Bezár

Hírarchívum

KE_2018_MGK

Mezőgazdasági témájú programok a Kutatók Éjszakáján

Mezőgazdasági témájú programok a Kutatók Éjszakáján

2018. szeptember 18.
3 perc

A Mezőgazdasági Kar Hódmezővásárhelyen, az SZTE Füvészkert Szegeden várja az érdeklődőket szeptember 28-án, a Kutatók Éjszakáján. A programok között postagalamb versenyzés, interaktív vadászat és éjszakai kalandtúra is szerepel. Az éjszaka megtervezésében az SZTE mobil applikációja is segít.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hódmezővásárhelyen a Mezőgazdasági Kar igazán izgalmas programokkal készül minden korosztálynak. Akik inkább az állatok és az állatvilág iránt érdeklődnek, azok megtudhatják majd, hogy ki tud többet az állatokról? Emellett a vállalkozó szelleműek állatpreparáláson is részt vehetnek, ahol valamilyen kistestű emlős vagy madártest preparálására, illetve az egyes munkafázisok „testközeli” bemutatására kerül sor. Az állatvilág egy másfajta megközelítésében megismerkedhetünk a hazánkban is megtalálható egzotikus állatbetegségekkel, úgymint az afrikai sertéspestissel vagy a szívférgességgel.


A növények iránt érdeklődő vendégek könnyen szaporítható dísznövényekből saját maguk indíthatnak steril tenyészeteket (in vitro mikroszaporítás). Az üvegedényben, táptalajon lévő növénykéket mindenki hazaviheti és otthon tovább nevelheti. Emellett megtudhatjuk, hogy honnan jön és hová tart a pollen, a bátrabb jelentkezők pedig növény-és rovarismereti kvízben is kipróbálhatják tudásukat.


Interakítv programként kipróbálhatjuk a lézeres lövészetet, ahol különböző apróvadak és nagyvad fajok virtuális vadászatára lesz lehetőség WII segítségével. Emellett lehetőségünk lesz „végig járni” a tejutat is, avagy eljuthatunk a tehéntől egészen az asztalig. Ezen az érdekes programon megvizsgálhatjuk a tej minőségi paramétereit, részt vehetünk a sajtkóstolón, és kitölthetjük a tejtermék-ismereti kvízt is. Emellett bemutatják a tejtermelés anatómiáját és élettanát, a gépi és kézi fejést pedig videós felvétel segítségével ismertetik.


Akik pedig Szegeden szeretnének ismerkedni a növényekkel, azokatéjszakai kalandtúra várja az SZTE Füvészkertben. A kert kutatásainak középpontjában a növények állnak, így azok sokszínűségére, az emberek mindennapi életében betöltött elengedhetetlen szerepére szeretnék felhívni a kilátogatók figyelmét. A látogatókat a kert zegzugaiban elrejtett állomáshelyekkel várják, melyeket a sötétben elemlámpa és térkép segítségével kell megkeresni. Az állomáshelyeken botanikus kerti specialitásokkal, növényekkel és természettel kapcsolatos játékos feladatokkal találkoznak majd az érdeklődők.


A Google Play áruházból ingyenesen letölthető az „SZTE Kutatók Éjszakája” mobil alkalmazás, az esemény digitális programfüzete, amely a programok alapvető információi mellett - leírások, időpontok, helyszín, előadók - lehetőséget nyújt az érdekesnek talált előadások külön listába való rögzítésére is. A térkép segítségével a rendezvény helyszínei és az ahhoz tartozó programok tekinthetők át, a kereső funkció pedig még könnyebbé teszi a böngészést. Az applikáció a 4.4-nél magasabb verziószámú Android rendszerekre elérhető és „SZTE Kutatók Éjszakája” néven a Google Play áruházból ingyenesen letölthető.


Az SZTE Mezőgazdasági Kar és az SZTE Füvészkert részletes programjai itt elérhetők: Kutatók Éjszakája 2018


AACULATI_ELEMinfoblokk_kedv_final_CMYK__ESZA program az EFOP-3.4.4-16-2016-00015 számú, „A felsőoktatásba való bekerülést elősegítő készségfejlesztő és kommunikációs programok megvalósítása, valamint az MTMI szakok népszerűsítése a felsőoktatásban” című projekt keretében valósul meg.



Korábban írtuk:

Természettudományos érdekességek a Kutatók Éjszakáján

Egészségtudományi különlegességek a Kutatók Éjszakáján

Társadalomtudományos szenzációk a Kutatók Éjszakáján

Bölcsészettudományi érdekességek a Kutatók Éjszakáján

Középpontban a tudomány: több száz program a Kutatók Éjszakáján

Szavazás és pályázatok a Kutatók Éjszakája programjai között

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek