Bezár

Hírarchívum

Nyito__Banga_I._emlekkonferencia_eloadoi__BI_fia_KJA-1579

Megmozdult a „magyar izommaffia” az SZTE Banga Ilona emlékkonferenciáján

Megmozdult a „magyar izommaffia” az SZTE Banga Ilona emlékkonferenciáján

2023. november 26.
8 perc

Hagyományt teremtett az SZTE első Banga Ilona emlékkonferenciája. A „magyar izommaffiának” is nevezett kutatói hálózat mai magyarországi tagjai jelentek meg a Szegedi Tudományegyetem Banga Ilona Egészségtudományi Képzési Központjában. A tudománytörténeti érdekességekkel tűzdelt program hozzákapcsolható a „Nobel-hetek a Szegedi Tudományegyetemen” ismeretterjesztő kampányhoz.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az aktin és vázizomkutatások magyarországi keresztmetszetét adta az SZTE Banga Ilona emlékkonferenciája. A Szent-Györgyi Albert és Banga Ilona kutatópáros szegedi egyetemi együttműködését megörökítő ikonikus, archív fotó alatt Pécs, Debrecen és Budapest tudományos műhelyei is bemutatkoztak.

Banga_Ilona_fia_es_Keller-Pinter_Aniko_KJA-1540

Prof. Dr. Banga Ilona fia, Dr. Baló J. Mátyás professzor és az SZTE SZAOK „Aktin- és vázizomkutatások Magyarországon – Banga Ilona emlékkonferencia” szervezője, Dr. Keller-Pintér Anikó az SZTE Banga Ilona Egészségtudományi Képzési Központ átriumában. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Nobel-díjra méltó eredmények

Az első szegedi professzornőről, Banga Ilonáról nevezte el az SZTE az Egészségtudományi Képzési Központ épületét. Mintegy a névadó ünnepség folytatásaként 2023. november 23-án rendezték meg az épületen belüli első, ráadásul hagyományteremtő célú Banga Ilona emlékkonferenciát.

Szent-gyorgyi_Albert_es_Banga_Ilona_KJA-1625

Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora köszöntőjében elmondta: ikonikus pillanat művészeti értékű megfogalmazása az 1937 táján készült archív fotó. Szerinte a Szent-Györgyi – Banga kutatópáros közös munkájának bemutatása kifejezi, ahogy két szellem találkozik egymással, megmutatja, miként alkotnak a tudósok

– Egyenrangú tudós volt Banga Ilona Szent-Györgyi Albert mellett. Eredményei alapján Banga Ilona méltó lett volna akár a Nobel-díjra is. A tudományos világ legismertebb kitüntetését – feltehetően – azért nem kapta meg, mert a Nobel-díjat nem osztották ki a II. világháborús évek közül 1940-ben, 1941-ben és 1942-ben sem – emlékeztetett Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora.

Prof._Dr._Rovo_Laszlo_KJA-1678

Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora köszöntötte az „Aktin- és vázizomkutatások Magyarországon – Banga Ilona emlékkonferencia” résztvevőit

Banga Ilona és Szent-Györgyi Albert közös kutatási témái, a C-vitaminnal és az izom működésével kapcsolatos eredményei jelentőségét húzta alá az orvosprofesszor-rektor azzal is, hogy elmondta: 1943-ban egy vitamin, mégpedig a K-vitamin felfedezéséért adták oda a Nobel-díjat; 1944-ben pedig egy struktúra, az egyes idegrostok élesen különböző funkcióinak felfedezését jutalmazta a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj.

Szent-Gyorgyi__Banga_Ilona_j

Példaszerű, ahogy Banga Ilona – Szent-Györgyi Albert csoportjában – az izomműködés folyamatát kutatta. Előbb megvizsgálta, hogy az ATP (azaz az andenozin-5’-trifoszfát, ez a többfunkciós nukleotid, a sejten belüli energiaátvitel legkisebb molekuláris egysége) hogyan keletkezik. Aztán megvizsgálta, hogy ez „a szervezet benzinjének” nevezhető ATP hogyan hajtja a „motort”, az izmot.

Dux_L._Rovo_L._Keller-Pinter_A._KJA-1683

 Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora (középen) megköszönte a Banga Ilona emlékkonferencia megszervezését Prof. Dr. Dux Lászlónak és Dr. Keller-Pintér Anikónak

Tudományos mérföldkő

– Ikonikus pillanat művészeti értékű megfogalmazása a fotó. A Szent-Györgyi – Banga kutatópáros közös munkájának bemutatása kifejezi, ahogy két szellem találkozik egymással, megmutatja, miként alkotnak a tudósok – utalt az emlékkonferenciát kísérő archív fényképre az SZTE rektora. Prof. Dr. Rovó László elárulta: az ő kérésére a Banga Ilona emlékkonferenciával kezdődik az a tudományos program, ami meghatározója lesz az SZTE kutatócsoportjának. Szerinte ez az emlékkonferencia jellemzője lesz annak az egyetemi épületnek, a Banga Ilona Egészségtudományi Képzési Központnak is, amelyben hasonló jelentőségű rendezvények találnak majd otthonra.

Banga_Ilona_emlekkonferencian_-_csoportkep_KJA-1775

Az SZTE rektora megköszönte a szervezőknek – Prof. Dr. Dux Lászlónak és Dr. Keller-Pintér Anikónak – a mérföldkőnek számító szakmai program életre hívását.

Banga_konferencia_KJA-1744

Megtisztelte jelenlétével az első Banga Ilona emlékkonferenciát a neves és egyre elismertebb kutatónő fia, Dr. Baló J. Mátyás professzor is

Figyelemmel kísérte a programot – többek között – Prof. Dr. Kónya Zoltán, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese; Prof. Dr. Lázár György, az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar dékánja; az SZTE SZAOK több professzora; továbbá a vázizomkutatással foglalkozó kutatások budapesti, debreceni, pécsi és szegedi képviselői.

Prof._Dr._Lazar_Gyorgy_SZTE_SZAOK_dekan_Banga_I_emlekkonferencian__KJA-1836

 Az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvosi Kar dékánja, Prof. Dr. Lázár György is figyelemmel kísérte a vázizomkutatásokkal foglalkozó magyarországi tudományos műhelyek bemutatkozására alkalmat kínáló Banga Ilona emlékkonferenciát

Kirajzás a szegedi egyetemről

A „magyar izommaffia” – a Szent-Györgyi izomkutatásainak első és második generációs kisugárzását foglalta össze Prof. Dr. Dux László előadása. Az SZTE Biokémiai Intézet nyugalmazott vezetője hangsúlyozta: még a ’90-es években és külföldön is ezt a kifejezést használták.

– Ernst Jenő a pécsi biofizika felé vitte a Szent-Györgyi örökséget – emlékeztett Dux professzor.

Dux_L._mogotte_Konya_Z._rhelyettes_Toth_prof_Rovo_L._rektor_KJA-1714

Prof. Dr. Dux László mutatta be a „magyar izommaffia” tagjait. A szegedi egyetemhez kötődő kutatói hálóról szóló történeteket érdeklődéssel hallgatták az előadóterem első sorában helyet foglaló professzorok - (balról jobbra) Dr. Kónya Zoltán, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese; Dr. Tóth Gábor; valamint Dr. Rovó László rektor - is. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Banga Ilona Budapestre távozásával Straub F. Bruno a Szegedi Biológiai Központ megalapításával járult hozzá a folyamathoz. Munkatársa, Guba Ferenc vezette a szegedi egyetemen a Biokémiai Intézetet, amelynek munkájába 51 évvel ezelőtt kapcsolódott be az akkor elsőéves medikus Dux László.

– A Guba-Straub oldat még a ’90-es években is fölfedezhető volt a miozin-kutató laborokban – anekdotázott Dux professzor, utalt a kutatói együttműködés kézzel fogható eredményére.

Dr._Rovo_Laszlo_Banga_Ilona_emlekkonferencian_KJA-1796

Gergely János Budapesten csatlakozott Szent-Györgyi Alberthez, majd 1947-ben vele együtt távozott Amerikába, ahol jelentős karriert futott be. A Szent-Györgyi-tanítvány a bostoni Biomedical Research Institute vezető izomkutatója lett, a troponin komplex azonosítása és-működés egyik felfedezője, amit az 1975-ös úgynevezett Potter és Gergely képlet ír le. Érdekes tudománytörténeti epizód, hogy Gergely János révén került az Amerikai Egyesült Államokba az 1956-ban Szegedről emigráló Martonosi Antal gyermekgyógyász, aki Bostonban a szarkoplazmatikus retikulum kutatója lett. Vele dolgozott együtt vendég-kutatóként Dux László 1983-as amerikai tanulmányútján. Martonosi professzor intézete kiépítette debreceni és budapesti kapcsolatait is.

Konya_Toth_Rovo_KJA-1743

– A budapesti izomkutatás Banga Ilona Szegedről való távozását követően, illetve Bíró Endre professzornak köszönhetően fejlődött ki többgenerációs kutatási területté – vetítette előre az emlékkonferencia programjában szereplő előadások jelentőségét Dux László.

Az izomkutatás hungarikumnak számított Amerikában is. A „magyar izommaffia” amerikai leágazásához tartozik Szent-Györgyi András.

– „Keresztapaként” járult hozzá a „magyar izommaffia” kialakulásához a debreceni egyetemen dolgozó Verzár Frigyes professzor. A friss diplomával a debreceni intézetébe Banga Ilonát Szent-Györgyi Albert figyelmébe ajánlotta – emlékeztetett egy fontos tudománytörténeti fordulatra, emelte ki a gerontológiával foglalkozó professzornak az izombiokémiához való hozzájárulását Dux László.

Banga_Ilona_emlekkonferencian_KJA-1765

Az SZTE első Banga Ilona emlékkonferenciáján bemutatott ábra, a „magyar izommaffia” tagjait néhány mondattal jellemző előadás végén megállapíthattuk: az izomkutatóknak ez a hálózata a magyar nemzeti kulturális örökség értékes szegmensének nevezhető. A vázizomkutatás legújabb generációja kapott bemutatkozási lehetőséget az SZTE SZAOK hagyományteremtő programján.

Banga_konferencia_program_KJA-1716

 

Ami húzni képes

Banga Ilona és Szent-Györgyi Albert közös szegedi laboratóriumi munkájának pillanatképére szinte minden előadás kitért a Szegedi Tudományegyetem 2023. november 23-i programján. Az 1930-as évek második felében készült fotó jelképi erővel fejezi ki, hogy Banga Ilona kiemelkedő szerepet vállalt Szent-Györgyi Albert minden magyarországi kutatásában. A közös kutatási témák közül kiemelkedik az izomkutatás, mert az az aktin felfedezéséhez vezetett.

Banga_konferencian_KJA-1783

Az izomhoz, ennek az összehúzódásra képes, a mozgásra, mozgatásra specializálódott sejtnek, illetve szövetnek a titkai még ma is felvetnek kutatásra érdemes kérdéseket. A legújabban felvetődő témákat öt magyarországi kutatóhely képviselői fejtették ki.

Dr._Nyitrai_Miklos_professzor_PTE_KJA-1723

Aktin, izom, citoszkeleton: egy magyar történet címmel Dr. Nyitrai Miklós professzor, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar dékánja tartott előadást.

Prof._Dr._Csernoch_Laszlo_DE_KJA-1830

Van új a sarcolemma alatt – állította Prof. Dr. Csernoch László, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet vezetője, a DE tudományos rektorhelyettese, aki a Septineknek az izomregenerációban játszott szerepét mutatta be.

A miozin mint gyógyszercélpont című prezentációjával Prof. Dr. Málnási-Csizmadia András, az Eötvös Loránd Tudományegyetem TTIK Biokémia Tanszék egyetemi tanára azt is érzékeltette, hogy az életút egy-egy döntésének milyen messzire nyúló hatása lehet.

Az ecetmuslica-vizsgálatok eredményeként a szarkomerikus aktin összeszerelődéssel kapcsolatos fejleményeit Dr. Mihály József, a HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont Genetikai Intézet tudományos tanácsadója mutatta be.

Keller-Pinter_Aniko_KJA-1560

Aktinváz az izomsejtekben – új jelátviteli utak az izomregenerációban és metabolizmusban címmel Dr. Keller-Pintér Anikó egyetemi docens (SZTE SZAOK Biokémiai Intézet) zárta az előadás-sorozatot.

Resztvevok_Banga_emlekkonferencian_KJA-1611

Az SZTE Banga Ilona emlékkonferencia résztvevőinek egy csoportja (balról jobbra): Prof. Dr. Dux László, Prof. Dr. Csernoch László, Prof. Dr. Baló J. Mátyás (Prof. Dr. Banga Ilona fia), Dr. Keller-Pintér Anikó, Prof. Dr. Kovács Mihály, Prof. Málnási-Csizmadia András, Prof. Dr. Nyitrai Miklós, Dr. Mihály József, Prof. Dr. Rovó László. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Tehát egy-egy magyarországi intézményből egy-egy előadó mutatta be a „magyar izommaffiához” való kapcsolódását, illetve a legújabb eredményeket. Az izomkutatás legifjabb nemzedéke posztereken prezentálta sikereit. Az SZTE Banga Ilona emlékkonferenciájának résztvevői mozgásba hozták a „magyar izommaffiát”: magukkal húzzák az izomkutatással foglalkozó tudósokat, hagyományt teremtve.

Újszászi Ilona

Fotók: Kovács-Jerney Ádám

A tudósítást nyitó fényképen az SZTE SZAOK „Aktin- és vázizomkutatások Magyarországon – Banga Ilona emlékkonferencia” előadói (balról jobbra): Prof. Dr. Dux László, Prof. Dr. Csernoch László, Prof. Dr. Baló J. Mátyás (Prof. Dr. Banga Ilona fia), Dr. Keller-Pintér Anikó, Prof. Dr. Kovács Mihály, Prof. Dr. Málnási-Csizmadia András, Dr. Mihály József. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek