Bezár

Hírarchívum

Dr. Váradi Péter emlékére szerveznek konferenciát az SZTE Mérnöki Kar közreműködésével_Fotó_Kovács-Jerney Ádám

Dr. Váradi Péter emlékére szerveznek konferenciát az SZTE Mérnöki Kar közreműködésével

Dr. Váradi Péter emlékére szerveznek konferenciát az SZTE Mérnöki Kar közreműködésével

2024. április 04.
2 perc

Az SZTE Mérnöki Kar, a Szegedi Zsidó Hitközség és az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület Csongrád Megyei Szervezetének képviselői szándéknyilatkozatot írtak alá Váradi Péter születése 100. évfordulójának emlékéül szolgáló rendezvénysorozat szervezése céljából.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Dr. Váradi Péter 150-nél több tudományos írással és szabadalommal rendelkezik, és nemzetközi szinten jól ismert személyisége lett a napelem és megújuló energia közösségnek. Elismert tudományos munkáján túl 1993-ban az SZTE professzora, Dr. Kiss Árpád emlékére alapítványt hozott létre, valamint a Szegedi Zsidó Hitközségnél „Alapítvány a Szegedi Zsinagógáért” névvel ugyancsak alapítványt létesített, melyet haláláig rendszeresen pénzügyi támogatásban részesített.

A napelemgyártás kifejlesztésének neves kutatója 1926. július 7-én látta meg a napvilágot. Iskoláit a Szegedi Zsidó Népiskolában, majd a Dugonics András Gimnáziumban végezte. Tanulmányait az SZTE Matematikai és Természettudományi Karán folytatta Általános és

Szervetlen Kémia szakon, melyet 1949-ben vegyészmérnöki képesítéssel fejezett be sikeresen, és itt szerezte meg doktori címét is.


Buk István, a Szegedi Zsidó Hitközösség nevében, Prof. Dr. Bíró István, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar nevében és Dr. Péter Szabó István, az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület Csongrád Megyei Szervezetének nevéeben_Fotó_Kovács-Jerney Ádám

 Buk István, a Szegedi Zsidó Hitközösség nevében, Prof. Dr. Bíró István, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar nevében és Dr. Péter Szabó István, az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület Csongrád Megyei Szervezetének nevében Fotó: Kovács-Jerney Ádám

2024 márciusában a Szegedi Zsidó Hitközség nevében Buk István elnök, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar nevében Prof. Dr. Bíró István dékán, az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület Csongrád Megyei Szervezetének nevében Dr. Péter Szabó István elnök szándéknyilatkozatot írtak alá, melyben kifejezik azon együttes szándékukat, hogy Váradi Péter emlékére, születésének 100. évfordulóján rendezvénysorozatot szerveznek Szegeden 2026-ban.

A napelem és megújuló energia közösség elismert személye 1950-1956. között Budapesten dolgozott, kezdetben a Tungsram Rt. laborjában, majd az akkor alakult Távközlési Kutató Intézetben. 1956 novemberében családjával együtt távozott Magyarországról és külföldön folytatta tudományos tevékenységét.

Az aláírást követően_Fotó_Kovács-Jerney Ádám

Az aláírást követően Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Az Egyesült Államokban a COMSAT-nál végzett kutatómunkát a műholdakat működtető, manufakturális gyártású napelemek fejlesztésében. 1973-ban magyar származású barátjával és munkatársával megalapították a Solarex nevű vállalkozásukat, mely a világon elsőként fejlesztette ki és szabadalmuk alapján tömeggyártás keretében gyártotta a földi alkalmazású napelemeket. Vállalatuk hamarosan az akkori világ legnagyobb napenergiával foglalkozó cége lett több mint 600 alkalmazottal.

Az SZTE Mérnöki Karán megállapodást aláíró felek az együttműködésben Dr. Váradi Péter emlékét ápoló kiállítás, emlékülés és tevékenységéhez kötődő, megújuló energia témájú szakmai konferencia szervezésébe kezdenek, mely akár rendszeresen visszatérő, kiemelkedő személyiségének emlékét ápoló rendezvényeknek teremtheti meg az alapját.

Borítókép: Dr. Váradi Péter emlékére szerveznek konferenciát az SZTE Mérnöki Kar közreműködésével Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Újvári Gréta

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek