SZTE Info

Kutatók éjszakája: 60 helyszínen, több mint 200 program a szegedi egyetemen

A legek programjának ígérkezik 2015. szeptember 25-én a Kutatók éjszakája. A Szegedi Tudományegyetem 10 oktatási kara, továbbá a csillagvizsgáló és a füvészkert szervezésében, 60 helyszínen, több mint 200 programra várják a látogatókat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Látványos bemutatók, interaktív játékok, izgalmas előadások, máskor nem látogatható különleges helyszínek, érdekes kísérletek – így népszerűsíti a tudósok munkáját az SZTE a Kutatók éjszakáján. 2015. szeptember 25-én, pénteken, 10. alkalommal nyílnak meg a tudományos műhelyek.

 

 

Quo vadis?


A látogatók kutatókkal találkozhatnak, kipróbálhatják az eszközeiket, megvizsgálhatják találmányaikat, megismerhetik munkájukat. Az országos programba bekapcsolódó intézmények közül az Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) található az egyik legszínesebb és legváltozatosabb kínálat.


Az egyetemi programdömpingből ízelítőül néhányat kiemelünk és az SZTE karai szerint csoportosítunk.

Quo vadis, tényleges életfogytiglan? A kérdésre válaszoló OTDK dolgozat rendhagyó előadását az SZTE Állam és Jogtudományi Kar (ÁJTK) joghallgatói mutatják be. De olyan kérdésre is választ keresnek, hogy „Hálás-e a hálapénz?”


Helyszínelővé válhatunk az SZTE Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) Orvosi Biológiai Intézetének jóvoltából. A látogatók rövid elméleti áttekintés után megismerkedhetnek a bűnügyi helyszíneken talált különböző nyomok (szövetmaradványok, DNS, ujjlenyomat) begyűjtésének és kezelésének módjával, betekintést kaphatnak a helyszínelés és a nyomozás természettudományos hátterébe.


Az SZTE Bölcsészettudományi Kar (BTK) látogatói – többek között – a középkori kocsmák, és a középkori egyetemisták „kapcsolatáról” hallhatnak előadást. Az SZTE BTK Oktatáselméleti Kutatócsoportja pedig két EU-pályázatával csatlakozik a programdömpinghez. Az érdeklődők a Szent-Györgyi Albert Agora Informatóriumában a SAILS projekt keretében két állomáson tekinthetnek meg és próbálhatnak ki izgalmas természettudományos kísérleteket. A Diagnosztikus mérések fejlesztése című pályázathoz kapcsolódóan viszont asztali számítógépek és tabletek segítségével próbálhatják ki az eDia platform sokszínű feladatait matematikai, olvasási és természettudományos területeken, valamint megtudhatják, hogy milyen jó a hallásuk, logikájuk, illetve mennyire jó megfigyelők. Itt minden ifjú kutatónak ajándékkal kedveskednek!

 

 

Élő könyvtár


eDia_3-webreAz SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kara (ETSZK) élő könyvtárából „kölcsönözhetnek” egy beszélgetés erejéig etnikai, vallási kisebbségekhez tartozó, vagy valamilyen fogyatékossággal, szexuális mássággal élő embert.


Ki a szegény? A statisztikára miért mondják, hogy „ápol és eltakar”? A válaszokat az SZTE Gazdaságtudományi Karra (GTK) látogatók kapják meg.


A gyógyszerészkutatók mindennapjaiba nyerhetnek bepillantást az érdeklődők az Árpád téren az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar Kabay János Szakkollégium szervezésében. Többek között kiderül, hogyan lesz az egyszerű fehér porokból gyógyszer és a látogatók maguk is kipróbálhatják a pirulák elkészítését. Emellett a „A patkányok titkaiba” is bepillantást engednek a kutatók, és megmutatják azt is, hogyan készül a tea, az instant kávé, vagy a liofilezett gyümölcsök. A GYTK kiemelten készül a Kutatók Éjszakájára, hiszen éppen erre a napra esik majd a Gyógyszerész Világnap.


„Bogaras kutatókat”, „Boszorkánykonyhát” is megmutat az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar (JGYPK) Interaktív Természetismereti Tudástára. Az SZTE Mérnöki Kar (MK) elárulja a csodálatos folyadék, a víz titkait.

 

 

Lézeres lövészet Vásárhelyen


SAILS_3-webreKórbonctan „élőben” – izgalmasnak ígérkezik az SZTE Mezőgazdasági Kar (MGK) programja. Hódmezővásárhelyen tucatnyi hobbiállattal találkozhatnak a résztvevők, lesz lézeres lövészet és interaktív talajtan is. A már megszokott programok mellett több újdonsággal is készülnek a Kutatók Éjszakájára. Szeretnénk némi betekintést nyújtani abba a munkába, ami a Mezõgazdasági Karon zajlik.


Nem csupán tudományos információkat, látványos bemutatókat, hanem érdekes játékokat és persze a legügyesebbeknek kisebb ajándékokat is kínálnak.

 

 

Enigma gép és georadar


laBORban az igazság! – hívogat az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar (TTIK) Biotechnológiai Tanszék programja, amelyen azt vizsgálhatják meg, hogy a különböző szőlőkészítmények milyen összetevőket tartalmaznak.


„Ragaszd meg az ősöket” címmel hirdeti programját az SZTE TTIK Embertani Tanszék, amelyen az érdeklődők lehetőséget kapnak, hogy szakember felügyelete mellett maguk állítsanak helyre törött emberi maradványokat.


Az SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékén tíz látványos kísérletet lehet elvégezni, forgószínpadszerűen haladva az egyes munkaállomások között.


Egy rejtélyes gyilkosság után nyomozhatnak az Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék alagsorában, az SZTE TTIK Bolyai Intézetében pedig a titkosírások történetéről hallhatnak érdekes előadást, és egy Enigma gépet is megtekinthetnek, amely a varsói Technika és Ipar Múzeumából kizárólag erre az alkalomra érkezik Szegedre.


Látványos fényképek készíthetők majd az SZTE TTIK Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékén, ahol a résztvevők lézeres mutatópálcákkal és a maguk által mintázott üvegekkel hozhatnak létre különböző fény mintázatokat. Az SZTE TTIK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékének szervezésében GPS segítségével indulhatnak kincsvadászatra a résztvevők, bemutatják a georadart.

 

 

Kalandtúra


Csillag partyra várják a látogatókat az SZTE részét jelentő Szegedi Csillagvizsgálóban, ahol távcsöves megfigyeléseket is végezhetnek a látogatók.


Népszerű az Éjszakai Kalandtúra az SZTE Füvészkertben. A látogatóknak a kert zegzugaiban elrejtett állomáshelyeket kell a sötétben, elemlámpa és térkép segítségével megkeresniük, és az ott elrejtett kérdéseket megválaszolniuk


A Kutatók Éjszakája hivatalos weboldalán, az SZTE minden programja és részletes leírása megtalálható.


A hódmezővásárhelyi programok


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 07.

Kiemelt_Bojte_Cs_JGYPK

25 éves létezése óta több mint 6 ezer nehéz sorsú magyar származású gyereknek nyújtott menedéket a Dévai Szent Ferenc Alapítvány. Az erdélyi szervezet alapítójával, Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel a Hátrányos helyzetű társadalmi és csoportok és gyermekek címmel az SZTE JGYPK-n tartott szemeszternyitó előadása előtt, illetve az alapítvány és az SZTE JGYPK közötti együttműködéséről szóló megállapodás aláírását követően beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 24.
  17:00 - 18:00
  Looking for someone to speak English to? In need of improving your speaking? Come practice your communication skills in a relaxed atmosphere by joining Conversation Club at American Corner Szeged! :) Sessions involve short presentations, Q and A, and small-group discussions on different topics and their American aspect.
  Facilitator: John Strauss
 • szeptember 24.
  18:00 - 19:30
  Tari Annamária az X, Y és Z generációk legnagyobb hazai szakértői közé tartozik. Gyakran ír és ad elő az információs kor ránk gyakorolt hatásairól, és arról, hogy miként változtatja meg a technikai fejlődés a külső világunk után a belső világunkat is.
  „A szorongás korunk legjellemzőbb érzelme" - írja Tari Annamária.
  Tari Annamária nagyszerű, "fejbevágó" előadása szorongásról, online térről - szerintünk nagy kár lenne lemaradni róla...
 • szeptember 25.
  09:00 - 20:00
  Az online jogi szaklap, az Arsboni csapata meglátogatja Szeged jogász közösségét is, hogy választ keressenek olyan kérdésekre, mint például: Milyenek lesznek a “jövő jogászai”? Milyen jövő vár a jogászokra? A robot ügyvédeké, vagy a robotoló ügyvédeké a jövő? Érdemes szoftvert fejleszteni a jogászoknak? Milyen innovatív megoldások alakítják a jogászok munkáját? Milyen lesz a 21. század a munkajoga? Hogyan tudod megtalálni álmaid munkáját? Mit várnak el a jelen munkáltatói egy kezdő jogásztól? Milyen trendek vannak jelenleg a magyar jogi piacon? Regisztráció: https://karrier.arsboni.hu/szegeden-az-arsboni/#kavezz
 • szeptember 25.
  18:00 - 19:00
  Napóleontól a szabadságharcig
  Előadó: Prof. Dr. Csikány Tamás ezredes, egyetemi tanár, a Hadtudományi Doktori Iskola vezetője (Nemzeti Közszolgálati Egyetem)
 • szeptember 26.
  17:00 - 18:00
  Tájékoztató előadás a FLEX Hungary programról, mely az USA Kormánya által biztosított teljeskörű ösztöndíj középiskolások számára. A program keretében a diákok egy évet tölthetnek az USA-ban egy középiskola tanulójaként, miközben önkéntes vendéglátó családoknál élnek.
  Pályázati feltételek:
  • Magyar állampolgárság
  • 2002. július 15. és 2005. július 15. között született
  • A pályázat beadásakor középfokú oktatásban vesz részt a 9. vagy 10. évfolyamon
  • Iskolai eredménye legalább jó (4)
  Jelentkezési határidő a FLEX-ösztöndíjra: 2019. október 17. Jelentkezni 2019. szeptember 1-től lehetséges az alábbi linken: https://ais.americancouncils.org/flex