési valamint a légszennyezést csökkentő alap és alkalmazott kutatások területén működik együtt a Szegedi Tudományegyetem és a Givaudan Hungary Kft.

2015. október 15.
1 perc

Hatalmas sikert aratott a 2015-ös Kutatók Éjszakáján egyetemünk saját fejlesztésű elektronikus diagnosztikus mérési rendszere, az eDia, valamint a természettudományokat kutatás alapon népszerűsítő SAILS projekt.

2015. október 15.
2 perc

A beszélő hangja alapján a Parkinson-kór felismerésére alkalmas algoritmust fejlesztettek ki a Szegedi Tudományegyetem kutatói egy nemzetközi beszédtechnológiai versenyre. A Computational Paralinguistic Challenge elnevezésű megmérettetésen a feladat a beszédben rejlő információk kinyerése automatikus módszerekkel. Minden évben 20-25 nemzetközi csapat indul, idén az SZTE kutatói bizonyultak a legjobbnak.

2015. október 15.
1 perc

Október 20-án kedden 17 órától a JATE Klubba szervez közös képnézegetést az Alma Mater Szenior Közössége.

alumni_csoportkep_kiemelt_nagy

2015. október 15.
7 perc

Denverből a saját költségén utazott alma materébe, a szegedi egyetemre az öregdiák. De a Svédországban és az Angliában dolgozó doktor is fontosnak tartotta, hogy részt vegyen az idegen nyelvű orvosképzés elmúlt harminc évére emlékező ünnepségen és a Szegedi Tudományegyetem első nemzetközi alumni találkozóján. A különleges jubileumról és programról az egyik szervezőt, az SZTE Általános Orvostudományi Kar dékánját Bari Ferenc professzort kérdeztük.

szinhazi_nyilt_nap_kiemelt_nagy

2015. október 14.
1 perc

A Szegedi Nemzeti Színház máskor rejtve maradó zugaiba is bepillanthattak azok az egyetemisták, akik szeptember 13-án ellátogattak a teátrum, az SZTE Kulturális Iroda és az SZTE EHÖK által szervezett nyílt napra.

2015. október 14.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetemmel együttműködve kezdte meg működését az Igazságügyi Hivatal keretein belül az Igazságügyi Szolgálatok Jogakadémiája. A képzési centrumot 2015. október 12-én Prof. Dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter nyitott meg az SZTE Állam és Jogtudományi Karán.

2015. október 13.
1 perc

2015. november 14.-től kezdve 16 alkalmas emelt szintű érettségire felkészítő tanfolyamat szervez az SZTE EHÖK. 2016. március 23-28. között pedig intenzív táborral segítik az érettségi előtt álló középiskolások felkészülését.

2015. október 13.
1 perc

Felkerült a Szegedi Tudományegyetem a U.S. News 2015-ös felsőoktatási rangsorára. A friss világranglistán az intézmény a 745. helyen áll.

2015. október 12.
2 perc

A szív koszorúerei elzáródásának katéteres megnyitásáról, a billentyű betegségeinek műtét nélküli gyógyításáról, az akut szívinfarktus egyre sikeresebb ellátásáról is szó esett Szegeden, a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) Intervenciós Kardiológiai Munkacsoportjának 23. kongresszusán.

2015. október 08.
2 perc

Az egészség, az egészségfejlesztés elvei és az egészségtudatos magatartás váljon a felsőoktatási intézményi és hallgatói kultúra részévé! Ez a célja annak a három részből álló programnak, melyet 2015. október 14-én a Szegedi Tudományegyetem ún. központi épületében is bemutatnak.

2015. október 07.
3 perc

A Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) idén kezdi meg a XIII. évadát. A szezon különlegessége, hogy Szegeden több különböző helyszínen is színpadra lépnek. Az új bemutatók mellett pedig több darabot is továbbjátszanak.

2015. október 07.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem vezetése 70 millió forintot különített el az Open Access publikálás támogatására. Az ezzel kapcsolatos tennivalók lebonyolítását és az információk megosztását az SZTE Klebelsberg Könyvtár végzi.

2015. október 07.
2 perc

Az innovációs szektor legfontosabb vállalataival, szereplőivel és döntéshozóival minden érdeklődő egyetemista megismerkedhet. Sőt: a hazai startup sikersztorikba is bepillanthat, aki regisztrál, majd részt vesz 2015. október 15-én Budapesten az ITU Telecom World 2015 kiállításon.

goncz_arpad_kituntetes_kiemelt_nagy

2015. október 06.
3 perc

Göncz Árpád politikus, író, műfordító, Magyarország 1990-2000 közötti államfője 2015. október 6-án, életének 94. évében hunyt el. Göncz Árpád több szállal is kötődött a szegedi egyetemhez.

2015. október 06.
2 perc

47 mentorálttal indult el az Alma Mater Alumni Mentorprogramjának új szakasza, melynek nyitórendezvényét október 5-én tartották az SZTE ÁJTK Társalgójában.

2015. október 05.
2 perc

Uniós támogatással, a tervezett határidőre befejeződött Szeged egyik legjelentősebb megújuló energia hasznosítási beruházása. A Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ hűtési és fűtési rendszerének alapja immár a szennyvízhő.

2015. október 02.
6 perc

Innovatív lehetőségek a dizájner drogok azonosításában és terjedésének visszaszorításában címmel rendezte meg klubestjét az SZTE Innovációs Klubja. A vendég dr. Kereszty Éva, az SZTE ÁOK Igazságügyi Orvostani Intézetének tanszékvezető egyetemi docense és dr. Zacher Gábor toxikológus, a Honvéd Kórház Sürgősségi Osztályának vezetője.

2015. október 01.
1 perc

Nyilvánosságra hozta 2015/2016-os rangsorát a Times Higher Education (THE). A brit szakfolyóirat listáján a Szegedi Tudományegyetem a 601-800. helyen szerepel.

oszi_kulturalis_kiemelt_nagy

2015. október 01.
1 perc

Öt hét alatt hatvan helyszínen háromszáz program, kiállítások, koncertek, színházi előadások várják a nézőket a Szegedi Tudományegytem Kulturális Irodája által huszadik alkalommal megrendezett Őszi Kulturális Fesztiválon. A fesztivált csütörtökön este 7 órakor dr. Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora nyitja meg.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek