SZTE Info

Tehetséges kémikusok táboroztak az SZTE-n

Negyedik alkalommal – ezúttal Szegeden – került sor A varázslatos kémia elnevezésű táborra, melyet a Magyar Kémikusok Egyesülete a Szegedi Tudományegyetem közreműködésével szervezett a kémia iránt érdeklődő ifjú tehetségek számára.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Július 9-én vette kezdetét az egyhetes tehetséggondozó tábor, amely A varázslatos kémia címet viselte. Huszonöt 8-10. osztályt végzett tanuló utazott Szegedre az ország különböző pontjairól. A tábort a Magyar Kémikusok Egyesülete (MKE) szervezte, a helyszínt és a szakmai programokat pedig a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar (SZTE TTIK) Kémiai Tanszékcsoportja biztosította, a szállás pedig az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Teleki Blanka Kollégiumban volt. A részt vevő diákok közül már sokan szerepeltek különböző kémiaversenyeken. Mivel a tábor a tehetséggondozást tűzte zászlajára, a fiatalok csak tanári ajánlással vehettek részt. A rendezvény fő célja az volt, hogy a tanulók betekintést nyerjenek komolyabb kémiai kutatásokba, és laboratóriumi gyakorlatra tegyenek szert önállóan végzendő kísérletek által.

Az MKE szervezői – Androsits Beáta (Budapest), Martonné Ruzsa Valéria (Szombathely), Németh Veronika (Szeged) – igencsak kitettek magukért, hiszen nem csekély kihívást jelent egy ilyen esemény lebonyolítása, főleg ha a kísérleti anyagokra és a hozzájuk kapcsolódó eszközök előkészítésére gondolunk. A rendezvényen segédkező hallgatók és fiatal szakemberek – Nánási Nikolett, Ocskó Szilárd, Samu Gergely, Berkesi Dániel, Vágvölgyi Máté, Tabajdi Réka, Orosz Eszter, Sipiczki Mónika, Endrődi Balázs – jelenléte pedig egyfajta motivációt jelentett a fiatalok számára, akik ez által sokkal elérhetőbbnek érezhetik kedvelt tárgyukkal kapcsolatos céljaik megvalósítását. A laborvezetők Árus Dávid, Matyuska Ferenc, Oncsik Tamás, Jakusch Tamás, Endrődi Balázs, Medzihradszky Dénes (Budapest), míg a technikusok Fazekas Gézáné és Mityókné Bíró Erika voltak.

A tehetséggondozó tábor – melyről Németh Veronika, az SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék tanársegédje számolt be honlapunknak – első igazán jelentős állomása a július 9-i, hétfői projektmunka volt, melynek során a diákok 5 fős csapatokban egy-egy egyetemi kutatócsoportot kerestek fel, hogy megismerjék az ott folyó munka célját, gyakorlati hasznait. A feladatra csupán egyetlen órányi időt kaptak, majd pénteken ebből 10 perces összefoglalót kellett előadniuk. Mindezt a városnéző „kalandtúra” követte, ahol ismét 5 fős csapatok járták – térképpel és feladatlappal ellátva – Szegedet. Öt különböző helyszínen vehették át az újabb feladatokat tartalmazó borítékot. A kérdések főleg természettudományi és kémiatörténeti jellegűek voltak. Este 8-kor, mintegy pihenésképpen, látványos kísérleti bemutató vette kezdetét Árus Dávid vezetésével a felújított Dóm téri épület Szent-Györgyi Albert termében.

Másnap délelőtt szakmai kirándulásra került sor. A tanulók ellátogattak az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont tömegspektrometriás kutatócsoportjának laborjába. A délutánt az egyéni feladatok végrehajtását megcélzó program fedte le. Itt két különböző laborban – egymással párhuzamosan – eltérő feladatokat végeztek a fiatal tehetségek. A napot pedig két előadás zárta. Sipos Pál egyetemi docens Az alternatív tudományok „kész átverés show-ja” címmel az áltudományok elleni küzdelmekről, Pálinkó István egyetemi docens pedig Szokatlan, de annál fontosabb hidrogénkötések és egyéb másodlagos kölcsönhatások címmel a nem konvencionális hidrogénkötésekről beszélt.

A szerdai napon az előző napi egyéni gyakorlatok – feladat- és laborcserés – folytatása, valamint az üvegtechnikai műhely meglátogatása mellett délután felüdülésképpen meglátogatták a Napfényfürdőt, majd este Kiss Tamás professzor a fémvegyületek gyógyászati alkalmazásairól tartott előadást. A napot fórum zárta, ahol az egyetemi oktatók a vegyészpálya szépségeiről és a kutatói létformáról beszélgettek a jövő kémikusaival.

Csütörtökön délelőtt és délután is laboratóriumi gyakorlatok (reakciókinetika, elektrokémia) következtek. Vacsora előtt a tanulók még megtekintették az éppen akkor megnyíló Szent-Györgyi Albert-emlékkiállítást a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában. Az éjszakába nyúlóan (a Szegedi Szabadtéri Játékok aktuális produkciója, a Hegyen-völgyön lakodalom főpróbájának zenei aláfestése mellett) a másnapi projektbemutatón dolgoztak.

A tábor utolsó napját szórakoztató kémiával kezdték, melynek során párosan egyszerű kísérleteket végeztek el a diákok. Ezt követte a projektek bemutatása, a tábori munka értékelése és a jutalmak kiosztása. Nagyszerűen érezték magukat a diákok a táborban, ahogy arról a www.u-szeged.hu portálnak beszámoltak.

„A kémiatáborban számomra különösen sokat jelent, hogy számos gyakorlatot végzünk egyetemi laborokban, és sok érdekes tapasztalatot gyűjtünk össze. Emellett az előadásokból is sokat lehet tanulni, hiszen az ember nem minden nap hallgathat egyetemi professzorokat” – mondta az egyik fiatal. Egy másik résztvevő úgy kiemelte: „Lehetőségem volt hozzám hasonló, kémia iránt érdeklődő, elkötelezett, vidám diákok körében új, magasabb szintű ismereteket elsajátítani, és olyan egyéni laboratóriumi vizsgálatokat végezhettünk, amelyekre iskolai keretek közt nem lenne lehetőség. Ezenkívül betekinthettünk az egyetemi mindennapokba, láthattuk a kutatások menetét és a laborok felszereltségét.”

A szervezők köszönik minden fentebb felsorolt közreműködő értékes segítségét, továbbá Kónya Zoltán, Visy Csaba, Király Zoltán, Peintler Gábor hozzájárulását a tábor sikeréhez, valamint Asbóth Csabának és Reisz Ferencnek az üvegtechnikai bemutatót, s a MOZAIK Kiadó Kft.-nek a felajánlott könyvjutalmakat.

 

Kucsik László

 

Tehetséges kémikusok galéria
További képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 17.
  15:00 - 16:00
 • szeptember 17.
  17:00 - 18:00
  A szerzővel Prof. Dr. Gallé László emeritus professzor (TTIK Ökológiai Tanszék) beszélget. A könyv az Athenaeum Kiadó gondozásában jelent meg 2019. szeptember 10-én, a helyszínen lehetőség lesz a kötet megvásárlására.
  A hangyák világa számunkra idegen világ. Nehéz megérteni az önfeláldozásukat, kérlelhetetlenségüket. Ezek az apró lények jéghideg logika mentén működnek. A szeretet, önzés, becsvágy, szégyen számukra üres fogalmak. Nem az egyed szintjén kell őket vizsgálni: a hangyafészek minden egyes egyede egy szuperorganizmus részét képezi. A kolónia az, ami él, növekszik, szaporodik, sőt gondolkozik és döntéseket is hoz. Minél nagyobb a hálózat, annál összetettebb döntéseket képes meghozni. A hangyák világa talán az evolúció egy következő lépcsőfoka lehet, a szuperorganizmusé, ahol az egyed, hasonlóan a soksejtes élőlények sejtjeihez, már egy nagy egész része, ami önállóan már életképtelen. Gyakran azért olyan nehéz számunkra megérteni a hangyák társadalmát, mert félreértjük a motivációikat. Számunkra ők a földi idegenek.
  Csősz Sándor 1971-ben született Gyulán. Biológusként végzett a Kossuth Lajos Tudományegyetemen (ma Debreceni Egyetem), PhD-fokozatát 2007-ben Szegeden szerezte meg. 2002 és 2012 között a Magyar Természettudomány Múzeum hártyásszárnyú gyűjteményének vezetője, 2013-tól az MTA-ELTE-MTM Ökológiai kutatócsoport munkatársa. 2014-2017 között a California Academy of Sciences ösztöndíjával a madagaszkári hangyákat kutatta. Hazatérése óta ismét az Ökológiai kutatócsoportban dolgozik. Fő érdeklődési területe a hangyák, emellett kutatta a boglárkalepkék és a hangyák kapcsolatát, valamint a hazai gyepek hangyaközösségeit. A biológiai sokféleség kutatói között szaktekintélynek számít. Számos nemzetközi együttműködésben vesz részt, rangos tudományos közlemények szerzője. Munkássága során közel hetven addig ismeretlen fajt fedezett fel Európában és trópusi területeken. Évekig tanított a Szegedi Tudományegyetemen, valamint a Szent István Egyetemen.
  Az esemény ingyenes, és nem feltétele a könyvtári tagság.
 • szeptember 17.
  17:00 - 18:00
  Looking for someone to speak English to? In need of improving your speaking? Come practice your communication skills in a relaxed atmosphere by joining Conversation Club at American Corner Szeged! :) Sessions involve short presentations, Q and A, and small-group discussions on different topics and their American aspect.
  Facilitator: John Strauss
 • szeptember 17.
  18:00 - 19:00
  Az MTA SZAB Nyelv- és Irodalomtudományi Szakbizottság Germán Filológiai Munkabizottság szervezésében
 • szeptember 18.
  10:00 - 11:00
  Az MTA SZAB Nyelv- és Irodalomtudományi Szakbizottság Néprajzi Munkabizottság szervezésében