Bezár

Hírarchívum

Szeged – Temesvár tengely a biztonságos élelmiszerért

Szeged – Temesvár tengely a biztonságos élelmiszerért

2012. május 07.
1 perc

Zárókonferencián összegzi a Szegedi Tudományegyetem Növénybiológiai Tanszéke a „Szeged – Temesvár tengely a biztonságos élelmiszerért és takarmányért” című magyar-román pályázat eredményeit.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE TTIK Növénybiológiai Tanszék és a temesvári Bánát Agrártudományi Egyetem munkatársai május 15-én és 16-án az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházában (Szeged, Somogyi utca 7.) mutatják be a lezáruló projekt eredményeit.

A regionális pályázat kutatási témája a gabonafélékben, főleg a búzában és kukoricában fellépő gombafertőzések toxinjainak hatása a növényekben az esszenciális vagy éppen toxikus mikroelemek felhalmozódására, valamint ezek viszont-hatása a búza genotípusok betegségekkel szembeni ellenálló képességére. A temesvári partneregyetem két lucerna vonal toxikus nehézfém felvételi tulajdonágait is megvizsgálta. A kutatás célja általánosságban az élelmiszerlánc biztonságát befolyásoló tényezők meghatározása volt.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) és a magyar állam 364500 eurós támogatásával valósult meg a 16 hónapos pályázat, amelyből mintegy 66 millió forintot a Növénybiológiai Tanszék használt fel. Ennek köszönhetően a résztvevő intézmények műszerparkját javították, így például a Növénybiológiai Tanszéken elem-analitikai laboratóriumot nyitottak. Az új felszerelésekkel a szegedi és temesvári egyetem fiatal kutatói nemzetközi színvonalon végezhetik munkájukat.

A projekt-zárásról és a konferenciáról további részletek: a www.sci.u-szeged.hu/plantphys honlapon.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek