Bezár

Hírarchívum

IMG_6873

Hallástámogató eszközöket teszteltek szegedi egyetemisták

Hallástámogató eszközöket teszteltek szegedi egyetemisták

2018. november 19.
3 perc

Az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ, a Hallgatói Esélyegyenlőségi Bizottság felügyelete alatt álló keretből, új, korszerű eszközöket szerzett be, amelyek óriási segítséget jelentenek a nagyothalló hallgatóknak. Ezzel a Szegedi Tudományegyetem élen jár a hallássérültek akadálymentesítésére tett erőfeszítések terén.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- Olyan eszközöket szereztünk be, amelyek alkalmasak nagyobb távolságban és zajban a hallásvesztéssel rendelkező hallgatók beszédértési problémáinak leküzdésére. Ezek óriási előnye, hogy márka függetlenül is képesek hallókészülékhez vagy cochleáris implantátumhoz csatlakozni. Tehát minden hallgatónak ki tudjuk kölcsönözni, függetlenül attól, milyen márkájú segédeszközt hord. A Phonak okosmikrofonja elősegíti a hallásveszteséggel rendelkező hallgatók nehéz hallási helyzetekhez való alkalmazkodását, a kommunikációba való bekapcsolódását – mondta el Nagy Katalin, esélyegyenlőségi referens.

 
hallastamogato_kepgaleria

Képgaléria a készülék átadásáról.

Fotó: Bobkó Anna


Eddig négy hallgató vehette át és használja aktívan a rendszert. Az átadást megelőzően audiológus ellenőrizte a hallókészülékeiket és azok beállításait. Ezt a feladatot Arany Tünde tapasztalati szakértő és audiológus látta el. Ez az előkészítő munka fontos feltétele volt a sikeres bevezetésnek, hiszen ez biztosította a készülékek és a Roger kompatibilitását. A történet már a tavaszi félévben elkezdődött, amikor megalakult a hallássérültek egyetemi csoportja Nagy Katalin esélyegyenlőségi referens kezdeményezésére. A csoport tagjai megismerték egymást és Arany Tünde audiológust, beszélgettek a nehézségeikről és a megoldásaikról. A tapasztalatok cseréje és egymás segítése nagyon hasznos volt, azóta is rendszeresen találkoznak, illetve tartják a kapcsolatot. Ebben a csoportban kaptak információt a Phonak Roger Pen felhasználási lehetőségeiről.


IMG_6831-001


- A Roger a legmodernebb technológiával felszerelt, adaptív, 2.4 GHz-es vezeték nélküli standard, melynek célja, hogy kiváló teljesítményt biztosítson zajban és nagyobb távolság esetén is. Szabadalmaztatott mikrochipen alapul. Intelligens és adaptív algoritmusokat használ a jel-zaj viszony korábban soha nem tapasztalt javítására és nem zavar más, szimultán működő rádiós rendszert sem – magyarázta Kókai Gábor szabadúszó informatikus, tapasztalati szakértő és tanácsadó.


A Roger Pen egy csúcskategóiás vezetéknélküli technológia, mely nagy zajban vagy távolságban történő beszédértések esetén nyújt segítséget. Megjelenése diszkrét, egy tollra hasonlít. Ezt csípteti a ruhájára az előadó. Az eszköz képes teljesen automatikus vagy manuális mikrofonbeállítások használatára is, illetve rendelkezik Bluetooth kapcsolódási lehetőséggel, így teljeskörű hallási élményt biztosít. A hallássérült hallgatók a Roger MyLink(02) vevőkészülékkel együtt kölcsönözték ki, magukkal hordták és az aktuális előadót kérték meg a használatára. Így nagy távolságból is jól hallották az előadást, akkor is értették mit mond, miközben a táblára írt vagy a teremben járkált.


IMG_6857-001


A készüléket egyébként többféle módban használhatják az egyetemisták, attól függően, hogy egy tanórán az előadóra szeretnének figyelni vagy egy asztaltársasággal beszélgetni. Bármilyen audió forráshoz csatlakoztatható, így rádió, televízió hangja is eljut a fiatalokhoz vagy oktatási anyagot is tudnak hallgatni, akár nyelvet tanulni, de mobiltelefonhoz is lehet csatlakoztatni az eszközt.


Hogyan tudták az okosmikrofonok a nagyothalló hallgatókat akadálymentesíteni a mindennapokban, a nagyelőadókban, társaságban, multimédiás anyagok hallgatása közben? Mennyiben változtatta már most meg az eddigi életüket, hogyan hatott rájuk és környezetükre mentálisan? Az okosmikrofon - picivel több mint egy hónapnyi - napi használata után egyikük így fogalmazott. - Nem maradok le információkról, mint korábban és nem fáradok el a koncentrációtól, hiszen már nem a hallásra kell figyelnem, hanem a tanulásra. Úgy érzem, lélektani hatása is van: el tudok lazulni, nyitottabb lettem. Többet beszélek, bekapcsolódom az órákba. Már érdemes bejárni az előadásokra, magáért az élményért. Nem túlzás, ha azt állítom, az ember jövőjét határozza meg ez a lehetőség. Szerencsére az oktatók pozitívan állnak hozzá.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek