SZTE Info

kiemelt_indiai_nagykovet_2018

Az SZTE-re látogatott az indiai nagykövet

Második alkalommal látogatott a Szegedi Tudományegyetemre Rahul Chhabra, India magyarországi nagykövete. A diplomata találkozott a Szegeden tanuló indiai hallgatókkal, majd előadást tartott India és Magyarország kapcsolatáról. Az Egyetemi Tavasz programsorozathoz kapcsolódva indiai tánc és hangszeres bemutató zárta a szegedi látogatást.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Április 18-án a Szegedi Tudományegyetemre látogatott Rahul Chhabra indiai nagykövet, felesége Kavita Chhabra és T.P.S. Rawat, az Indiai Nagykövetséghez tartozó Amrita Sher-Gil Kulturális Központ Igazgatója. A diplomata találkozott az SZTE-n tanuló indiai diákokkal, személyesen beszélgettek – többek között – a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram változásairól és a világban zajló migrációs folyamatokról. Ezt követően egyetemi és városi polgároknak tartott érdekes előadást India és Magyarország kapcsolatáról. A nagykövet felesége Kavita Chhabra az indiai festőket, festményeket valamint India művészettörténetét mutatta be az érdeklődőknek. A program zárásaként klasszikus indiai zenére kathak táncot mutatott be Saumya Shukla, majd Rajesh Gangani tabla előadását halhatta a közönség.


indiai_nagykovet_2018
A látogatás alkalmával készült képek itt megtekinthetők.


– Nagy örömmel jöttem újra Szegedre és az egyetemre. Ez a negyedik alkalom, hogy a városban, a második, hogy az egyetem járok. Mindig jó érzéssel tölt el, amikor találkozhatok azt itt tanuló indiai hallgatókkal. Tavaly a külföldi hallgatók kulturális estjén is részt vettem, ahol örömmel láttam, hogy India mellett a világ számos országából érkeznek Szegedre hallgatók. Úgy gondolom, ez a város szépsége mellett, az egyetem folyó magas szintű tudományos és oktató munkának köszönhető. India szerte ismert a szegedi egyetem, ezt bizonyítja az is, hogy egyre több indiai diák választja Szegedet a továbbtanulásnál. Az itt tanuló hallgatók elégedettek az oktatással, a várost barátságosnak találják. Az indiai hallgatók sokszor azt gondolják, ha Magyarországra jönnek tanulni, akkor először meg kell tanulniuk magyarul. Ez nem igaz, hiszen számos képzést nyújtanak angol nyelven is az intézmények, így a Szegedi Tudományegyetemre jelentkező indiai diákok is megannyi idegen nyelvű képzés közül választhatnak – tette hozzá a diplomata, akitől azt is megtudtuk, hogy Magyarországban leginkább a villányi borokat a termálfürdőket szereti.


A magyarországi egyetemeken tett látogatások nagyon fontosak, egyrészt mert személyesen találkozhatok a diákokkal, másrészt azért, mert ilyenkor alkalmam nyílik minden más nemzetiségű diák körében, így például a magyar hallgatók körében is beszélni Indiáról, az ottani eseményekről, az indiai kultúráról – fogalmazott Rahul Chhabra nagykövet.


indiaiest_2018
A kulturális esten készült képek itt megtekinthetők.


A szegedi egyetemen évről évre emelkedik az indiai hallgatók száma: míg a 2014/2015-ös tanévben 12, addig a 2017/2018-as tanévben már 63 diák tanult az SZTE valamely képzésén.


SZTEinfo-Gajzer Erzsébet

Fotó: Bobkó Anna/ SZTE Kulturális Iroda

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. június 15.

Kiemelt_Konyvhet_2019

„Amelyik város nincs megírva, nem létezik” – jelentette ki a József Attila-díjas, egykor a szegedi egyetemen tanuló író, Grecsó Krisztián a 90. Ünnepi Könyvhét nyitányán. A szegedi könyvünnep 2019-ben is korábban kezdődött és tovább tart, mint más városokban. A közel 150 program harmadát az SZTE NKI szervezte, minden második rendezvény főszereplője vagy közreműködője kötődik a szegedi universitashoz.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • június 17.
  14:00 - 15:30
  Jogtudósok titkai. Történetek a titkosszolgálatok és a jogtudományok neves művelőinek XX. századi kapcsolataiból címmel jelent meg a Iurisperitus Kiadó gondozásában dr. Révész Béla (egyetemi docens, SZTE ÁJTK) kötete. A szerzővel Laczkó Sándor (osztályvezető, SZTE Klebelsberg Könyvtár, Különgyűjteményi Osztály) beszélget. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  14:00 - 16:00
  Innovatív, saját fejlesztésű történelmi társasjátékaikat mutatják be az SZTE BTK Történettudományi Doktori Iskola hallgatói, Szegedi Történészhallgatók Egyesületének tagjai: Lengyel Ádám, Mezey Bence, Szabó Levente.
 • június 17.
  16:00 - 17:30
  Legtisztább boldogság – Művelődéstörténeti kalandozás Bolyai Farkas és Bolyai János világában. Vekerdi László Bolyai-színművével és Dávid Lajos két matematikai kéziratával című művét – képekkel illusztrálva – bemutatja a szerző, dr. Szabó Péter Gábor (adjunktus, SZTE TTIK Informatikai Intézet, Számítógépes Optimalizálási Tanszék) Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) kérdései nyomán. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  18:00 - 19:00
  Pejin Leával, az SZTE szociológia szakos hallgatójával a Nyugati csiga körfűrésszel álmodik című könyvéről Bene Zoltán író, szerkesztő beszélget. Az SZTE NKI Kulturális Iroda szervezésében Ha most nem ölök meg senkit, akkor soha – mondja tiszta szívvel ez a 21 éves vajdasági lány, aki történetesen a Szegedi Egyetem diákja… Pejin Lea egyik nagy erénye, hogy nem próbál meg koraérett verseket – pardon, leákat – írni. Jól is teszi, mert ilyen mélyen, érzelmesen és színesen csak a húszas éveink elején tudunk alkotni. Nyugati csiga körfűrésszel álmodik – micsoda pompás és hátborzongató cím! Pontosan jellemzi a kényelmetlen dolgokat feszegető, érzelmes, de egyben karcos, gyakran kegyetlen szövegeket, melyek nemcsak a szerelem és a magány regiszterében mozognak, hanem gyakran politikai töltetük is van. Hiába, ha valakinek éppen a mezítlábas Szerbia fekszik az ágyában, az másképpen magyar, és másképpen szerelmes. Pejin Lea a Vajdaságban, Zentán született. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem szociológia szakos hallgatója. A Nyugati csiga körfűrésszel álmodik az első verseskötete. Publikált a Magyar Naplóban, az Irodalmi jelenben, az Előretolt Helyőrség magyarországi és vajdasági mellékletében és a Bárka folyóiratban. Az írás mellett saját dalok szerzésével és versmegzenésítéssel foglalkozik.
 • június 20.
  16:30 - 17:30
  Az előadás címe: Gondolatok a magasvérnyomás-betegségről (DR. ÁBRAHÁM GYÖRGY)