SZTE Info
kiemelt_SZESZT

Ismét Egyetemi Színházi Találkozó Szegeden

Harmadik alkalommal szerveznek Egyetemi Színházi Találkozót Szegeden. Április 27-29. között a Szegedi Egyetemi Színház mellett bemutatkozik – többek között – a pécsi, a debreceni és a veszprémi egyetem társulata is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem, a Szegedi Egyetemi Színházért Egyesület és a Szegedi Egyetemi Színház társulatának szervezésében országos és egyben nemzetközi egyetemi színházi találkozót rendeznek 2018. április 27-29. között Szegeden. A III. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozó elsősorban egyetemisták munkáit vonultatja fel. Bemutatóval készül – a Szegedi Egyetemi Színház mellett – a pécsi Janus Egyetemi Színház, a Debreceni Egyetemi Színház, a Csak Egy Társulat, a Kisspista Színház, a Veszprémi Egyetemi Színpad és a székelyudvarhelyi SGR Projekt.


szeszt_plakat_2018-page-001


A találkozó egyik küldetése a hagyományteremtés, másrészt a figyelemfelhívás az egyetemi színjátszás gazdag szegedi múltjára, jelenére és jövőjére. Az előadások egymáshoz közel eső helyszíneken, multifunkcionális térben kerülnek bemutatásra. Idén a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának régi tornaterme, a Hungi Vigadó, a ZUG Színház és művészeti tetthely, a Szent-Györgyi Albert Agóra és a Szegedi Pinceszínház ad otthont az előadásoknak. A találkozót szakmai beszélgetések és tréningek kísérik.

 

Program:


2018. április 27. (péntek)

17:00 Megnyitó (SZTE Rektori Épület, Átrium)

Megnyitja: Prof. Dr. Gyenge Zoltán, az SZTE Bölcsészettudományi Kar dékánja és Varga Norbert, a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) művészeti vezetője

• 18:00 Homo Ludens Project – Átváltozás - színházi előadás Franz Kafka azonos című műve nyomán - (Zug színház és művészeti tetthely, Gyertyámos u. 4.)

• 20:30 Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ): Kárpáti Péter: Én a Féreg-Kafka kabaré (Szegedi Pinceszínház, Dugonics tér 2.)

• 22:00 An Evening with Sungazers- Post- progressive music show (angol nyelvű előadás, Hungi Vigadó)

• 23:10 Szakmai beszélgetés (Hungi Vigadó)


2017. április 28. (szombat)

• 13:00 Workshop (Zug Színház és művészeti tetthely, Gyertyámos u. 4.)

• 15:30 Szegedi Egyetemi Színpad: Petőfi rock – Az 1973. március 14-i kiskőrösi előadás felvételről és beszélgetés Vági Lászlóval, a darab zeneszerzőjével. Beszélgetőtárs: Bene Zoltán és a találkozó résztvevői (Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar, Auditorium Maximum, Egyetem u. 2.)

• 17:00 Universitas Szimfonikus Zenekar – Grimaszk Társulat: Prokofjev: Péter és farkas (Szent-Györgyi Albert Agóra, Kálvária sgt. 22.)

• 19.00 Janus Egyetemi Színház (JESZ): A tékozló fiú – protestáns iskoladráma (Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar régi tornaterem, Göncz Árpád sétány felőli bejárat)

• 21:30 Debreceni Egyetemi Színház (DESZíNHÁZ) – Vígkarma: Übü FC – A Döntő (Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar régi tornaterem, Göncz Árpád sétány felőli bejárat)

• 23:00 Szakmai beszélgetés (Nyugi kert)

 

2018. április 29. (vasárnap)

• 13:00 Workshop (Zug színház és művészeti tetthely)

• 15:00 Csak Egy Társulat (CSET), Pass Andrea: Napraforgó (Szegedi Pinceszínház)

• 18:00 Kisspista Színház: Csokonai Vitéz Mihály – Varsa Mátyás: Kortársunk Csokonai (Szegedi Pinceszínház)

• 20:00 SGR Projekt (Székelyudvarhely) – Balogh Bálint: Előjáték (Szegedi Pinceszínház)

• 21:30 Veszprémi Egyetemi Színpad – Dózsa koprodukció: Kocsis Nándor: Felnőttmese (Zug színház és művészeti tetthely)

• 22:30 Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ): Nagyanyám immár webkamerán figyeli a tyúk hogy tojik (Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar régi tornaterem, Göncz Árpád sétány felőli bejárat)

• 00:00 Szakmai beszélgetés és fesztiválzárás (Nyugi kert)


A belépés minden programra ingyenes, de az egyes helyszínek befogadóképessége miatt érdemes regisztrálni a szegediegyetemiszinhaz@gmail.com email címen! Az online műsorfüzet itt elérhető.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. június 15.

Kiemelt_Konyvhet_2019

„Amelyik város nincs megírva, nem létezik” – jelentette ki a József Attila-díjas, egykor a szegedi egyetemen tanuló író, Grecsó Krisztián a 90. Ünnepi Könyvhét nyitányán. A szegedi könyvünnep 2019-ben is korábban kezdődött és tovább tart, mint más városokban. A közel 150 program harmadát az SZTE NKI szervezte, minden második rendezvény főszereplője vagy közreműködője kötődik a szegedi universitashoz.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • június 17.
  14:00 - 15:30
  Jogtudósok titkai. Történetek a titkosszolgálatok és a jogtudományok neves művelőinek XX. századi kapcsolataiból címmel jelent meg a Iurisperitus Kiadó gondozásában dr. Révész Béla (egyetemi docens, SZTE ÁJTK) kötete. A szerzővel Laczkó Sándor (osztályvezető, SZTE Klebelsberg Könyvtár, Különgyűjteményi Osztály) beszélget. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  14:00 - 16:00
  Innovatív, saját fejlesztésű történelmi társasjátékaikat mutatják be az SZTE BTK Történettudományi Doktori Iskola hallgatói, Szegedi Történészhallgatók Egyesületének tagjai: Lengyel Ádám, Mezey Bence, Szabó Levente.
 • június 17.
  16:00 - 17:30
  Legtisztább boldogság – Művelődéstörténeti kalandozás Bolyai Farkas és Bolyai János világában. Vekerdi László Bolyai-színművével és Dávid Lajos két matematikai kéziratával című művét – képekkel illusztrálva – bemutatja a szerző, dr. Szabó Péter Gábor (adjunktus, SZTE TTIK Informatikai Intézet, Számítógépes Optimalizálási Tanszék) Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) kérdései nyomán. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  18:00 - 19:00
  Pejin Leával, az SZTE szociológia szakos hallgatójával a Nyugati csiga körfűrésszel álmodik című könyvéről Bene Zoltán író, szerkesztő beszélget. Az SZTE NKI Kulturális Iroda szervezésében Ha most nem ölök meg senkit, akkor soha – mondja tiszta szívvel ez a 21 éves vajdasági lány, aki történetesen a Szegedi Egyetem diákja… Pejin Lea egyik nagy erénye, hogy nem próbál meg koraérett verseket – pardon, leákat – írni. Jól is teszi, mert ilyen mélyen, érzelmesen és színesen csak a húszas éveink elején tudunk alkotni. Nyugati csiga körfűrésszel álmodik – micsoda pompás és hátborzongató cím! Pontosan jellemzi a kényelmetlen dolgokat feszegető, érzelmes, de egyben karcos, gyakran kegyetlen szövegeket, melyek nemcsak a szerelem és a magány regiszterében mozognak, hanem gyakran politikai töltetük is van. Hiába, ha valakinek éppen a mezítlábas Szerbia fekszik az ágyában, az másképpen magyar, és másképpen szerelmes. Pejin Lea a Vajdaságban, Zentán született. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem szociológia szakos hallgatója. A Nyugati csiga körfűrésszel álmodik az első verseskötete. Publikált a Magyar Naplóban, az Irodalmi jelenben, az Előretolt Helyőrség magyarországi és vajdasági mellékletében és a Bárka folyóiratban. Az írás mellett saját dalok szerzésével és versmegzenésítéssel foglalkozik.
 • június 20.
  16:30 - 17:30
  Az előadás címe: Gondolatok a magasvérnyomás-betegségről (DR. ÁBRAHÁM GYÖRGY)