Bezár

Hírarchívum

kutatok_ejszakaja_2017

Mobil app, újraélesztés, geoláda-keresés - 302 program a Kutatók Éjszakáján az SZTE szervezésében

Mobil app, újraélesztés, geoláda-keresés - 302 program a Kutatók Éjszakáján az SZTE szervezésében

2017. szeptember 26.
3 perc

Mind a 302 program ingyenesen látogatható a Kutatók Éjszakáján, szeptember 29-én az SZTE hódmezővásárhelyi és szegedi intézményeiben. A látogatók mobil applikáció segítségével tervezhetik meg estéjüket. Az érdeklődőket a két városban több mint 350 oktató, kutató és egyetemi hallgató várja izgalmas programokkal kora délutántól éjfélig.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A magyar tanulás rejtelmei, csillagászati bemutató, hulladékszobrászat autógumiból, inspiráló informatikusok Neumann Jánostól Steve Jobs-ig; szegedi boszorkányok, coaching, perszimuláció, a felfedezés öröme, kottakalózok, orvoslás távolról okostelefonnal, büfé a paprika jegyében, lovasíjászok, a stroke következtében kialakuló beszédzavar rejtelmei, kódok és jelképek régi könyvek címlapjain, skandináv krimi és orosz krimiíró szupersztárok, demográfiai tél, kitalált nyelvek az eszperantótól a naviig, etno-mozi, táncbemutató és táncház, tárlatvezetés a régészeti tanszék kiállításában, játszóház kis régészeknek, divatszociológia, Szeged Studies, Athén ostroma, egy császári futár halálesetének tanulságai, babatörténeti előadás a Barbie-tól a Monster High babáig, vércsoport-meghatározás, szociopoly, élő könyvtár és újraélesztés-oktatás, fogászati előadások, a Marvel Univerzum szuperhősei, vásárlói szokások, illóolajok parfümériája, gyógyszertablettázás, csoki kúp és marcipánpirula-készítés; varázslatos kísérletek léggömbökkel, 11 méteres Toricelli-cső; a cincérek csodálatos világa, barangolás a mechatronika játszóterén LEGO robotokkal és 3D nyomtatással, régészeti genetika, növénybiológus játszóház, bemutató a szegedi nagy árvízről, matematika az iparban és az innovációban, fényevő és tudatmódosító növények, geoláda-keresés, számítógépes földrajzi szoftverek, alkalmazott kórbonctan és lézeres lövészet, a tej útja a tehéntől az asztalig, dísznövény-szaporítás - a teljesség igénye nélkül csak néhány program a több százból a Szegedi Tudományegyetem vásárhelyi és szegedi oktatóitól, kutatóitól és hallgatóitól.


Szeptember 29-én, pénteken, a kutatást népszerűsítő napon máskor nem látogatható helyszínek nyílnak meg, a látogatók a természettudomány, a társadalomtudomány, a bölcsészettudomány, az élettudományok érdekes területeibe tekinthetnek be. Egyes programokra regisztrálni kell, amelyet a Kutatók Éjszakája központi honlapján tehetnek meg az érdeklődők.


A szegedi egyetem fejlesztői elkészítették a Kutatók Éjszakája mobil applikációt, amely az esemény digitális programfüzete. A programok alapvető információi mellett (leírások, időpontok, helyszín, előadók) az alkalmazás lehetőséget nyújt az érdekesnek talált előadások külön listába való rögzítésére is. A térkép segítségével a rendezvény helyszínei és az ahhoz tartozó programok tekinthetők át, a kereső funkció pedig még könnyebbé teszi a böngészést. Az applikáció a 4.4-nél magasabb verziószámú Android rendszerekre a szerdai nap folyamán válik elérhetővé, és „SZTE Kutatók Éjszakája” néven a Google Play áruházból ingyenesen letölthető.

 

A szegedi programok és a hódmezővásárhelyi kínálat egyaránt megtalálhatóak a honlapon, ahogyan a szegedi és vásárhelyi főszereplők – kutatók, oktatók, hallgatók – bemutatkozói is. Az esemény szervezői folyamatosan jelentkeznek friss hírekkel a Facebookon.


A Kutatók Éjszakája a kutatók ünnepe: az Európai Unió Bizottsága több mint egy évtizede indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás. A programok látogatásához tudományos előképzettség nem szükséges.


A Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága idén is nyomtatott programfüzettel népszerűsíti a programot, a kiadványt a szegedi és hódmezővásárhelyi általános- és középiskolákba juttatták el. A Kutatók Éjszakáján minden program ingyenes.


ACULATI_ELEMinfoblokk_kedv_final_CMYK__ESZAA program az Európai Unió támogatásával az EFOP-3.4.4-16-2016-00015 számú A felsőoktatásba való bekerülést elősegítő készségfejlesztő és kommunikációs programok megvalósítása, valamint az MTMI szakok népszerűsítése a felsőoktatásban című projekt keretében valósul meg.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek