Bezár

Hírarchívum

2012. Június

1 2 

bolyai_osztondij_kiemelt

2012. július 01.
3 perc

14 új Bolyai-ösztöndíjas kutató dolgozik a Szegedi Tudományegyetemen. Kihirdették az idei Bolyai-ösztöndíjasok névsorát a június 27-i Bolyai-napon a Magyar Tudományos Akadémián: összesen 186 fiatal magyar kutató folytathatja tevékenységét a hároméves támogatással.

 

fiatal_lany_kiemelt

2012. július 01.
2 perc

Bővül a Szegedi Tudományegyetem Onkoterépiás Klinikája: az új sugárterápiás bunker építése miatt kellett elköltöztetni Antal Károly szobrászművész alkotását. A klinikai épületek központi terén, rózsaágyások közt avatták újra a klinikakertet 1961 óta lakó Fiatal Lányt.

 

agora_kiemelt

2012. július 01.
3 perc

A Szent-Györgyi Albert Agóra (Szegóra) és a Szegedi Tudományegyetem Informatoriumának lehetséges üzleti partnerei találkoztak június 28-án, a DEAK Zrt. szervezte bemutatón. Virtuális séta, prezentációk és kerekasztal beszélgetés terepbejáráson nézhették meg az Informatorium termeit a Szegóra épületében.

 

2012. június 29.
1 perc

Június 30-án (szombaton) 9 és 18 óra között a Szegedi Tudományegyetem polgárai és családtagjaik ingyen használhatják az SZTE Sportközpont Hattyas sori szabadtéri pályáit.

 

santi_patroni_kiemelt

2012. június 28.
5 perc

Pál József professzor, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese nemrég egy Olaszországban tartott konferencián mutatta be a hazai felsőoktatási intézmények védőszentjeire vonatkozó kutatási eredményeit.

 

2012. június 27.
1 perc

A GE Healthcare idén is indítja Edison programját: lehetőséget adnak 3 fiatal, tehetséges szoftvermérnöknek, hogy egyedülálló tudásra és tapasztalatra tegyen szert a vállalatnál.

 

almaweekend_kiemelt

2012. június 27.
2 perc

Foci, streetball, tenisz, falmászás, zumba – csak néhány azon sportok közül, melyekkel várták az érdeklődőket június 24-én a VII. SZTE Alma Mater Weekend és Egyetemi Sportnapon. A mintegy 400 résztvevő most is egy jó hangulatú vasárnapot tölthetett együtt az SZTE Sportközpontban.

 

2012. június 27.
2 perc

Az újvidéki Cinema City nemzetközi filmfesztivál versenyprogramjában a 10.000 dollár alatti költségvetésű film díjáért három alkotás versenyzett a Szegedi Tudományegyetemről (SZTE). A győztes a Gazsó Orsolya, Kučov Renáta, Urbán Anikó és Magyar Andor alkotta csapat lett Fél tíz című munkájával.

 

2012. június 27.
2 perc

Egyetlen alkalommal módosítható a felvételi jelentkezési sorrend elektronikus vagy postai úton. Július 10-ig adott a lehetősége a felsőoktatásba indulóknak arra, hogy beküldjék az addig hiányzó dokumentumaikat, illetve új preferenciáikat jelezzék. Miért érdemes változtatni a megjelölt szakok sorrendjén? Összeállításunkban erre keressük a választ.

 

2012. június 25.
1 perc

Az ERICSSON a matematika és fizika tehetségeinek gondozásáért 2012. évi díját vehette át fizikából Tóth Károly, a Szegedi Tudományegyetem Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium tanára.

 

2012. június 25.
2 perc

Változatlanul a két legjobb hazai egyetem egyike az SZTE. A leginkább ismert felsőoktatási világrangsorban is szerepel a Szegedi Tudományegyetem.

 

2012. június 24.
2 perc

Augusztus 27. és szeptember 2. között kirándulással és érdekes kurzusokkal egybekötött tehetséggondozó tábort szervez középiskolásoknak a szegedi egyetem Állam- és Jogtudományi Kara és az SZTE Tehetségpont. Elsősorban a jog-, humán- és társadalomtudományok iránt érdeklődőket szeretnék megszólítani – a szervezők előzetes jelentkezéseket várnak!

 

2012. június 24.
3 perc

Kroó Norbert akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi alelnöke (2005-2011), az MTA Szilárdtest-fizikai és Optikai Kutatóintézetének korábbi igazgatója érkezett pénteken a Szegedi Akadémiai Bizottság (SZAB) székházába az MTA SZAB Fizikai Munkabizottságának meghívására, hogy egy új típusú fényről és a hozzá kapcsolódó plazmonikáról tartson előadást.

 

2012. június 22.
1 perc

Bővítik az SZTE Onkoterápiás klinikáját, ezért onnan új helyre, a klinikakert centrumába helyezik Antal Károly szobrászművész Fiatal lány című alkotását. A szoboravató ünnepséget 2012. június 27-én, 16 óra 15 perckor tartják.

 

csakany_prof_kiemelt

2012. június 22.
3 perc

Európa mellett a tengerentúlról, például Hawaiiból és Japánból is érkeztek algebristák a 23-dik alkalommal megrendezett Univerzális algebra és hálóelmélet címet viselő konferenciára, melyet egyben a tudományos konferenciasorozat megalapítója, Csákány Béla emeritusz professzor nyolcvanadik születésnapjának tiszteletére rendeztek a szervezők.

 

informatorium_-_kiemelt

2012. június 21.
3 perc

Már a tervezett nyitás előtt fél évvel „szuperintegrált térként” került a köztudatba a Szegedi Tudományegyetem Informatoriuma. Az informatikai újdonságokat és az információs technika vívmányait bemutató interaktív kiállítási tér a Szent-Györgyi Albert Agórában kap majd helyet. A tervek szerint az érdeklődők év végén nézhetik meg először a Magyarországon egyedülálló intézményt.

 

DSC_0005

2012. június 21.
2 perc

A mindennapokban is hasznos pénzügyi és gazdasági ismeretekre tehetnek szert a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának nyári táborába jelentkező diákok. Mentoraik segítségével az EcoCamp résztvevői megismerhetik a kar kutatási témáit t, és az egyetemista élet hangulatát is megtapasztalhatják július 23. és 27. között.

 

2012. június 21.
2 perc

Szekvenciális látványelemzés – magyarázta a promenadológia, más néven „sétatudomány” fogalmát Meggyesi Tamás a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában tartott előadásán. A Corvinus Egyetem építészmérnök-tanára évek óta nagy érdeklődés mellett oktatja az újszerű diszciplínát, a fogalom bevezetése is a nevéhez köthető.

 

Szentmartoni_Livia_-kiemelt

2012. június 21.
9 perc

Sinológus és tibetológus végzettségű Szentmártoni Lívia, a Szegedi Tudományegyetemen alakuló Konfuciusz Intézet igazgatója. Az SZTE kínai kapcsolatokért felelős rektori megbízottjaként is dolgozó szakembert a sinológia szépségéről és nehézségeiről, a kínai kultúra terjesztését fölvállaló intézmény indulásáról is kérdeztük.

 

Tamop_-_kiemelt

2012. június 21.
3 perc

Valamennyi generáció infokommunikációs kultúráját, illetve értékrendjét vizsgálták szegedi szakemberek abban az interdiszciplináris projektben, melynek záró konferenciáját csütörtökön és pénteken tartják. Az egyik eredmény, hogy Léleknavigátort, azaz információs tanácsadó portált fejlesztenek.

 

2012. június 20.
2 perc

Hol fedezte föl a C-vitamint Szent-Györgyi Albert? Kiderül A hely, az MR1 riportsorozatának a Szent-Györgyi Albert szegedi élete helyszíneit bemutató blokkja záró részében, június 21-én (csütörtök) 11 óra 5 perctől. Az egykori egyetemi laboroknak és a Szent-Györgyi család otthonának is helyet adó épületbe és a hozzá tartozó kertbe, vagyis a mai Déri Miksa szakközépiskolába kukkant be Farkas Erika riporter beszélgetőtársaival.

 

2012. június 20.
1 perc

Június 21. és 25. között rendezi meg az Általános algebra és hálóelmélet konferenciát a SZAB Matematikai Szakbizottság és SZTE Bolyai Intézet. A rendezvényt Csákány Béla professzor nyolcvanadik születésnapjának tiszteletére ajánlják a szervezők.

 

2012. június 20.
2 perc

Droggyűjtemény, varázslat, és Kampec Dolores – a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) egységei is csatlakoztak a Múzeumok Éjszakája nevű kezdeményezéshez. Június 23-án zseblámpás kalandtúrával, valamint szabadtéri koncerttel várja látogatóit az SZTE Füvészkert; a pedagógusképző kar Tudástárában pedig természetismereti előadásokkal, illetve tárlatvezetéssel készülnek az éjszakai rendezvényre.

 

kinarol_-_kiemelt

2012. június 20.
4 perc

A szegedi universitas a magyar Oxford, innovációs potenciált és know-how-t kell felmutatnunk a kínai-magyar kapcsolatokban – világlott ki az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Szakképzési Központja által szervezett Szakképzési Kerekasztal idei félévi utolsó tanácskozásán, június 19-én.

 

2012. június 19.
1 perc

A nyári szünet előtti utolsó adásával jelentkezik az SZTEtv SzemeSZTEr című magazinja. A VTV Szeged június 19-én, a Hálózat Televízió július 2-án tűzi műsorra a szegedi egyetemről szóló műsort.

 

2012. június 19.
2 perc

„Kedves Diákok! Érdekel Benneteket a kutatók munkája? Ismertek olyan szakembereket, akik érdekes tudományterületeket derítenek föl, és időnként meglepő találmányokkal állnak elő? Emellett rajzolni, festeni is jól tudtok?” – kezdődik a Tempus Közalapítvány fölhívása. Szünidei elfoglaltság is lehet szeptember 10-ig rajzot készíteni és küldeni „a” kutatóról.

 

szedeak_-_kiemelt

2012. június 17.
2 perc

Partneri összejövetellel zárta a 2011/2012-es idényt a szegedi férfi kosárlabdaklub, melynek 2006 óta névadó támogatója a Szegedi Tudományegyetem.

 
2012. június 15.
2 perc

A Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) június 5-én felolvasóestet tartott Hervay Gizella Zuhanások című művéből. A tragikus sorsú erdélyi költőnő, Szilágyi Domokos feleségének hagyatéka ezen az egy estén megtekinthető volt a Szegedi Pinceszínházban, mielőtt a Petőfi Irodalmi Múzeumba kerülne.

 

fuveszkert_-_kiemelt

2012. június 15.
2 perc

Számtalan érdekesség várja a jubiláló szegedi Füvészkert látogatóit: megújult melegházak, egyedülálló gyógynövény és fűszerkert. Június 23-án, a Múzeumok Éjszakáján betérők koncertet hallgathatnak, majd az évek óta nagy sikerű, zseblámpás kalandtúrán nézhetik meg a botanikus kert újdonságait.

 

2012. június 15.
4 perc

Fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli a Pavane Történelmi Táncegyüttes és a Szegedi Majorette Csoport. A Pavane-ban számos szegedi egyetemista is közösségre talált már.

 

Magatartastudomanyi_napok_-_kiemelt

2012. június 15.
2 perc

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg fővárosi, pécsi, debreceni és szegedi szakemberek részvételével a Magatartástudományi Napokat a SZAB-székázban június 14-én és 15-én. Az évente más és más városban rendezett tudományos tanácskozásnak Szeged immár negyedik alkalommal adott otthont.

 

2012. június 14.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem Európa-tanulmányok Központ által szervezett francia nyelvű Európai Nyári Egyetem szakmai programja nyitott az SZTE minden hallgatója előtt, aki érdeklődik az európai integráció aktuális kérdései iránt. Az SZTE hallgatóinak részvétele az előadásokon ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit 2012. június 24-ig tehetnek meg a következő címen: uee@eutk.u-szeged.hu

A nyári egyetem programja alább olvasható. Az előadások alatt a tolmácsolás nem biztosított.

 

Kovacs_Kornel_labor_kiemelt

2012. június 14.
2 perc

Innovációs siker, hogy technológia transzfer megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetem és a német Schmack Biogas GmbH. A német vállalat megvásárolta az egyetemen fejlesztett, termofil baktériumokkal működő biogáz előállítási technológiát, melyet Kovács Kornél professzor és munkatársai fejlesztettek ki.

 

2012. június 14.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Sportközpont nyugdíjba vonult vezetőjét, Szabó Józsefet életműdíjjal tüntették ki a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség budapesti közgyűlésén.

 

2012. június 14.
3 perc

Idén június elején Szegeden tartották a Magyar Germanisták Társaságának (Gesellschaft ungarischer Germanisten, GuG) közgyűlését. Középpontban az osztrák irodalom és kultúra állt.

 

2012. június 14.
1 perc

Generációk az információs társadalomban címmel tartanak konferenciát a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán (SZTE BTK). A június 21. és 22. közötti rendezvény középpontjában az infokommunikációs kultúra áll, amelynek a különböző korosztályokra tett hatását pszichológiai és szociológiai szempontok szerint is vizsgálják.

 

2012. június 13.
1 perc

A 77 nyertes között 7 magyar, közte a Szegedi Tudományegyetem Francia Tanszékének adjunktusa, Balázs Péter is elnyerte Párizs város kutatói ösztöndíját.

 

2012. június 13.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar kommunikáció szakos hallgatóinak vizsgafilmjeit tűzi műsorára négy televízió is.

 

2012. június 11.
4 perc

A 83. Ünnepi Könyvhéten mutatták be a tavalyi Szeged effekt című antológia „folytatásaként” az Areión Kulturális Közhasznú Egyesület gondozásában megjelent Szeged effekt 2-t. Mindkét kötetben Pusztai Virág – a Szegedi Egyetem Televízió JGYPK-n működő stúdiója, illetve a Tisza(p)Art Televízió szerkesztő riportere, valamint a Duna TV Határtalanul magyar című műsora egyik szerkesztőjének – illusztrációi láthatók. Virággal az alkotás folyamatáról is beszélgettünk.

 

2012. június 11.
3 perc

A tavalyi Szeged effekt című antológia után az idei, 83. Ünnepi Könyvhéten mutatták be az Areión Kulturális Közhasznú Egyesület gondozásában megjelent Szeged effekt 2-t. A kötetet szerkesztő Bene Zoltánnal beszélgettünk, aki 34 szerzőt kért fel, hogy Szegedhez kötődő gondolatait ossza meg az olvasókkal.

kiemelt - bíróság
2012. június 11.
2 perc

Együttműködési megállapodást kötött a Szegedi Ítélőtábla és a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara. A megegyezés célja a szegedi joghallgatók gyakorlatorientált képzésének elősegítése. Az erről szóló dokumentumot június 11-én írták alá a Szegedi Ítélőtábla dísztermében.

 

2012. június 11.
3 perc

„Az net olyan, mint egy patak, amiben nagyon sokan mossák a szennyesüket, és néhány tiszta ruhadarabot elsodor a víz”- elmélkedett Balog József, a Rádió Mi egyik alapítója a médium által szervezett frekvenciabúcsúztató rendezvényen. A Szegedi Tudományegyetemhez (SZTE) szorosan kötődő közösségi rádió egész napos programokkal várta hallgatóit: szabadtéri sütögetés és klubkoncertek kísérték az elköszönést.

 

2012. június 08.
1 perc

fuveszkert2Aki a napokban kilátogat a Füvészkertbe, annak megkapó látványban lesz része a kert központi részében kialakított rózsakertbe érkezve. A rózsakert ugyan egész évben tartogat meglepetéseket, egy-egy virágos, illatozó ágyást, azonban valódi pompájában most, nyár elején mutatkozik meg.

cimlap

2012. június 08.
26 perc

A 83. Ünnepi Könyvhét és 11. Gyermekkönyv-napok szegedi rendezvénysorozatáról, találkozásairól szóló híreket, tudósításokat itt kötjük csokorba.

mernoki_kar_-_kiemelt

2012. június 07.
4 perc

Ünnepi tanácsüléssel emlékezett meg a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara a szegedi mérnökképzés ötvenedik évfordulójáról. A kar kétnapos rendezvénysorozattal ünnepel, találkozókkal és konferenciákkal június 6-7-én.

 

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek