SZTE Info

Az Alma Mater továbblépési lehetőségei

Az SZTE Alma Mater szervezet most aktuális fejlesztésének, továbblépési lehetőségeinek feltérképezése céljából Görög Márta hallgatói és közkapcsolati igazgató és Bolgár Zsolt, az Universitas Kft. ügyvezetője – a projekt menedzserei – a Szegedi Tudományegyetem karainak megjelent képviselőinek részvételével szeptember 15-én workshopot tartottak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A TÁMOP-4.1.1-08/1-2009-0015 projekt keretein belül megvalósuló hallgatói és intézményi szolgáltatásfejlesztés részeként az Alma Mater életében is folytatódnak a jelentős változások. A 2010. február 1-jén kezdődött és 2011. szeptember 30-án lezáruló program keretében lehetőség nyílik az alumni szervezet honlapjának fejlesztésére, kiadványok szerkesztésére, online évkönyvrendszer létrehozására, alma mater rendezvények, illetve szakmai konferencia és workshopok szervezésére, valamint tagsági kártya és kedvezményrendszer életre hívására.

„Az ötletbörzén túlmutatóan egységes koncepciója van az SZTE Alma Maternek, mint összegyetemi szinten megnyilvánuló alumni szervezetnek. A program menedzsereiként a lehető legjobb eredmények teljesítése érdekében workshop keretében időről időre megkeressük a kari képviselőket, hogy a közös célok kitűzése révén feladatainkat minél jobban megfogalmazzuk. Az Alma Mater 2005 óta tartó működése óta a feltételeket megerősítettük, ma már a fejlesztés évei köszöntöttek be, így ennek elősegítésére keressük a kapcsolatot a karokkal” – mondta Görög Márta.

Jelenleg számos olyan szolgáltatás létezik, amelyek az egyetemi polgárok számára eleve elérhetőek, az Alma Mater tagjai számára azonban csak a honlapon keresztül hozzáférhetőek. A workshop fő témái között szerepelt a Szegedi Tudományegyetemen végzett, mára középkorú és idősebb generáció feltérképezésének és a velük való kapcsolattartás megszervezésének kérdése. Mivel e korosztály nem feltétlenül használja napi szinten az internetet, az egyetemi adatbázis e célú felhasználása pedig jogi és adatvédelmi akadályokba ütközhet, e végzett hallgatók számbavétele egyelőre nem megoldott. Ennek ellenére igencsak sok tagot számlál az Alma Mater: „A honlapunk adatbázisa szerint kétezer–kétezer-ötszáz regisztrált felhasználónk van, a különböző közösségi site-okon (iwiw, Facebook) nyolc-tízezer fős csoportot tudunk tájékoztatni. Elég komoly létszámmal rendelkezünk” – mondta Bolgár Zsolt, majd hozzátette: „Megpróbáljuk átirányítani őket a honlapra. Azok, akik egy-egy közösségi oldalhoz szoktak, nem fogják felváltani tevékenységüket az Alma Mater honlapra, de elképzelhető, hogy elkövetkezik az az idő, amikor vissza kell kacsintani az egyetemre. Erre szeretnénk kiélezni ezt a lehetőséget, továbbá a különféle egyetemi szolgáltatások révén megtartani e közösséget.”

A régi hallgatók mellett a most végzők Alma Materhez való kapcsolása szintén igencsak fontos feladat. Felvetődött az a kérdés is, mikor lenne célszerű a körükben népszerűsíteni a szervezetet, hogyan és mivel lehetne érdekeltté tenni őket a részvételben. Bolgár Zsolt elmondta, tavasszal indul az első kommunikációs kampány, mely éppen ezt célozza, a szükséges fejlesztések egy szakasza ugyanis már március–április környékére lezárul. „A legfontosabb része az online fejlesztés. A workshop arról szól, hogyan valósítható meg a fejlesztés az SZTE végzettjei között, a kulcs ugyanis az, hogyan lehet elérni, megszólítani, itt tartani őket és valamilyen módon kommunikálni velük. Generációs kérdéseket feszegetünk, mert a szolgáltatás jellege hasonlítana a közösségi oldalakéhoz, de természetesen nem szeretnénk azzá válni.” A hírlevél-szolgáltatás is ritka tájékoztatókra szorítkozna, hiszen a szervezet tagjait dömpingszerűen elárasztó levelek idővel érdektelenséget válthatnának ki.

A workshopon felvetődött továbblépési lehetőségek mellett szóba került a korábbi évfolyamok reprezentatív anyagainak, valamint diplomaosztós fotóinak és videóinak honlapra helyezése. A megbeszélésen részt vevő karok további támogatásukról biztosították a program vezetőit – Bolgár Zsolt szavainak szellemében is: „A jövő nyarat ki kell használnunk.”

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • augusztus 26. 08:00 - 31. 20:00
 • augusztus 28. 08:00 - 30. 18:00
  Az SZTE BTK Klasszika-filológia és Neolatin Tanszék nemzetközi konferenciája
 • augusztus 28. 13:00 - 31. 20:00
  A Hajnal István Kör Társadalomtörténeti Egyesület, a Móra Ferenc Múzeum és a SZAB Filozófiai és Történettudományi Szb. szervezésében
 • augusztus 30.
  09:30 - 12:00
  9:30 Arrival and Presentation of SZTE Service Units: Frankofon Centre, American Corner, Confucius Institute, SZTE Counseling, Demola Programme; Meet the representatives at their stands;
  10:00 Opening Ceremony
  Welcome Speech: Dr. habil Péter Zakar, Vice Rector for International and Public Relations,
  and by Dr. Tamás Bene, Director for International and Public Relations
  10:30 Introduction of Mentoring System, Student Unions
  Presenter: ESN Szeged, EHÖK
  10:45 Introduction of the Stipendium Hungaricum Scholarship Programme;
  Presenter: Office for Full-time Study Programmes
  11:00 Presentation held by the Hungarian Police Department
  11: 30 Immigration Issues
  Presenter: Directorate General for Alien Policies
 • augusztus 31.
  10:00 - 16:00