SZTE Info

Kiemelt_nyari_egyetem

A gombáktól kezdve a lézeren át a hungarológiáig – Szeged a vakáció idején „nyári egyetemi” város

A bölcsészet és a jog, az élettudományok és a fizika, a gazdaság és a helyes kutatói magatartás is terítékre kerül az SZTE nyári egyetemein. A Szegedi Tudományegyetem például júliusban 6 nyári iskolának ad otthont. Miért? Az SZTE 1-4 hetes nyári egyetemeinek szervezői közül két professzort kérdeztünk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szeged az egyetemisták és a tudományos kutatók városa a nyári szünetben is. A Szegedi Tudományegyetem több karán szerveznek nyári iskolákat magyar és külföldi kutatóknak és hallgatóknak, sőt: középiskolásoknak is.


IMG_3411-2

Képgaléria a nyári egyetemről.


A helyes kutatói magatartás, a plagizálás, a nők szerepe a tudományban vagy a minőségi tudományos cikkek megírásának folyamata is téma lett a mikrobiológusok szegedi nyári egyetemén. Az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Mikrobiológiai Tanszéke 10. alkalommal szervezett nyári iskolát, a humánpatogén gombák kutatásának összes fő témakörét bemutatta a résztvevőknek. A mikrobiológusok nyári egyetemének július 6. és 11. közötti programban terítékre került – többek között – a patológia, a genetika, a sejtbiológia, az immunológia, a diagnosztika és a gombás fertőzések orvoslásának számos aspektusa.


– A vakációzást tudománnyal kötik össze a science-alapú nyári egyetemek – hallottuk Bari Ferenc professzortól. A szegedi egyetemen általa vezetett Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet két egyetemi karhoz – az SZTE Általános Orvostudományi Karához, valamint az SZTE Természettudományi és Informatikai Karához – is kötődik, így nem csoda, hogy olyan nyári iskolát szervez, amely több tudományág művelőit kovácsolja össze.


Az egész város büszke arra, hogy az ELI, e nagyszabású lézerprojekt 3 pillére közül az egyik Szegeden épült föl. Az ELI-ALPS kutatóközpont működésének kiteljesítésében úgy is szerepet vállal az SZTE, hogy folyamatosan felkészíti az élettudományokkal foglalkozó kutatókat, az orvosokat és fogorvosokat, a fizikusokat és vegyészeket a lézer nyújtotta lehetőségekre. Az idén ötödik esztendeje megrendezett „Lasers in Medicine and Life Sciences” (LAMELIS) elnevezésű nyári iskolában a hazai és a nemzetközi tudományos élet kiemelkedő kutatói tartottak előadásokat és laborbemutatókat. A július 11. és július 20. közötti program középpontjában a lézerfény és az élő rendszerek kölcsönhatása állt.


– E nyári iskolában medikusok és fizika szakos hallgatók, orvosok és fogorvosok első kézből kaphattak információt az ELI-ALPS időszerű állapotáról és lehetőségeiről – összegzett a LAMELIS ötletgazdájának számító professzor. A 10 napos programban szereplő 14 féle tárgyat 23 előadó ismertette, közülük 12 szegedi, 9 tartozik az SZTE kötelékébe. Az európai országok mellett például Indiából is érkezett érdeklődő, kifizette a 200 eurónyi részvételi díjat. Nagyjából tíz nemzet képviseltette magát Szegeden a kiscsoportos foglalkozásokon és győződhetett meg arról, hogy az SZTE valóban európai színvonalú kutatóegyetem.


Talán épp a LAMELIS sikere nyomán a szegedi ELI-ALPS kutatóintézet először szervez nyári iskolát fiatal kutatóknak. Július 27-ig várják a jelentkezőket az augusztus 27-31. közötti tudományos programra. Az SZTE kutatói is tartanak foglalkozásokat, melyeken fókuszba kerül – többek között – az attoszekundumos impulzusok létrehozása és alkalmazásai, az ultragyors képalkotási technikák rövid röntgenimpulzusokkal, a részecskegyorsítás, a plazmafizika és a nagy intenzitású lézerekkel végzett nukleáris fizikai vizsgálatok állnak.


Az SZTE Bölcsészettudományi Kar Angol-Amerikai Intézet Fordító és Tolmácsképző, valamint Hungarológiai Központja 18. alkalommal hívja Szegedre a magyar nyelvvel és kultúrával ismerkedő külföldieket. Július 16-án mintegy 40 diák érkezett 19 különböző országból azért, hogy augusztus 10-ig részt vegyen az SZTE hírneves Hungarológiai Nyári Egyetemén.


– A tandíjat a kínai állam fizeti, az ottani ösztöndíjat elnyert hallgatók az itt tanultakból nálunk vizsgáznak, krediteket szereznek, ezt az eredményt elismertethetik a Sanghaji Politikatudományi és Jogi Egyetemen – vázolta angol nyelvű programjuk szakmai hátterét Karsai Krisztina. Az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Bűnügyi Tudományok Intézetét vezető professzortól megtudtuk: 30 kínai joghallgatót fogadtak a 3 héten át tartó, július 27-én lezáruló Bűnügyi nyári egyetemükön. – Az oktatóink számára is kihívás az Európába „tengerentúli tapasztalatokért” érkező kínai fiatalokkal foglalkozni a nyári lazább környezetben. A kínai egyetemisták itt nem csak az emberi jogokról tanultak, nem csupán az igazságszolgáltatás olyan intézményeibe látogathattak el, mint mondjuk a Csillag börtön vagy a rendőrségi helyszínelők laboratóriuma. A bírósági ítélkezési szünetben szegedi joghallgatók szimulációs perben mutattak be jogeseteket, majd megvitatták a kínai egyetemistákkal.


Közgazdász palánták ismerkednek a gazdasági és üzleti élettel az SZTE Gazdaságtudományi Kar július 27-ig tartó nyári tehetséggondozó táborában.


Az SZTE bevételeit is növelő nyári egyetemi kínálat évről-évre bővül. Az SZTE ÁJTK szellemi alkotásokról szóló első nyári iskolája idei július egyetemi újdonsága.


SZTEinfo - G. E., Ú. I.

Fotók: Bobkó AnnaCikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. július 09.

Kiemelt_Medicina_Juhasz_A

Kóboroljuk be, fedezzük fel Európát Juhász Árpáddal! A nyári vakáció startjánál a magyar geológust, a hazai természettudományos ismeretterjesztés egyik legjelentősebb alakját a 90. Ünnepi Könyvhét szegedi programján bemutatott legújabb könyvéről, az Egzotikus Európáról kérdeztük. Kíváncsiak voltunk a kiadványt gondozó Medicina Könyvkiadó vezérigazgatója és a szerkesztő véleményére is.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • július 3. 09:00 - 28. 18:00
  Kiállítók: Dér Julianna, Hegedus Ioan Andrei, Héjja János, Kálmán Áron, Kálmán Luca, Katona Márk, Kovács Gyula A., Kóthay Kata, Nizák Júlia, Palaga Nikolett, Pipei Borbála, Sztanó Zsuzsanna, Varga Dániel.
  A SZAB Művészeti Szakbizottság szervezésében.
  A kiállítás látogatható július 3-tól július 28-ig naponta 9 órától 18 óráig.
 • július 8. 08:00 - 26. 16:00
  Az Intézet munkatársai tantermi órákon nyújtanak betekintést a magyar büntetőjog elméletébe. A nyári program célja nem csupán az elméleti ismeretek megalapozása, hanem a gyakorlati tapasztalatszerzés is. Így a programot igazságügyi orvostanhoz kötődő boncolás, bírósági tárgyalás-szimuláció és intézménylátogatások színesítik. A kínai hallgatók ellátogatnak – többek között – a Szegedi Fegyház-és Börtön I. számú objektumába, és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságra is.
 • július 14. 08:00 - augusztus 10. 16:00
  A magyar nyelv alapjait és szabályait öt különböző szinten 90 perces órákon sajátíthatják el a világ több pontjáról érkező résztvevők. A nyelvórák mellett kirándulások, nemzetközi est és számos érdekes előadás várja a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődőket. A tanfolyam résztvevői Szeged látnivalói mellett Budapestre és Ópusztaszerre is ellátogatnak, így is ismerkedve a magyar kultúrával.
 • július 24. 17:00 - 25. 05:00
  Részletes program: 17:00 Pont Ott Warm Up Parti GNU-val. 19:00 Carson Coma koncert. 19:50 Egyetemi köszöntő. 20:00 Hivatalos felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése. 20:30 Supernem koncert. 22:00 Pont Ott Parti After Buli a JATE Klubban és a teraszán.
 • július 24.
  17:00 - 18:30
  A legutóbbi, 6. verseskönyve tavaly jelent meg a szerzőnek – de versek születnek ma is. Ezekből kapnak ízelítőt az érdeklődők Julesz Jánostól.
  Beszélgetőtársak: Baradnay Gyula professzor és Tráser László újságíró
  A Közéleti Kávéház szervezésében