SZTE Info

Kiemelt_kinai

Megújítja együttműködését az SZTE ÁJTK, valamint a Sanghaji Politikatudományi és Jogi Egyetem

A 2012-ben létrejött megállapodást frissíti új elemekkel a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar, valamint a Sanghaji Politikatudományi és Jogi Egyetem. A kínai intézmény hallgatói részt vesznek az SZTE ÁJTK Bűnügyi nyári egyetemén, most pedig a közös képzések tervezése is elindult.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Bűnügyi nyári egyetemet szervez az SZTE ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézete, melyen a Sanghaji Politikatudományi és Jogi Egyetem hallgatói vehetnek részt. Idén, a háromhetes nyári egyetem utolsó napján, 2019. július 26-án adták át a hallgatóknak a teljesítést igazoló okleveleket, és megköszönték aktív részvételüket is.


magyar_kinai_dekan

– A nyári egyetemünk oklevélátadó ünnepségére érkezett a kínai egyetem dékánja intézményünkbe – kezdte Prof. Dr. Görög Márta, az SZTE ÁJTK dékánja. A rendezvényen a Sanghaji Politikatudományi és Jogi Egyetem (SHUPL) dékán asszonya, Hu Guanshi és kolléganője, Qu Moxi mellett Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója, valamint Prof. Dr. Szomora Zsolt oktatási dékánhelyettes is részt vett.


A megbeszélésen Prof. Dr. Karsai Krisztina, az SZTE ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézetének vezetője, a Bűnügyi nyári egyetem szervezője elmondta, hogy az idei kínai csoport messze átlagon felüli teljesítményt nyújtott, ami a vizsgaeredményeken is látszott. A hallgatók nagyon nyitottak és aktívak voltak. Az órákon is érezni lehetett, hogy mindannyian nagyon motiváltak, így öröm volt velük együtt dolgozni.

 

– A sanghaji egyetemmel nemzetközi kapcsolatainkat bővítjük. Ez az elsődleges célunk. Közös képzésekben gondolkodunk, kutatók és hallgatók cseréjében, illetve közös kutatásokban és kutatási témákban – magyarázta az SZTE ÁJTK dékánja.

 

2012-ben írt alá együttműködési megállapodást a két intézmény. Ennek eredményeképpen hozták létre a Gateway programot a Szegedi Tudományegyetemen. A program lényege, hogy a sanghaji hallgatók háromhetes Bűnügyi nyári egyetemen vesznek részt az SZTE ÁJTK-n, itt megismerkednek az európai büntetőjoggal, és a tanultakból vizsgákat is tesznek. Az eredményes vizsgákat hazai egyetemükön elfogadják, és kreditet kapnak érte a hallgatók.


magyar_kinai_targyalas_utan

 

– Részünkről eddig csak oktatói, kutatói cserére került sor, illetve Kínából jönnek minden évben a nyári egyetemre a diákok – mondta Dr. Varga Norbert, az SZTE ÁJTK általános dékánhelyettese. – A két egyetem közös célja megvizsgálni, hogyan lehet ezt a már meglévő kapcsolatot bővíteni, hogyan lehetne a kínai hallgatókat az egyetemi képzésünkbe integrálni. Különböző közös képzések feltételrendszeréről is történtek egyeztetések, ezen kívül pedig közös kutatásokat és konferenciákat is szeretnénk szervezni.

 

SZTEinfo – Kocsis Bernadett

Fotó: Kósa Boglárka

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 19.
  17:00 - 18:00
  A Trianonról közérthetően és a Trianon Nagy Háború alatti előzményeiről, az Osztrák-Magyar Monarchia bukása c. kötetekről beszélgetés Bencsik Péterrel (BTK Jelenkortörténeti Tanszék), Gulyás Lászlóval (JGYPK Alkalmazott Társadalomismereti és Kisebbségpolitikai Intézet) és Döbör Andrással (JGYPK dékán).
  Az esemény ingyenes, és nem kötött könyvtári tagsághoz.
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  „Szubjektív prezentációs elődás a Giotto-kápolnáról (Padova), a S. Vitalis, a St. Apollinaris templom, a Galla Pracidia mauzóleum (Ravenna) mozaik műalkotásairól, valamint az Aquileia padló mozaikjairól.”
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  Az SZTE JGYPK Művészeti Intézete és a SZÖG-ART Művészeti Egyesület szervezésében
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  FONTOS! A beszélgetésre ezúttal az American Corner helyiségében kerül sor, ezért kérjük, részvételi szándékod jelezd az alábbi linken: https://forms.gle/eoeGHb3zt2YcLG949
  ÚJ! A Fotósok Amerikában című előadások olyan vendégek meghívásával kerülnek “műsorra”, akik fényképeztek az Államokban vagy szakmai, elméleti munkát végeztek az Amerika - Magyarország tengelyen. Akik testközelből élték meg a természeti csodákat és a nyüzsgő (vagy épp szellemjárta) városokat, saját képeik segítségével kalauzolnak minket a távolba. Ezt kiegészítve olyan elméleti hátteret igyekszünk felépíteni a további előadásokkal (beleértve az Amerikai fotósok sorozatot is), amelybe a hallgatóság könnyedén beleillesztheti az ott járt alkotók élményeit, érzelmeit. Első vendégünk Kurucz Árpád, aki 2006-tól 2015-ig a Népszabadság, jelenleg a Getty Images, az Anadolu Images török hírügynökség és a Magyar Nemzet fotósa. Fontosabb díjai: 2010 Picure of the Year International első díj, Ringier International Photo Award, Magyar Sajtófotó pályázatokon különböző kategóriadíjak, Munkácsi Márton kollekció díjak. Képeit jelentette már meg a New York Times, a Time, a Getty Images és a Politico is.
 • szeptember 20.
  08:30 - 12:15
  A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát kérjük jelezze legkésőbb 2019. szeptember 16. 12.00 óráig a szocmunka@etszk.u-szeged.hu email címen.
  Program:
  8.30-9.00 Regisztráció
  9.00-9.10 Köszöntő
  Héderné Dr. Berta Edina dékán; SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar
  9.10-9.40 Hová is tettem? Demenciával járó kórállapotok felismerésének és ellátásának irányelvei
  Dr. Pákáski Magdolna tudományos főmunkatárs, osztályvezető; SZTE ÁOK Pszichiátria Klinika
  9.40-10.10 Ráncok – egy barátság története az Alzheimer-kór árnyékában
  Dr. Baginé Dr. Tóth Erika Hajnalka osztályvezető főorvos; SZTE ÁOK Pszichiátriai Klinika
  10.10-10.25 Kávészünet
  10.25-10.55 Demencia a beteg szemszögéből
  Kőműves Zsuzsanna Judit felnőtt klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus
  10.55-11.10 Én és a demencia
  Szabó Sándorné érintett családtag
  11.10-11.40 Tánccal a demencia ellen – mozgás, öröm, agytorna 50 év felett
  Tyukász Brigitta gyógytornász, szenior táncoktató; Odú Központ, Pedagógiai Szakszolgálati Intézmény, Szeged
  11.45-12.15 Séta az Erzsébet ligetben a Belvárosi híd újszegedi hídfőjéig