Bezár

Hírarchívum

ifi konferencia, JGYPK

Ifjúságügyi konferencia a Szegedi Tudományegyetemen

Ifjúságügyi konferencia a Szegedi Tudományegyetemen

2023. december 01.
3 perc

Ifjúság, ifjúságügy – új kihívások és válaszok címmel rendeztek konferenciát 2023. november 29-én a Szegedi Tudományegyetemen. Az ez évben 11. alkalommal a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat idején megvalósuló konferencia előadásai az ifjúsági korosztályok 21. századi életvilágának kutatási tények által való mélyebb megértését célozták.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Miniszterelnökség Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága által támogatott esemény délelőtti szekciójában a résztvevők megismerhették az SZTE IKIKK Társadalmi Felelősségvállalás Kompetenciaközpontban (TFK) zajló kutatások és fejlesztések aktuális eredményeit.


ifi konferencia, JGYPK

 Szakmai előadások sora a JGYPK-n.


Jancsák Csaba, a Társadalmi Felelősségvállalás Kompetenciaközpont szakmai vezetője a Párkapcsolat, családalapítás, gyermekvállalás 2023 című kutatási alprogram első eredményeit mutatta be. Ezt követte Kiss Mária Rita, az SZTE JGYPK Alkalmazott Társadalomtudományok Tanszék docense Innovatív módszertani megoldások a fiatalok társadalmi szerepekre való felkészítésében című előadása. Az SZTE TFK Roma Kiválósági Központ kereteiben zajló Roma Fiatalok 2023 kutatás módszertanát és első eredményeit Mezei Tímea doktorandusz, a TFK kutató munkatársa prezentálta. Kapus Krisztián Problémás internethasználat a magyar általános iskolás gyermekek körében című előadásában az IKIKK TFK Interdiszciplináris Családtudományi Kutató- és Fejlesztő Központ kereteiben történt keresztmetszeti vizsgálat eredményeit mutatta be.


A szekcióban prezentálták kutatási eredményeiket Hamvas László, a Debreceni Egyetem, Szőcs Andor, a Nyíregyházi Egyetem és Kádár-Csoboth Péter, a Pannon Egyetem munkatársa is.


A szakmai tanácskozás délután A civil szervezetek szerepvállalásának példái a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok felzárkóztatása területén címmel megrendezett tanácskozással folytatódott, amely a félév során meghirdetett Civil szeminárium keretében valósult meg. Az előadók azokat a szociális területeket jelenítették meg, amelyeken a civil szervezetek aktivitása, tevékenysége jelentősen hozzájárul az ágazati problémák megoldásához, a szakpolitikai törekvések sikeréhez.

A délutáni szekciót Radomszki Lászlóné társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár Civilek a társadalmi felzárkóztatás területén című előadása nyitotta meg, majd az SZTE Társadalmi Felelősségvállalás Kompetenciaközpont szakmai partnereinek előadásai következtek.


ifi konferencia, JGYPK

 Radomszki Lászlóné


Mészáros Ferenc, a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium vezetője előadásában az SZKRSZ misszióját és tízéves működésének tapasztalatait mutatta be. Kothencz János, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója a hazai gyermekvédelemben megjelent új kihívásokat elemezte. A konferencia előadásainak sorát Hornyák Tibor, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány elnökének Erzsébet-táborok – misszió és fejlesztések című előadása zárta.


„A konferencia legfőbb szervezőelve az volt – mondta el Jancsák Csaba, a TFK vezetője –, hogy az ifjúság világát interdiszciplináris és transzciplináris megközelítésből vizsgálva, a kutatói nézőpontok pluralizmusa elfogadása mellett, empirikus társadalomtudományi kutatások eredményeinek bemutatása által a maga eszközeivel hozzájáruljon jelen világunk megismeréséhez és támogassa a társadalmi innovációs fejlesztések, a közösségi aktivitások, valamint a szakmapolitikai cselekvések megalapozását. A konferencia ez évi előadásai által kirajzolódnak az ifjúság világában megjelent új sebezhetőségek, a kihívások problémavilága és az azokra adott szakmai válaszok tématerületének mélyebb mintázatai.”



 

Az előadások után a Tamási Áron Klubban workshopon folytatódott a szakmai diskurzus.

 

SZTEinfo


Borítókép: Ifjúságügyi konferencia a Szegedi Tudományegyetemen.

 

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek