Bezár

Hírarchívum

2012. Március

1 2 
2012. március 30.
3 perc

Az Egyesült Államokban kutathat, taníthat az a hallgató vagy oktató, aki elnyeri a világ egyik legrangosabb ösztöndíját, a Fulbright-ot. Több mint 150 ország tagja a programnak, a Magyar Fulbright Egyesület idén a huszadik születésnapját ünnepli. A jövő évi pályázati lehetőségekről Brückner Huba, az egyesület ügyvezető igazgatója tartott tájékoztatót a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központjában.

 

2012. március 30.
4 perc

Tíz esztendeje hunyt el a néprajzi dokumentumfilm-sorozatok kapcsán is ismert Bellon Tibor néprajzkutató. A Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék egész évben emlékezik egykori vezetőjére, március 28-án az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága (SZAB) Néprajzi Munkabizottságával együttműködésben tudományos üléssel tisztelegtek Bellon Tibor munkássága előtt.

 

2012. március 29.
1 perc

Újabb előadást tart az Analitikai és Környezetvédelmi Munkabizottság 2012. április 4-én 15 órai kezdettel a Szegedi Akadémiai Bizottság Székházában.

2012. március 28.
2 perc

A második félévében járó Vállalkozói Klub programsorozat célja, hogy a hallgatók már tapasztalt vállalati vezetőkkel beszélgetve ismerjék meg az üzleti élet lehetőségeit és buktatóit. Március 27-én Mészáros Gábor, a chocoMe Kft. ügyvezető igazgatója tartott előadást a vállalakozás-indítás és az üzletfejlesztés nehézségeiről.

 

2012. március 28.
2 perc

Három koncertprogrammal lépnek fel az SZTE Tehetségpont fiatal művészei a budapesti Művészetek Palotája Üvegtermében március végén és áprilisban. A klasszikusok mellett virtuóz, nehéz darabok is előkerülnek, valamint felcsendül Bartók egyetlen operája, A Kékszakállú herceg vára Toronykőy Attila rendezésében.

 

2012. március 27.
2 perc

Idén lett ötéves a szegedi politológia és a nemzetközi tanulmányok szak. A szakindítás évfordulójának alkalmából kétnapos konferenciát szervezett a Szegedi Politológus Hallgatók Egyesülete (SZTEP). Kiderült, a képzések továbbra is az országos élvonalba tartoznak.

 

2012. március 26.
3 perc

Lírai művet ajánl Szent-Györgyi Albert emlékének Szentpéteri Csilla zongoraművész, aki a március 22-től március 25-ig tartó Szent-Györgyi-konferencia zárónapján adott koncertet a Latin Trióval az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ kongresszusi termében a tanácskozás résztvevőinek.

 

2012. március 25.
4 perc

Március 25-én lezárult a rendkívüli jelentőségű szegedi Szent-Györgyi Albert Konferencia, ám a március 23-án délután kezdődött hat párhuzamos tudományos tanácskozás nagy lendületet adott a négynapos munka végéig.

 

2012. március 25.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) által szervezett Szent-Györgyi Konferencián adott koncertet Varnus Xavér. A világhírű orgonaművész az Új Zsinagóga díszes falai között bűvölte el közönségét.

 

2012. március 25.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának (SZTE ZMK) rendezvényén, az V. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyen március 24-én győztest hirdettetek. Összesen 5 ország 21 fiatal zongoristája közül a nemzetközi zsűri Takáts Mártont ítélte a legjobbnak.

 

szentgyorgyi_kedo

2012. március 18.
13 perc

Szent-Györgyi Albert 80 éve márciusban bejelentette „megtaláltuk a C-vitamint”, szegedi felfedezését a Nature című lapban publikálta; kutatói eredményeiért 75 éve elnyerte a Nobel-díjat. Egykori kutatóját, oktatóját, rektorát és a tudományt ünnepli az SZTE: az idei Szent-Györgyi emlékévhez kötődő híreket, tudósításokat itt kötjük csokorba.

 

2012. március 25.
4 perc

Március 24-én, szombaton folytatódtak a Szent-Györgyi Albert-konferencia párhuzamos tudományos tanácskozásai. A tuberkulózis evolúciójáról szóló területnek különleges aktualitást jelentett a Tbc-világnap. Alább a 6 tudományos szimpózium második napjának legfontosabb témáit foglaljuk össze

 

2012. március 25.
4 perc

Elültették a Tudományok Fáját március 24-én, pénteken az SZTE BTK és a JATIK közötti parkban. A szegedi Szent-Györgyi Konferenciának emléket állító fa ültetésében öt Nobel-díjas segített, majd leleplezték az emlékkövet.

 

2012. március 25.
4 perc

A Szent-Györgyi Albert Konferencia március 24-i, szombati Nobel ülésszakán először az orvosi-fiziológiai Nobel-díjas Tim Hunt a sejtosztódásokról tartott élvezetes és humoros előadást, majd a német Robert Huber következett a kikristályosított fehérjékkel.

 

2012. március 25.
5 perc

Március 23-án megkezdődtek a Szent-Györgyi Albert Konferencia párhuzamos tanácskozásai hat tudományterületen. Alább a 6 tudományos szimpózium első napjának legfontosabb témáit foglaljuk össze

 

2012. március 25.
4 perc

Tizenkét középiskola több mint harminc kiválasztott diákja, valamint egyetemisták töltötték meg a TIK kongresszusi termét, hogy a Szent-Györgyi-konferencia Nobel-díjas előadóival nyílt fórumon beszélgethessenek március 23-án délután.

 

2012. március 25.
5 perc

Ole Holger Petersen az walesi Cardiff Egyetem professzora, a School of Biosciences igazgatója, és a Royal Society tagja. A magyar felmenőkkel is rendelkező, dán származású tudós tárta fel a sejtek kalcium szignáljainak élettanát. A Szent-Györgyi Konferencián, a Fiatalok Fórumán a MOE tagjai és szegedi orvostanhallgatók kérdeztek a kutatótól.

 

2012. március 25.
3 perc

A Szent-Györgyi Konferencia március 23-i Nobel IV. plenáris ülésén Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora a szegedi universitast, míg Ormos Pál akadémikus, az SZBK főigazgatója az újszegedi kutatóbázist mutatta be. Ezt követően Ada Yonath a riboszómák szerkezetéről beszélt.

 

kiemelt

2012. március 23.
4 perc

A harmadik Nobel-szekció plenáris előadásaival folytatódott március 23-án a szegedi egyetem Szent-Györgyi Albert-konferenciája. E napon délelőtt vette át díszdoktori oklevelét Andrew V. Shally Nobel-díjas kutató.

 

2012. március 24.
4 perc

Szent-Györgyi páholyt avattak a Nobel-díjas szegedi kutató tiszteletére rendezett konferencián március 22-én este a Szegedi Nemzeti Színházban. Az esemény az esti gálaműsor része volt, hiszen a tudományos rendezvény résztvevőit Magyar Néptánc Esttel köszöntötte a Szeged Táncegyüttes, a Magyar Állami Népi Együttes és a Duna Táncműhely. A résztvevők nótáját pedig Radics Ferenc és Pál István hegedűművészek húzták el.

2012. március 23.
3 perc

A szegedi egyetem Szent-Györgyi-konferenciája négy napja alatt 9 Nobel-díjas előadását is meghallgathatják az érdeklődők. Március 22-én délután Peter C. Doherty és John E. Walker tartott prezentációt jelenlegi kutatásairól.

 

2012. március 24.
4 perc

A Szent-Györgyi-konferencia hivatalos megnyitója után, március 22-én a C-vitamin felfedezőjének életútját követhettük végig, majd következett az első Nobel-díjas vendég plenáris előadása.

2012. március 23.
6 perc

1901 óta öt kategóriában adják át a Nobel-díjat, a hatodikat 1968-ben alapították. Története során csaknem 850 személy vehette át ez elismerést. A díjhoz hasonlatosan históriájának „legjei”, magyar vonatkozású érdekességei is rendkívüliek.

 

emlekszoba_kiemelt

2012. március 23.
2 perc

Emlékszobát rendeztek be Szent-Györgyi Albert tiszteletére – a Szegedi Tudományegyetem március 22-én kezdődő 25-ig tartó konferencia sorozatának helyszínt adó József Attila Tanulmányi és Információs Központban kialakított teremben. Ott nemcsak Szent-Györgyi életét és munkásságát ismerhetjük meg képzőművészeti alkotások, filmek és dokumentumok segítségével, hanem a magyar származású Nobel-díjasokat is számba veszi a kiállítás.

 

kiemelt

2012. március 23.
3 perc

A szegedi egyetem Szent-Györgyi Albert-konferenciáján részt vevő német Robert J. Huber Nobel-díjas biokémikus azt üzente a szegedi középiskolásoknak: az övék a jövő, hiszen rengeteg probléma vár még megoldásra a világban.

kiemelt

2012. március 22.
5 perc

Példaértékű hazai és nemzetközi figyelem kíséri a Szent-Györgyi Albert Konferenciát – mondta el Hegyi Péter, a tanácskozás főtitkára a csütörtöki sajtótájékoztatón. A szervezők célja kettős: Szegedet mint a kultúra és a tudomány központját és a tudományt is népszerűsíteni szeretnék.

 

kiemelt

2012. március 22.
2 perc

Ahogyan korábban Peter Doherty Nobel-díjas professzor a Ságvári-gimnáziumba látogatott el, úgy a kedden Szegedre érkezett Andrew V. Schally a Radnóti-gimnáziummal ismerkedett meg szerdán délelőtt.

 

kiemelt

2012. március 20.
4 perc

A Szent-Györgyi Konferencia 9 Nobel-díjas díszvendége közül elsőként Szegedre érkező Peter C. Doherty március 19-én az egyetem Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumban tett látogatást. Egy rendhagyó biológia órán az érettségire készülő diákokkal együtt kísérletezett. Később a SZAB-székházban szegedi orvosokkal, kutatókkal találkozott.

 

kiemelt

2012. március 20.
3 perc

A Szent-Györgyi Albert Konferencia meghívott Nobel-díjas előadói közül Andrew V. Schally március 20-án érkezett meg Szegedre. Március 21-én középiskolás diákokkal találkozik.

 

doherty

2012. március 18.
4 perc

Megérkezett 2012. március 18-án Szegedre az első Nobel-díjas. Peter C. Doherty arra a konferenciára fogadta el a meghívást, amelyet a Szegedi Tudományegyetem március 22-25. között rendez Szent-Györgyi Albert Nobel-díjazásának 75. évfordulója alkalmából. Ezer kutató, 9 Nobel-díjas, 4 napon át tanácskozik Szegeden.

 

szentgyorgyi_kedo

2012. március 18.
2 perc

Szent-Györgyi emlékév az idei. Márciusban 80 éve, hogy Szent-Györgyi Albert bejelentette: „megtaláltuk a C-vitamint”. Ezt és Szent-Györgyi 75 éve elnyert Nobel-díját is ünnepli az SZTE március 22-25. közötti nemzetközi konferenciája. A 9 Nobel-díjas tudóst vonzó programsorhoz kötődő híreket, tudósításokat itt kötjük csokorba.

 

szentgyorgyi_kedo

2012. március 21.
4 perc

Szent-Györgyi emlékév az idei. Márciusban 80 éve, hogy Szent-Györgyi Albert bejelentette: „megtaláltuk a C-vitamint”. Ezt és Szent-Györgyi 75 éve elnyert Nobel-díját is ünnepli az SZTE március 22-25. közötti nemzetközi konferenciája. A 9 Nobel-díjas tudóst vonzó programsorhoz kötődő híreket, tudósításokat itt kötjük csokorba.

 

szentgyorgyi_kedo

2012. március 21.
5 perc

Szent-Györgyi emlékév az idei. Márciusban 80 éve, hogy Szent-Györgyi Albert bejelentette: „megtaláltuk a C-vitamint”. Ezt és Szent-Györgyi 75 éve elnyert Nobel-díját is ünnepli az SZTE március 22-25. közötti nemzetközi konferenciája. A 9 Nobel-díjas tudóst vonzó programsorhoz kötődő híreket, tudósításokat itt kötjük csokorba.

 

szentgyorgyi_kedo

2012. március 21.
4 perc

Szent-Györgyi emlékév az idei. Márciusban 80 éve, hogy Szent-Györgyi Albert bejelentette: „megtaláltuk a C-vitamint”. Ezt és Szent-Györgyi 75 éve elnyert Nobel-díját is ünnepli az SZTE március 22-25. közötti nemzetközi konferenciája. A 9 Nobel-díjas tudóst vonzó programsorhoz kötődő híreket, tudósításokat itt kötjük csokorba.

 

szentgyorgyi_kedo

2012. március 21.
6 perc

Szent-Györgyi emlékév az idei. Márciusban 80 éve, hogy Szent-Györgyi Albert bejelentette: „megtaláltuk a C-vitamint”. Ezt és Szent-Györgyi 75 éve elnyert Nobel-díját is ünnepli az SZTE március 22-25. közötti nemzetközi konferenciája. A 9 Nobel-díjas tudóst vonzó programsorhoz kötődő híreket, tudósításokat itt kötjük csokorba.

 

szentgyorgyi_kedo

2012. március 21.
6 perc

Szent-Györgyi emlékév az idei. Márciusban 80 éve, hogy Szent-Györgyi Albert bejelentette: „megtaláltuk a C-vitamint”. Ezt és Szent-Györgyi 75 éve elnyert Nobel-díját is ünnepli az SZTE március 22-25. közötti nemzetközi konferenciája. A 9 Nobel-díjas tudóst vonzó programsorhoz kötődő híreket, tudósításokat itt kötjük csokorba.

 

szentgyorgyi_kedo

2012. március 21.
5 perc

Szent-Györgyi emlékév az idei. Márciusban 80 éve, hogy Szent-Györgyi Albert bejelentette: „megtaláltuk a C-vitamint”. Ezt és Szent-Györgyi 75 éve elnyert Nobel-díját is ünnepli az SZTE március 22-25. közötti nemzetközi konferenciája. A 9 Nobel-díjas tudóst vonzó programsorhoz kötődő híreket, tudósításokat itt kötjük csokorba.

 

szentgyorgyi_kedo

2012. március 21.
5 perc

Szent-Györgyi emlékév az idei. Márciusban 80 éve, hogy Szent-Györgyi Albert bejelentette: „megtaláltuk a C-vitamint”. Ezt és Szent-Györgyi 75 éve elnyert Nobel-díját is ünnepli az SZTE március 22-25. közötti nemzetközi konferenciája. A 9 Nobel-díjas tudóst vonzó programsorhoz kötődő híreket, tudósításokat itt kötjük csokorba.

 

szentgyorgyi_kedo

2012. március 21.
2 perc

Szent-Györgyi emlékév az idei. Márciusban 80 éve, hogy Szent-Györgyi Albert bejelentette: „megtaláltuk a C-vitamint”. Ezt és Szent-Györgyi 75 éve elnyert Nobel-díját is ünnepli az SZTE március 22-25. közötti nemzetközi konferenciája. A 9 Nobel-díjas tudóst vonzó programsorhoz kötődő híreket, tudósításokat itt kötjük csokorba.

 

szentgyorgyi_kedo

2012. március 21.
10 perc

Szent-Györgyi emlékév az idei. Márciusban 80 éve, hogy Szent-Györgyi Albert bejelentette: „megtaláltuk a C-vitamint”. Ezt és Szent-Györgyi 75 éve elnyert Nobel-díját is ünnepli az SZTE március 22-25. közötti nemzetközi konferenciája. A 9 Nobel-díjas tudóst vonzó programsorhoz kötődő híreket, tudósításokat itt kötjük csokorba.

 

2012. március 19.
4 perc

Minden eddiginél több Nobel-díjas tudós látogat el egyszerre hazánkba a Szent-Györgyi Albert Nobel-díja átadásának 75. évfordulója alkalmából rendezendő nemzetközi konferenciára – jelentette be Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora 2011. augusztus 30-án. (Addig az időpontig 8 Nobel-díjas fogadta el a meghívást.) A Nobel-díjasokon kívül több száz neves hazai és külföldi kutató is jelentkezett a 2012. március 22-25. közötti rangos programsorozatra. A tudományos szekcióhoz szorosan kapcsolódva Szeged színes kulturális eseményekkel is készül.

 

2012. március 25.
2 perc

Megtartották a Szabadegyetem IX. szemeszterének idei harmadik előadását az SZTE-n. A mindenki számára nyitott kurzuson ezúttal a tudomány világába nyerhettek betekintést az érdeklődők. „Mi a tudomány?” Erre a kérdésre kereste a választ Hegyi Péter előadása.

 

2012. március 24.
1 perc

Nemzetközi zongoraverseny rendezésével tiszteleg kétévente a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara (SZTE ZMK) Bartók Béla művészete előtt. Az idén jubiláló esemény döntősei vesznek részt a március 24-i megmérettetésen. A négy ifjú tehetséget a Szegedi Szimfonikus Zenekar kíséri. Az V. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny március 25-én zárul egy nagyszentmiklósi gálahangversennyel.

 

kiemelt

2012. március 23.
4 perc

Bronisław Komorowski március 23-án, a magyar–lengyel barátság napján vette át az elismerést a Szegedi Tudományegyetemen.

 

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek