Bezár

Hírarchívum

2012. Január

rektori
2012. január 31.
4 perc

30 ország 297 városának 407 egyetemével él kétoldalú Erasmus-együttműködési megállapodása az SZTE-nek. A Szegedi Tudományegyetem egyik vonzerejéről, kiterjedt kapcsolatrendszeréről, a külföldi ösztöndíj lehetőségekről is friss információkat kapnak a február 4-én a szegedi Dugonics tér 13. szám alatti épületben tartott nyílt napra látogatók.

2012. január 31.
1 perc

SCHENGENI ÖVEZET ÉS A KÜLSŐ HATÁROK: górcső alatt az Európai Unió határigazgatása címmel rendez konferenciát az EUROPE DIRECT Szeged iroda, az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Európa-tanulmányok Központja, a Budapesti Francia Intézet közreműködésével.

2012. január 31.
7 perc

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Kulturális Irodája a tavaszi szemeszterre is meghirdette kreatív pályázatait. A mese-, vers-, esszé- és drámaírás mellett idén is értékelik a legjobb természetfotókat és az egyetemi életről készült képeket. Az eddigi hagyományokat követve a legjobbak ismét pénzjutalomban részesülnek.

2012. január 31.
2 perc

Az idén felvételizők tájékoztatása érdekében a jelentkezés finisében is több programot szervez a Szegedi Tudományegyetem. Az SZTE 12 kara szakjairól és a diákéletről, a felvételi új szabályairól és az ösztöndíjakról, az önköltségi díjakról és a diákhitelről is szó lesz a február 4-i nyílt napon (a szegedi Dugonics tér 13. szám alatt). A kommunikáció- és médiatudomány szakján pedig bárki lehet egy teljes héten át hallgató. A szorgalmi időszak elején, február 6. és 10. között öt tanítási napon, 71 kurzuson vehetnek részt az érdeklődők, ahol bárki szerkesztheti a Rádió Mi műsorát, lehet híradós műsorvezető vagy részt vehet színészmesterség gyakorlaton, újságírás-szemináriumon.

2012. január 31.
7 perc

Széles körű kapcsolati rendszerrel rendelkezik Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara. Például az ÁJTK oktatói Ázsia számos országa több egyetemével kutatási projektekben vesznek és vettek részt, előadásokat tartottak tudományos konferenciákon és egyetemeken. A kar kapcsolati rendszerének további bővítését tervezi – a már meglévők erősítése és továbbfejlesztése mellett, a nemzetközi kutatási tendenciák figyelembevételével, a gazdasági változás következtében jelentkező oktatási expanzió szem előtt tartásával. Az SZTE ÁJTK mind a graduális, mind pedig a posztgraduális képzésben lehetőséget teremtett, hogy külföldi hallgatók is részt vegyenek a képzésben.

2012. január 30.
3 perc

A felvételi jelentkezések finisében, 2012. február 4-én (szombaton) 9-15 óra között tart nyílt napot a Szegedi Tudományegyetem. Az universitas rektori hivatalának felújított épületében (Szeged, Dugonics tér 13.) – többek között – az SZTE szakjairól, új ösztöndíjakról, kollégiumi helyekről, az állami támogatottságú helyekről és az önköltséges képzésekhez kapcsolódó helyi kedvezményekről kapnak információt a diákok, a még tanácstalan fiatalok. A rendkívüli szülői értekezleten Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes ad iránytűt az egyetemi felvételi szabályainak értelmezéséhez, a jelentkezési és továbbtanulási stratégia kialakításához.

 

2012. január 30.
3 perc

Kétféle diákhitelt is igényelhetnek tanulmányi költségeik fedezésére az egyetemi hallgatók 2012 szeptemberétől. A jelenlegi hallgatók továbbra is a hagyományos hitelt vehetik igénybe, az ősszel belépő diákok közül az önköltségesként, illetve állami részösztöndíjasként tanulók emellett az úgynevezett Diákhitel 2-vel is fedezhetik képzésük díját.

fizika_napja_2012

2012. január 30.
5 perc

Számos érdekes kísérleten keresztül ismerhették meg a fizika csodálatos világát a tudományág iránt érdeklődő gyerekek és felnőttek. Hatodik alkalommal rendezték meg az SZTE-n a Fizika Napját. A programon Szabó Gábor fizikus akadémikus, az SZTE rektora elmondta: az ide jelentkező fiatalok azt fogják tanulni, amit a nemzetközi szakmai közösség elvár.

2012. január 26.
3 perc

Nyilvánosságra hozták a 2012 februárjában induló felsőoktatási keresztféléves képzések ponthatárait: 6300 felvételiző közül 4589 fiatalt vettek fel az egyetemek és főiskolák. A Szegedi Tudományegyetem 5 kara hirdetett, 4 kara indít 1 alap- és 16 mesterképzést. A 2012 szeptemberében induló képzésekről a frissített tájékoztató legkésőbb 2012. január 31-éig jelenik meg, ezekre február 15-ig lehet jelentkezni.

main

2012. január 26.
4 perc

32 ezer látogatót vonzott a 12. Educatio kiállítás, ahol a Szegedi Tudományegyetem standjánál is több ezren kaptak információt a továbbtanulási lehetőségekről.

2012. január 24.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem két oktatója, munkatársa részesült állami kitüntetésben a Magyar Kultúra Napja alkalmából tartott budapesti ünnepségen. A magyar kultúra napja alkalmából összesen 76 oktatási elismerést adott át 2012. január 19-én Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára a Szépművészeti Múzeumban.

2012. január 23.
1 perc

Idén talán egyetlen végzős gimnazista sem érkezett szalagavató báljára olyan stílusosan, mint Fekete Gábor. A szegedi Radnóti Miklós Gimnázium 12./A osztályának diákja a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kémia szakján szeretne továbbtanulni. Ezért látogatott el az SZTE tavaly novemberi nyílt napjára, ahol egy nyereményjáték sorsolásán elnyerte a fődíjat: hófehér limuzinnal és saját sofőrrel érkezhetett 2012. január 21-én a szegedi Deák Ferenc Gimnáziumban tartott szalagavatóra.

2012. január 23.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete és a Bolyai János Matematikai Társulat Csongrád Megyei Tagozata szemináriumán Prof. Dr. Czeizel Endre orvosgenetikus tart könyvbemutató előadást A magyar matematikus-géniuszok – tények és rejtélyek című program 2012. január 26-án (csütörtökön) 15 órakor kezdődik az SZTE Bolyai Intézete (Szeged, Aradi vértanúk tere 1.) II. emeleti Bolyai termében.

2012. január 23.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) idén is megrendezik a fizika napját. A 2012. január 28-ai előadásokat bemutatók, kísérletek és totó követi. A program házigazdája – az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar (TTIK) Fizikus Tanszékcsoport – minden érdeklődőt szívesen lát a felújított Dóm téri épületében.

Fabian-Szabad
2012. január 22.
5 perc

Fábián Tamás geográfus, valamint Szabad Gábor kutatóorvos hunyt el Etiópiában – közölte 2012. január 19-én reggel a Szegedi Tudományegyetemmel az etiópiai merénylet áldozatai azonosításának eredményét a Külügyminisztérium.

hallgatok_kopad_2

2012. január 21.
5 perc

Február 24-ig kell dönteni: válaszd az SZTE-t!

Pál József a magyar kultúra napján
2012. január 21.
8 perc

Pál József irodalomtörténész napi feladatnak tartja a magyar tudományos nyelv korszerűsítését.

 

educatio_2012

2012. január 20.
3 perc

Már az első nap első felében több mint ezren érdeklődtek a Szegedi Tudományegyetemről a 2012. január 20-án kezdődő Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon. A Papp László Budapest Sportarénában az F11-es standon, rögtön a bejáratnál található az SZTE. Az érdeklődőket itt Angyal és Ördög is várja…

Fabian-Szabad
2012. január 19.
4 perc

Fábián Tamás geográfus, valamint Szabad Gábor kutatóorvos hunyt el Etiópiában – közölte 2012. január 19-én reggel a Szegedi Tudományegyetemmel az etiópiai merénylet áldozatai azonosításának eredményét a Külügyminisztérium.

2012. január 19.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinika működését, valamint az ott ápolt, daganatos betegek gyógyítását hivatott segíteni a nemrég alakult Kelemen János Alapítvány. A kuratórium anyagi és szakmai segítséget egyaránt szívesen fogad.

2012. január 19.
2 perc

Ezredekben volt mérhető a differencia Az év kórháza verseny top húszas élbolyában: összesítésben a szegedi egyetem belgyógyászati klinikája a 14., a sebészeti klinika a 16., a gyermekklinika a 30. helyet szerezte meg. Az 5 közül 2 kategóriában a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar egy-egy klinikája bronzérmes lett.

honlap_kezdo

2012. január 18.
3 perc

Újít az SZTE: nyílt napot és szülői értekezletet tart a felvételi jelentkezések finisében, 2012. február 4-én (szombaton) 9-15 óra között a rektori hivatal felújított épületében.

tudomany
2012. január 16.
6 perc

Az SZTE szerzett diploma jó belépő a hazai és a nemzetközi munkaerőpiacon – fogalmazott az SZTE rektora, Szabó Gábor akadémikus, amikor arra kértük: a felvételizők szempontjából mérlegelje a továbbtanulás új szabályait és a lehetőségeket!

edu

2012. január 16.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem idén is megjelenik az Educatio kiállításon a Papp László Budapest Sportarénában az F11-es standon, rögtön a bejáratnál. A hazai felsőoktatás legnagyobb börzéjén, 2012. január 20-21. között a felvételizők első kézből szerezhetnek információkat az SZTE-ről. A diákokat meglepetés játék várja.

2012. január 16.
2 perc

Az őssejtterápia lehetőségeit, az orvostudományban betöltött szerepét és jövőjét mutatta be Borbényi Zita, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ professzora a Junior Szabadegyetem szemeszterzáró előadásán.

2012. január 16.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar Egészségmagatartás és -fejlesztés Szakcsoportjának meghívására a Moszkvai Pszichológiai és Pedagógia Intézet két oktatója látogatott Szegedre, hogy a művészetterápia munkamódszereivel ismertesse meg a kar dolgozóit.

2012. január 12.
2 perc

A mobil újságírásban rejlő lehetőségeket kellett felderíteniük azoknak a diákoknak, akik részt vettek a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar IKT Kutatócsoportja és a Binga Kreatív Kommunikációs Ügynökség közös versenyén. A legtehetségesebb öt egyetemista 2012. január 12-én mutatta be fejlesztését – a „kiterjesztett valóságot”.

2012. január 12.
1 perc

86 kutatót avatnak doktorrá a Szegedi Tudományegyetem szenátusának nyilvános ülésén. Az ünnepi doktoravatót 2012. január 13-án (pénteken) 11 órakor az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ Kongresszusi termében (Szeged, Ady tér 10.) tartják.

2012. január 11.
1 perc

Folytatódik a középiskolásoknak, az egyetemi felvételire készülődőknek hirdetett Junior Szabadegyetem előadássorozata a Szegedi Tudományegyetemen. 2012. január 12-én (csütörtök) 17 órától Borbényi Zita, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ II. sz. Belgyógyászati Klinika Hematológia Osztályának professzora ad választ a kérdésre: Mit tudnak az őssejtek?

2012. január 09.
1 perc

Fenntartható mezőgazdaság és turizmus, tapasztalatszerzés, együttműködés a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara és a balkáni intézmények között. Ez a gyorsmérlege az SZTE Mezőgazdasági Kar által koordinált SATIS elnevezésű, 2 éven át tartó TEMPUS projektnek. 

ZMK

2012. január 09.
2 perc

Bobanj Rebeka, a Szegedi Tudományegyetem friss diplomás énekművésze mutatkozott be 2012. január 6-án a Magyar Állami Operaház színpadán Musetta szerepében. A közönség Puccini Bohémélet című operája január 11-i és 14-i előadásán is láthatja és hallhatja az SZTE üdvöskéjét.

2012. január 05.
3 perc

„Nemzetközi színvonalon oktat és kutat, miközben a környezete gazdasági fejlesztéséért is felelősséget vállal a Szegedi Tudományegyetem. Ám ennek a minőségi felsőoktatásnak a fenntartását veszélyezteti a pénzügyi forráskivonás” – jelentette ki Szabó Gábor akadémikus, rektor 2012. január 4-én, mikor az egyetem vezető oktatói, kutatói körében értékelte a múlt évet, köszöntötte az újesztendőt.

zold_egyetem

2012. január 05.
2 perc

Közép-Európa legzöldebb egyeteme a szegedi. Az SZTE második éve vesz részt az Indonéziai Egyetem felmérésében. A zöld egyetemek világrangsorát 2011-ben is összeállító kutatás eredményeként született listán az SZTE most előrébb lépett, mert a 178 versenyző közül a 67., a 70 európai részvevő közül a 21. helyen végzett.

2012. január 03.
2 perc

Közel 40 millió forintot spórolt a Szegedi Tudományegyetem azzal, hogy úgynevezett szénszünetet tartott 2011. december 23. délutánjától 2012. január 1-jéig. Egy esetleges nyári szünet is az energiatakarékosságot szolgálná.

2012. január 03.
1 perc

A Tudományegyetem című tévé műsor 2012. évi első adásában Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora néz vissza 2011-re és tekint előre, 2012-re. Az évértékelő és köszöntő beszélgetésben – többek között – szó esik arról is, hogy mi vár a Szegedi Tudományegyetemre az új esztendőben.

Parizsi_kiallitas

2012. január 02.
3 perc

A Lille-i Politikatudományi Intézet (Institut des Sciences politiques de Lille) és az SZTE közös, francia nyelvű master-programot indít Szegeden. Ez az egyik eredménye annak, hogy a legnagyobb franciaországi nemzetközi felsőoktatási vásáron idén először bemutatkozott a Szegedi Tudományegyetem.

honlap_kezdo

2012. január 02.
2 perc

Két magyar egyetem – közte a szegedi universitas – került a Leiden University 2011-2012-es európai rangsorára. Az oktatók kutatói tevékenysége, idézettsége és publikációi száma alapján összeállított listán az SZTE a 210. helyet szerezte meg. Az SZTE vidék-Magyarország egyetlen egyetemeként szerepel a sanghaji, és a QS rangsorban is.

2012. január 02.
1 perc

2012 januárjában a Szegedi Tudományegyetem 7 kara várja nyílt nappal az érdeklődőket. A leendő hallgatók megismerkedhetnek a szegedi egyetemi karok képzési kínálatával és a felvételi követelményekkel.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek