Bezár

Hírarchívum

Májusban is izgalmas programokkal vár a 12. Egyetemi Tavasz

Májusban is izgalmas programokkal vár a 12. Egyetemi Tavasz

2015. május 04.
4 perc

Tavaszi hangversenyek, egyetemi séta, kiállítások, fogászati konferencia és színházi produkció is várja májusban a 12. Egyetemi Tavasz programsorozat látogatóit. Az 5 héten át tartó összművészeti fesztivál 2015. május 21-én „Weör-Esttel” zárul.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

5 héten át 70 helyszínen 270 programmal nyújt szellemi és lelki feltöltődést az SZTE Kulturális Iroda által szervezett 12. Egyetemi Tavasz. A fesztivál 2015. májusában is színes repertoárral várja az érdeklődőket.



Középpontban az egyetem


Május 5-én 10 és 18 óra között „Tanárnők, tanár urak, kérem!” jelmondattal szerveznek Egyetemi Napot a Fekete házban. Az érdeklődőket Karinthy Frigyes: Számadás a tálentomról és a Weöres Sándor: A megmozdult szótár című kiállítás várja. „Ha kíváncsi vagy Weöres Sándor vagy Karinthy Frigyes hangjára, szeretnél a szavakkal játszani, verset fújni és belépni egy Karinthy-korabeli osztályterembe akkor látogass el kiállításra! Ha eljössz a Fekete házba, megtudhatod, kiknek írta Weöres Sándor a gyermekverseket, és belenézhetsz Karinthy koponyájába is” – szól a fiataloknak a felhívás. Belépőjegy SZTE diákigazolvánnyal 230 Forint.


Egyetemi séta indul a Szegedi Tourismával május 9-én, 15 órakor az SZTE Tanulmányi és Információs Központ főbejáratától. A másfél órás sétán az egyetemi épületekkel, azok történetével, előző funkcióival ismerkedhetnek meg a résztvevők. Részvételi díj 1.000 forint.



Fiatal tehetségek a Somogyi-könyvtárban


Május 7-én, csütörtökön 17 órakor nyílik Selfie címmel Boldizsár Mária önálló kiállítása a Somogyi-könyvtárban. Boldizsár Mária Boglárka 14 évesen autodidakta módon kezdett el fotózni. Első önálló kiállításának az E-galéria adott helyet. A 2010-13 közötti időszakra elnyerte a Szegedi Szépmíves Céh Szekeres Mihály ösztöndíját, 2013 decemberében pedig teljes jogú tag lett. Jelenleg az SZTE JGYPK média kommunikáció szakán és alkalmazott fotográfus képzésén vesz részt.


A Somogyi-könyvtár, 1. emelet folyóirat olvasójában május 14-én, csütörtökön 17 órakor újabb fiatal tehetség mutatkozik be. Hagymáz címmel nyílik meg Mostoha Marcell önálló kiállítása. A fiatal tehetség az SZTE JGYPK grafika szakos hallgatója, emellett szabadidejében rendszeresen fest, illetve egyéb képzőművészettel kapcsolatos tevékenységet végez. A képzőművészet mellett a zenét is éppúgy elengedhetetlennek tartja, ebben is kísérletező kedvű, rajongása a furcsa zajokból összeépített szólamokban jelenik meg.



Hangversenyek várják a zenebarátokat


A Szegedi Tudományegyetem Központi Épületének Dísztermében muzsikáló orvosok tavaszi koncertje várja az érdeklődőket május 7-én, csütörtökön 18 órától. A koncert Prof. Dr. Boda Domokos emléke előtt tiszteleg, a rendezvényt Dr. Bari Ferenc, az SZTE Általános Orvostudományi Kar dékánja nyitja meg. Az immár hagyományossá vált koncerten az SZTE Általános Orvostudományi Kar orvosai és orvostanhallgatói muzsikálnak.


Tavaszi koncerttel várja a zenebarátokat az Universitas Szimfonikus Zenekar május 11-én, hétfőn 19 órai kezdettel a Szent-Györgyi Albert Agórában. A 2005-ben újjáalakult Universitas Szimfonikus Zenekar mostanra az SZTE kulturális életének meghatározó részévé vált, rendszeresen koncerteznek Szegeden és több környékbeli településen. Az együttes tagjai olyan egyetemi hallgatók, akik tanulmányaik mellett amatőr szinten zenét is tanulnak. Műsoron Grieg: a-moll zongoraverseny és Brahms: Variációk egy Haydn témára. Vezényel Somorjai Péter, zongorán közreműködik Kerényi Mariann Artisjus-díjas művész, az SZTE Zeneművészeti Kar magánének tanszékének korrepetitora és a Vántus István Zeneművészeti Szakközépiskola művésztanára. Belépőjegy 500 forint, mely május 4-től váltható az Agórában.



Fogászati továbbképző konferencia a TIK-ben


Perspektívák a Paro-Implantológiában és a Komprehenzív Fogászatban címmel zajlik az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban május 8-9. között konferencia. A rendezvény az SZTE Fogorvostudományi Karának Tudományos Továbbképző Konferenciája, valamint az SZTE FOK Első Nemzetközi Alumni Találkozója, melyhez idén a Magyar Parodontológiai Társaság, a Magyar Fogorvosok Implantológiai Társasága és a Hungarian Academy of Esthetic Dentistry is csatlakozott. A tanácskozás egyedülálló lehetőséget és fórumot teremt a tudományos diszkusszióra és tapasztalatcserére, a nemzetközi paletta rangos és elismert előadóinak részvételével. A konferencián mások mellett előad Henry Salama, Maurice Salama (USA), Nitzan Bichacho, Mirela Feraru, Rafi Romano (Israel), Stavros Pelekanos (Görögország), Francesco Mangani (Olaszország), Frank Schwarz (Németország) és Ashok Sethi (Egyesült Királyság).



Weör-Esttel zárul a 12. Egyetemi Tavasz


A tavaszi programsorozat utolsó szakaszában újra színpadra áll a Tizenkét dühös ember. A Kisszínházban május 16-án, 17-én, 18-án (szombaton, vasárnap, hétfőn) 19 órától tekintheti meg a nagyérdemű Reginald Rose darabját. Az országosan egyedülálló kezdeményezés jogi szakemberek részvételével a Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodája és a Szegedi Nemzeti Színház közös produkciójában lép porondra. Belépőjegyek válthatók a színház jegyirodájában 1.500 és 2.000 forintos áron, SZTE diákigazolvánnyal 20% kedvezménnyel.


A 12. Egyetemi Tavasz zárásaként, 2015. május 21-én, csütörtökön 19 óra 30 perctől „WEÖR-Est: köszöntés a harmadik évezredből” címmel két fiatal slammer és két tehetséges fiatal zenész invitál közös utazásara a Weöres-univerzumba a Régi Zsinagógában. Amire számíthatunk: a versmondás hagyományos kereteit feszegető, a slam eszközkészletével újraértelmező, ritmikus, irodalmi és zenei élmény, avagy egészestés, izgalmas vers-koncert. A Bob és Bobék Orchestra estjének vendégei Horváth Kristóf „Színész Bob”, Tengler „Nagyherceg” Gergely, Eged Márton (basszusgitár), és Szarvas Dávid (Perka, beatbox, loopstation). Belépőjegy 800 forint, diákigazolvánnyal 600 forint.

 

A 12. Egyetemi Tavasz részletes programfüzete itt letölthető:programfüzet

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek