Bezár

Hírarchívum

Kariko_Katalin

MTÜ: COVID-19, vírusok, vakcinák, rák, betegek –Online követhető tudományos ülés Karikó Katalin tiszteletére

MTÜ: COVID-19, vírusok, vakcinák, rák, betegek –Online követhető tudományos ülés Karikó Katalin tiszteletére

2022. november 02.
2 perc

Mit tudnak ma a tudósok a COVID-19 diagnosztikájáról, a betegség megelőzéséről és terápiájáról? A kérdésre választ ad a Karikó Katalin, a világhírű biokémikus, a Szegedi Tudományegyetem professzora tiszteletére rendezett program. A Magyar Tudomány Ünnepének kiemelt rendezvénye 2022. november 4-én (pénteken) 9 órától online is követhető az MTA YouTube csatornáján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Magyar Tudományos Akadémia székházának díszterme ad otthont 2022. november 4-én 9:00 és 13:30 óra között a „COVID-19, vírusok, vakcinák, rák, betegek” című tudományos ülésnek. A Karikó Katalin, a világhírű biokémikus, a Szegedi Tudományegyetem professzora egyedülállóan magas munkássága előtt tisztelgő program online is követhető az MTA YouTube csatornáján. A Magyar Tudomány Ünnepe (MTÜ) kiemelt rendezvényét Karikó Katalin is köszönti, illetve figyelemmel kíséri philadelphiai otthonából.

Az mta.hu oldal programajánlója kiemeli: Karikó Katalin „úttörő és áttörést hozó mRNS-kutatási eredményei– kiemelten a Karikó–Weissman-féle szintetikus (nem immunogén nukleozidokat tartalmazó) mRNS-technológia kifejlesztése – nemcsak a SARS-CoV-2 elleni vakcina rekordgyorsaságú kifejlesztését alapozta meg, megmentve ezzel milliók életét, hanem jelentősen hozzájárult az mRNS-alapú vakcinák és terápiák új korszakának elindításához is”.

Az MTÜ-rendezvény három „ötletgazdája”: Ádám Veronika (MTA Orvosi Tudományok Osztály, elnök), Erdei Anna (MTA főtitkárhelyettes, ELTE), Oláh Edit (Országos Onkológiai Intézet, Molekuláris Genetikai Osztály). Az Academia Europaea, a Francia Tudományos Akadémia, az MTA, az amerikai Nemzeti Orvostudományi Akadémia tagját, Karikó Katalint ünneplő 11 előadó közül például az SZTE alumnusa, Kásler Miklós, a 2018-2022 közötti emberi erőforrások minisztere a pandémiára adott magyar válaszokat összegzi. A neves magyar kutatók és klinikusok, illetve hazai intézmények és kormányzati szervek vezetői ismertetik a COVID-19 járvány idején gyűjtött tapasztalataikat, az azóta föltárt tényeket és tudományos összefüggéseket.

Az MTA meghívója ide kattintva olvasható.

 

 

SZTEinfo

Fotó: Sahin-Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek