SZTE Info

Szép eredményekkel búcsúzott az Irinyi János Középiskolai Kémiaverseny Szegedtől

50. alkalommal rendezték meg az Irinyi János Középiskolai Kémiaversenyt, amelynek a Szegedi Tudományegyetem ötödször adott otthont. A versenyen több mint 200 hazai és határon túli diák és pedagógus vett részt – az elődöntőben kétezren mérették meg magukat. A vándorversenynek 2019-től a Debreceni Tudományegyetem lesz a házigazdája.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Ötödik alkalommal adott otthont az Irinyi János Középiskolai Kémiaversenynek a Szegedi Tudományegyetem. A versenyt - amely idén ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját - Dr. Szabó Gábor akadémikus professzor, az SZTE rektora valamint prof. Dr. Simonné Sarkadi Lívia, az MKE elnöke nyitotta meg. Szombaton a diákok számítási feladatokat oldottak meg, és rész vettek a laboratóriumi kísérleti fordulóban. Az elméleti és a számításos feladatlapokat 34 tanár javította 12 SZTE-s PhD hallgató valamint végzett PhD-s részvételével. Kiértékelték a laboratóriumi kísérleteket is. Az esti előadóülésen Molnár József, Hernádi Klára, Kutus Bence és Bolgár Péter valamikori irinyis élversenyzők, valamint dr. Fodor István és dr. Igaz Sarolta korábbi versenybizottsági elnökök idézték fel emlékeiket a versenyről. Ezt követte a részleges eredményhirdetés: a három típusú feladat összesített eredményeit tekintve 23 diák jutott a vasárnapi szóbeli döntőbe. Vasárnap a diákok ötperces előadások formájában adhattak számot tudásukról a zsűri előtt. A zsűri elnöke prof. dr. Simonné Sarkadi, tagjai dr. Ősz Katalin (PTE), prof. dr. Pálinkó Isván (SZTE), és prof. dr. Wölfling János (SZTE) voltak. A diákok több témában kaptak kérdéseket, így például a dimetil-ciklohexánok izomerizációs viszonyairól és a hidrogéntartalmú szervetlen vegyületekről is.

Irinyi_Kemia_Donto_fotok-_2018.04.13-15
A versenyen készült képek itt megtekinthetők.

A ünnepélyes díjkiosztón a díjakat Simonné Sarkadi Lívia és Wölfling János adták át.

A legsikeresebb szegedi versenyző az I. b kategóriában Kóta Kata, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium diákja, aki 2. helyezést ért el. Felkészítő tanára Csúri Péter.

 

A döntő elbúcsúzott Szegedtől, a rendezés jogát a következő öt évre a Debreceni Egyetem nyerte el. A verseny vándorzászlaját prof. Várnagy Katalin, a Debreceni Tudományegyetem Kémiai Intézetének igazgatója vette át a helyi szervező bizottság elnökétől, Wölfling János professzortól. Prof. Pálinkó Istvánt, az Irinyi Versenybizottság eddigi elnökét dr. Ősz Katalin, a PTE egyetemi docense váltja.

 

A rendezvény kiemelt támogatója a Richter Gedeon Nyrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a MOL Nyrt.v oltak.

 

A program részben az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Nemzeti Tehetség Program és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett NTP-TMV-17-0119 azonosító számú pályázat és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkársága támogatásával valósult meg.

 

Az I. kategória – 9. évfolyamos diákok – eredményei:

 

Irinyi János-díjas: Simon Vivien (ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium, Budapest)

 

I.a. kategóriában – ebbe a kategóriába tartoznak azok a tanulók, akiknek eddigi középiskolai tanulmányai során összesen nem volt heti kettőnél több kémiaórája - 1. helyezett Balogh Zsófia (Révai Miklós Gimnázium és Kollégium, Győr), 2. helyezett Kállay Hanga (Vörösmarty Mihály Gimnázium, Érd), 3. helyezett Tóth-Rohonyi Iván (Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Budapest).

 

I.b. kategóriában – ebbe a kategóriába tartoznak azok a tanulók, akiknek eddigi középiskolai tanulmányai során összesen több mint heti 2 kémiaórája - 1. helyezett Simon Vivien (ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium, Budapest), 2. helyezett Kóta Kata (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, Szeged), 3. helyezett Soós Anita (ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium, Budapest).

 

I.c. kategóriában - ebben a kategóriában versenyezhetnek a vegyipari, környezetvédelmi és azon szakközépiskolák tanulói, amelyekben a kémia szakmai orientáló, alapozó tantárgynak tekinthető - 1. helyezett Kucsera Boglárka (Szakképzési Centrum Boronkay György Műszaki Szakgimnáziuma és Gimnáziuma, Vác). Több helyezést ebben a kategóriában nem osztottak ki.

 

A II. kategória– a 10. évfolyam tanulóinak – eredményei:

 

Irinyi János-díjas Borbás Balázs (Kökönyösi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola, Komló).

 

II.a. kategóriában - ebbe a kategóriába tartoznak azok a tanulók, akiknek eddigi középiskolai tanulmányai során összesen nem volt heti 4-nél több kémiaórája - 1. helyezett Borbás Balázs (Kökönyösi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola, Komló), 2. helyezett Jánosik Áron (Révai Miklós Gimnázium és Kollégium, Győr), 3. helyezett Balázs Krisztina (V. kerületi Eötvös József Gimnázium, Budapest).

 

II.b. kategóriában - ebbe a kategóriába tartoznak azok a tanulók, akiknek eddigi középiskolai tanulmányai során összesen több mint heti 4 kémiaórája volt, kémia, természettudomány, biológia-kémia és biológia tagozat emelt kémia óraszámmal - 1. helyezett Robin Balázs (ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium, Budapest), 2. helyezett Almási Balázs (ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium, Budapest), 3. helyezett Kovács Péter Barnabás (Nagykun Református Gimnázium és Egészségügyi Szakgimnázium, Karcag).

 

II.c. kategóriában - ebben a kategóriában versenyezhetnek a vegyipari, környezetvédelmi és azon szakközépiskolák tanulói, amelyekben a kémia szakmai orientáló, alapozó tantárgynak tekinthető - 1. helyezett Orosz Adrián (Debreceni Szakképzési Centrum Vegyipari Szakgimnáziuma). Több helyezést ebben a kategóriában nem osztottak ki.

 

Különdíjak:


A legjobb elméleti feladatért járó különdíjat Balogh Zsófia (Révai Miklós Gimnázium és Kollégium, Győr) és Borbás Balázs (Kökönyösi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola, Komló) kapta.

 

A Legjobb számítási feladatért járó különdíjat Simon Vivien (ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium, Budapest) és Kapdos Ádám Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium) kapta.

 

A Legjobb gyakorlati munkáért feladatért járó különdíjat Tóth Titus (Bányai Júlia Gimnázium, Kecskemét) és Nguyen Thac Bach (Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Budapest) kapta.

 

Kiemelkedő tehetséggondozó munkájáért különdíjban részesült a győri Révai Miklós Gimnázium és Kollégium és a komlói Kökönyösi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola.

 

Az Irinyi János Középiskolai Kémiaversenyen a pedagógusokat is díjazták. Kiemelkedő tehetséggondozó munkájáért különdíjban részesült Csatóné Zsámbéky Ildikó (Révai Miklós Gimnázium és Kollégium, Győr), Szabó Ünige (Székely Mikó Kollégium, Sepsiszentgyörgy), valamint Pőheimné Steininger Éva (Révai Miklós Gimnázium és Kollégium, Győr).


SZTEInfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. április 04.

IMG_7581

Gergely Árpád László, az SZTE TTIK Fizikai Intézetének egyetemi tanára kétszer is találkozott Stephen Hawkinggal, akinek a munkásságáról összefoglaló cikket írt egy csillagászati lapban. A közelmúltban elhunyt világhírű brit elméleti fizikus által kidolgozott feketelyuk-termodinamikát a szegedi kutató is felhasználja vizsgálataiban.

SZTEtelevízió

2018. május 02.

honlapra

„Bibó István, Szűcs Jenő és mások megközelítéseit tovább gondolva újszerű elméletet sikerült kidolgozonom a kelet-közép-európai térség társadalmi identitásának értelmezésére. Eszerint a régió elsődleges markere a sebzett kollektív identitás, ez mozgatja a döntéshozókat, ennek mentén értelmezhetőek a társadalmi reakciók, választási eredmények. Sőt a kortárs szépirodalom legjelesebb képviselői is e sebek fájdalmát és a gyógyulás lehetőségeit tematizálják.”

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 29.
  18:00 - 20:00
  Az asztalnál minden eldől! - Görög Ibolya előadása
 • május 30.
  10:00 - 11:00
  A kiállítást megnyitja Révész Róbert, fotográfus.
 • május 31.
  16:00 - 17:00
  Az ‘Egyetemi szerzők, kiadók, műhelyek’ előadássorozat keretei között Palotás Zsolt mutatja be új kötetét: Bejek, korzárók és diplomaták – A Tuniszi Kormányzóság kapcsolatai a nyugat-európai országokkal és az Egyesült Államokkal, 1605-1830. A szerzővel Ferwagner Ákos, a BTK Történeti Intézetének docense beszélget.
 • június 4.
  18:00 - 20:00
  Prof. dr. Szabó Gábor egyrészt a Szegedi Tudományegyetem rektoraként, másrészt akadémikusként/fizikusként, s végül, de nem utolsósorban a Magyar Innovációs Szövetség elnökeként hallatlanul széleskörű tapasztalatokat szerzett az elmúlt évtizedekben arról, miért és hogyan működik hazánkban, régiónkban és Szegeden az innováció.
 • június 5.
  17:00 - 18:00
  Az algériai háború – 1954-1962 című, az Universitas Szeged Kiadó gondozásában megjelent könyvéről a szerzővel, J. Nagy László professzorral (SZTE BTK) Újszászi Ilona újságíró, az SZTE NKI közkapcsolati koordinátora beszélget – a 89. Ünnepi Könyvhéten. (A könyvbemutató része a „FRANKO – BIBLIO – FILIA Könyves utazások 2018” programsorozatnak.)