Bezár

Hírarchívum

KJA-0216

Balázs-Piri Soma koncertjével indul a 19. Egyetemi Tavasz

Balázs-Piri Soma koncertjével indul a 19. Egyetemi Tavasz

2024. április 09.
4 perc

Hét hét alatt hetven helyszínen több száz program közül lehet válogatni a 19. Egyetemi Tavasz alkalmával. Az SZTE NKI Kulturális Iroda által szervezett programsorozat idei eseményeiből adtak ízelítőt a sajtó képviselőinek hétfőn a Rektori Hivatalban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- A művészeteknek is van természettudománya, nem csak a természettudományoknak művészete - mondta el Prof. Dr. Kónya Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese a 19. Egyetemi Tavasz programjait bemutató sajtótájékoztatón. Arra a szimpóziumra irányította rá a figyelmet, amely április 25-én lesz a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon. A rektorhelyettes példaként hozta fel, hogy egy fotókiállítás képein is számos olyan jelenség figyelhető meg, amely tudományosan megmagyarázható.

KJA-0161

Vers délben, fotókiállítás, jazz fesztivál

Tajti Gabriella, a fesztivált szervező SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Irodájának vezetője számolt be a május végéig tartó, gazdag programsorozat kiemelt rendezvényeiről. Április 11-én, József Attila születésnapján, a magyar költészet napján kezdődik az Egyetemi Tavasz Vers délben elnevezésű programja. Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja mond egy általa választott verset a Dugonics téri egyetemi főépület lépcsőjénél, Szent-Györgyi Albert szobránál.

KJA-0198

Tajti Gabriella, az SZTE NKI Kulturális Iroda vezetője. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Április 11-én 18 órakor nyílik az a kiállítás, amelyet az Egyetemi Fotópályázat anyagából válogattak. Másnap ugyanebben az időpontban tartják az Egyetemi Tavasz hivatalos megnyitóját, amelyen koncertet ad Balázs-Piri Soma fiatal zongoraművész, aki 2018-ban megnyerte a Virtuózok című televíziós klasszikus zenei vetélkedőt.

Klubszerű jazz fesztivál nagyon régen volt már Szegeden, most erre is lesz példa: a No Milk Today-ben számos zenei csemege várja a közönséget sok neves, külföldi zenésszel. Itt lesz például a Ring-Low Jazz Trio, a Trio Logic, a Blaho Quintet és a Quadraphilia. Április 12-én a JATE Klubban koncertezik a Péterfy Bori & Love Band.

KJA-0157

Cseresznyevirágzás az SZTE Füvészkertben

Az SZTE Füvészkert is több eseménnyel kapcsolódik az Egyetemi Tavaszhoz. Április 13-án, szombaton a botanikus kert látogatói a cseresznyevirágzásban gyönyörködhetnek olyan izgalmas kísérő programokkal, mint például a sushikészítési bemutató, a Taiko – japándob bemutató vagy a japán teakészítés. Április 20-án a Föld napja alkalmából szerveznek családi napot a Füvészkertben.

KJA-0221

Száz Krisztina, Prof. Dr. Kónya Zoltán és Tajti Gabriella az Egyetemi Tavasz sajtótájékoztatóján. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Tóth Jonathan és barátai adnak koncertet a Rektori Hivatal dísztermében április 23-án 19 órától. Jonathan most fejezi be a tanulmányait az SZTE BTK olasz szakán, tavaly megnyerte az Egyetemi Zenei Versenyt. Vendégként fellép a Junior Prima-díjas színésznő, énekesnő, Gubik Petra.

A teljesség igénye nélkül Tajti Gabriella a sajtó figyelmébe ajánlotta még az Universitas Szimfonikus Zenekar április 30-i hangversenyét is, amely az Agórában lesz 19 órától.

Jövőre 100 éves a Szegedi Egyetemi Énekkar

1925-ben alakult meg a Szegedi Egyetemi Énekkar, amely jövőre ünnepli százéves évfordulóját. - Gyűjtjük a régi történeti emlékeket, fotókat. Egyelőre nincs az énekkarról összefoglaló történeti áttekintés, ezt is szeretnénk létrehozni – mondta el Száz Krisztina karnagy, a Szegedi Egyetemi Énekkar vezetője.

KJA-0235

Száz Krisztina, a Szegedi Egyetemi Énekkar vezetője. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

- Április 16-án érkezik Karikó Katalin, részesei leszünk a neki szervezett ünnepségnek, mint ahogy annak idején Szent-Györgyi Albertet is köszöntötte az egyetemi énekkar. Ezen a napon még egy Éneklő Ifjúság kórushangversenyen is részt veszünk. Április 18-án a Szegedi Vadasparkban örökbe fogadjuk az állatkert legidősebb állatát, ami egy 50 év körüli sarkantyús teknős. Május 9-én bekapcsolódunk a Vers délben sorozatba, eléneklünk egy megzenésített verset – sorolta Száz Krisztina.

2025. május 10-én lesz a százéves jubileumi koncertjük a Rókusi templomban, előtte visszaemlékezős összejövetelt is tartanak, ahová várják a régi tagokat. Megújul a Szegedi Egyetemi Énekkar honlapja, így bárki, aki érdeklődik az aktuális eseményekről és a jubileummal kapcsolatos felhívásokról, könnyen tájékozódhat – számolt be a karnagy.

Az Egyetemi Tavasz teljes programja ezen a weboldalon tölthető le.

SZTEinfo

Borítókép: A 19. Egyetemi Tavasz programsorozatát mutatták be az SZTE-n. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek