Bezár

Internet

Online - 2014. október

Online - 2014. október

2014. november 10.
108 perc

40. hét

(2014. október 1. -2014. október 5.)

eduline.hu - 2014. 10. 02.

Mennyit ér a jogi diploma? Ennyit keresnek a pályakezdők

(...) A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának volt hallgatói átlagosan nettó 167 150 forintot keresnek havonta, és 3,65 hónap alatt találtak állást. (...)

http://eduline.hu/felnottkepzes/2014/10/2/jogasz_palyakezdo_elhelyezkedes_fizetes_JJ5LS3

 

szegedma.hu - 2014. 10. 01.

Csütörtöki programajánló: A’Cappella, komolyzene, metál

(...) Kállay Ágnes (cselló) és Fadi Deeb (zongora) koncertje várja a közönséget az SZTE ZMK Fricsay Ferenc Hangversenyteremben 19 órától. Móricz Zsigmond életrajzával ismerkedhetnek meg az érdeklődők a Millenniumi Klubban 19 órától, Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész és Szilágyi Zsófia irodalomtörténész, kritikus beszélgetésén keresztül. (...)

http://szegedma.hu/hir/szeged/2014/10/csutortoki-programajanlo-acappella-komolyzene-metal.html

 

ugyvedvilag.hu - 2014. 10. 01.

Emberi személyiség a jog útvesztőiben

(...) Görög Márta, a Szegedi Tudományegyetem jogi karának docense párhuzamot állít a II. világháború lezárását követő időszak és napjaink között. Előbbi Sólyom László megfogalmazása szerint a személyiségi jogok fellendülésének időszaka volt, és mindez Görög szerint ma is elmondható. (...)

http://ugyvedvilag.hu/rovatok/konferenciak/emberi-szemelyiseg-a-jog-utvesztoiben

 

csaladinet.hu - 2014. 10. 01.

A legkorszerûbb szívsebészeti terápiás eszközökkel dolgoznak majd a szegedi klinikán

(...) A legkorszerűbb szívsebészeti terápiás eszközök, műtőfelszerelések és diagnosztikai eszközök beszerzésével zárul a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ projektjének orvostechnológiai eszközbeszerzése - közölte a projekt menedzsere kedden sajtótájékoztatón. (...)

http://www.csaladinet.hu/hirek/szabadido/hirek_erdekessegek/20842/a_legkorszerubb_szivsebeszeti_terapias_eszkozokkel_dolgoznak_majd_a_szegedi_klinikan

 

delmagyar.hu - 2014. 10. 01.

Grenoble-ba utazik a fiatal kutató

(...) Részben a földrajzi közelség miatt, másrészt azért, mert úgy látja, Magyarországon az ő kutatási témájában az SZTE vezető szerepet játszik. A kutatócsoportjának vezetője Hernádi Klára , a csoporton belül Kecsenovity Egon mentorálja Szabolcsot. Szabolcs az egyetemen képzeli el a jövőjét. (...)

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/grenoble-ba_utazik_a_fiatal_kutato/2400317/

 

delmagyar.hu - 2014. 10. 01.

Invitel-fejlesztések

(...) Szeged egyetemi városként is fontos az Invitel számára: az SZTE régóta a cég ügyfele, a diákok pedig intenzíven használják az internetet. Az Invitel szegedi ügyfélszolgálati irodáját az országban elsőként tették „akadálymentessé" a siketek és nagyothallók számára. (...)

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/invitel-fejlesztesek_/2400425/

 

delmagyar.hu - 2014. 10. 01.

Őszi állásbörze: az ELI-től a toborzóig

(...) SZTE Őszi Állásbörzén. – Ahogy szétnézek, itt gyakorlatilag végig olyan cégek vannak, amelyek engem érdekelhetnek. Egy tesztelői munka például megtetszett az Océ Software-nél – mondta Péter, aki programtervező informatikus szakon tanul. (...)

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/oszi_allasborze_az_eli-tol_a_toborzoig/2400419/

 

delmagyar.hu - 2014. 10. 01.

Az orvosmigrációt kutatják a Szegedi Tudományegyetemen

(...) Egy, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszékén folyó kutatás azt vizsgálja, milyen tényezők befolyásolják az elvándorlást, és hogyan kezelik a döntéshozók a folyamatot. (...)

http://www.delmagyar.hu/szte/az_orvosmigraciot_kutatjak_a_szegedi_tudomanyegyetemen/2400368/

 

edupress.hu - 2014. 10. 01.

Egyedülálló képzést indított az SZTE a dentálhigiénia jegyében

(...) Új, az országban egyedinek számító képzést indított el 2014 őszétől az Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) a Fogorvostudományi Kar és Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar. A szájüregi betegségek megelőzését segítő szakembereket képeznek. "A képzés gondolata nem új, hasonló szakok már régóta megtalálhatóak az európai és amerikai egyetemeken" - jelentette ki Nagy Katalin, a Fogorvostudományi Kar dékánja és a projekt szakmai vezetője. (...)

http://www.edupress.hu/hirek/index.php?HirID=31630&pid=egycikk

 

edupress.hu - 2014. 10. 01.

A legmodernebb szívsebészeti terápiás eszközök az SZTE-n

(...) A legkorszerűbb szívsebészeti terápiás eszközök, műtőfelszerelések és diagnosztikai eszközök beszerzésével zárul az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ TIOP-2.2.7-07/2F/2-2009-0008 projektjének orvostechnológiai eszközbeszerzése – hangzott el a Szegedi Tudományegyetem 2014. szeptember 30-i sajtóreggelijén. (...)

http://www.edupress.hu/hirek/index.php?HirID=31631&pid=egycikk

 

edupress.hu - 2014. 10. 01.

Új kiállítók és sikeres végzettek a X. SZTE Őszi Állásbörzén

(...) SZTE Őszi Állásbörzén Idén számos újdonsággal érkezik az SZTE Őszi Állásbörzéje, melyre az egyetem Karrier Irodája 2014. október 1-jén várja a jelenlegi hallgatókat és a friss diplomásokat. (...)

http://www.edupress.hu/hirek/index.php?HirID=31632&pid=egycikk

 

pharmaonline.hu - 2014. 10. 01.

Toledoból jöttek

(...) A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kara évek óta szoros kapcsolatot ápol a Amerikai Egyesült Államokban lévő University of Toledo College of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences-el. (...)

http://www.pharmaonline.hu/cikk/toledobol_jottek

 

u-szeged.hu - 2014. 10. 01.

Betűkből kirajzolódó életek

(...) A Millenniumi Klubban 2014. szeptember 30-án tartották Nyemcsok Éva Eső, az SZTE Médiacentrum munkatársa Anyádnak se könnyű című blogkiállításának a megnyitóját. A kiállított szövegek a nyitva tartás idejében október 9-ig megtekinthetőek. (...)

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/betukbol-kirajzolodo

 

u-szeged.hu - 2014. 10. 01.

Hírek a középpontban – az SZTEtv Híradójának szeptemberi ajánlója

(...) A hónap egyik kiemelt híre, hogy az SZTE ebben az évben is kiveszi a részét a Magyar Vöröskereszt véradási programjából. Tudvalevő ugyanis, hogy tavaly a Szegedi Tudományegyetem nyerte meg a mozgalom által meghirdetett véradási versenyt. (...)

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/hirek-kozeppontban

 

u-szeged.hu - 2014. 10. 01.

Munkaadók, munkakeresők és továbbtanulást tervezők forgataga a TIK-ben

(...) 2014. október 1-jén ismét megnyitotta kapuit a Dél-Alföld legnagyobb álláskeresési fóruma az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A X. SZTE Őszi Állásbörzén és V. Szolgáltatók Börzéjén, valamint a Mesterképzések Nyílt Napján az állást vagy másoddiplomát keresők az ország legnagyobb cégeivel, régiós vállalkozások képviselőivel találkozhattak, és mindent megtudhattak az SZTE mesterképzéseiről. (...)

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/munkaadok-munkakeresok

 

u-szeged.hu - 2014. 10. 01.

A szegedi egyetemen adott elő az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete

(...) Őexcellenciája Jonathan Knott, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete tartott előadást 2014. szeptember 25-én az SZTE Állam- és Jogtudományi Karon. Témája pedig Nagy-Britannia jövője volt a skót népszavazást követően. Az SZTE ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézet által működtetett EUROPE DIRECT Szeged európai uniós információs iroda 2014. szeptember 25-én egy igen kiemelkedő díszvendéget üdvözölhetett az Integrációs Klub soros előadásán: őexcellenciája Jonathan Knottot, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövetét. (...)

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/szegedi-egyetemen-adott

 

u-szeged.hu - 2014. 10. 01.

Újabb professzori portréműsorokkal jelentkezik az SZTEtv

(...) A Szegedi Tudományegyetem neves professzorait bemutató SZTEtv Professzorok műsor a újabb portrékkal jelentkezik. A Szegedi Tudományegyetemen számos olyan professzor található, akik hosszú pályafutásuk eredményeivel mind idehaza, mind pedig külföldön nagy szaktekintéllyé nőtték ki magukat. (...)

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/ujabb-professzori

 

u-szeged.hu - 2014. 10. 01.

Vásárhelyiek az ország legjobb gazdászai

(...) A SZTE Mezőgazdasági Kar IV. évfolyamos mezőgazdasági mérnöki szakos hallgatókból álló csapata nyerte meg a Kaposváron megrendezett Agrár-felsőoktatási Intézmények Országos Gazdászversenyét, így végre a hiányzó darabbal kiegészülhetett a kar gyűjteménye: a korábban elnyert bronz és ezüst vasvilla mellé odakerült az arany is. (...)

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/vasarhelyiek-orszag

 

szinhaz.hu - 2014. 10. 01.

220 programmal vár az Őszi Kulturális Fesztivál Szegeden

(...) Öt hét alatt, ötven helyszínen kétszázhúsz program, kiállítások, koncertek, színházi előadások várják a nézőket az Őszi Kulturális Fesztiválon, amely megnyitóját szerdán rendezik a Szegedi Tudományegyetem központi épületében - tájékoztatta Tajti Gabriella, a szervező SZTE Kulturális irodájának vezetője az MTI-t. (...)

http://szinhaz.hu/fesztival/57820-220-programmal-var-az-oszi-kulturalis-fesztival-szegeden

 

jogiforum.hu - 2014. 10. 03.

Gyakorlatorientált előadások beteg-, ellátott- és gyermekjog témákban - Jogvédelmi képzések kezdődtek több felsőoktatási intézményben

(...) A 2014/2015-ös tanévben a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán, az SZTE Jogklinikáján, továbbá a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán a hallgatók szabadon választható kurzusokon hallgatnak előadásokat a jogvédelmi tevékenység fontosságáról. (...)

http://www.jogiforum.hu/hirek/32573

 

biztonsagpiac.hu - 2014. 10. 02.

Megkezdődtek a jogvédelmi képzések több felsőoktatási intézményben

(...) A 2014/2015-ös tanévben a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán, az SZTE Jogklinikáján, továbbá a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán a hallgatók szabadon választható kurzusokon hallgatnak előadásokat a jogvédelmi tevékenység fontosságáról. (...)

http://biztonsagpiac.hu/megkezdodtek-a-jogvedelmi-kepzesek-tobb-felsooktatasi-intezmenyben

 

 

diamondbridge.hu - 2014. 10. 02.

Hétvégén irány Ópusztaszer – friss must, mézédes szőlő, mesterségek bemutatója

(...) A szegedi néprajzkutatóról Barna Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékének vezetője tart előadást. (...)

http://diamondbridge.hu/hetvegen-irany-opusztaszer-friss-must-mezedes-szolo-mestersegek-bemutatoja/

 

inforadio.hu - 2014. 10. 02.

Megkezdődtek a jogvédelmi képzések több felsőoktatási intézményben

(...) A 2014/2015-ös tanévben a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán, az SZTE Jogklinikáján, továbbá a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán a hallgatók szabadon választható kurzusokon hallgatnak előadásokat a jogvédelmi tevékenység fontosságáról. (...)

http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-670751

 

mno.hu - 2014. 10. 02.

Iparosnap lesz Ópusztaszeren

(...) A szegedi néprajzkutatóról Barna Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékének vezetője tart előadást. (...)

http://mno.hu/etelesital/iparos-nap-lesz-opusztaszeren-1250933

 

nol.hu - 2014. 10. 02.

Csodaszer vagy csak élelmiszer

(...) Boldogkői Zsolt egyetemi tanár, a Szegedi Egyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára szerint az ötlet szellemi atyja éveket töltött annak igazolásával, hogy a csökkentett deutériumtartalmú víz rákellenes hatású: „A deutériumról tudni kell, hogy ez olyan hidrogénizotóp, amely az egyetlen proton mellett tartalmaz egy neutront is. (...)

http://nol.hu/belfold/csodaszer-vagy-csak-elelmiszer-1489987

 

promenad.hu - 2014. 10. 02.

Könyvmolyok hónapja az október

(...) A Zenei Album programsorozatában Ruggiero Leoncavallo Bajazzók című operájának keresztmetszetével és az SZTE Tehetségpont zenei tehetségeinek hangversenyével kedveskednek a komolyzene szerelmeseinek. Nem maradhat el októberben sem a Szegedi Nemzeti Színház soron következő bemutatójához, William Shakespeare Ahogy tetszik című vígjátékához kapcsolódó közönségtalálkozó a darab rendezőjével és a jelentősebb szerepeket megformáló színművészekkel. (...)

http://promenad.hu/cikk/konyvmolyok-honapja-az-oktober-147155

 

stockportal.hu - 2014. 10. 02.

Megkezdődtek a jogvédelmi képzések több felsőoktatási intézményb

(...) A 2014/2015-ös tanévben a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán, az SZTE Jogklinikáján, továbbá a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán a hallgatók szabadon választható kurzusokon hallgatnak előadásokat a jogvédelmi tevékenység fontosságáról. (...)

http://stockportal.hu/index.php/megkezdodtek-a-jogvedelmi-kepzesek-tobb-felsooktatasi-intezmenyb/

 

delmagyar.hu - 2014. 10. 02.

Egyedülálló képzés indult

(...) Timár Kriszta - Délmagyarország napilap - 2014.10.02. 11:38 Huszonhárom hallgató kezdte meg szeptemberben tanulmányait a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar, valamint az SZTE Fogorvostudományi Kar által közösen indított új BSc képzésen, a prevenció-gondozás alapszak dentálhigiénikus szakirányán. A képzés az országban is egyedülálló. (...)

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/egyedulallo_kepzes_indult/2400440/

 

edupress.hu - 2014. 10. 02.

OBDK: megkezdődtek a jogvédelmi képzések

(...) A 2014/2015-ös tanévben a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán, az SZTE Jogklinikáján, továbbá a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán a hallgatók szabadon választható kurzusokon hallgatnak előadásokat a jogvédelmi tevékenység fontosságáról. (...)

http://www.edupress.hu/hirek/index.php?HirID=31640&pid=egycikk

 

erdon.ro - 2014. 10. 02.

Megkezdődtek a jogvédelmi képzések több felsőoktatási intézményben

(...) A 2014/2015-ös tanévben a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán, az SZTE Jogklinikáján, továbbá a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán a hallgatók szabadon választható kurzusokon hallgatnak előadásokat a jogvédelmi tevékenység fontosságáról. (...)

http://www.erdon.ro/megkezdodtek-a-jogvedelmi-kepzesek-tobb-felsooktatasi-intezmenyben/2666633

 

hirado.hu - 2014. 10. 02.

Borszűrő Szent Mihályt ünneplik Ópusztaszeren

(...) A szegedi néprajzkutatóról Barna Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékének vezetője tart előadást. (...)

http://www.hirado.hu/2014/10/02/borszuro-szent-mihalyt-unneplik-opusztaszeren/

 

hirado.hu - 2014. 10. 02.

Jogvédelmi képzések indultak több egyetemen

(...) A 2014/2015-ös tanévben a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán, az SZTE Jogklinikáján, továbbá a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán a hallgatók szabadon választható kurzusokon hallgatnak előadásokat a jogvédelmi tevékenység fontosságáról. (...)

http://www.hirado.hu/2014/10/02/jogvedelmi-kepzesek-indultak-tobb-egyetemen/

 

ma.hu - 2014. 10. 02.

Megkezdődtek a jogvédelmi képzések több felsőoktatási intézményben

(...) A 2014/2015-ös tanévben a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán, az SZTE Jogklinikáján, továbbá a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán a hallgatók szabadon választható kurzusokon hallgatnak előadásokat a jogvédelmi tevékenység fontosságáról. (...)

http://www.ma.hu/belfold/227043/Megkezdodtek_a_jogvedelmi_kepzesek_tobb_felsooktatasi_intezmenyben?place=srss

 

ma.hu - 2014. 10. 02.

Borszűrő Szent Mihály ünnepe, iparos nap és szabadegyetem Ópusztaszeren

(...) A szegedi néprajzkutatóról Barna Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékének vezetője tart előadást. (...)

http://www.ma.hu/kulturport.hu/227054/Borszuro_Szent_Mihaly_unnepe_iparos_nap_es_szabadegyetem_Opusztaszeren?place=srss

 

magyarszo.com - 2014. 10. 02.

Emelt szintű felkészítő tanfolyam

(...) A Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzata az egyetemi oktatók és a legkiválóbb PhD-hallgatók közreműködésével az idén is meghirdeti emelt szintű érettségi felkészítő tanfolyamát. (...)

http://www.magyarszo.com/hu/2480/kozelet_oktatas/116620/Emelt-szintű-felkészítő-tanfolyam.htm

 

medicalonline.hu - 2014. 10. 02.

Kiterjesztik az egyetemi betegjogi képzést

(...) A 2014/2015-ös tanévben a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán, az SZTE Jogklinikáján, továbbá a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán a hallgatók szabadon választható kurzusokon hallgatnak előadásokat a jogvédelmi tevékenység fontosságáról. (...)

http://www.medicalonline.hu/cikk/kiterjesztik_az_egyetemi_betegjogi_kepzest

 

technokrata.hu - 2014. 10. 02.

Megkezdődtek a jogvédelmi képzések több felsőoktatási intézményben

(...) A 2014/2015-ös tanévben a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán, az SZTE Jogklinikáján, továbbá a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán a hallgatók szabadon választható kurzusokon hallgatnak előadásokat a jogvédelmi tevékenység fontosságáról. (...)

http://www.technokrata.hu/www/2014/10/02/jogvedelmi-kepzes/

 

u-szeged.hu - 2014. 10. 02.

„A CNN és én.” Egy friss diplomás élményei a világhírű hírcsatornánál

(...) A CNN hírcsatorna továbbképzésén vett részt az SZTE BTK kommunikáció szakos hallgatója. Nánási Anita élménybeszámolót tart 2014. október 8-án 12 órától az SZTE BTK 5. termében. Nánási Anita a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék kommunikáció BA-n szakán elektronikus média szakirányon végzett 2013-ban. (...)

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/cnn-en-egy-friss

 

u-szeged.hu - 2014. 10. 02.

Portréműsor az SZTE idén jubiláló professzorairól

(...) A Szegedi Tudományegyetem neves oktatóit mutatja be az SZTE Média Centrum SZTEtv Professzorok című sorozata. A 2014-ben jubileumi életévüket betöltő professzorok közül néhány oktató életútját is elénk tárja a műsorfolyam. (...)

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/portremusor-szte-iden

 

u-szeged.hu - 2014. 10. 02.

SZTE-s tehetségek az Országos Könyvtári Napokon

(...) A Somogyi-könyvtárban 2014. október 20-án a Szegedi Tudományegyetem tehetséges zenészei is bemutatkoznak. Találkozzunk a könyvtárban! – ezzel a szlogennel hívogatják országszerte az érdeklődőket a könyvtárak 2014. október 13–20. között. (...)

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/szte-tehetsegek-orszagos

 

weborvos.hu - 2014. 10. 02.

Betegjogot tanulnak a hallgatók

(...) A 2014/2015-ös tanévben a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán, az SZTE Jogklinikáján, továbbá a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán a hallgatók szabadon választható kurzusokon hallgatnak előadásokat a jogvédelmi tevékenység fontosságáról. (...)

http://www.weborvos.hu/rss/rssredir.php?cid=217786&id=94

 

kuruc.info - 2014. 10. 02.

Borszűrő Szent Mihályt ünneplik Ópusztaszeren

(...) A szegedi néprajzkutatóról Barna Gábor, a Szegedi Tudományegyetem néprajzi és kulturális antropológiai tanszékének vezetője tart előadást. (MTI) (...)

https://kuruc.info/r/23/133893/

 

szegedma.hu - 2014. 10. 02.

Kosárlabda: szerződést bontott a Szedeák Majstoroviccal

(...) A nyáron érkezett szerb légiós mégsem a Naturtex-SZTE Szedeák csapatában folytatja a pályafutását, a klub vezetése pedig máris gondoskodott pótlásáról. A norvég Bergentől érkezett, pontosabban csak érkezett volna a Szedeákhoz a 26 éves Dejan Majstorovic, aki mégsem a szegedi klubnál folytatja a pályafutását, ugyanis jogvitában áll előző klubjával a szerződését illetően. Így a Naturtex-SZTE Szedeák vezetése nem látta biztosítottnak, hogy Majstorovic megkapja a játékengedélyt, ezért a játékos és a klub útjai elváltak egymástól. (...)

http://szegedma.hu/hir/szeged/2014/10/kosarlabda-szerzodest-bontott-a-szedeak-majstoroviccal.html

 

delmagyar.hu - 2014. 10. 02.

Andrija Csirics a Szedeáké

(...) Itt vagyok: Nyitólap > Sport - labdarúgás, kézilabda, vízilabda > Andrija Csirics a Szedeáké Légióscserére szánta el magát a Naturtex-SZTE-Szedeák férfi kosártlabdacsapata: Dejan Majsztorovics helyett Andrija Csirics folytatja a kék-fehéreknél. A 199 centis Csirics – aki december 28-án lesz 34 éves – az előző két szezont a Szrecsko Szekulovics által irányított, marosvásárhelyi BC Targu Mures csapatánál töltötte a román élvonalban. (...)

http://www.delmagyar.hu/sport/andrija_csirics_a_szedeake/2400530/

 

 

41. hét

(2014.október 6.- 2014. október 12.)

 

eduline.hu - 2014. 10. 06.

Erre a friss felsőoktatási rangsorra három magyar egyetem is felkerült

(...) A listára felkerült a Debreceni Egyetem, a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem is. Másodszorra hozta nyilvánosságra a Times Higher Education (THE) a feltörekvő országok legjobb egyetemeinek rangsorát . A brit szakfolyóirat 2014/2015-ös listájára három magyar egyetem is felkerült: a Debreceni Egyetem és a Semmelweis Egyetem holtversenyben a 60., a Szegedi Tudományegyetem pedig a 93. helyen végzett - ahogy a tavalyi rangsorban is . (...)

http://eduline.hu/felsooktatas/2014/10/6/THE_rangsor_20142015_feltorekvo_orszagok_F97V48

 

u-szeged.hu - 2014. 10. 06.

A kínai kultúra is megjelenik a 19. Őszi Kulturális Fesztiválon

(...) A programban kínai csomózás, fotókiállítás, előadás, filmest és kínai játékest is szerepel. 2014. október 8-án 16 órakor a Rektori Hivatal Átriumában az SZTE Konfuciusz Intézet tanárainak segítségével az érdeklődők elsajátíthatják a kínai csomózás fortélyait, megtudhatják, hogyan kell szebbnél szebb, színesebbnél színesebb kínai díszeket készíteni. (...)

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/kinai-kultura-is

 

168ora.hu - 2014. 10. 05.

Londoni tananyag

(...) A magyar egyetemek közül a legjobb rangsorolást a Szegedi Tudományegyetem kapta – a listán az 551–600. helyezettek között van. Mögötte a 601–650. helyek egyikén a Debreceni Egyetem és az ELTE. A Corvinus még hátrébb csúszott. (...)

http://www.168ora.hu/magyar-diakok-tovabbtanulas-london-egyetemek-kulfold-130755.html

 

delmagyar.hu - 2014. 10. 05.

Az ELI előszobája az egyetemen

(...) A Szegedre tervezett ELI kutatóközpont stratégiai kutatási céljaihoz illeszkedik az SZTE azon TÁMOP-projektje, amelyben 28 kutatócsoport, 45 fiatal tehetség és 22 tapasztalt tudós dolgozik. – Hazai és nemzetközi fórumokon 48 publikációt tettünk közzé. (...)

http://www.delmagyar.hu/szte/az_eli_eloszobaja_az_egyetemen_/2399842/

 

delmagyar.hu - 2014. 10. 05.

Legyőzhető kór a hasnyálmirigy-gyulladás

(...) Az MTA–SZTE Lendület csoportjának 20-25 munkatársa az SZTE belklinikáján, illetve Farmakológiai Intézetében, valamint az SZTE Dél-alföldi Neurológai Tudásközpont épületében berendezett laborokban dolgozik. (...)

http://www.delmagyar.hu/szte/legyozheto__kor_a_hasnyalmirigy-gyulladas_/2399838/

 

eduline.hu - 2014. 10. 04.

Mikor lesz az őszi szünet az egyetemeken, főiskolákon?

(...) A Budapesti Corvinus Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói rosszul jártak, nekik nincs őszi szünet. Október 23-án viszont mindenki hosszú hétvégével számolhat, az állami ünnep ugyanis csütörtökre esik, így 24., péntek is pihenőnap lesz minden intézményben. (...)

http://eduline.hu/felsooktatas/2014/10/4/Mikor_lesz_az_oszi_szunet_az_egyetemeken_fo_UJXV1U

 

hjb.hu - 2014. 10. 04.

Százezer éves leletre bukkantak Szegeden

(...) Sümegi Pál, a Szegedi Tudományegyetem földtani és őslénytani tanszékének vezetője az M1 Ma reggel című műsorában elmondta: egy rendkívül ritka leletről van szó, az építkezéseken általában észre sem veszik az ilyen csontokat. (...)

http://hjb.hu/szazezer-eves-leletre-bukkantak-szegeden.html/

 

promenad.hu - 2014. 10. 04.

Újból Szegedre ér az ukrán front

(...) Vendégük nem más lesz, mint Miletics Péter, az MH Geoinformációs Szolgálat főelőadója, az SZTE ÁJTK oktatója. Bátran várják azokat is, akik már tavaszi előadásukon ott voltak, ugyanis az azóta történt fejlemények szerves részét képezik a mostani estnek. (...)

http://promenad.hu/cikk/ujbol-szegedre-er-az-ukran-front-147205

 

delmagyar.hu - 2014. 10. 04.

Szamárfüle van az ingyentankönyvnek

(...) Az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskolába tartós tankönyvek zömében jó állapotban kerültek vissza év végén. Mindössze négy könyvet kellett pótolni a három osztályban, mert ráömlött a kakaó, vagy nagyon összegyűrődött. (...)

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/szamarfule_van_az_ingyentankonyvnek/2400635/

 

hir6.hu - 2014. 10. 03.

Felsőoktatási ipari együttműködési központ lesz Szegeden

(...) Felsőoktatási ipari együttműködési központot hoznak létre Szegeden, ennek elsődleges feladata a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a régió gazdasági szereplői közötti kooperáció megerősítése és hatékonyabbá tétele – jelentette be Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnökhelyettese pénteken a városban. (...)

http://hir6.hu/cikk/102908/felsooktatasi_ipari_egyuttmukodesi_kozpont_lesz_szegeden

 

valasz.hu - 2014. 10. 03.

Tévedés a legnépszerűbb alternatív gyógymód

(...) Az akupunktúra nem csak elméletileg hibás, hanem az újabb mérvadó kutatások szerint a gyakorlatban is legfeljebb placebohatást tud elérni - állítja a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének intézetvezető igazgatója az Indexnek írt cikkében. Még ma is folynak a tudomány berkein belüli spekulációk az akupunktúra esetleges terápiás hatásairól, sőt a hatásosságot igazoló publikációk is megjelennek a témáról, igaz, ma már nem a mérvadó szakmai lapokban, az egyik legtekintélyesebb tudományos szaklap a Nature azonban már 2007-ben áltudománynak nevezte az egész kínai gyógyászatot - olvasható Boldogkői Zsolt írásában. (...)

http://valasz.hu/eletmod/tevedes-a-legnepszerubb-alternativ-gyogymod-105028

 

delmagyar.hu - 2014. 10. 03.

Már interjúzik a szegedi jelentkezőkkel az NNG

(...) A társaság ott volt a „kiállítók" között a Szegedi Tudományegyetem őszi állásbörzéjén, ahol Magyari Andreával, az NNG HR vezetőjével beszélgettünk. – A várakozásunknál több az érdemi érdeklődő, sokan közülük még a SZIN-en történő megjelenésünkre, vagyis munkáltatói márkaépítésünkre reflektálnak. (...)

http://www.delmagyar.hu/auto/mar_interjuzik_a_szegedi_jelentkezokkel_az_nng/2400497/

 

webbeteg.hu - 2014. 10. 03.

Tények és tévhitek: Erősíthető az immunrendszerünk?

(...) Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Orvosi Biológiai Intézet igazgatója kérdésünkre elmondta: az immunerősítésre alkalmazott alternatív készítményeknek semmi közük az immunerősítéshez, így nem is használnak. (...)

http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/16700/tenyek_tevhitek_immunerosites

 

 

sonline.hu - 2014. 10. 05.

Pécsig űzték a rókákat Kaposvárról - fotók

(...) SZTE Sportközpont - Pajzán Majális (Krivik Anikó, Kapitány Zoltán, Varga Tamás, Krivik Judit, Szöllősi Renátó, Toth Ibolya, Stefán Máté, Ádász Bence, Szelepcsényi Zsolt, Cseh Aletta), 2. (...)

http://www.sonline.hu/somogy/sport/pecsig-uztek-a-rokakat-kaposvarrol-fotok-575486

 

nemzetisport.hu - 2014. 10. 03.

Férfi kosár: szerb légióst cserélt a Szeged szerbre

(...) Dejan Majsztorovics játékával nem volt elégedett az élvonalbeli férfi kosárlabda-bajnokságban szereplő Naturtex-SZTE Szedeák, így a szerb magasbedobót a Szombathelyen és Pécsen már megforduló honfitársa, Andrija Csirics (33) váltja a csapatnál. A 199 centis középjátékos az előző idényben Marosvásárhelyen légióskodott, ám sérülése miatt mindössze hét meccsen lépett pályára. (...)

http://www.nemzetisport.hu/kosarlabda/ferfi-kosar-szerb-legiost-cserelt-a-szeged-szerbre-2367407

 

 

hajdupress.hu - 2014. 10. 06.

Újabb listán a Debreceni Egyetem

(...) A brit szakfolyóirat 2014/2015-ös listájára három magyar egyetem is felkerült: a Debreceni Egyetem és a Semmelweis Egyetem holtversenyben a 60., a Szegedi Tudományegyetem pedig a 93. helyen végzett - ahogy a tavalyi rangsorban is. A lista összeállításakor ugyanazokat a szempontokat használták, mint az összesített világrangsornál: figyelembe vették a tanulási környezet és a kutatás minőségét, az intézményhez köthető publikációk idézésének számát, a piaci bevételt, illetve a külföldi oktatók, hallgatók, a publikációkban közreműködő társszerzők számát. (eduline.hu) (...)

http://www.hajdupress.hu/hirek/cikk/40781-ujabb-listan-a-debreceni-egyetem

 

medicalonline.hu - 2014. 10. 06.

Közelebb jutottak a heveny hasnyálmirigy-gyulladás megértéséhez

(...) A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar I. számú Belgyógyászati Klinikán dolgozó kutatóorvos professzor az MTA Lendület pályázat nyerteseként erősíthette meg munkacsoportját. – Hét éve kezdett projektünk vége felé járva kimutattuk, hogy az alkoholos hasnyálmirigy-gyulladás kezdeti szakasza a cisztás fibrózisra, erre az úgynevezett veleszületett anyagcsere-betegségre jellemző kloridcsatorna gátlásán keresztül indul el. (...)

http://www.medicalonline.hu/cikk/kozelebb_jutottak_a_heveny_hasnyalmirigy_gyulladas_megertesehez

 

u-szeged.hu - 2014. 10. 06.

SZTE-s tehetségek az Országos Könyvtári Napokon

(...) A Somogyi-könyvtárban 2014. október 20-án a Szegedi Tudományegyetem tehetséges zenészei is bemutatkoznak. Találkozzunk a könyvtárban! – ezzel a szlogennel hívogatják országszerte az érdeklődőket a könyvtárak 2014. október 13–20. között. (...)

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/szte-tehetsegek-orszagos-141006

 

promenad.hu - 2014. 10. 07.

A természet hangjai - Hangbejátszással

(...) Molnár Gyula ökológus, ornitológus, a Szegedi Tudományegyetem címzetes egyetemi docense, jelenleg nyugdíjas, de továbbra is óraadó az SZTE-n. Zenész, a Molnár Dixieland Band alapító tagja, klarinéton és szaxofonon játszik. Természetfotós, a Magyar Természetfotósok Szövetségének (naturArt)alapító tagja. "Ornitológus is, és természetvédő, és benne olyan ez a két dolog olyan nagyszerűen találkozik, hogy az ő közlésében olyan hangokat tudunk elindítani, ami meg tudja változtatni a gondolkodűásmódját a gyermekeknek"- mondta el Walterné Böngyik Terézia, Környezeti Információs Központ szakmai vezetője. (...)

http://promenad.hu/cikk/a-termeszet-hangjai-hangbejatszassal-147311

 

szegedma.hu - 2014. 10. 07.

Szerdai programajánló: Szabadegyetem, Good Company, slam poetry

(...) A kínai csomózás rejtelmeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők 16 órától az SZTE Rektori Hivatal Átriumában. A kínai csomózás a Tang és a Song dinasztiák óta, vagyis több mint ezer éve népszerű, de már időszámításunk előtt is létező kínai népművészeti ág. (...)

http://szegedma.hu/hir/szeged/2014/10/szerdai-programajanlo-szabadegyetem-good-company-slam-poetry.html

 

u-szeged.hu - 2014. 10. 07.

Úszók Éjszakája – olimpikonok állnak ki a pikkelysömörrel élő társaikért

(...) A brüsszeli esemény fő szervezője Kemény Lajos, a Szegedi Tudományegyetem professzora, az európai társaság vezetőségi tagja, a kezdeményező Magyar Dermatológiai Társulat elnöke pedig Bata Zsuzsa, a Szegedi Tudományegyetem bőrklinika professzora, így mind a magyarországi, mind a brüsszeli esemény szorosan kötődik a szegedi egyetemhez. (...)

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/uszok-ejszakaja

 

szegedma.hu - 2014. 10. 07.

Futsal: a rutinnal nem bírt az SZTE EHÖK SE

(...) Az Airnergy FC ellen folytatta az NB II-es futsal bajnokságot az SZTE EHÖK SE. Cserenkó Szabolcs együttese hiába állt közelebb a győzelemhez, ezúttal meg kellett elégednie a döntetlennel. Ezúttal is hiányzott az együttesből Dalibor Crkvenjakov és Igor Bilic is, azonban jól kezdte a mérkőzést az egyetemi csapat, amely a hatodik percben Bullás találatával megszerezte a vezetést. (...)

http://szegedma.hu/hir/szeged/2014/10/futsal-a-rutinnal-nem-birt-az-szte-ehok-se.html

 

szegedma.hu - 2014. 10. 07.

Kosárlabda: Molnár Andrással a fedélzeten kezdi meg a szezont a Szedeák

Rövid szlovéniai kitérő után visszatér a Naturtex-SZTE-Szedeákhoz Molnár András, a klub saját nevelésű, sokszoros válogatott játékosa.

http://szegedma.hu/hir/szeged/2014/10/kosarlabda-molnar-andrassal-a-fedelzeten-kezdi-meg-a-szezont-a-szedeak.html

 

nol.hu - 2014. 10. 08.

Érinthetetlen diákvezér

(...) 2007–08-ban első ízben az SZTE ehök elnöke. 2009 óta folyamatosan ő tölti be ezt a tisztséget. Először a bölcsészkaron tanult, majd az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karán. Tanulmányai egy részét megkezdte, de nem fejezte be. 2010 óta jogot hallgat. 2008-ban két félévre kizárták az egyetemről. (...)

http://nol.hu/belfold/erinthetetlen-diakvezer-1491083

 

promenad.hu - 2014. 10. 08.

A Szolidaritás vértanújára emlékeznek

(...) Miklós Péter történész, a Szegedi Tudományegyetem munkatársa október 9-én, csütörtökön 17 órakor a hódmezővásárhelyi közgyűjtemény előadótermében. Jerzy Popiełuszko a varsói Kosztka Szent Szaniszló egyházközség karizmatikus plébánosaként rendszeresen felemelte a szavát a kommunista rendszer ellen. (...)

http://promenad.hu/cikk/a-szolidaritas-vertanujara-emlekeznek-147332

 

szegedma.hu - 2014. 10. 08.

A Szolidaritás vértanúja az Emlékpontban

(...) A harminc évvel ezelőtt meggyilkolt Jerzy Popiełuszko (1947-1987), a Szolidaritás mártír papjának életútját idézi fel Iványi László tiszteletbeli kanonok, plébános és Miklós Péter történész, a Szegedi Tudományegyetem munkatársa október 9-én, csütörtökön 17 órakor a hódmezővásárhelyi közgyűjtemény előadótermében. Jerzy Popiełuszko a varsói Kosztka Szent Szaniszló egyházközség karizmatikus plébánosaként rendszeresen felemelte a szavát a kommunista rendszer ellen. (...)

http://szegedma.hu/hir/szeged/2014/10/a-szolidaritas-vertanuja-az-emlekpontban.html

 

ugyvedvilag.hu - 2014. 10. 08.

Jogászok a színpadon

(...) Kosztolányi József - egyetemi docens, SZTE TTIK Bolyai Intézet (...)

http://ugyvedvilag.hu/rovatok/eletmod/jogaszok-a-szinpadon

 

delmagyar.hu - 2014. 10. 08.

Közönségtalálkozó a Tizenkét dühös emberrel

(...) Barnák László rendezése különleges élményt ígér, az SZTE Őszi Kulturális Fesztivál programsorozatában tartott október 15-ei bemutatóra és a többi előadásra már minden jegy elkelt. A Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Nemzeti Színház közös produkcióját a kisszínházban állítják színpadra, a nagy érdeklődés miatt az októberi előadások után, télen, újabbakat terveznek. (...)

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/kozonsegtalalkozo_a_tizenket_duhos_emberrel/2401442/

 

erdon.ro - 2014. 10. 08.

A Szolidaritás vértanúja– A harminc éve meggyilkolt Jerzy Popiełuszkora emlékeznek az Emlékpontban

(...) Miklós Péter történész, a Szegedi Tudományegyetem munkatársa október 9-én, csütörtökön 17 órakor a hódmezővásárhelyi közgyűjtemény előadótermében. Jerzy Popiełuszko a varsói Kosztka Szent Szaniszló egyházközség karizmatikus plébánosaként rendszeresen felemelte a szavát a kommunista rendszer ellen. (...)

http://www.erdon.ro/a-szolidaritas-vertanuja-a-harminc-eve-meggyilkolt-jerzy-popieluszkora-emlekeznek-az-emlekpontban/2670410

 

hirado.hu - 2014. 10. 08.

Először indult egyetemi képzés dentálhigiénikusoknak

(...) Nagy Katalin, a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi karának dékánja. Magyarországon jól ismert, hogy a fogszuvasodás, illetve a fogágybetegségek népbetegségként fordulnak elő, arról a tényről azonban elfeledkezünk, hogy idehaza a legmagasabb szájüregi daganatok előfordulása. (...)

http://www.hirado.hu/2014/10/08/eloszor-indult-egyetemi-kepzes-dentalhigienikusoknak/

 

wellnesscafe.hu - 2014. 10. 08.

A foglepedéktől a szívinfarktusig

(...) Például kiderült, hogy a koraszülés is összefüggésbe hozható az elhanyagolt fogazattal, melyet a Szegedi Tudományegyetem kutatócsoportja már évekkel ezelőtt nemzetközileg elismerten bizonyított. Fogmosás minden étkezést követően ajánlott, de legalább naponta kétszer, hiszen így biztosíthatjuk az ételmaradékok és lepedékek eltávolítását, és meggátolhatjuk a fogakat és fogágyat károsító baktériumok elszaporodását. (...)

http://www.wellnesscafe.hu/Aktualis/2014-10/A-foglepedektol-a-szivinfarktusig

 

 

ma.hu - 2014. 10. 10.

Szegeden is alkalmazzák a nanoszkópiai módszert

(...) Az optikai és kvantumelektronikai tanszék munkatársai olyan rendszer létrehozásán dolgoznak szoros együttműködésben az SZTE agykutatóival, amelyek segítségével időben követhetők a fehérjék átalakulásai, például az Alzheimer-kórban szerepet játszó béta-amiloid lerakodások kialakulása - mondta az adjunktus. (...)

http://www.ma.hu/tudomany/227769/Szegeden_is_alkalmazzak_a_nanoszkopiai_modszert?place=srss

 

 

fidelio.hu - 2014. 10. 09.

Lelkek színpada

(...) Szerettem volna a sportnak a pszichológiai aspektusát is megismerni, így felvételiztem a Szegedi Tudományegyetem Pszichológia szakára. Ekkor már nem voltam olyan fiatal, és sok nehézséget jelentett számomra visszaállni a kemény tanulásra. Szakmai gyakorlatom során a klinikusi aspektusba is belekóstoltam, de továbbra is kitartottam amellett, hogy a pszichológiát sportbéli alapismeretemmel kellene párosítani. (...)

http://fidelio.hu/tanc/interju/lelkek_szinpada?s=rss

 

inforadio.hu - 2014. 10. 09.

Nobel-díj - Szegeden is alkalmazzák a nanoszkópiai módszert

(...) Az optikai és kvantumelektronikai tanszék munkatársai olyan rendszer létrehozásán dolgoznak szoros együttműködésben az SZTE agykutatóival, amelyek segítségével időben követhetők a fehérjék átalakulásai, például az Alzheimer-kórban szerepet játszó béta-amiloid lerakodások kialakulása - mondta az adjunktus. (...)

http://inforadio.hu/hir/tudomany/hir-672507

 

insiderblog.hu - 2014. 10. 09.

InnoTrends Hungary 2014 – a teljes program!

(...) Alexin Zoltán – Szegedi Tudományegyetem: Jövő internet kutatása a Szegedi Tudományegyetemen · Dr. Tick József – Óbudai Egyetem: Jövő internet kutatások a felhő alapú robotikától az egészségügyi rendszereken át a biztonsági problémákig · Dr. (...)

http://insiderblog.hu/blogzine/2014/10/09/innotrends-hungary-2014-a-teljes-program/

 

kalohirek.hu - 2014. 10. 09.

Átadták a Pszichiátriai Rehabilitációs Központot – CT, új képalkotók érkeznek a kórházba

(...) Vadász Mária így folytatta: – Kórházunk a „Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése a Dél-alföldi régióban” című projekt keretében, a Szegedi Tudományegyetem vezette, 2011-ben még 13 intézményt tömörítő konzorcium tagjaként pályázott, és összességében 110 millió Ft támogatásban részesült a 2,5 milliárd Ft keretösszegű uniós forrásból, melyet a pszichiátriai rehabilitáció fejlesztésére, nappali kórház és foglalkoztató kialakítására fordíthattunk. (...)

http://kalohirek.hu/hir/kalocsa/2014-10-08/41124/atadtak_a_pszichiatriai_rehabilitacios_kozpontot_ndash_ct_uj_kepalkotok_erkeznek_a_korhazba

 

semmelweis.hu - 2014. 10. 09.

Semmelweises előadók a NEURODIAB kongresszuson

(...) Várkonyi Tamás, a Szegedi Tudományegyetem I. sz. Belgyógyászati Klinika egyetemi docense a diabeteses neuropathia és a gasztrointesztinális tünetek kapcsolatával foglalkozott. (...)

http://semmelweis.hu/hirek/2014/10/09/semmelweises-eloadok-a-neurodiab-kongresszuson/

 

delmagyar.hu - 2014. 10. 09.

42 éves, 42 kilós és működik

(...) Fotó: Schmidt Andrea Az SZTE nyugalmazott adjunktusa be is bizonyította nekünk, hogy a 42 és fél kilós terminál (a monitor 4,8 a képernyő pedig 7 kiló) valóban működőképes: 3 tesztprogram fut rajta. (...)

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/42_eves_42_kilos_es_mukodik/2401452/

 

delmagyar.hu - 2014. 10. 09.

Alvó egyetemisták fotóin röhög a fél város

(...) Csak alig néhány hete, szeptember végén hozták létre az SZTE Sleeping Crew nevű Facebook oldalt, ahová az előadásokon elalvó egyetemisták és főiskolások lesi- vagy beküldött fotói kerülnek fel. Máris több tucat fénykép bizonyítja, hogy a diákokat sem kíméli az álommanó. (...)

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/alvo_egyetemistak_fotoin_rohog_a_fel_varos/2401472/

 

erdon.ro - 2014. 10. 09.

Nobel-díj – Szegeden is alkalmazzák a nanoszkópiai módszert

(...) Az optikai és kvantumelektronikai tanszék munkatársai olyan rendszer létrehozásán dolgoznak szoros együttműködésben az SZTE agykutatóival, amelyek segítségével időben követhetők a fehérjék átalakulásai, például az Alzheimer-kórban szerepet játszó béta-amiloid lerakodások kialakulása – mondta az adjunktus. (...)

http://www.erdon.ro/nobel-dij-szegeden-is-alkalmazzak-a-nanoszkopiai-modszert/2671698

 

 

hirado.hu - 2014. 10. 09.

Az identitáskeresés, az emlékezés a Modiano-életmű középpontjában

(...) Patrick Modiano a mai francia regény egyik nagy klasszikusa, életművének középpontjában az identitáskeresés áll - méltatta a Szegedi Tudományegyetem Francia Nyelvi és Irodalmi Tanszékének tanára a csütörtökön Nobel-díjjal kitüntetett francia írót. Gyimesi Timea az MTI-nek elmondta: Patrick Modiano 1968-ban indult írói pályáján, s ahhoz a francia új regény utáni generációhoz tartozik Le Clézio és Jean Echenoz mellett, amely visszatért a történetmeséléshez, noha Modiano alakjai számára éppen ez az elmesélhető identitás az, ami hiányzik. "A narráció azonban nem menti fel sem a szereplőt, sem az olvasót annak megtapasztalása alól, hogy történeteink, történelmünk folytonos, néha fájdalmas pontosítása vagy az amnézia utáni rekonstrukció sem tud egyszer és mindenkorra megnyugtató önazonossághoz juttatni, sem a múltunk, sem a kaotikus jelenünk viszonylatában. (...)

http://www.hirado.hu/2014/10/09/az-identitaskereses-az-emlekezes-a-modiano-eletmu-kozeppontjaban/

 

sikerado.hu - 2014. 10. 09.

Mindent lát a nobel-díjasok nanoszkópja

(...) Az optikai és kvantumelektronikai tanszék munkatársai olyan rendszer létrehozásán dolgoznak szoros együttműködésben az SZTE agykutatóival, amelyek segítségével időben követhetők a fehérjék átalakulásai, például az Alzheimer-kórban szerepet játszó béta-amiloid lerakodások kialakulása - mondta az adjunktus. (...)

http://www.sikerado.hu/tudomany/2014/10/09/Mindent_lat_a_nobeldijasok_nanoszkopja

 

u-szeged.hu - 2014. 10. 09.

Egy kezdő riporter felejthetetlen élményei az Egyesült Államokban

(...) Atlantai látogatásáról mesélt az SZTE Bölcsészettudományi Karán 2014. október 8-án Nánási Anita, a Szegedi Tudományegyetem kommunikáció és médiatudomány szakon végzett hallgatója. A CJF (CNN Journalism Fellowship) program 1996 óta létezik, és azóta közel ezer embernek nyílt lehetősége a CNN-hez látogatni. (...)

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/egy-kezdo-riporter

 

u-szeged.hu - 2014. 10. 09.

Feltalálók és ösztöndíjasok a Campus Hungary Program vonzásában

(...) A 2014. október 8-án, a Balassi Intézetben tartott rendezvényen elhangzott köszöntőjében kiemelte a szakmai munka fontosságát, amelynek eredményeként a Campus Hungary Program a hazai ösztöndíj rendszer domináns elemévé vált. (Ezt bizonyítja az is, hogy a rendezvényen megjelent néhány felsőoktatási intézmény képviselője, így például a Szegedi Tudományegyetem képviseletében a Campus Hungary Program intézményi koordinátora, Balogné Molnár Gabriella, az SZTE Nemzetközi és Mobilitási Iroda vezetője.) A Campus Hungary Program értékeit jeleníti meg a „ Kreativitás és mobilitás – A magyar felsőoktatás mint országmárka” című kiadvány. (...)

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/feltalalok-osztondijasok

 

u-szeged.hu - 2014. 10. 09.

Hogyan brandeljünk egy science parkot?

(...) A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán már hagyománynak számít a Marketing Klub, mely során a közgazdászhallgatók a marketing területén kimagasló tapasztalattal rendelkező szakértők előadásain vehetnek részt, így téve szert gyakorlat alapú információkra. (...)

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/hogyan-brandeljunk-egy

 

weborvos.hu - 2014. 10. 09.

Nobel-díj - Szegeden is alkalmazzák a díjazott módszert

(...) Az optikai és kvantumelektronikai tanszék munkatársai olyan rendszer létrehozásán dolgoznak szoros együttműködésben az SZTE agykutatóival, amelyek segítségével időben követhetők a fehérjék átalakulásai, például az Alzheimer-kórban szerepet játszó béta-amiloid lerakodások kialakulása - mondta az adjunktus. (...)

http://www.weborvos.hu/rss/rssredir.php?cid=218009&id=95

 

szegedma.hu - 2014. 10. 09.

Futsal: fájó HFC-vereség

(...) A 4. forduló további eredményei: SZTE EHÖK SE – Airnergy FC 2-2, Tolna-Mözs – Gödi SE 7-5, KSK-Limes – 1988 Déli FC 9-4, UTE – Vác FSE 2-23, MTK Budapest – Újpest FC 10-4. A Rába ETO II-Dunakeszi Kinizsi – Pisicsaba AFC rangadót október 27.-én játszák. (...)

http://szegedma.hu/hir/szeged/2014/10/futsal-fajo-hfc-vereseg.html

 

szegedma.hu - 2014. 10. 09.

Kosárlabda: Kiss Zsolt jó játékkal hálálná meg a közönség bizalmát

(...) A Naturtex-SZTE-Szedeák Sopronba látogat az első fordulóban. A bajnoki nyitány kapcsán Kiss Zsolt csapatkapitánnyal beszélgettünk. „Elég hosszú felkészülésünk volt, elsőként vágtunk bele a munkába az A csoportos együttesek közül. (...)

http://szegedma.hu/hir/szeged/2014/10/kosarlabda-kiss-zsolt-jo-jatekkal-halalna-meg-a-kozonseg-bizalmat.html

 

Modern Iskola - 2014. 10. 12. (4,5. oldal)

IKT-fejlesztés, tanfelügyelet, együttműködés

(...) Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár Végzettség: • 2008 Családjogi szakjogász, Pécsi Tudományegyetem ÁJK • 2008 közigazgatási szakvizsga • 2003 jogász, Szegedi Tudományegyetem • 1999 magyar szak, Károli Gáspár Református Egyetem • 1998 történelem szak, Károli Gáspár Református Egyetem Munkahelyek: • 2011 Kormánymegbízott • 2010 Országgyűlési képviselő • 2007 Tata Város Polgármesteri Hivatal, humánszolgáltatási iroda, irodavezető • 1998-2008 Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Kar, oktató • 1999-2003 Apor Vilmos Katolikus Főiskola, megbízással oktató Közéleti és szakmai tevékenység: • 2004 óta tagja a FIDESZ – Magyar Polgári Szövetségnek, melynek Komárom-Esztergom megyei szervezetét, illetve a helyi csoport munkáját több éve segíti jogászként • 2006 óta Bokod község önkormányzati képviselője • 2010 országgyűlési képviselő, Komárom-Esztergom Megye 3. sz. választókerület (Kisbér – Oroszlány – Bábolna) • 2011 kormánymegbízott, Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal 2014. június óta az EMMI köznevelésért felelős államtitkára. (...)

http://ugyfel.observer.hu:80/projekt/2487/ujsagcikk/2758042

 

delmagyar.hu - 2014. 10. 12.

Hasfelmetsző Jack a médiát is megreformálta

(...) Ennek következtében a fellépés sem lehetett olyan szervezett, mint a mai értelemben – mondja Cora Zoltán történész, a Szegedi Tudományegyetem Angol Tanszékének tanára. – Nemcsak a szegénység tobzódott tehát, de a különböző erőszakos cselekmények is. És sokkal nehezebb volt beazonosítani egy tettest, hiszen nem állt rendelkezésre megfelelő technika. (...)

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/hasfelmetszo_jack_a_mediat_is_megreformalta/2400806/

 

origo.hu - 2014. 10. 12.

Nem szabad megszüntetni a gólyatáborokat

(...) Az Átlátszó Oktatás és Török Márk SZTE EHÖK elnök perben állnak, amiért Török nem adja ki elnöki pályázatát. Éppen ön említette, hogy nem egyértelmű a helyzet, a felsőoktatási törvény ezt nem rendezi. (...)

http://www.origo.hu/itthon/20141012-interju-a-szegedi-rektorral-golyatabori-eroszak-zero-tolerancia-ertekvalsag-elektronikus.html

 

eduline.hu - 2014. 10. 11.

Ilyen fotók terjednek a Facebookon: szunyókáló egyetemistákon röhög az internet

(...) Az SZTE Sleeping Crew nevű Facebook-oldalt három hete hozták létre, de már több mint hatezer lájkolót gyűjtöttek, és hetvennél is több képet töltöttek fel a különböző pózban, különböző előadásokon szunyókáló egyetemistákról. (...)

http://eduline.hu/felsooktatas/2014/10/11/A_nap_kepei_igy_alszanak_a_hallgatok_az_elo_OX9SEH

 

szegedma.hu - 2014. 10. 11.

Szeged megszállásának hetvenedik évfordulójára emlékeztek + FOTÓK

(...) A Katolikus Házban rendezett konferencián Kiss Gábor Ferenc, az SZTE JGYPK adjunktusa az ukrajnai megszállásról tartott előadást egy hadbírósági ügy tanulságait is megosztva a hallgatósággal, míg Oláh András Pál az Auschwitz elleni szövetséges légitámadás lehetőségeiről beszélt. (...)

http://szegedma.hu/hir/szeged/2014/10/szeged-megszallasanak-hetvenedik-evfordulojara-emlekeztek-fotok.html

 

delmagyar.hu - 2014. 10. 11.

Konferencia a magyarságot ért atrocitásokról

(...) A rendezvényen köszöntőt mond Forró Lajos , a Délvidék Kutató Központ alelnöke, a Szegedi Tudományegyetem oktatója, a rendezvényt Pásztor István , a Vajdasági Magyar Szövetség és Tartományi Képviselőház elnöke, Zakar Péter , a Délvidék Kutató Központ elnöke és Kocsis Károly , a Magyar Szerb Akadémiai Vegyes Bizottság magyar tagozata elnöke nyitja meg. (...)

http://www.delmagyar.hu/szte/konferencia_a_magyarsagot_ert_atrocitasokrol/2401817/

 

kulturpart.hu - 2014. 10. 11.

Fény derülhet az élet eredetére

(...) A mélytengeri kutatások irányairól Rancsik Béla, a SZTE geológusa beszélt. Rancsik Béla elmondta: az elmúlt néhány évtizedben a tudomány odáig jutott, hogy műholdak alkalmazásával centiméter pontossággal meg lehet mérni kontinensek egymástól való távolságát, így megállapítható, hogy az elmúlt években mennyit távolodtak egymástól a kontinensek. (...)

http://www.kulturpart.hu/lavor/43988/feny_derulhet_az_elet_eredetere

 

kulturpart.hu - 2014. 10. 11.

Fény derülhet az élet eredetére

(...) A mélytengeri kutatások irányairól Rancsik Béla, a SZTE geológusa beszélt. Rancsik Béla elmondta: az elmúlt néhány évtizedben a tudomány odáig jutott, hogy műholdak alkalmazásával centiméter pontossággal meg lehet mérni kontinensek egymástól való távolságát, így megállapítható, hogy az elmúlt években mennyit távolodtak egymástól a kontinensek. (...)

http://www.kulturpart.hu/lavor/43988/feny_derulhet_az_elet_eredetere

 

delmagyar.hu - 2014. 10. 10.

Nappali kórház lesz a padlásból Kakasszéken

(...) Kallai Árpád , a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely–Makó főigazgatója elmondta: a Szegedi Tudományegyetem konzorciumi partnerségben 11 intézménnyel közösen pályázott rehabilitációs szolgáltatások fejlesztésére. Az összességében 2 milliárd 502 millió forintos pályázati forrásból a Kakasszéki Gyógyintézet 407 millió 218 ezer forint támogatást kapott. – Ebből az összegből 19 ágyas nappali kórházat alakítottunk ki a gyógyintézet padlásterében. (...)

http://www.delmagyar.hu/hodmezovasarhely_hirek/nappali_korhaz_lesz_a_padlasbol_kakasszeken/2401647/

 

hirhatar.hu - 2014. 10. 10.

Nobel-díj 2014 - Az identitáskeresés és az emlékezés áll a Modiano-életmű középpontjában

Patrick Modiano a mai francia regény egyik nagy klasszikusa, életművének középpontjában az identitáskeresés áll - méltatta a Szegedi Tudományegyetem Francia Nyelvi és Irodalmi Tanszékének tanára a csütörtökön Nobel-díjjal kitüntetett francia írót.

http://www.hirhatar.hu/hir/nobel-dij-2014-az-identitaskereses-es-az-emlekezes-all-a-modiano-eletmu-kozeppontjaban

 

hrportal.hu - 2014. 10. 10.

Indulnak az őszi állásbörzék

(...) A hónap első napján, október 1-jén a Szegedi Tudományegyetem, október 7-én a Szolnoki Főiskola, míg október 8-án a Budapesti Corvinus Egyetem adott lehetőséget az érdeklődőknek arra, hogy megismerkedhessenek a kiállító cégek, vállalatok álláskínálatával. (...)

http://www.hrportal.hu/hr/indulnak-az-oszi-allasborzek-20141010.html

 

kulturpart.hu - 2014. 10. 10.

Modiano titka

(...) Patrick Modiano a mai francia regény egyik nagy klasszikusa, életművének középpontjában az identitáskeresés áll - méltatta a Szegedi Tudományegyetem Francia Nyelvi és Irodalmi Tanszékének tanára az idén Nobel-díjjal kitüntetett francia írót. Gyimesi Timea az MTI-nek elmondta: Patrick Modiano 1968-ban indult írói pályáján, s ahhoz a francia új regény utáni generációhoz tartozik Le Clézio és Jean Echenoz mellett, amely visszatért a történetmeséléshez, noha Modiano alakjai számára éppen ez az elmesélhető identitás az, ami hiányzik. "A narráció azonban nem menti fel sem a szereplőt, sem az olvasót annak megtapasztalása alól, hogy történeteink, történelmünk folytonos, néha fájdalmas pontosítása vagy az amnézia utáni rekonstrukció sem tud egyszer és mindenkorra megnyugtató önazonossághoz juttatni, sem a múltunk, sem a kaotikus jelenünk viszonylatában. (...)

http://www.kulturpart.hu/irodalom/43972/modiano_titka

 

nlcafe.hu - 2014. 10. 10.

Padban alvó egyetemisták fotóin röhög az ország

(...) Csak néhány hete indult el az SZTE Sleeping Crew nevű Facebook-oldal, ahová az előadásokon elalvó egyetemisták és főiskolások lesi- vagy beküldött fotói kerülnek fel, de máris több tucat fénykép gyűlt össze – írja a Délmagyar.hu. (...)

http://www.nlcafe.hu/szabadido/20141010/sleeping-crew-alvo-egyetemistak/

 

u-szeged.hu - 2014. 10. 10.

Az agykutatás területén is élen jár az SZTE

(...) Az SZTE rektora kiemelte annak fontosságát, hogy a program kapcsán egyszerre találkozik a nemzetközi és hazai támogatás, valamint az intézmény tudományos potenciálja. – Az SZTE igazi potenciálját az adja, hogy egy ilyen szintű programba úgy tud bekapcsolódni, hogy ehhez igazodva képes mobilizálni sokszínű szakterületeit – zárta gondolatait a rektor. (...)

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/agykutatas-teruleten-is

 

u-szeged.hu - 2014. 10. 10.

Konferencia a magyarságot ért atrocitásokról

(...) A rendezvényen köszöntőt mond Forró Lajos, a Délvidék Kutató Központ alelnöke, a Szegedi Tudományegyetem oktatója, a rendezvényt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és Tartományi Képviselőház elnöke, Zakar Péter, a Délvidék Kutató Központ elnöke és Kocsis Károly, a Magyar Szerb Akadémiai Vegyes Bizottság magyar tagozata elnöke nyitja meg. (...)

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/konferencia-magyarsagot

 

u-szeged.hu - 2014. 10. 10.

Madách-emlékülés és -kiállítás a TIK-ben

(...) A Madách Irodalmi Társaság, a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtár és a SZTE JGYPK Művészeti, Művészetpedagógiai és Művészetközvetítő Szakkollégiuma Madách Imre halálának 150. évfordulója alkalmából emlékülését és -kiállítását szervez a TIK-ben. (...)

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/madach-emlekules

 

u-szeged.hu - 2014. 10. 10.

Sanghaj és a zsidó menekültek: kiállítás az Új Zsinagógában

A Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet szervezésében „Menekülés Sanghajba” címmel fotókiállítás nyílik 2014. október 12-én 17 óra 30 perckor az Új Zsinagóga Mártír Emlékcsarnokában.

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/sanghaj-zsido-menekultek

 

u-szeged.hu - 2014. 10. 10.

„Tök jó nap” az SZTE Füvészkertben

(...) További információ az SZTE Füvészkert honlapján. (...)

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/tok-jo-nap-szte

 

sport365.hu - 2014. 10. 12.

Férfi kosárlabda NB I: hosszabbításban nyert a Kecskemét

(...) KTE-Duna Aszfalt - Egis Körmend 80-73 (8-12, 18-16, 19-16, 16-17, 19-12) - hosszabbítás után Marso Nyíregyháza KK-Zalakerámia ZTE KK 100-60 (19-18, 19-20, 25-14, 37-8) Soproni Sördögök - Naturtex-SZTE-Szedeák 82-65 (26-19, 15-16, 25-11, 16-19) (...)

http://sport365.hu/kezilabda,ferfi-nb-i,ferfi-kosarlabda-nb-i-hosszabbitasban-nyert-a-kecskemet,77818

 

sport.hir24.hu - 2014. 10. 11.

Vojvoda az utolsó pillanatban döntött

(...) Szolnoki Olaj-Aleksandrovac (bosnyák) 63-60 (14-8, 15-15, 18-12, 16-25) a magyar csapat legjobb dobói: Sinovec 16, Jones 16 NB I.:KTE-Duna Aszfalt - Egis Körmend 80-73 (8-12, 18-16, 19-16, 16-17, 19-12) - hosszabbítás utánMarso Nyíregyháza KK-Zalakerámia ZTE KK 100-60 (19-18, 19-20, 25-14, 37-8) Soproni Sördögök - Naturtex-SZTE-Szedeák 82-65 (26-19, 15-16, 25-11, 16-19) (...)

http://sport.hir24.hu/labdajatekok/2014/10/11/vojvoda-az-utolso-pillanatban-dontott/

 

sportgeza.hu - 2014. 10. 11.

A férfi kosárlabda NB I. eredményei

(...) A Kecskemét hazai pályán hosszabbításban harcolta ki a győzelmet a Körmend ellen a férfi kosárlabda NB I első fordulójában, szombaton. (MTI) KTE-Duna Aszfalt - Egis Körmend 80-73 (8-12, 18-16, 19-16, 16-17, 19-12) - hosszabbítás után Marso Nyíregyháza KK-Zalakerámia ZTE KK 100-60 (19-18, 19-20, 25-14, 37-8) Soproni Sördögök - Naturtex-SZTE-Szedeák 82-65 (26-19, 15-16, 25-11, 16-19) (...)

http://sportgeza.hu/kosarlabda/hirek/2014/10/11/a_ferfi_kosarlabda_nb_i._eredmenyei/

 

sportmenu.net - 2014. 10. 11.

Férfi kosárlabda NB I: Hazai sikerek

(...) KTE-Duna Aszfalt – Egis Körmend 80-73 (8-12, 18-16, 19-16, 16-17, 19-12) – hosszabbítás után Marso Nyíregyháza KK-Zalakerámia ZTE KK 100-60 (19-18, 19-20, 25-14, 37-8) Soproni Sördögök – Naturtex-SZTE-Szedeák 82-65 (26-19, 15-16, 25-11, 16-19) (...)

http://sportmenu.net/ferfi-kosarlabda-nb-hazai-sikerek/

 

 

szegedma.hu - 2014. 10. 11.

Kosárlabda: Sopron-Szedeák 16 órától ÉLŐ!

(...) Férfi kosárlabda NB I/A csoport, 1. forduló Soproni KC – Naturtex-SZTE Szedeák: 82 – 65 (26-19, 15-16,) 40′ Townes zsákol, 82-65, majd a középtávolija nem jó, Jereminové a lepattanó, távolról még megpróbálja, de nincs bent, vége a meccsnek, vereséget szenvedett a nyitányon a Szedeák. (...)

http://szegedma.hu/hir/szeged/2014/10/kosarlabda-sopron-szedeak-16-oratol-elo.html

 

nemzetisport.hu - 2014. 10. 11.

Férfi kosár NB I: hosszabbítás döntött Kecskeméten

(...) SOPRONI SÖRDÖGÖK–NATURTEX SZTE SZEDEÁK 82–65 (26–19, 15–16, 25–11, 16–19) Sabáli Balázs: – Szezonnyitó mérkőzés volt, gyenge védekezésünkkel az első félidőben. A harmadik negyed volt a döntő a végeredményt illetően. (...)

http://www.nemzetisport.hu/kosarlabda/ferfi-kosar-nb-i-2369205

 

szegedma.hu - 2014. 10. 10.

Kosárlabda: szombaton Sopronban debütál a Szedeák + FOTÓK

(...) Szombaton 16 órai kezdettel folyamatosan frissülő, élő szöveges közvetítést adunk a Soproni KC – Naturtex-SZTE-Szedeák NB I/A csoportos kosárlabda-mérkőzésről. Szurkoljon velünk! Lassan és nehezen állt össze a nyáron a Naturtex-SZTE-Szedeák kerete: több kulcsember is távozott (Csorvási Milán, Horváth Ákos, Jonathan Levy, Jerrell Williams), és számos fiatal került fel az első csapathoz, az utolsó pillanatban kellett légióst cserélni (Branko Jereminov és Darko Balaban mellett végül egy harmadik szerb, Andrija Ciric lett a befutó), az összecsiszolódásra azonban mostantól már tétmeccseken nyílik lehetőség. (...)

http://szegedma.hu/hir/szeged/2014/10/kosarlabda-szombaton-sopronban-debutal-a-szedeak.html

 

delmagyar.hu - 2014. 10. 10.

Szedeák: rutinból sincs már hiány

(...) Itt vagyok: Nyitólap > Sport - labdarúgás, kézilabda, vízilabda > Szedeák: rutinból sincs már hiány Kosárlabda, Szeged - A Naturtex- SZTE-Szedeák NB I A csoportos férfi kosárlabdacsapata szombaton 16 órától Sopronban kezdi meg a 2014–2015-ös bajnoki szezont. Nikola Lazics együttesét a tegnap délelőtti edzésen látogattuk meg az újszegedi sportcsarnokban. (...)

http://www.delmagyar.hu/sport/szedeak_rutinbol_sincs_mar_hiany/2401637/

 

delmagyar.hu - 2014. 10. 10.

Szegediek tartják életben a magyar teniszt

(...) A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán a testnevelés és rekreáció nappali szakos hallgatók 1998 óta választhatnak ilyen képzést. A XX. század elején hódító útjára indult játék, a turul a vívótermekből csakhamar a szegedi strandokra költözött, ahol manapság is szívesen játsszák. (...)

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/szegediek_tartjak_eletben_a_magyar_teniszt/2401570/

 

nemzetisport.hu - 2014. 10. 10.

Erős trónkövetelők nehezítenék az Olaj dolgát

(...) Sztojan Ivkovics edző csapata a dobogót célozhatja meg, ha kialakul az együttesen belüli összhang, és a játékosok egyéni képességeiknek megfelelően kosárlabdáznak. 15.30: Marso Nyíregyháza KK–Zalakerámia ZTE KK. 16.00: Soproni Sördögök–Naturtex-SZTE-Szedeák. KTE-Duna Aszfalt–Egis Körmend. (...)

http://www.nemzetisport.hu/kosarlabda/eros-tronkovetelok-nehezitenek-az-olaj-dolgat-2368921

 

42.hét

(2014. október 13.- 2014. október 19.)

 

eduline.hu - 2014. 10. 14.

Rekordhosszúságú tanítási szünet jön: 11 napig nem kell iskolába menni

(...) A Budapesti Corvinus Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói rosszul jártak, ezekben az intézményekben nincs őszi szünet. A jövő héten viszont mindenki hosszú hétvégével számolhat, az állami ünnep ugyanis csütörtökre esik, így 24., péntek is pihenőnap lesz. (...)

http://eduline.hu/kozoktatas/2014/10/14/jon_az_oszi_szunet_5H4EI0

 

hir6.hu - 2014. 10. 13.

A Szolidaritás vértanúja

(...) Miklós Péter történész, a Szegedi Tudományegyetem munkatársa a hódmezővásárhelyi közgyűjtemény előadótermében. Jerzy Popiełuszko a varsói Kosztka Szent Szaniszló egyházközség karizmatikus plébánosaként rendszeresen felemelte a szavát a kommunista rendszer ellen. (...)

http://hir6.hu/cikk/103252/a_szolidaritas_vertanuja

 

promenad.hu - 2014. 10. 13.

Prevenciós ismeretek a Szegedi Tudományegyetem karain

(...) A Szegedi Tudományegyetem két karán is elindult a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szervezésében a 2014/15-ös tanév első félévében bűnmegelőzési ismeretek nyújtó képzés. (...)

http://promenad.hu/cikk/prevencios-ismeretek-a-szegedi-tudomanyegyetem-karain-147494

 

szegedma.hu - 2014. 10. 13.

Keddi programajánló: Supernem, Anna and the Barbies, Fábián Janka

(...) Az SZTE JGYPK Művészeti, Művészetpedagógiai és Művészetközvetítő Szakkollégiumának bemutatkozó estjére kerül sor az SZTE JGYPK Művészeti Intézet Rajz-művészettörténet Tanszékén 16 órától. (...)

http://szegedma.hu/hir/szeged/2014/10/keddi-programajanlo-supernem-anna-and-the-barbies-fabian-janka.html

 

tv2.hu - 2014. 10. 13.

Cetlit ragasztanak az alvó diákra

Összefirkálják őket, szemetet és színes cetliket aggatnak alvó egyetemistákra - a fotókat a facebookra töltötték fel, a képek a szegedi egyetem hallgatóiról készültek. Diákok szerint legtöbbször az éjszakai bulizás miatt nem tudnak ébren maradni az órákon. Az általunk megkérdezett háziorvos elmondta, hogy egyetemistaként ő maga is elaludt több előadáson. Szerinte egyébként a diákok nem esznek egészségesen és általában kevés a levegő az ...

http://tv2.hu/musoraink/tenyek/160286_cetlit_ragasztanak_az_alvo_diakra.html

 

delmagyar.hu - 2014. 10. 13.

Tehetségeket toboroz a Mol-csoport

(...) Magyarországról a Szegedi Tudományegyetem, a Miskolci Egyetem és az ELTE hallgatói vehetnek részt. Jelentkezésüket október 23-áig adhatják be 3 fős csapatokat alkotva az UPPP online szimulációs vetélkedőre. (...)

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/tehetsegeket_toboroz_a_mol-csoport/2401901/

 

delmagyar.hu - 2014. 10. 13.

Tehetségeket toboroz a Mol-csoport

(...) Magyarországról a Szegedi Tudományegyetem, a Miskolci Egyetem és az ELTE hallgatói vehetnek részt. Jelentkezésüket október 23-áig adhatják be 3 fős csapatokat alkotva az UPPP online szimulációs vetélkedőre. (...)

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/tehetsegeket_toboroz_a_mol-csoport/2401901/

 

delmagyar.hu - 2014. 10. 13.

Bűnmegelőzési ismeretek a Szegedi Tudományegyetem karain

(...) Szeged - A Szegedi Tudományegyetem két karán is elindult a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szervezésében a 2014/15-ös tanév első félévében bűnmegelőzési ismeretek nyújtó képzés. (...)

http://www.delmagyar.hu/szte/bunmegelozesi_ismeretek_a_szegedi_tudomanyegyetem_karain/2402022/

 

erdon.ro - 2014. 10. 13.

Hazai éremeső az Interregionális Kupán

(...) A nyitóünnepség után – amelyen részt vett Jávor András, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese, Bács Zoltán gazdasági főigazgató mellett Major Zoltán, a Szegedi Egyetem gazdasági főigazgatója is – négy helyszínen küzdöttek a helyezésekért a magas színvonalon sportoló egyetemisták. Férfi kézilabdában, női és férfi futsalban ezúttal sem találtak legyőzőre a debreceniek és a vegyes csapatok részvétele mellett lebonyolított floorballban is cívisváros együttese lett az első, mindezek mellett még három ezüstérmet is szereztek a hazaiak. (...)

http://www.erdon.ro/hazai-eremeso-az-interregionalis-kupan/2674658

 

haon.hu - 2014. 10. 13.

Hazai éremeső az Interregionális Kupán

(...) A nyitóünnepség után – amelyen részt vett Jávor András, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese, Bács Zoltán gazdasági főigazgató mellett Major Zoltán, a Szegedi Egyetem gazdasági főigazgatója is – négy helyszínen küzdöttek a helyezésekért a magas színvonalon sportoló egyetemisták. Férfi kézilabdában, női és férfi futsalban ezúttal sem találtak legyőzőre a debreceniek és a vegyes csapatok részvétele mellett lebonyolított floorballban is cívisváros együttese lett az első, mindezek mellett még három ezüstérmet is szereztek a hazaiak. (...)

http://www.haon.hu/hazai-eremeso-az-interregionalis-kupan/2674658

 

hirek.sk - 2014. 10. 13.

A tengerfenék kutatása új válaszokat adhat az élet keletkezésére

(...) A mélytengeri kutatások irányairól Rancsik Béla, a SZTE geológusa a Kossuth Rádió Közelről című műsorában beszélt. Rancsik Béla elmondta: az elmúlt néhány évtizedben a tudomány odáig jutott, hogy műholdak alkalmazásával centiméter pontossággal meg lehet mérni kontinensek egymástól való távolságát, így megállapítható, hogy az elmúlt években mennyit távolodtak egymástól. (...)

http://www.hirek.sk/mozaik/20141013083011/A-tengerfenek-kutatasa-uj-valaszokat-adhat-az-elet-keletkezesere.html

 

delmagyar.hu - 2014. 10. 13.

Szedeák: dolgoznak tovább

(...) A különbségek a triplavonalról eleresztett dobások jelentették: a Sopron 30-ból 11-szer, a Szeged 26-ból csupán 5-ször talált be. A Naturtex-SZTE-Szedeák vasárnap 18 órától a Kaposvár ellen játszik az újszegedi sportcsarnokban. Nikola Lazics: – Teljesen megérdemelt a soproni győzelem, gratulálok nekik. (...)

http://www.delmagyar.hu/sport/szedeak_dolgoznak_tovabb/2401959/

 

jogiforum.hu - 2014. 10. 15.

Tizenkét dühös ember - Példanélkül - Különleges színházi előadás jogászokkal Szegeden

(...) A rendező elmondta, hogy nyár elején kereste meg Tajti Gabriella, a Szegedi Tudományegyetem kulturális irodájának vezetője az ötlettel, hogy többségében jogászok részvételével színpadra állítanák a bírósági drámát. Bár az országosan egyedülálló kezdeményezést komoly kihívásnak tartja, hiszen a hazai nemzeti színházak nem igen tűznek műsorra alapvetően amatőrök által játszott darabot, örömmel vállalta el a feladatot. (...)

http://www.jogiforum.hu/hirek/32631

 

elteonline.hu - 2014. 10. 14.

Tehetségtoborzó- és fejlesztő programot indít a MOL

(...) Magyarországról az ELTE, a Szegedi Tudományegyetem és a Miskolci Egyetem hallgatói vehetnek részt a versenyben. A jelentkezéseteket, 3 fős csapatokat alkotva október 23-ig adhatjátok le. (...)

http://elteonline.hu/rovidhirek/2014/10/14/tehetsegtoborzo-es-fejleszto-programot-indit-a-mol/

 

hir3.hu - 2014. 10. 14.

Tizenkét dühös ember - Különleges előadás jogászokkal Szegeden

(...) A rendező az MTI-nek elmondta, hogy nyár elején kereste meg Tajti Gabriella, a Szegedi Tudományegyetem kulturális irodájának vezetője az ötlettel, hogy többségében jogászok részvételével színpadra állítanák a bírósági drámát. Bár az országosan egyedülálló kezdeményezést komoly kihívásnak tartja, hiszen a hazai nemzeti színházak nem igen tűznek műsorra alapvetően amatőrök által játszott darabot, örömmel vállalta el a feladatot. (...)

http://hir3.hu/magazin/12/122787/tizenket_duhos_ember_kulonleges_eloadas_jogaszokkal_szegeden

 

szegedma.hu - 2014. 10. 14.

Hegedűs bíró indítja el a 12 dühös ember lavináját + FOTÓK

(...) A Szegedi Tudományegyetemmel közös produkciót október 15-én mutatják be a kisszínházban. (...)

http://szegedma.hu/hir/szeged/2014/10/hegedus-biro-inditja-el-a-12-duhos-ember-lavinajat-fotok.html

 

szegedma.hu - 2014. 10. 14.

Ismét szegedi díjazottja van a L’Oréal és az UNESCO ösztöndíjának

(...) Enyedy Éva Anna nevét sokan ismerhetik a Szegedi Tudományegyetemen, hiszen egyetemi adjunktusként hallgatókat is oktat. A tavalyi évhez hasonlóan idén is szegedi hölgy kapta a L’Oréal –UNESCO A Nőkért és a tudományért ösztöndíj egyik elismerését. (...)

http://szegedma.hu/hir/szeged/2014/10/ismet-szegedi-dijazottja-van-a-loreal-es-az-unesco-osztondijanak.html

 

szegedma.hu - 2014. 10. 14.

Mediációs szobát avattak a Szegedi Törvényszéken

(...) Ennek keretében a Szegedi Törvényszék - népszerűsíti a mediációt szóróanyagokon, valamint a panasznapon keresztül; a bírák figyelmét folyamatosan felhívja arra, hogy tájékoztassák az ügyfeleket és képviselőiket a közvetítés lehetőségéről; - az új Ptk. hatályba lépésétől kezdődően a polgári bírák részére közvetítői tájékoztatót és végzésmintákat készített; - folyamatos kapcsolatot tart a koordinátoron keresztül az Országos Bírósági Hivatallal, a Szegedi Ügyvédi Kamarával, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Jogi Segítségnyújtó Szolgálatával, az SZTE Állam,- és Jogtudományi Karának Polgári Jogi és Polgári Eljárásjogi Tanszékével, ez utóbbi esetében a diákköri munka keretében az érdeklődő joghallgatók számára a közvetítő eljárásról tájékoztatást ad, és a gyakorlatban mutatja be a közvetítés folyamatát. (...)

http://szegedma.hu/hir/szeged/2014/10/mediacios-szobat-avattak-a-szegedi-torvenyszeken.html

 

szegedma.hu - 2014. 10. 14.

Színházi nyílt nap egyetemistáknak

(...) Az idén október 15-ére hirdetett esemény – mint eddig is -, az SZTE-vel közös szervezésben lett része az Őszi Kulturális Fesztiválnak. A 11 órakor kezdődő eseményt Szabó Gábor rektor és Gyüdi Sándor főigazgató nyitja meg a színház előcsarnokában. (...)

http://szegedma.hu/hir/szeged/2014/10/szinhazi-nyilt-nap-egyetemistaknak.html

 

erdon.ro - 2014. 10. 14.

Idén is odaítélték a magyar kutatónőket elismerő 11 ezer eurós ösztöndíjat

(...) A díjazott egy nemzetközi kutatócsoport tagja, de a Szegedi Tudományegyetem adjunktusaként hallgatókat is oktat. Az idei év legfiatalabb díjazottja, Valkó Orsolya célja, hogy helyreállítsa a természetes egyensúlyt az emberi tevékenység által károsított földterületeken. (...)

http://www.erdon.ro/iden-is-odaiteltek-a-magyar-kutatonoket-elismero-11-ezer-euros-osztondijat/2675600

 

hirado.hu - 2014. 10. 14.

Különleges előadás jogászokkal Szegeden

(...) A rendező az MTI-nek elmondta, hogy nyár elején kereste meg Tajti Gabriella, a Szegedi Tudományegyetem kulturális irodájának vezetője az ötlettel, hogy többségében jogászok részvételével színpadra állítanák a bírósági drámát. Bár az országosan egyedülálló kezdeményezést komoly kihívásnak tartja, hiszen a hazai nemzeti színházak nem igen tűznek műsorra alapvetően amatőrök által játszott darabot, örömmel vállalta el a feladatot. (...)

http://www.hirado.hu/2014/10/14/kulonleges-eloadas-jogaszokkal-szegeden/

 

infodebrecen.hu - 2014. 10. 14.

Tizenkét dühös ember - Különleges előadás jogászokkal Szegeden

(...) A rendező az MTI-nek elmondta, hogy nyár elején kereste meg Tajti Gabriella, a Szegedi Tudományegyetem kulturális irodájának vezetője az ötlettel, hogy többségében jogászok részvételével színpadra állítanák a bírósági drámát. Bár az országosan egyedülálló kezdeményezést komoly kihívásnak tartja, hiszen a hazai nemzeti színházak nem igen tűznek műsorra alapvetően amatőrök által játszott darabot, örömmel vállalta el a feladatot. (...)

http://www.infodebrecen.hu/hir_olvas/permalink:tizenket-duhos-ember-kulonleges-eloadas-jogaszokkal-szegeden-2014-10-14-104645

 

infoesztergom.hu - 2014. 10. 14.

Tizenkét dühös ember - Különleges előadás jogászokkal Szegeden

(...) A rendező az MTI-nek elmondta, hogy nyár elején kereste meg Tajti Gabriella, a Szegedi Tudományegyetem kulturális irodájának vezetője az ötlettel, hogy többségében jogászok részvételével színpadra állítanák a bírósági drámát. Bár az országosan egyedülálló kezdeményezést komoly kihívásnak tartja, hiszen a hazai nemzeti színházak nem igen tűznek műsorra alapvetően amatőrök által játszott darabot, örömmel vállalta el a feladatot. (...)

http://www.infoesztergom.hu/hir_olvas/permalink:tizenket-duhos-ember-kulonleges-eloadas-jogaszokkal-szegeden-2014-10-14-104645

 

infonyiregyhaza.hu - 2014. 10. 14.

Tizenkét dühös ember - Különleges előadás jogászokkal Szegeden

(...) A rendező az MTI-nek elmondta, hogy nyár elején kereste meg Tajti Gabriella, a Szegedi Tudományegyetem kulturális irodájának vezetője az ötlettel, hogy többségében jogászok részvételével színpadra állítanák a bírósági drámát. Bár az országosan egyedülálló kezdeményezést komoly kihívásnak tartja, hiszen a hazai nemzeti színházak nem igen tűznek műsorra alapvetően amatőrök által játszott darabot, örömmel vállalta el a feladatot. (...)

http://www.infonyiregyhaza.hu/hir_olvas/permalink:tizenket-duhos-ember-kulonleges-eloadas-jogaszokkal-szegeden-2014-10-14-104645

 

infotatabanya.hu - 2014. 10. 14.

Tizenkét dühös ember - Különleges előadás jogászokkal Szegeden

(...) A rendező az MTI-nek elmondta, hogy nyár elején kereste meg Tajti Gabriella, a Szegedi Tudományegyetem kulturális irodájának vezetője az ötlettel, hogy többségében jogászok részvételével színpadra állítanák a bírósági drámát. Bár az országosan egyedülálló kezdeményezést komoly kihívásnak tartja, hiszen a hazai nemzeti színházak nem igen tűznek műsorra alapvetően amatőrök által játszott darabot, örömmel vállalta el a feladatot. (...)

http://www.infotatabanya.hu/hir_olvas/permalink:tizenket-duhos-ember-kulonleges-eloadas-jogaszokkal-szegeden-2014-10-14-104645

 

kormany.hu - 2014. 10. 14.

Az Európai Migrációs Hálózat XIII. magyar Nemzeti Ülése

(...) Ács Vera (Szegedi Tudományegyetem) és a Migration Policy Institute szakértője, Dr. Meghan Benton értekezett. A tematikus nemzetközi konferencián nemcsak a magyar nemzeti migrációs hálózat tagjai – kormányzati és civil szervezetek, valamint tudományos kutatók – vettek részt, hanem az Európai Migrációs Hálózat luxemburgi, ír, görög és lengyel nemzeti kapcsolattartó pontjai is képviseltették magukat. (...)

http://www.kormany.hu/hu/belugyminiszterium/kozigazgatasi-allamtitkarsag/hirek/az-europai-migracios-halozat-xiii-magyar-nemzeti-ulese

 

kulturpart.hu - 2014. 10. 14.

Tizenkét dühös ember Szegeden

(...) A rendező elmondta, hogy nyár elején kereste meg Tajti Gabriella, a Szegedi Tudományegyetem kulturális irodájának vezetője az ötlettel, hogy többségében jogászok részvételével színpadra állítanák a bírósági drámát. Bár az országosan egyedülálló kezdeményezést komoly kihívásnak tartja, hiszen a hazai nemzeti színházak nem igen tűznek műsorra alapvetően amatőrök által játszott darabot, örömmel vállalta el a feladatot. (...)

http://www.kulturpart.hu/szinhaz/44030/tizenket_duhos_ember_szegeden

 

ma.hu - 2014. 10. 14.

11 ezer eurós ösztöndíj magyar kutatónőknek

(...) A díjazott egy nemzetközi kutatócsoport tagja, de a Szegedi Tudományegyetem adjunktusaként hallgatókat is oktat. Az idei év legfiatalabb díjazottja, Valkó Orsolya célja, hogy helyreállítsa a természetes egyensúlyt az emberi tevékenység által károsított földterületeken. (...)

http://www.ma.hu/tudomany/228195/11_ezer_euros_osztondij_magyar_kutatonoknek?place=srss

 

stop.hu - 2014. 10. 14.

Tizenkét dühös ember - Különleges előadás jogászokkal Szegeden

(...) A rendező az MTI-nek elmondta, hogy nyár elején kereste meg Tajti Gabriella, a Szegedi Tudományegyetem kulturális irodájának vezetője az ötlettel, hogy többségében jogászok részvételével színpadra állítanák a bírósági drámát. Bár az országosan egyedülálló kezdeményezést komoly kihívásnak tartja, hiszen a hazai nemzeti színházak nem igen tűznek műsorra alapvetően amatőrök által játszott darabot, örömmel vállalta el a feladatot. (...)

http://www.stop.hu/kultura/tizenket-duhos-ember-kulonleges-eloadas-jogaszokkal-szegeden/1270505/

 

stop.hu - 2014. 10. 14.

Odaítélték a magyar kutatónőket elismerő 11 ezer eurós ösztöndíjat

(...) A díjazott egy nemzetközi kutatócsoport tagja, de a Szegedi Tudományegyetem adjunktusaként hallgatókat is oktat. Az idei év legfiatalabb díjazottja, Valkó Orsolya célja, hogy helyreállítsa a természetes egyensúlyt az emberi tevékenység által károsított földterületeken. (...)

http://www.stop.hu/tudomany/odaiteltek-a-magyar-kutatonoket-elismero-11-ezer-euros-osztondijat/1270703/

 

u-szeged.hu - 2014. 10. 14.

Fülei Balázs koncertezett az SZTE-n

(...) Telt házas koncertet adott az SZTE Őszi Kulturális Fesztivál keretein belül Fülei Balázs Junior Prima díjas zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneakadémia tanára. 2014. október 7-én a Rektori Hivatal épületének dísztermében a tánc és zene világába invitálta nagy utazásra közönségét a kecskeméti virtuóz, Fülei Balázs. (...)

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/fulei-balazs

 

vg.hu - 2014. 10. 14.

Idén is díjazták a magyar kutatónőket

(...) A díjazott egy nemzetközi kutatócsoport tagja, de a Szegedi Tudományegyetem adjunktusaként hallgatókat is oktat. Az idei év legfiatalabb díjazottja, Valkó Orsolya célja, hogy helyreállítsa a természetes egyensúlyt az emberi tevékenység által károsított földterületeken. (...)

http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/iden-is-dijaztak-a-magyar-kutatonoket-437259

 

szegedma.hu - 2014. 10. 14.

Futsal: idegenben hibátlan az SZTE EHÖK SE

(...) Ötödik bajnokiját játszotta az NB II Közép csoportjában az SZTE EHÖK SE futsal csapata. Cserenkó Szabolcs együttese lélektanilag a legjobbkor szerezte góljait, és magabiztos győzelmet aratott Gödön. A nyeretlen Göd otthonába látogatott a veretlen SZTE EHÖK SE, és korán kétgólos előnybe került. (...)

http://szegedma.hu/hir/szeged/2014/10/futsal-idegenben-hibatlan-az-szte-ehok-se.html

 

szegedma.hu - 2014. 10. 14.

Kosárlabda: Csorvási Levente szerint a felszabadult játék lehet a siker titka

(...) Vasárnap első hazai mérkőzését játssza a bajnoki szezonban a Naturtex-SZTE-Szedeák, a Kaposvár elleni derbi előtt Csorvási Leventével beszélgettünk. - A Sopron elleni idénynyitón 82-65-ös vereséget szenvedett idegenben a Szedeák. (...)

http://szegedma.hu/hir/szeged/2014/10/kosarlabda-csorvasi-levente-szerint-a-felszabadult-jatek-lehet-a-siker-titka.html

 

delmagyar.hu - 2014. 10. 14.

Második, harmadik vonal

(...) SZTE EHÖK SE (8.)–Angyalföld (5.) 4–9 (1–4, 0–2, 0–2, 3–1) Férfi vízilabda OB II, Délkeleti csoport, 2. forduló, Szeged, újszegedi sportuszoda, eredmények: Békéscsaba–HVSC II. 9–15 (1–4, 3–2, 2–5, 3–4), a vásárhelyi gólszerzők: Lénárt 3, Sági 3, Vigh 2, Kecskeméti 2, Rókus 2, Vinnai, Mérai, Kis. (...)

http://www.delmagyar.hu/sport/masodik_harmadik_vonal/2402082/

 

hir6.hu - 2014. 10. 15.

Mediációs szobát avattak a Szegedi Törvényszéken

(...) A Szegedi Törvényszék elnöke Mediációs munkacsoportot hívott életre, amelynek javaslatai alapján elnöki utasítás készült, amely tartalmazza a bírósági közvetítéssel kapcsolatos szabályzatot ennek keretében a Szegedi Törvényszék: - népszerűsíti a mediációt szóróanyagokon, valamint a panasznapon keresztül; - a bírák figyelmét folyamatosan felhívja arra, hogy tájékoztassák az ügyfeleket és képviselőiket a közvetítés lehetőségéről; - az új Ptk. hatályba lépésétől kezdődően a polgári bírák részére közvetítői tájékoztatót és végzésmintákat készített; - folyamatos kapcsolatot tart a koordinátoron keresztül az Országos Bírósági Hivatallal, a Szegedi Ügyvédi Kamarával, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Jogi Segítségnyújtó Szolgálatával, az SZTE Állam,- és Jogtudományi Karának Polgári Jogi és Polgári Eljárásjogi Tanszékével, ez utóbbi esetében a diákköri munka keretében az érdeklődő joghallgatók számára a közvetítő eljárásról tájékoztatást ad, és a gyakorlatban mutatja be a közvetítés folyamatát. (...)

http://hir6.hu/cikk/103336/mediacios_szobat_avattak_a_szegedi_torvenyszeken

 

hvg.hu - 2014. 10. 15.

Harmadannyi esélye van a tudós nőknek, mint a férfiaknak

(...) A díjazott egy nemzetközi kutatócsoport tagja, de a Szegedi Tudományegyetem adjunktusaként hallgatókat is oktat. Két gyermek édesanyja. Korponay-Szabó Ilma egy olyan gyorstesztet fejlesztett ki, ami pár csepp vérből kimutatja a lisztérzékenységre utaló kóros immunreakciót. (...)

http://hvg.hu/instant_tudomany/20141015_Harmadannyi_eselye_van_a_tudos_noknek_min

 

orientpress.hu - 2014. 10. 15.

Tudósok a migráció időszerű teendőiről

(...) Végül a harmadik panel keretében a szabad mozgás jogának aktuális kérdéseiről Ács Vera (Szegedi Tudományegyetem) és a Migration Policy Institute szakértője, Meghan Benton értekezett. A tematikus nemzetközi konferencián nemcsak a magyar nemzeti migrációs hálózat tagjai – kormányzati és civil szervezetek, valamint tudományos kutatók – vettek részt, hanem az Európai Migrációs Hálózat luxemburgi, ír, görög és lengyel nemzeti kapcsolattartó pontjai is képviseltették magukat. (...)

http://orientpress.hu/134521

 

promenad.hu - 2014. 10. 15.

Makó Time-lapse – a város különleges arca

(...) Majd a Szegedi Tudományegyetemen a Filmelmélet és filmtörténet szakirányon megtanultam a filmipar struktúráját, a professzionális filmkészítés alapjait, több elméleti aspektusra lebontva: filmelemzés, film kritika, forgatókönyvírás, fotográfiaelmélet. (...)

http://promenad.hu/cikk/mako-time-lapse-a-varos-kulonleges-arca-147550

 

szegedma.hu - 2014. 10. 15.

Csütörtöki programajánló: Magyar Honvédség története, Péterfi Bori, Dóm téri szimbolika

(...) Töltelékszavak újratöltve címen tart előadást Schirm Anita (SZTE BTK), az Eötvös Lóránd Kollégium Nyelvészeti Műhelyének vezetője az SZTE Eötvös Lóránd Kollégium Nagytermében 18 órától. Tandi Flora ad akusztikus koncertet a Hungi Vigadóban 19 órától. “A fesztivál életében immár hatodik alkalommal rendezzük meg Tandi Flora koncertjét, mely idén helyszínt vált, és a Hungi Vigadó (Régi Hungária) patinás falai közé költözik. (...)

http://szegedma.hu/hir/szeged/2014/10/csutortoki-programajanlo-magyar-honvedseg-tortenete-peterfi-bori-dom-teri-szimbolika.html

 

szegedma.hu - 2014. 10. 15.

Egy napra az egyetemistáké (is) a színház épülete + FOTÓK

(...) Fontos a szoros kapcsolat művészet és egyetem között, Szabó Gábor, az SZTE rektora pedig bízik benne, hogy egyre többen választják szabadidős tevékenységként a színházba járást. Köszöntőbeszédében úgy fogalmazott, nagyon örül a 12 dühös ember bemutatójának, jövőre pedig valami még nagyobb durranással igyekeznek megragadni a fiatalok figyelmét. (...)

http://szegedma.hu/hir/szeged/2014/10/egy-napra-az-egyetemistake-is-a-szinhaz-epulete-fotok.html

 

szegedma.hu - 2014. 10. 15.

Növendékei koncerttel ajándékozzák meg Bozóki Andreát

(...) A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar adjunktusának születésnapja alkalmából klasszikus gitárkoncerttel kedveskednek a növendékek, kollégák, barátok, ismerősök. (...)

http://szegedma.hu/hir/szeged/2014/10/novendekei-koncerttel-ajandekozzak-meg-bozoki-andreat.html

 

veol.hu - 2014. 10. 15.

Gyémántdiplomát kaptam

(...) Kívánság szerint részt lehet venni egy központi ünnepségen Szeged városában. Aki utazási vagy más nehézség miatt ezt nem igényelheti, az egyéni megoldást kérelmezhet. Igen alkalmas időben a lehető legkiemelkedőbb helyen engem 2014. augusztus 31-én a részben felújított csajági református templomban az iskola ünnepélyes tanévnyitó istentiszteletén köszöntöttek. (...)

http://veol.hu/olvaso/gyemantdiplomat-kaptam-1653503

 

delmagyar.hu - 2014. 10. 15.

Az első gyorsfilm Makóról

(...) Később a Szegedi Tudományegyetem hallgatója lett filmelmélet és filmtörténet szakirányon - a képi művészet ugyanakkor számára inkább szenvedély, ebből megélni nem tud. (...)

http://www.delmagyar.hu/mako_hirek/az_elso_gyorsfilm_makorol/2402403/

 

delmagyar.hu - 2014. 10. 15.

Egyetemisták foglalták el a színházat

(...) A megnyitóra, amelyen Szabó Gábor, az SZTE rektora és Bodolay Géza főrendező is felszólalt – a kislányával a nyakában –, szép számmal érkeztek egyetemi hallgatók és iskolások. Külön köszöntötték az elmúlt évad egyetemi különdíjasait: Fekete Gizi és Pataki Ferenc színművészt. (...)

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/egyetemistak_foglaltak_el_a_szinhazat/2402383/

 

edupress.hu - 2014. 10. 15.

Magyar kutatónőket ismertek el 11 ezer eurós ösztöndíjjal

(...) A díjazott egy nemzetközi kutatócsoport tagja, de a Szegedi Tudományegyetem adjunktusaként hallgatókat is oktat. Az idei év legfiatalabb díjazottja, Valkó Orsolya célja, hogy helyreállítsa a természetes egyensúlyt az emberi tevékenység által károsított földterületeken. (...)

http://www.edupress.hu/hirek/index.php?HirID=31737&pid=egycikk

 

erdon.ro - 2014. 10. 15.

Nők a tudományért

(...) A Szegedi Tudományegyetem adjunktusaként és egy nemzetközi kutatócsoport tagjaként dolgozik Enyedy Éva Anna, aki azt vizsgálja, hogy a kemoterápiában használható fémvegyületek milyen hatással vannak az emberi szervezetre. (...)

http://www.erdon.ro/nok-a-tudomanyert/2676439

 

haon.hu - 2014. 10. 15.

Nők a tudományért

(...) A Szegedi Tudományegyetem adjunktusaként és egy nemzetközi kutatócsoport tagjaként dolgozik Enyedy Éva Anna, aki azt vizsgálja, hogy a kemoterápiában használható fémvegyületek milyen hatással vannak az emberi szervezetre. (...)

http://www.haon.hu/nok-a-tudomanyert/2676439

 

hirado.hu - 2014. 10. 15.

Idén is odaítélték a magyar kutatónőket elismerő ösztöndíjat

(...) A díjazott egy nemzetközi kutatócsoport tagja, de a Szegedi Tudományegyetem adjunktusaként hallgatókat is oktat. Az idei év legfiatalabb díjazottja, Valkó Orsolya célja, hogy helyreállítsa a természetes egyensúlyt az emberi tevékenység által károsított földterületeken. (...)

http://www.hirado.hu/2014/10/15/iden-is-odaiteltek-a-magyar-kutatonoket-elismero-osztondijat/

 

medicalonline.hu - 2014. 10. 15.

Magyar kutatónőket díjaztak

(...) A díjazott egy nemzetközi kutatócsoport tagja, de a Szegedi Tudományegyetem adjunktusaként hallgatókat is oktat. A külföldön már 15 éves hagyománnyal rendelkező program magyar változatára olyanok pályázhatnak, akik tudományos munkájukkal az élet- vagy az anyagtudományok valamely részterületének feltárásán dolgoznak, és magyar felsőoktatási kutatási intézményekben, illetve az MTA kutatóintézeteiben dolgoznak. (...)

http://www.medicalonline.hu/cikk/magyar_kutatonoket_dijaztak

 

mmonline.hu - 2014. 10. 15.

Őket díjazta a L’Oréal és az UNESCO

(...) A díjazott egy nemzetközi kutatócsoport tagja, de a Szegedi Tudományegyetem adjunktusaként hallgatókat is oktat. Két gyermek édesanyja. Dr. Korponay-Szabó Ilma egy olyan gyorstesztet fejlesztett ki, ami pár csepp vérből kimutatja a lisztérzékenységre utaló kóros immunreakciót. (...)

http://www.mmonline.hu/cikk/oket_dijazta_a_loreal_es_az_unesco

 

news4business.hu - 2014. 10. 15.

Életmentő orvosi kutatásokat díjaz a L’Oréal és az UNESCO programja

(...) A díjazott egy nemzetközi kutatócsoport tagja, de a Szegedi Tudományegyetem adjunktusaként hallgatókat is oktat. Két gyermek édesanyja. Dr. Korponay-Szabó Ilma egy olyan gyorstesztet fejlesztett ki, ami pár csepp vérből kimutatja a lisztérzékenységre utaló kóros immunreakciót. (...)

http://www.news4business.hu/kozlemenyek/press_release.php?id=23437&referer_id=rss

 

nlcafe.hu - 2014. 10. 15.

Magyar kutatónőket díjaztak

(...) A díjazott egy nemzetközi kutatócsoport tagja, de a Szegedi Tudományegyetem adjunktusaként hallgatókat is oktat. Az idei év legfiatalabb díjazottja, Valkó Orsolya célja, hogy helyreállítsa a természetes egyensúlyt az emberi tevékenység által károsított földterületeken. (...)

http://www.nlcafe.hu/ezvan/20141015/-a-nokert-es-a-tudomanyert-dij-kutatonok/

 

origo.hu - 2014. 10. 15.

Két gólyatábori nemi erőszak ügyében nyomoznak

(...) Az Origo néhány napja interjút készített a Szegedi Tudományegyetem rektorával. Szabó Gábor szerint viszont a gólyatáborokat nem szabad megszűntetni, mert fontos integrációs, élményszerző hatásuk van. (...)

http://www.origo.hu/itthon/20141015-ket-golyatabori-nemi-eroszak-ugyeben-nyomoznak-1.html

 

pecsma.hu - 2014. 10. 15.

Újabb fejlemények a gólyatáboros nemi erőszak ügyében

(...) Az Origo néhány napja interjút készített a Szegedi Tudományegyetem rektorával. Szabó Gábor szerint viszont a gólyatáborokat nem szabad megszűntetni, mert fontos integrációs, élményszerző hatásuk van. (...)

http://www.pecsma.hu/csemege/ujabb-fejlemenyek-a-golyataboros-nemi-eroszak-ugyeben/

 

pharmaonline.hu - 2014. 10. 15.

Magyar kutatónőket díjaztak

(...) A díjazott egy nemzetközi kutatócsoport tagja, de a Szegedi Tudományegyetem adjunktusaként hallgatókat is oktat. A külföldön már 15 éves hagyománnyal rendelkező program magyar változatára olyanok pályázhatnak, akik tudományos munkájukkal az élet- vagy az anyagtudományok valamely részterületének feltárásán dolgoznak, és magyar felsőoktatási kutatási intézményekben, illetve az MTA kutatóintézeteiben dolgoznak. (...)

http://www.pharmaonline.hu/cikk/magyar_kutatonoket_dijaztak

 

u-szeged.hu - 2014. 10. 15.

Egyetemistáké lett a Szegedi Nemzeti Színház – nem csupán a nyílt napon

(...) A Szegedi Tudományegyetem Kulturális Iroda és az SZTE EHÖK kezdeményezésére idén is megrendezték az SZNSZ színházi nyílt napi programot, az SZTE Őszi Kulturális Fesztiválja egyik csúcspontjaként. Trónterembe illő díszlet fogadta a nézősereget a Nagyszínház előterében 2014. október 15-én. (...)

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/egyetemistake-lett

 

u-szeged.hu - 2014. 10. 15.

Tízeset – Tízéves a Spanyolnátha művészeti folyóirat

(...) Erről a kérdésről Vass Nóra, a Spanyolnátha folyóirat egyik munkatársa, világosította fel az SZTE Médiacentrumot. – A „Mi a Bibi” egy definiált kérdés. Valójában mindenki másként értelmezi. Lényege a különböző álláspontok ütköztetése. Milyen problémákkal foglalkozhat a 21. században egy kortárs művészeti folyóirat, hogyan kapcsolódhat ez a spanyolnáthában elhunytakhoz, hogyan állítható emlék nekik ez által? (...)

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/tizeset-tizeves

 

weborvos.hu - 2014. 10. 15.

Ők kapták a magyar kutatónőket elismerő ösztöndíjat

(...) A díjazott egy nemzetközi kutatócsoport tagja, de a Szegedi Tudományegyetem adjunktusaként hallgatókat is oktat. Az idei év legfiatalabb díjazottja, Valkó Orsolya célja, hogy helyreállítsa a természetes egyensúlyt az emberi tevékenység által károsított földterületeken. (...)

http://www.weborvos.hu/rss/rssredir.php?cid=218121&id=94

 

kecskemetitv.hu - 2014. 10. 17.

Megújítanák a régió pedagógusképzését

(...) A Szegedi Tudományegyetem és konzorciumi partnerei 500 millió forintot nyertek három megye, Bács-Kiskun, Csongrád és Békés pedagógusképzésének megújítására. (...)

http://kecskemetitv.hu/hun/s_!news/i_2/i_102838/index.html

 

feeds.pecsiujsag.hu - 2014. 10. 16.

Újratöltve a mindennapi élet - egyetemi konferencia Pécsett

(...) A konferenciát megnyitja Fischer Ferenc egyetemi tanár, a PTE Bölcsészettudományi Kar dékánja. 11.00-11.20 Császi Lajos (PTE Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék, Pécs): A mindennapok kutatásának néhány elméleti kérdése. 11.20-11.40 Varga Tünde Mariann (MKE Képzőművészet-elmélet Tanszék, Budapest): A hétköznapi élet reprezentációja. 11.40-12.00 Szijártó Zsolt (PTE Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék, Pécs): Az "új valóság" mint konstrukció: terek - tárgyak - technológiák. 12.00-12.20 Fejős Zoltán (Budapest): Konzervdoboz és farmernadrág - a mindennapiság tárgyi megközelítései. 12.50-13.10 Gárdos Judit (MTA TK Szociológia Intézet, Budapest) - Szabari Vera (ELTE TáTK Szociológia Intézet, Budapest): A mindennapi élet mint a valóság megragadásának egyik eszköze. 13.10-13.30 Talyigás Judit (MTVA Sajtó- és Fotóarchívum, Budapest): Hétköznapok megjelenítése az MTVA Sajtó-és Fotóarchívum gyűjteménye alapján. 13.30-13.50 Doboviczki Attila T. - Mester Tibor (PTE Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék, Pécs): Az archiválás lehetőségei: a nyolcvanas-kilencvenes évek pécsi underground/alternatív kulturális színterek kutatásának tapasztalatai. (Elnök: Császi Lajos, PTE Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék, Pécs) 14.20-14.40 Anna Woźniak (Institute of Archology and Ethnology PAS, Warsaw): "Serialization" of contemporary Polish countryside) 14.40-15.00 Guld Ádám (PTE Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék, Pécs): „Nálunk tévét csak a szüleim néznek."A televíziózás helyzetének és szerepének változása Z-generációs fiatalok körében. 15.00-15.20 Tóth Benedek (SZTE Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék, Szeged): A hétköznapi élet mediatizálódása a 19. század második felében: a csevegő tárca (Wochenplauderei) példája. 15.20-15.40 Ady Mária (ELTE FDI Film-, Média- és Kultúraelmélet Doktori Program, Budapest): Lakótelep-panelek. (Elnök: Gagyi József (Sapientia EMTE Alkalmazott Társadalomtudományok Tanszék, Marosvásárhely) 16.10-16.30 Kálai Sándor (DE Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék, Debrecen): Nyilvánosság, tömegkultúra, bűnügyi regény. 16.30-16.50 Berta Gergely (Budapest): A vonal elfelejtett kezdőpontja. (...)

http://feeds.pecsiujsag.hu/~r/pecsiujsag/~3/orwE05Zzze8/ujratoltve-a-mindennapi-elet---egyetemi-konferencia-pecsett

 

figyelo.hu - 2014. 10. 16.

A nanotechnológiai kutatásokról tartanak konferenciát Szegeden

(...) Kónya Zoltán, a konferencia elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta, a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Biológiai Központjának munkatársai, egy kutatási projekt keretében, már két éve foglalkoznak az Európai Unió és a magyar kormány által támogatott nanotechnológiai kutatással, ennek keretében most a tudománnyal foglalkozó nemzetközi kutatók találkozójának is otthont adnak.Kifejtette: a konferencia lehetőséget ad a nanotechnológiai kutatások nemzetközi eredményeinek összevetésére, a kutatások további irányainak meghatározására és a nemzetközi kapcsolatok erősítésére. (...)

http://figyelo.hu/cikkek/410821-a-nanotechnologiai-kutatasokrol-tartanak-konferenciat-szegeden

 

mno.hu - 2014. 10. 16.

A nanotechnológiai kutatásokról tartanak konferenciát

(...) Kónya Zoltán, a konferencia elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta, a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Biológiai Központjának munkatársai, egy kutatási projekt keretében, már két éve foglalkoznak az Európai Unió és a magyar kormány által támogatott nanotechnológiai kutatással, ennek keretében most a tudománnyal foglalkozó nemzetközi kutatók találkozójának is otthont adnak. (...)

http://mno.hu/digitalis/a-nanotechnologiai-kutatasokrol-tartanak-konferenciat-1253643

 

szegedma.hu - 2014. 10. 16.

Európai Unió és a kormány által támogatott kutatócsoport csatlakozott a SIWAN6 konferenciához

(...) A Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Biológiai Központ kutatói már két éve foglalkoznak az Európai Unió és a magyar Kormány által támogatott nanotechnológiai kutatással. (...)

http://szegedma.hu/hir/szeged/2014/10/europai-unio-es-a-kormany-altal-tamogatott-kutatocsoport-csatlakozott-a-siwan6-konferenciahoz.html

 

szegedma.hu - 2014. 10. 16.

Kimondták a kimondhatatlant – az 1956-os hősökre emlékeztek Szegeden + FOTÓK

(...) Az SZTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (EHÖK) szervezésében először a József Attila Tanulmányi és Információs Központ parkjában található MEFESZ-emlékművet koszorúzták meg az ünneplők. (...)

http://szegedma.hu/hir/szeged/2014/10/kimondtak-a-kimondhatatlant-az-1956-os-hosokre-emlekeztek-szegeden-fotok.html

 

szegedma.hu - 2014. 10. 16.

Olasz Sándor és Imre László irodalomtörténészek köteteiről az Emlékpontban

(...) Olasz Sándor (1949-2011) József Attila-díjas magyar irodalomtörténész, kritikus, a Tiszatáj folyóirat főszerkesztője, a Szegedi Tudományegyetem Tanszékének egykori tanszékvezető egyetemi tanárának Kalliopé útkeresései című könyve a mai prózát veszi górcső alá. A Nap Kiadó gondozásában megjelent posztumusz kiadvány ugyanazzal, a címében változott a tanulmánnyal indul, mint első kötete, így foglalva keretbe életművét. (...)

http://szegedma.hu/hir/szeged/2014/10/olasz-sandor-es-imre-laszlo-irodalomtorteneszek-koteteirol-az-emlekpontban.html

 

veol.hu - 2014. 10. 16.

MÚZEUMI ŐSZBÚCSÚZTATÓ BALATONFÜREDEN (x)

(...) ⃰ ⃰ Vendégünk az ARTMAGAZIN ⃰ ⃰ 18:00-21:00 Pop Life 16+ Pop art villámkurzus és Z generációs pop-up kiállítás a Vaszary Alkotóműhelyben 18:00 A BAROKKTÓL NAPJAINKIG FUVOLAKONCERT Schöngruntner Eszter (Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar) és Dénes Gabriella (A Tihanyi Bencés Iskola fuvolatanára) 18:30 REFLEKTORFÉNYBEN: BARABÁS MIKLÓS és MARKÓ KÁROLY Tárlatvezető: Hessky Orsolya, a Magyar művészek Itáliában 1810-1860 kiállítás kurátora 19:30 MIKÉP(P)EN? (...)

http://veol.hu/balatonfured/muzeumi-oszbucsuztato-balatonfureden-x-1653750

 

delmagyar.hu - 2014. 10. 16.

Koszorúzás a MEFESZ megalakulására emlékezve

(...) Megemlékezést és koszorúzást tartottak a MEFESZ megalakulásának emlékművénél, az SZTE Tanulmányi és Információs Központ melletti parkban csütörtökön. 1956. október 16-án Szegeden jött létre a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége. (...)

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/koszoruzas_a_mefesz_megalakulasara_emlekezve/2402584/

 

delmagyar.hu - 2014. 10. 16.

150 kutató tanácskozik a nano-részecskékről

(...) Közel 500 millió forint a projekt támogatása, amelynek két konzorciumi partnere a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont. A kutatás egyik fő célja széles körű együttműködésben olyan nanoanyagtár létrehozása, amely még nincs a világon. (...)

http://www.delmagyar.hu/szte/150_kutato_tanacskozik_a_nano-reszecskekrol/2402574/

 

elemzeskozpont.hu - 2014. 10. 16.

A nanotechnológiai kutatásokról tartanak konferenciát Szegeden

(...) Kónya Zoltán, a konferencia elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta, a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Biológiai Központjának munkatársai, egy kutatási projekt keretében, már két éve foglalkoznak az Európai Unió és a magyar kormány által támogatott nanotechnológiai kutatással, ennek keretében most a tudománnyal foglalkozó nemzetközi kutatók találkozójának is otthont adnak. (...)

http://www.elemzeskozpont.hu/nanotechnologiai-kutatasokrol-tartanak-konferenciat-szegeden

 

life.hu - 2014. 10. 16.

Odaítélték a magyar kutatónőket elismerő 11 ezer eurós ösztöndíjat

(...) A díjazott egy nemzetközi kutatócsoport tagja, illetve a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa. Az idei év legfiatalabb díjazottja, Valkó Orsolya célja, hogy helyreállítsa a természetes egyensúlyt az emberi tevékenység által károsított földterületeken. (...)

http://www.life.hu/news/20141016-iden-is-odaiteltek-a-magyar-kutatonoket-elismero-11-ezer-euros-osztondijat-korponay-szabo-ilmanak.html

 

mixonline.hu - 2014. 10. 16.

Nanotechnológia: a szegedi projekt

(...) Kónya Zoltán, a konferencia elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta, a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Biológiai Központjának munkatársai, egy kutatási projekt keretében, már két éve foglalkoznak az Európai Unió és a magyar kormány által támogatott nanotechnológiai kutatással, ennek keretében most a tudománnyal foglalkozó nemzetközi kutatók találkozójának is otthont adnak. (...)

http://www.mixonline.hu/Cikk.aspx?id=105069

 

mixonline.hu - 2014. 10. 16.

Nanotechnológia: a szegedi projekt

(...) Kónya Zoltán, a konferencia elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta, a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Biológiai Központjának munkatársai, egy kutatási projekt keretében, már két éve foglalkoznak az Európai Unió és a magyar kormány által támogatott nanotechnológiai kutatással, ennek keretében most a tudománnyal foglalkozó nemzetközi kutatók találkozójának is otthont adnak. (...)

http://www.mixonline.hu/Cikk.aspx?id=105069

 

stop.hu - 2014. 10. 16.

Konferenciát tartanak Szegeden a nanotechnológiai kutatásokról

(...) Kónya Zoltán, a konferencia elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta, a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Biológiai Központjának munkatársai, egy kutatási projekt keretében, már két éve foglalkoznak az Európai Unió és a magyar kormány által támogatott nanotechnológiai kutatással, ennek keretében most a tudománnyal foglalkozó nemzetközi kutatók találkozójának is otthont adnak. (...)

http://www.stop.hu/tudomany/konferenciat-tartanak-szegeden-a-nanotechnologiai-kutatasokrol/1271155/

 

technokrata.hu - 2014. 10. 16.

A nanotechnológiai kutatásokról tartanak konferenciát Szegeden

(...) Kónya Zoltán, a konferencia elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta, a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Biológiai Központjának munkatársai, egy kutatási projekt keretében, már két éve foglalkoznak az Európai Unió és a magyar kormány által támogatott nanotechnológiai kutatással, ennek keretében most a tudománnyal foglalkozó nemzetközi kutatók találkozójának is otthont adnak. (...)

http://www.technokrata.hu/www/2014/10/16/siwan/

 

eduline.hu - 2014. 10. 18.

Itt az árlista: ennyit kell fizetni februártól a legnépszerűbb szakokért

(...) Az Óbudai Egyetemen 230 ezer forintot, a Szegedi Tudományegyetemen pedig 250 ezer forintot kell fizetni. A tavalyi keresztféléves felvételin összesen 387-en jelentkeztek logisztikai menedzsment mesterszakra. (...)

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2014/10/18/Ennyibe_kerulnek_a_legnepszerubb_szakok_a_k_WQZD5B

 

alfoldiregiomagazin.hu - 2014. 10. 17.

Szakmai fórum, LÉLEKPONT címmel

(...) Helyszín: Bács-Kiskun Megyei Kórház Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Oktató Kórháza Onkoradiológiai központ II. emelet, tanácsterem Kecskemét, Nyíri út 38. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórházáért Alapítvány a Bács-Kiskun Megyei Kórház szakmai támogatásával az Egészségügyi Civil Kerekasztal részvételével szakmai fórumot szervezett LÉLEKPONT címmel. (...)

http://alfoldiregiomagazin.hu/2014/10/szakmai-forum-lelekpont-cimmel/

 

feeds.pecsiujsag.hu - 2014. 10. 17.

Workshopok, közös programok a szegedi egyetemistákkal

(...) A workshopok témái a következők: társadalmi szerepvállalás, önkéntesség fontossága, tudományos kutatásban való részvétel, nemzetközi és hazai kapcsolatok építése, szakmai képzések jelentősége a cigány/roma szakkollégiumokban. Szombat délután városismereti és romológiai témájú vetélkedőn mérik össze tudásukat a hallgatók a két szakkollégiumból összeállított vegyes csapatokban. (...)

http://feeds.pecsiujsag.hu/~r/pecsiujsag/~3/0NDbiiqxJjs/workshopok-kozos-programok-a-szegedi-egyetemistakkal

 

magyarhirlap.hu - 2014. 10. 17.

Akik mindig otthonról mennek haza

(...) A riporter aztán Magyarországon faggatózik tovább: a szegedi egyetemen tanuló fiatalok közül az egyik azt meséli, nem akar visszamenni, mert nem tudna a szakmájában elhelyezkedni, a másik visszavágyik. Ő azon kevesek egyike, aki maradna: a háború előtt harmincfős magyar osztályokba ma tizenöt-tizenhat gyerek jár, nagy részük nem a szülőföldön képzeli el a jövőjét. (...)

http://magyarhirlap.hu/cikk/7668/Akik_mindig_otthonrol_mennek_haza

 

paksihirnok.hu - 2014. 10. 17.

Meczker András: elégedett vagyok a lányokkal

(...) Most tanulás következik, harmadikéves vagyok a szegedi egyetemen, lesz mit bepótolnom. Pupp Noémi: Az oklahomai döntőben jó volt a rajtunk, rögtön beálltunk az első bolyba. A másik magyar egységgel is összedolgoztunk, így sikerült többek között a dánokat leszakítani. (...)

http://paksihirnok.hu/2014/10/17/meczker-andras-elegedett-vagyok-a-lanyokkal/

 

promenad.hu - 2014. 10. 17.

Olasz Sándor és Imre László irodalomtörténészek köteteiről az Emlékpontban

(...) Olasz Sándor (1949-2011) József Attila-díjas magyar irodalomtörténész, kritikus, a Tiszatáj folyóirat főszerkesztője, a Szegedi Tudományegyetem Tanszékének egykori tanszékvezető egyetemi tanárának Kalliopé útkeresései című könyve a mai prózát veszi górcső alá. A Nap Kiadó gondozásában megjelent posztumusz kiadvány ugyanazzal, a címében változott a tanulmánnyal indul, mint első kötete, így foglalva keretbe életművét. (...)

http://promenad.hu/cikk/olasz-sandor-es-imre-laszlo-irodalomtorteneszek-koteteirol-az-emlekpontban-147601

 

szegedma.hu - 2014. 10. 17.

Akadályokba ütközhet a Tisza-part parkosítása? + FOTÓK

(...) Szegeden jók a földrajzi adottságai, a mozgásban gazdag életmódra, a sportkultúrára jó hatással van” – ezt már Győri Ferenc, az SZTE JGYPK TSTI Rekreáció és Sportegészségügyi tanszékvezetője tette hozzá. A Tiszasziget felé vezető út kedvező a futóknak és a kerékpárosoknak, sőt, itt rendezték az egykor népszerű Nemzetközi Barátság Maratont is. (...)

http://szegedma.hu/hir/szeged/2014/10/akadalyokba-utkozhet-a-tisza-part-parkositasa-fotok.html

 

szegedma.hu - 2014. 10. 17.

Hangverseny és könyvbemutató a Somogyi-könyvtárban

(...) Az SZTE Tehetségpont hangversenye és Varga Papi László könyvének bemutatója várja jövő hét elején a látogatókat a Somogyi-könyvtárban. Bach, Mozart és más zeneköltők művei mellett saját szerzeményeiket is előadják az SZTE Tehetségpont zenésztehetségei október 20-án, hétfőn délután 5 órától a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasójában A Tehetségpont a Szegedi Tudományegyetem hallgatói közül nem csak a tudományos, szakmai kiválóságokat segíti, hanem művészhallgatóinak is folyamatosan biztosít fellépési, kiállítási lehetőségeket. (...)

http://szegedma.hu/hir/szeged/2014/10/hangverseny-es-konyvbemutato-a-somogyi-konyvtarban.html

 

delmagyar.hu - 2014. 10. 17.

Életműkoncert

(...) Szeged - A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának adjunktusa, Bozóki Andrea az idén töltötte be ötvenedik életévét. Munkatársunktól - Délmagyarország napilap - 2014.10.17. 07:03 Ebből az alkalomból a gitártanár volt és jelenlegi diákjai példás összefogással, önálló szervezéssel hoztak létre egy meglepetéskoncertet tanáruk tiszteletére. (...)

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/eletmukoncert/2402614/

 

delmagyar.hu - 2014. 10. 17.

Így alakult a Presztízs díjasok idei éve

(...) Szeged - Tavaly év végén vettek át a Presztízs díjakat 2013-as teljesítményükért a Csongrád megyei gazdaság legjobbjai. A cégvezetőktől azt kérdeztük, mit hozott számukra a 2014-es esztendő. (...)

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/igy_alakult_a_presztizs_dijasok_idei_eve/2402611/

 

delmagyar.hu - 2014. 10. 17.

Meglepetéskoncert Bozóki Andreának

(...) Szeged - Ötvenedik születésnapját ünnepelte Bozóki Andrea gitárművész, az SZTE Zeneművészeti Kar adjunktusa. Munkatársunktól - Délmagyarország napilap - 2014.10.17. 18:52 Ebből az alkalomból volt és jelenlegi hallgatói meglepetéskoncertet szerveztek tanáruk tiszteletére pénteken a Szent-Györgyi Albert Agóra kamaratermében. (...)

http://www.delmagyar.hu/szte/meglepeteskoncert_bozoki_andreanak/2402782/

 

eletforma.hu - 2014. 10. 17.

Életmentő orvosi kutatásokat díjaztak – kemoterápia, lisztérzékenység

(...) A díjazott egy nemzetközi kutatócsoport tagja, de a Szegedi Tudományegyetem adjunktusaként hallgatókat is oktat. Két gyermek édesanyja. Díjazottak, balról jobbra: Dr. Enyedy Éva Anna , Dr. Korponay-Szabó Ilma és Dr. (...)

http://www.eletforma.hu/hirek/eletmento-orvosi-kutatasokat-dijaz-a-loreal-es-az-unesco-programja/

 

pecsinapilap.hu - 2014. 10. 17.

Mi történik ma Pécsett - október 17.

(...) A konferenciát megnyitja Fischer Ferenc egyetemi tanár, a PTE Bölcsészettudományi Kar dékánja 11.00–11.20 Császi Lajos (PTE Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék, Pécs): A mindennapok kutatásának néhány elméleti kérdése 11.20–11.40 Varga Tünde Mariann (MKE Képzőművészet-elmélet Tanszék, Budapest): A hétköznapi élet reprezentációja 11.40–12.00 Szijártó Zsolt (PTE Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék, Pécs): Az "új valóság" mint konstrukció: terek – tárgyak – technológiák 12.50–13.10 Gárdos Judit (MTA TK Szociológia Intézet, Budapest) – Szabari Vera (ELTE TáTK Szociológia Intézet, Budapest): A mindennapi élet mint a valóság megragadásának egyik eszköze 13.10–13.30 Talyigás Judit (MTVA Sajtó- és Fotóarchívum, Budapest): Hétköznapok megjelenítése az MTVA Sajtó-és Fotóarchívum gyűjteménye alapján 13.30–13.50 Doboviczki Attila T. – Mester Tibor (PTE Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék, Pécs): Az archiválás lehetőségei: a nyolcvanas-kilencvenes évek pécsi underground/alternatív kulturális színterek kutatásának tapasztalatai (Elnök: Császi Lajos, PTE Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék, Pécs) 14.20–14.40 Anna Woźniak (Institute of Archology and Ethnology PAS, Warsaw): “Serialization” of contemporary Polish countryside? 14.40–15.00 Guld Ádám (PTE Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék, Pécs): „Nálunk tévét csak a szüleim néznek.”A televíziózás helyzetének és szerepének változása Z-generációs fiatalok körében 15.00–15.20 Tóth Benedek (SZTE Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék, Szeged): A hétköznapi élet mediatizálódása a 19. század második felében: a csevegő tárca (Wochenplauderei) példája 15.20–15.40 Ady Mária (ELTE FDI Film-, Média- és Kultúraelmélet Doktori Program, Budapest): Lakótelep-panelek (Elnök: Gagyi József (Sapientia EMTE Alkalmazott Társadalomtudományok Tanszék, Marosvásárhely) 16.10–16.30 Kálai Sándor (DE Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék, Debrecen): Nyilvánosság, tömegkultúra, bűnügyi regény 16.30–16.50 Berta Gergely (Budapest): A vonal elfelejtett kezdőpontja. (...)

http://www.pecsinapilap.hu/cikk/Mi_tortenik_ma_Pecsett_-_oktober_17_/177317/

 

u-szeged.hu - 2014. 10. 17.

Amikor esküdtekké válunk – színpadon a 12 dühös ember

(...) A szegedi egyetem hallgatói, a bíróság munkatársai és a Szegedi Nemzeti Színház színművészei állítják színpadra Reginald Rose legendás, Tizenkét dühös ember című darabját. (...)

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/amikor-eskudtekke-valunk

 

u-szeged.hu - 2014. 10. 17.

Madách Imre emléke előtt tisztelegtek az SZTE polgárai

(...) A Madách Irodalmi Társaság, a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtára és az SZTE JGYPK Művészeti, Művészetpedagógiai és Művészetközvetítő Szakkollégiuma „Emlékülés és kiállítás a 150 esztendeje elhunyt Madách Imre tiszteletére” címmel közös megemlékezést tartott. (...)

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/madach-imre-emleke-elott

 

u-szeged.hu - 2014. 10. 17.

A MEFESZ alapítóira, 1956 egyetemi hőseire emlékeztek az SZTE-n

(...) A szegedi universitas minden esztendőben ekkor emlékezik meg az 1956-os forradalom és szabadságharc egyetemi hőseiről, illetve köszönti a még élő forradalmárokat. 2014. október 16-án az SZTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (EHÖK) szervezésében először a József Attila Tanulmányi és Információs Központ parkjában található MEFESZ-emlékművet koszorúzták meg az ünneplők. (...)

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/mefesz-alapitoira-1956

 

 

u-szeged.hu - 2014. 10. 17.

Megkezdődik az SZTE Alma Mater munkaerő-piaci mentorprogramjának második szakasza

(...) 2014. október 20-án 10 órakor az SZTE GTK Aulájában tartja mentorprogramja második szakaszának nyitórendezvényét az SZTE Alma Mater. Az eseményen egyúttal lezárják az első, őszi szakaszt, és kisorsolják az SZTE Alma Mater kutatási kérdőívéhez kapcsolódó nyereményt. (...)

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/megkezdodik-szte-alma

 

u-szeged.hu - 2014. 10. 17.

Nők a tudományban konferenciát szervez az SZTE Tehetségpont

(...) „Nők a tudományban” címmel országos konferenciát szervez az SZTE Tehetségpont 2014. november 6-án a Szent-Györgyi Albert Agórában. A rendezvényen neves szegedi egyetemi kutatók és a Tehetségpont aranyfokozatú tagsággal rendelkező pályakezdő kutatói is bemutatkoznak. (...)

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/nok-tudomanyban-141017

 

u-szeged.hu - 2014. 10. 17.

Nyitott kapukkal a Szegedi Nemzeti Színház

(...) A Szegedi Tudományegyetem három hallgatója, Tárnok Mónika, Papp Ágnes és Rúzsai Evelin kevésbé szörnyűnek festi le a lényt, mint a kisfiúk, de éppúgy gondolkodóba esnek, mikor a kiközösítésről, a kirekesztettekhez való hozzáállásukról kell beszélniük. (...)

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/nyitott-kapukkal-szegedi

 

vg.hu - 2014. 10. 17.

Kutatónők munkáját ismerték el

(...) Enyedy Éva Anna a Szegedi Tudományegyetem Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszékének munkatársa. A kutatás mellett az egyetem hallgatóit is oktatja, és küldetésének érzi a tudomány szélesebb körben való népszerűsítését. (...)

http://www.vg.hu/vallalatok/szolgaltatas/kutatonok-munkajat-ismertek-el-437397

 

webbeteg.hu - 2014. 10. 17.

Interjú Prof. Dr. Kásler Miklóssal

(...) Mindkettőnk édesapja a kolozsvári egyetemen végzett, ennek a jogutódja pedig a szegedi egyetem volt. 1974-ben diplomáztunk. Igen, hét évig a II. sz. Sebészeti Klinikán dolgoztam, majd 1981-től az Országos Onkológiai Intézetben fej-nyaki műtéteket végeztem. (...)

http://www.webbeteg.hu/cikkek/portre/16784/prof_dr_kasler_miklos_portre

 

szegedma.hu - 2014. 10. 17.

Kosárlabda: kemény meccsen mutatkozik be saját közönségének a Szedeák

(...) “Biztos vagyok benne, hogy kellemes színfoltja leszünk az idei bajnokságnak” – fogalmazott Bonifert Domonkos, a Naturtex-SZTE-Szedeák ügyvezetője a gárda első hazai mérkőzése előtt tartott sajtótájékoztatón pénteken. A Blues Kertben tartott eseményen Nagy Péter, a vendéglátóhely üzletvezetője elmondta, szívügyük a sport, azon belül is a szegedi sport, amit a korábbiakhoz hasonlóan a jövőben is szeretnének támogatásukkal segíteni. (...)

http://szegedma.hu/hir/szeged/2014/10/kosarlabda-kemeny-meccsen-mutatkozik-be-sajat-kozonsegenek-a-szedeak.html

 

szegedma.hu - 2014. 10. 17.

Kosárlabda: saját szurkolói előtt is bemutatkozik a Szedeák

(...) Az előző bajnokság negyedik helyezettje ellen láthatja először a szegedi közönség a Naturtex-SZTE-Szedeák férfi kosárlabdacsapatát az NB I/A 2014/15-ös szezonjában. A nyáron jelentősen átalakult Tisza-parti gárda a rajton Sopronban maradt alul, míg a vasárnapi ellenfél, a Kaposvár odahaza verte biztosan az újonc MAFC-ot. (...)

http://szegedma.hu/hir/szeged/2014/10/kosarlabda-sajat-szurkoloi-elott-is-bemutatkozik-a-szedeak.html

 

szegedma.hu - 2014. 10. 17.

Vízilabda: a jó rajtot gyengére sikerült folytatás követte az OB I/B-ben

(...) Az elmúlt évi két gárda mellett az SZTE EHÖK SE révén immár három együttes képviseli megyénket a vízilabda bajnokság második vonalában. Az OB I/B-s bajnoki küzdelmek a most elrajtolt bajnoki évben is két csoportban zajlanak tíz-tíz csapat részvételével. (...)

http://szegedma.hu/hir/szeged/2014/10/vizilabda-a-jo-rajtot-gyengere-sikerult-folytatas-kovette-az-ob-ib-ben.html

 

delmagyar.hu - 2014. 10. 17.

Elszánt Szedeák készül a Kaposvár ellen

(...) Itt vagyok: Nyitólap > Sport - labdarúgás, kézilabda, vízilabda > Elszánt Szedeák készül a Kaposvár ellen A tavalyi elődöntős Kaposvár ellen lép pályára szezonbeli első hazai bajnokiján a Naturtex-SZTE-Szedeák NB I A csoportos férfi kosárlabdacsapata. A vasárnap 18 órakor kezdődő összecsapáson Nikola Lazics együttese mindent megtesz a bravúrért. Gyúrós István - Délmagyarország napilap - 2014.10.17. 11:29 – A Kaposvár stabil csapat, minőségi játékosokkal, évek óta a magyar élmezőny tagja. (...)

http://www.delmagyar.hu/sport/elszant_szedeak_keszul_a_kaposvar_ellen/2402691/

 

delmagyar.hu - 2014. 10. 17.

Szedeák: fél év után itthon

(...) Itt vagyok: Nyitólap > Sport - labdarúgás, kézilabda, vízilabda > Szedeák: fél év után itthon Majdnem napra pontosan fél év után játszik újra bajnokit vasárnap 18 órától a Naturtex-SZTE-Szedeák NB I A csoportos férfi kosárlabdacsapata az újszegedi sportcsarnokban. Munkatársunktól - Délmagyarország napilap - 2014.10.17. 07:58 Áprilisban, a középszakasz hajrájában a szép búcsú volt a lényeg Nikola Lazics együttesének, most a jó hazai rajt a tét, méghozzá a Kaposvár ellen. (...)

http://www.delmagyar.hu/sport/szedeak_fel_ev_utan_itthon/2402591/

 

euroastra.hu - 2014. 10. 20.

Digitális középkor? -- A digitálisan születő kultúra könyvtári megőrzéséről

(...) Fejes Ildikó, Takáts Béla, a konferencia előadói, valamint Keveházi Katalin, az SZTE Klebelsberg Könyvtár főigazgatója, és Rácz Ágnes, az Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményszervezési igazgatója A rendezvényt a Győri Könyvszalon és a MEK Egyesület szervezi a Kisalföldi Könyvtárosok és Könyvtárak Egyesületével együttműködésben. (...)

http://euroastra.hu/node/84744

 

uzleti-innovacio.blog.hu - 2014. 10. 19.

Innováció 2020 - Egész Magyarország: a Debreceni Egyetem az európai Ájurvéda kutatások központja lett

(...) A tanácskozások tapasztalatai is igazolják, hogy nálunk a gazdaság további erősödésében főként az egészségiparban, a biotechnológiában, az energetikában, a jármű- és szoftveriparban, az irányítástechnikában és az új anyagok kifejlesztésében halmozódott fel olyan kapacitás, amely a tudományos kutatások nemzetközi világában is versenyképes – sorolt példákat a kormánybiztos.A tudásbázisok Budapesten kívül néhány régióban koncentrálódnak, de a régi tudományos fellegvárak – Debrecen, Szeged, Miskolc – mellett újak is felnőnek, mint például Veszprém vagy elsősorban az autóipar szellemi háttereként Győr és vonzáskörzete. Pálinkás József hozzátette: más régiókban, mint például Nógrád és Tolna megyében kevés a tudományos intézmény, e vidékeken a fejlesztéseknél a hangsúlyt például élelmiszer-előállításra, a biotermesztésre, a környezetbarát szolgáltatások hálózatának kialakítására célszerű fektetni. (...)

http://uzleti-innovacio.blog.hu/2014/10/19/innovacio_2020_egesz_magyarorszag_a_debreceni_egyetem_az_europai_ajurveda_kutatasok_kozpontja_lett

 

delmagyar.hu - 2014. 10. 19.

Katalónia: a pénz beszél, a szavazó dönt

(...) Berta Tidor, a Szegedi Tudományegyetem Hispanisztika Tanszékének docense. A szavazás miatt – a leszavazott skóciai függetlenedési kezdeményezés mellett – a székelyföldi magyar autonómiatörekvések is eszünkbe juthatnak. (...)

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/katalonia_a_penz_beszel_a_szavazo_dont/2402766/

 

delmagyar.hu - 2014. 10. 19.

Parkoló lett a gyógyító park

(...) Az SZTE Egyetemi Levéltár vezetője emlékeztetett: az építész – a püspöki palota kertjéhez hasonlatosan – nemcsak a sétautakra, hanem a parktükrökben pompázó növényfajtákra is javaslatot tett. (...)

http://www.delmagyar.hu/szte/parkolo_lett_a_gyogyito_park/2402745/

 

innoportal.hu - 2014. 10. 19.

Hamarosan kormány előtt az intelligens szakosodási stratégia

(...) A tudásbázisok Budapesten kívül néhány régióban koncentrálódnak, de a régi tudományos fellegvárak – Debrecen, Szeged, Miskolc – mellett újak is felnőnek, mint például Veszprém vagy elsősorban az autóipar szellemi háttereként Győr és vonzáskörzete. Pálinkás József hozzátette: más régiókban, mint például Nógrád és Tolna megyében kevés a tudományos intézmény, e vidékeken a fejlesztéseknél a hangsúlyt például élelmiszer-előállításra, a biotermesztésre, a környezetbarát szolgáltatások hálózatának kialakítására célszerű fektetni. (...)

http://www.innoportal.hu/hamarosan-kormany-elott-az-intelligens-szakosodasi-strategia

 

eduline.hu - 2014. 10. 18.

Itt a lista: ezek a magyar erasmusosok kedvenc egyetemei

(...) A negyedik a Pécsi Tudományegyetem, az ötödik a Szegedi Tudományegyetem, a hatodik pedig a Debreceni Egyetem. Honnan érkezik a legtöbb külföldi Erasmus-hallgató? Magyarországra a legtöbb - 616 - Erasmus-hallgató Törökországból érkezett a 2012/2013-as tanévben. (...)

http://eduline.hu/felsooktatas/2014/10/18/Erasmus_egyetemi_lista_RUXQXX

 

mno.hu - 2014. 10. 18.

Máig vannak utóhatásai a világháborúnak

(...) Verebes Károly a szünetben Tomka Bélával, a Szegedi Tudományegyetem oktatójával beszélgetett. (...)

http://mno.hu/lanchidradiobelfold/maig-vannak-utohatasai-a-vilaghaborunak-1254040

 

delmagyar.hu - 2014. 10. 18.

Az előítélet anatómiája: sikert aratott a Tizenkét dühös ember jogász szereplőkkel

(...) Ellenpontját, a személyes sérelmeiért a vádlott fiún bosszút állni akaró 3. esküdtet Kosztolányi József matematikus, az SZTE TTIK Bolyai Intézet egyetemi docense alakítja, akit orgánuma, profi színészeket megszégyenítő beszédkultúrája, pontos hangsúlyai, kiváló színpadi érzéke alapján bármikor le lehetne szerződtetni, erősítené a szegedi társulatot. (...)

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/az_eloitelet_anatomiaja_sikert_aratott_a_tizenket_duhos_ember_jogasz_szereplokkel_/2402780/

 

delmagyar.hu - 2014. 10. 18.

Tök jó nap az SZTE Füvészkertben

(...) Vida-Szűcs Imre - Delmagyar.hu - 2014.10.18. 16:24 Lopótök, kolbásztök, szivacstök, laskatök, hokkaido sütőtök - ez csak pár példa abból a rengeteg fajtából, amelyekről sok hasznosat megtudhattak a látogatók szombaton a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében. Másodszor tartottak úgynevezett Tök jó napot, és - bár pénteken szüntelenül esett - még az időjárás is megkegyelmezett a rendezvénynek. - Elsősorban az volna a célunk, hogy a tökkel, mint egy nagyon értékes növénnyel foglalkozzunk. (...)

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/tok_jo_nap_az_szte_fuveszkertben/2402845/

 

delmagyar.hu - 2014. 10. 18.

Tizenheten készülnek kancellárnak az SZTE-n

(...) Telefonon azt a választ kaptuk, nem áll módjukban a jelöltről információt adni, a kinevezést pedig a miniszterelnök végzi majd. – Az egyetem nem kapott eddig információt arról, hogy hányan pályáztak az itteni kancellári posztra, vagy hogy hol tart a pályázati folyamat – mondta érdeklődésünkre Szabó Gábor, az SZTE rektora. Az egyetemen és a városban ellenőrizhetetlen hírek keringenek. Az egyik ilyen, hogy állítólag összesen 17-en pályáztak a jó hírű szegedi intézmény gazdasági vezetőjének. (...)

http://www.delmagyar.hu/szte/tizenheten_keszulnek_kancellarnak_az_szte-n/2402639/

 

delmagyar.hu - 2014. 10. 18.

Tizenheten készülnek kancellárnak az SZTE-n

(...) Telefonon azt a választ kaptuk, nem áll módjukban a jelöltről információt adni, a kinevezést pedig a miniszterelnök végzi majd. – Az egyetem nem kapott eddig információt arról, hogy hányan pályáztak az itteni kancellári posztra, vagy hogy hol tart a pályázati folyamat – mondta érdeklődésünkre Szabó Gábor , az SZTE rektora. Az egyetemen és a városban ellenőrizhetetlen hírek keringenek. Az egyik ilyen, hogy állítólag összesen 17-en pályáztak a jó hírű szegedi intézmény gazdasági vezetőjének. (...)

http://www.delmagyar.hu/szte/tizenheten_keszulnek_kancellarnak_az_szte-n/2402639/

 

u-szeged.hu - 2014. 10. 18.

31 csapat méri össze tudását a Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Versenyen

(...) A Szegedi Tudományegyetem egykori rektorának, Nobel-díjas kutatójának teljesítménye előtt tisztelegve 2014-ben is megszervezi a középiskolások Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Versenyét. 2014. november 28-án közel száz tehetséges középiskolás verseng majd SZTE Általános Orvostudományi Kar oktatási épületében. 2014. október 13-án lezárult a Nobel-díjas kutató nevét viselő tanulmányi verseny meghosszabbított jelentkezési határideje. (...)

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/31-csapat-meri-ossze

 

u-szeged.hu - 2014. 10. 18.

Mennyire elégedettek az SZTE polgárai az egyetemi könyvtárral?

(...) Mennyire elégedettek az SZTE polgárai az egyetemi könyvtárral? Az SZTE Klebelsberg Könyvtár 2011-ben megkezdett minőségfejlesztési tevékenységének részeként évente végez olvasói elégedettségmérési vizsgálatokat. (...)

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/mennyire-elegedettek

 

u-szeged.hu - 2014. 10. 18.

Röplabdatornával emlékeznek a Nobel-díjas tudósra

(...) 2014. október 18-án harmadik alkalommal rendezik meg a Szent-Györgyi Albert Mix Röplabdatornát az SZTE Sportközpontban. A III. Szent-Györgyi Albert Mix Röplabdatorna célja emléket állítani a szegedi egyetem egykori rektorának, Nobel-díjas tudósának, Szent-Györgyi Albertnek és az általa képviselt szellemiségnek, valamint versenylehetőséget biztosítani a röplabda iránt érdeklődő sportbarátoknak. (...)

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/roplabdatornaval

 

kapos.hu - 2014. 10. 19.

18 órától: Naturtex-SZTE-Szedeák - Kaposvári KK

(...) Csapatszinten már az ötödik triplájánál jár a Szeged. Most épp Kuntic volt eredményes a hárompontos vonalon túlról. 37-23. Hendlein Rolandot faultolták dobás közben, ám két büntetőjéből csa kegyet tudott pontra váltani. 34-23. (...)

http://kapos.hu/hirek/sport/2014-10-19/18_oratol_naturtex-szte-szedeak_-_kaposvari_kk.html

 

szegedma.hu - 2014. 10. 19.

Kosárlabda: Szedeák – Kaposvár 18 órától ÉLŐ!

(...) Férfi kosárlabda NB I/A alapszakasz, 2. forduló: Naturtex-SZTE-Szedeák – Kaposvári KK 88-78 (24-16, 30-25, 17-16, 17-21) Nikola Lazic: “Megérdemelt győzelmünk alapja a végig stabil védekezés volt, továbbá, hogy bejöttek a külső dobások.” Fekete Ádám: “Gratulálok a hazaiaknak, el kell ismerni ,hogy ma jobb volt a Szeged. Megmutatkoztak azok a hibáink, amelyeket mindenképpen ki kell javítanunk.” 40′ Jereminov betörése a legjobbkor sikeres, 88-78! Gibson triplája nincs bent, majd lejár az idő, megérdemelten verte meg a Naturtex-SZTE-Szedeák az előző szezon negyedik helyezettjét első hazai összecsapásán! 39′ Balaban nyer újabb különcsatát Alihodzic-csal szemben saját palánkja alatt, jár érte a taps. (...)

http://szegedma.hu/hir/szeged/2014/10/kosarlabda-szedeak-kaposvar-18-oratol-elo-5.html

 

delmagyar.hu - 2014. 10. 18.

Elszánt a Szedeák

(...) Itt vagyok: Nyitólap > Sport - labdarúgás, kézilabda, vízilabda > Elszánt a Szedeák A tavalyi elő- döntős Kaposvár ellen lép pályára szezonbeli első hazai bajnokiján a Naturtex-SZTE-Szedeák NB I A csoportos férfi kosárlabdacsapata. A vasárnap 18 órakor kezdődő összecsapáson Nikola Lazics együttese mindent megtesz a bravúrért. Munkatársunktól - Délmagyarország napilap - 2014.10.18. 12:22 – A Kaposvár stabil csapat, minőségi játékosokkal, évek óta a magyar élmezőny tagja. (...)

http://www.delmagyar.hu/sport/elszant_a_szedeak/2402757/

 

43. hét

(2014. október 20.- 2014. október 26.)

 

 

bitport.hu - 2014. 10. 20.

Hamarosan dönt a kormány 700 milliárd K-F forint sorsáról

(...) A tudásbázisok Budapesten kívül néhány régióban koncentrálódnak, de a régi tudományos fellegvárak – Debrecen, Szeged, Miskolc – mellett újak is felnőnek, mint például Veszprém vagy elsősorban az autóipar szellemi háttereként Győr és vonzáskörzete. Pálinkás szerint azokban a régiókban – például Nógrád és Tolna megyében –, ahol kevés a tudományos intézmény, a fejlesztéseknél a hangsúlyt például élelmiszer-előállításra, a biotermesztésre, a környezetbarát szolgáltatások hálózatának kialakítására célszerű fektetni. (...)

http://bitport.hu/hamarosan-dont-a-kormany-700-milliard-forint-sorsarol

 

szegedma.hu - 2014. 10. 20.

Szerdai programajánló: Tolnay 100, Örkény, Szökés

(...) Tolnay Klári születésének századik évfordulójának jegyében telik el a szerdai nap, természetesen más elfoglaltságok is akadnak: Kínai filmest, SZTE Alma Mater akusztikus koncert, táncház. “Ajándék az egész életem” címmel nyílik fotókiállítás Tolnay Klári színpadi és filmszerepeiből a Klebelsberg könyvtárban 15 órakor. (...)

http://szegedma.hu/hir/szeged/2014/10/szerdai-programajanlo-tolnay-100-orkeny-szokes.html

 

delmagyar.hu - 2014. 10. 20.

Az ELI és az új világgazdaság

(...) Szeged - Az ELI új lehetőségeket nyit a fotoszintézis, fotobiológia területén is: ezek megismerésére konferenciát és workshopot tartanak az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházában október 18. és 23. között. (...)

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/az_eli_es_az_uj_vilaggazdasag/2403106/

 

gyartastrend.hu - 2014. 10. 20.

Jön az intelligens szakosodási stratégia

(...) A tudásbázisok Budapesten kívül néhány régióban koncentrálódnak, de a régi tudományos fellegvárak – Debrecen, Szeged, Miskolc – mellett újak is felnőnek, mint például Veszprém vagy elsősorban az autóipar szellemi háttereként Győr és vonzáskörzete. Pálinkás József hozzátette: más régiókban, mint például Nógrád és Tolna megyében kevés a tudományos intézmény, e vidékeken a fejlesztéseknél a hangsúlyt például élelmiszer-előállításra, a biotermesztésre, a környezetbarát szolgáltatások hálózatának kialakítására célszerű fektetni. (...)

http://www.gyartastrend.hu/cikk/jon_az_intelligens_szakosodasi_strategia

 

joy.hu - 2014. 10. 20.

L’Oréal - UNESCO A nőkért és a tudományért - Íme az idei díjazottak

(...) A díjazott egy nemzetközi kutatócsoport tagja, de a Szegedi Tudományegyetem adjunktusaként hallgatókat is oktat. Két gyermek édesanyja. Dr. Korponay-Szabó Ilma egy olyan gyorstesztet fejlesztett ki, ami pár csepp vérből kimutatja a lisztérzékenységre utaló kóros immunreakciót. (...)

http://www.joy.hu/promociok/34524_loreal_-_unesco_a_nokert_es_a_tudomanyert_-_ime_az_idei_di

 

magyarszo.com - 2014. 10. 20.

Én nem ,,belekirándultam” a népéletbe

(...) A szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán (ma SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar) 1963-ban tanítói diplomát szerzett, falusi tanítóként dolgozott, közben elvégezte a MÚOSZ újságíró iskoláját. 1964-től 1973-ig az MTI országjáró fotóriportereként működött. 1973-76-ig a Képzőművészeti Főiskola fotóműhelyét vezette, 1976-80 közt üzemi lapot szerkesztett, illusztrációkat készített. 1980-84 közt szabad szellemi foglalkozású volt, majd 1984-1990-ig az MTI-nél rovatvezetőként, művészeti szerkesztőként dolgozott, 1990 óta újra „szabadúszó”. (...)

http://www.magyarszo.com/hu/2498/kultura/117358/Én-nem-belekirándultam”-a-népéletbe.htm

 

u-szeged.hu - 2014. 10. 20.

Az ELI és a fotoszintézis – nagyszabású konferencia zajlik Szegeden

(...) Részletek a következő honlapon: http://conferences.brc.hu/ A nagyszabású tudományos eseményről részletes beszámolót is olvashatnak majd az SZTE hírportálján. (...)

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/eli-fotoszintezis

 

u-szeged.hu - 2014. 10. 20.

Ismerje meg a legújabb Nobel-díjasokat!

(...) Az SZTE 2014. október 21-i és 28-i programján bemutatja az új Nobel-díjasokat. Ha ősz, akkor „Nobel-időszak”: 2014. októberében a Svéd Királyi Akadémia sorra bejelenti a Nobel-díj különböző kategóriáinak nyerteseit. (...)

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/ismerje-legujabb-nobel

 

u-szeged.hu - 2014. 10. 20.

Az Iszlám Állam fenyegetéséről az Integrációs Klub előadásán

(...) Az SZTE ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézet által működtetett EUROPE DIRECT Szeged európai uniós információs iroda által szervezett Integrációs Klub előadás-sorozata kiváló alkalmat nyújt a hallgatóknak, hogy tágabb ismeretkörre tegyenek szert az Európát érintő aktuális témákban. (...)

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/iszlam-allam

 

u-szeged.hu - 2014. 10. 20.

Megkezdődött a regisztráció a XII. Magyar Aeroszol Konferenciára

(...) Magyar Aeroszol Konferenciára A Szegedi Tudományegyetem, az MTA-SZTE Fotoakusztikus Kutatócsoport és a Magyar Aeroszol Társaság szervezésében 2015. március 18. és 20. között Szegeden rendezik meg a XII. Magyar Aeroszol Konferenciát. (...)

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/megkezdodott

 

u-szeged.hu - 2014. 10. 20.

Segítsd te is az SZTE Mérnöki Kar pneumobil csapatát!

(...) Segítsd te is az SZTE Mérnöki Kar pneumobil csapatát! Az SZTE Mérnöki Kar egyik pneumobilcsapata, a Pepp-Air Pneumobil Team meghívást kapott a Techtogether versenyre. Támogasd te is a csapatot, hogy minél több díjat nyerhessen el! (...)

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/segitsd-te-is-szte

 

u-szeged.hu - 2014. 10. 20.

Szilasi-fotók jótékonysági célra

(...) A Kölcsey utcai Grimm Galériában állították ki a Szilasi László József Attila- és Déry Tibor-díjas, Rotary Irodalmi Díjjal kitüntetett író, az SZTE BTK Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet Magyar Irodalmi Tanszék egyetemi docense hétköznapjait bemutató fotókat, amelyeket Csősz Géza fotográfus készített. (...)

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/szilasi-fotok

 

u-szeged.hu - 2014. 10. 20.

SZTE-kutatók mutatják be az új Nobel-díjasokat és módszereiket

(...) Az SZTE 2014. október 21-i és 28-i programján bemutatja az új Nobel-díjasokat. Ha ősz, akkor „Nobel-időszak”: 2014. októberében a Svéd Királyi Akadémia sorra bejelenti a Nobel-díj különböző kategóriáinak nyerteseit. (...)

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/szte-kutatok-mutatjak-be

 

u-szeged.hu - 2014. 10. 20.

Az SZTE öt kara indít keresztféléves mesterképzéseket

(...) A Szegedi Tudományegyetem öt kara – Bölcsészettudományi Kar, Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar, Gazdaságtudományi Kar, Mérnöki Kar, valamint a Természettudományi és Informatikai Kar – hirdetett keresztféléves képzéseket. (...)

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/szte-ot-kara-indit

 

epiteszforum.hu - 2014. 10. 21.

Nyitnak a szegedi építészek

(...) Szabó Gábor, az SZTE rektora és – Kamaránk képviseletében – Palánkai Tibor, Ybl-díjas építész. Miért szép?: a vásárhelyi Ginkgo Hotel 2. téma: A HELYI ÖRÖKSÉGVÉDELEM AKTUÁLIS KÉRDÉSEI (adásban volt: április 7-13-ig) Beszélgetőpartnerek: Sz. (...)

http://epiteszforum.hu/nyitnak-a-szegedi-epiteszek

 

feol.hu - 2014. 10. 21.

Rokon népek délutánja a múzeumban

(...) Hasonló előadásból ismerhettük meg ezután Udmurtiát Jekatyerina Szuncova, a Szegedi Tudományegyetem udmurt nyelvi lektora, valamint Észtországot Eda Pomozi, a Szegedi Tudományegyetem észt nyelvi lektora jóvoltából. A nap ugyan már nem sütött, mire mindennek a végére értünk, ám mivel bent képzeletben messze földön járhattunk és szimpatikus népekkel ismerkedhettünk, megérte föladni ezt a néhány kellemes, szabadban töltött órát. (...)

http://feol.hu/kultura/rokon-nepek-delutanja-a-muzeumban-1654797

 

hir.ma - 2014. 10. 21.

Először hajtottak végre szívműtétet az Ajándékozz életet! program keretében Szegeden

(...) Katona Márta, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) gyermek-kardiológiai osztályának vezetője kedden újságíróknak elmondta, Ilyés Attilánál hároméves korában vették észre, hogy veleszületett szívrendellenessége miatt fáradékonyabb kortársainál. (...)

http://hir.ma/belfold/egeszsegugy-belfold/eloszor-hajtottak-vegre-szivmutetet-az-ajandekozz-eletet-program-kereteben-szegeden/441953

 

hir6.hu - 2014. 10. 21.

Raffay Jásziról, Adyról, a szabadkőművesekről és Romániáról

(...) Raffay Ernő történészprofesszor (budapesti Károli Gáspár Református Egyetem), a szegedi József Attila Tudományegyetem (ma Szegedi Tudományegyetem) Bölcsészettudományi Karának volt adjunktusa viszont talán ma sem tudja pontosan, ki is írogatott róla rendszeresen, közkeletűbb nyelven ki súgta be az 1980-as évek elején a Belügyminisztérium III. (Állambiztonsági) Főcsoportfőnöksége III/III. (Belső Reakciót Elhárító) Csoportfőnökségének a Tisza-parti városban, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon. (...)

http://hir6.hu/cikk/103594/raffay_jaszirol_adyrol_a_szabadkomuvesekrol_es_romaniarol

 

hir6.hu - 2014. 10. 21.

Életet "ajándékoztak" Szegeden

(...) Katona Márta, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) gyermek-kardiológiai osztályának vezetője kedden újságíróknak elmondta, Ilyés Attilánál hároméves korában vették észre, hogy veleszületett szívrendellenessége miatt fáradékonyabb kortársainál. (...)

http://hir6.hu/cikk/103599/eletet_ajandekoztak_szegeden

 

hvg.hu - 2014. 10. 21.

Hatéves kisfiún hajtottak végre szívműtétet Szegeden egy jótékonysági program keretében

(...) Katona Márta, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) gyermekkardiológiai osztályának vezetője kedden újságíróknak elmondta, Ilyés Attilánál hároméves korában vették észre, hogy veleszületett szívrendellenessége miatt fáradékonyabb kortársainál. (...)

http://hvg.hu/itthon/20141021_Hateves_kisfiun_hajtottak_vegre_szivmutet

 

magyarhirlap.hu - 2014. 10. 21.

Hétszázmilliárd érkezhet Brüsszelből

(...) Szegedi Tudományegyetem Épül a lézeres kutatóközpont. A megvalósítás első fázisára 36,9 milliárd forint áll rendelkezésre, amelynek nagyobb hányadát az EU biztosítja. (...)

http://magyarhirlap.hu/cikk/7940/Hetszazmilliard_erkezhet_Brusszelbol

 

mno.hu - 2014. 10. 21.

Szívbeteg kisfiú életét mentette meg a Rotary Klub

(...) Katona Márta, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) gyermek-kardiológiai osztályának vezetője kedden újságíróknak elmondta, Ilyés Attilánál hároméves korában vették észre, hogy veleszületett szívrendellenessége miatt fáradékonyabb kortársainál. (...)

http://mno.hu/eletmod_egeszseg/szivbeteg-kisfiu-eletet-mentette-meg-az-alapitvany-1254581

 

szegedma.hu - 2014. 10. 21.

Nemzetközi vetélkedő Doberdóról a Tisza-parti Iskolában + FOTÓK

(...) A megnyitó ünnepségen Juhász Tünde, Csongrád megye kormánymegbízottja és Marjanucz László, a Szegedi Tudományegyetem Új- és Legújabbkori Magyar Történeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense mondták el szívhez szóló gondolataikat. A kor hangulatát az Császári és Királyi 46. gyalogezred algyői hagyományőrző csoportja és Matus Mihály tárogatóművész hozta közelebb a jelenlévőkhöz. (...)

http://szegedma.hu/hir/szeged/2014/10/nemzetkozi-vetelkedo-doberdorol-a-tisza-parti-iskolaban-fotok.html

 

szegedma.hu - 2014. 10. 21.

Öt gyermekszívműtétet végeznek Szegeden a Rotary támogatásával

(...) Katona Márta, az SZTE Gyermekklinika és Gyermek-egészségügyi Központ egyetemi tanára kérdésünkre elmondta, lyukas szívvel született a gyermek, ami jelentős jobb szívfélterhelést okozott. (...)

http://szegedma.hu/hir/szeged/2014/10/ot-gyermekszivmutetet-vegeznek-szegeden-a-rotary-tamogatasaval.html

 

szekesfehervar.hu - 2014. 10. 21.

Hosszú lesz idén a csütörtöktől kezdődő őszi szünet

(...) A Budapesti Corvinus Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói rosszul jártak, ezekben az intézményekben nincs őszi szünet. A jövő héten viszont mindenki hosszú hétvégével számolhat, az állami ünnep ugyanis csütörtökre esik, így 24., péntek is pihenőnap lesz. (...)

http://szekesfehervar.hu/index.php?pg=news_139286

 

cosmopolitan.hu - 2014. 10. 21.

Életmentő orvosi kutatásokat díjazott a L’Oréal és az UNESCO programja

(...) A díjazott egy nemzetközi kutatócsoport tagja, de a Szegedi Tudományegyetem adjunktusaként hallgatókat is oktat. Két gyermek édesanyja. Az idei év legfiatalabb díjazottja, Dr. Valkó Orsolya célja, hogy helyreállítsa a természetes egyensúlyt az emberi tevékenység által károsított földterületeken. (...)

http://www.cosmopolitan.hu/te_te_te/2014/10/21/eletmento-orvosi-kutatasokat-dijazott-a-loreal-es-az-unesco-programja/

 

delmagyar.hu - 2014. 10. 21.

Ajándékozz életet! - szívműtét Szegeden

(...) Katona Márta, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) gyermek-kardiológiai osztályának vezetője kedden újságíróknak elmondta, Ilyés Attilánál hároméves korában vették észre, hogy veleszületett szívrendellenessége miatt fáradékonyabb kortársainál. (...)

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/ajandekozz_eletet_-_szivmutet_szegeden/2403271/

 

delmagyar.hu - 2014. 10. 21.

Fotókiállítás Tolnay Kláriról

(...) Szeged - Születésének centenáriuma alkalmából Tolnay Klári színpadi és filmszerepeiből nyílik fotókiállítás Ajándék az egész életem címmel ma 15 órakor az SZTE Klebelsberg Könyvtárban. Munkatársunktól - Délmagyarország napilap - 2014.10.21. 10:04 (...)

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/fotokiallitas_tolnay_klarirol/2403127/

 

hirado.hu - 2014. 10. 21.

Először hajtottak végre szívműtétet az Ajándékozz életet! program keretében Szegeden

(...) Katona Márta, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) gyermek-kardiológiai osztályának vezetője kedden újságíróknak elmondta, Ilyés Attilánál hároméves korában vették észre, hogy veleszületett szívrendellenessége miatt fáradékonyabb kortársainál. (...)

http://www.hirado.hu/2014/10/21/eloszor-hajtottak-vegre-szivmutetet-az-ajandekozz-eletet-program-kereteben-szegeden/

 

ma.hu - 2014. 10. 21.

Ajándékozz életet! - szívműtétet hajtottak végre a program keretében Szegeden

(...) Katona Márta, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) gyermek-kardiológiai osztályának vezetője kedden újságíróknak elmondta, Ilyés Attilánál hároméves korában vették észre, hogy veleszületett szívrendellenessége miatt fáradékonyabb kortársainál. (...)

http://www.ma.hu/eletmod.hu/228896/Ajandekozz_eletet__szivmutetet_hajtottak_vegre_a_program_kereteben_Szegeden?place=srss

 

magyarszo.com - 2014. 10. 21.

Harmincegy csapat jön a szegedi Szent-Györgyi Albert versenyre

(...) Az SZTE Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Versenyének különlegessége, hogy a Nobel-díjas tudós gazdag életművéből merít, így több tudományterületet is érint, azaz a legendás kutató munkájához kapcsolható tantárgyak – biológia, kémia, fizika – tanulmányi versenyének ötvözete. (...)

http://www.magyarszo.com/hu/2499/kulfold_magyarsag/117395/Harmincegy-csapat-jön-a-szegedi-Szent-Györgyi-Albert-versenyre.htm

 

profession.hu - 2014. 10. 21.

Állások a legmenőbb divatmárkáknál

(...) Az emberek 40 százaléka nem szokott ismeretlen márkájú terméket vásárolni, és közel egyharmaduk imád ruhákat venni - derült ki a Szegedi Tudományegyetem Életstílus alapú fogyasztói szegmensek című kutatásából . A márkaorientált vásárlók úgy vélték, hogy szinte kizárólag csak a jól ismert márkákat érdemes vásárolni. (...)

http://www.profession.hu/cikk/20141021/allasok-a-legmenobb-divatmarkaknal/4751

 

sikerado.hu - 2014. 10. 21.

Új életet kapott

(...) Katona Márta, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) gyermek-kardiológiai osztályának vezetője kedden újságíróknak elmondta, Ilyés Attilánál hároméves korában vették észre, hogy veleszületett szívrendellenessége miatt fáradékonyabb kortársainál. (...)

http://www.sikerado.hu/tudomany/2014/10/21/uj_eletet_kapott

 

u-szeged.hu - 2014. 10. 21.

Elkezdődött az SZTE Alma Mater mentorprogramjának második szakasza

(...) 2014. október 20-án az SZTE GTK Aulájában tartotta munkaerő-piaci mentorprogramja második szakaszának nyitórendezvényét az SZTE Alma Mater. Az eseményen átadták az SZTE Alma Mater kutatási kérdőívhez kapcsolódó nyereményt, és értékelték a mentorprogram sikeresen zárult előző szakaszát. (...)

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/elkezdodott-szte-alma

 

u-szeged.hu - 2014. 10. 21.

Kettős jubileumot ünnepelt az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ

(...) Előadásokkal, visszaemlékezéssel, filmvetítéssel és improvizációs darabbal köszöntötte 10. születésnapját az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ, amelynek előfutárát, a Diákcentrum Universitas Alapítványt 20 éve hozták létre. A Diákcentrum Universitas Alapítvány, amely a szegedi egyetemisták mentális egészségének megőrzését tűzte ki céljául, 2014. október 18-án ünnepelte születésének 20. évfordulóját. (...)

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/kettos-jubileumot

 

u-szeged.hu - 2014. 10. 21.

Újra hódított a Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztivál Szolnokon

(...) Több egyetem diákjai, köztük a Szegedi Tudományegyetem elektronikus sajtó szakirányos hallgatói is részt vettek az öt napig tartó filmes rendezvényen. Már az első napon megkezdődött a versenyfilmek vetítése, amit az ünnepélyes megnyitó követett a Szolnoki Galéria épületében. (...)

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/ujra-hoditott-nemzetkozi

 

vg.hu - 2014. 10. 21.

Versenyképességi stratégia Csehországban

(...) Szerző: Pelle Anita, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának egyetemi docense (...)

http://www.vg.hu/velemeny/elemzes/versenykepessegi-strategia-csehorszagban-437454

 

weborvos.hu - 2014. 10. 21.

Először ''Ajándékoztak életet'' Szegeden

(...) Katona Márta, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) gyermek-kardiológiai osztályának vezetője kedden újságíróknak elmondta, Ilyés Attilánál hároméves korában vették észre, hogy veleszületett szívrendellenessége miatt fáradékonyabb kortársainál. (...)

http://www.weborvos.hu/rss/rssredir.php?cid=218312&id=95

 

szegedma.hu - 2014. 10. 21.

Futsal: a Tolna-Mözs ellen is nyert az SZTE EHÖK SE

(...) Hatodik mérkőzésén ötödik győzelmét aratta az SZTE EHÖK SE a futsal NB II Közép csoportjában, Cserenkó Szabolcs együttese a Tolna-Mözs ellen folytatta remek szereplését a másodosztályban. Az egyetemi csapat a tolnaiakat fogadta a hatodik fordulóban. (...)

http://szegedma.hu/hir/szeged/2014/10/futsal-a-tolna-mozs-ellen-is-nyert-az-szte-ehok-se.html

 

teol.hu - 2014. 10. 21.

A mumus ellen szerepel szerdán az ASE

(...) A Naturtex-SZTE Szedeák szabadnapos. Mindkét csapat vereséggel zárta a 2. fordulót. Az ASE hosszabbítás után maradt alul a Sopronnal szemben, a Kaposvár pedig simán kikapott Szegeden (88–78). (...)

http://www.teol.hu/tolna/sport/a-mumus-ellen-szerepel-szerdan-az-ase-578034

 

44. hét

(2014. október 27.- 2014. október 31.)

 

szegedma.hu - 2014. 10. 26.

Kutatónő és családanya a rangos elismerés szegedi díjazottja

(...) A tavalyi évhez hasonlóan idén is a Szegedi Tudományegyetem egyik kutatónője vihette haza a L’Oréal – UNESCO A nőkért és a tudományért díjat. A program, amelynek fővédnöke a Magyar Tudományos Akadémia, már negyedik alkalommal találta az elismerésre érdemesnek a Tisza-parti egyetem egyik munkatársát. (...)

http://szegedma.hu/hir/szeged/2014/10/kutatono-es-csaladanya-a-rangos-elismeres-szegedi-dijazottja.html

 

amiotthonunk.hu - 2014. 10. 26.

A török rezidencián

(...) A budapesti, pécsi és szegedi egyetemeken mintegy nyolcszáz török diák tanul, mérnöknek és orvosnak készülnek, zömük az Erasmus program segítségével. Milyen az élet a török nagyvárosokban? (...)

http://www.amiotthonunk.hu/haz-lakas-kert/hiressegek-otthonaban/8999-a-torok-rezidencian

 

delmagyar.hu - 2014. 10. 26.

Egyetemi bebocsáttatásra várva

(...) A hetvenes években a felvételizők 40%-a került be egyetemre vagy főiskolára. A korabeli esélyegyenlőségi gondolkodásnak megfelelően ebben az időszakban a munkásszülők gyermekei plusz pontokat kaptak, ezáltal nekik könnyebb volt bekerülni a felsőoktatásba. (...)

http://www.delmagyar.hu/anno/egyetemi_bebocsattatasra_varva_/2403552/

 

szeretlekmagyarorszag.hu - 2014. 10. 26.

Magyar fotós képeit díjazták New Yorkban

(...) Az otthonlét, egy akármilyen viszonylagos otthonlét is mindig rutin, ismétlődés.” Tihanyi Anna 1979-ben született; 2006-ban végzett a Szegedi Egyetem kommunikáció szakán. Diplomamunkájának témája a fotográfia volt. Több mint egy évtizede rajong a fotókért, amióta San Franciscóban járva látta Diana Arbus képeit. (...)

http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/magyar-fotos-kepeit-dijaztak-new-yorkban/

 

delmagyar.hu - 2014. 10. 25.

Boldogság sugárzik a zenéjükből

(...) Kedden utaztak el hat napra az ankarai magyar nagykövetség és Kincses Nagy Éva , az SZTE Altajisztikai Tanszék egyetemi adjunktusa meghívására. – Falunban tele volt a terem, nagy örömünkre megjelentek az ottani magyarok is. Azt mondták: úgy érzik, a nap sugárzik belőlünk, és az energiánkkal betöltjük a teret. (...)

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/boldogsag_sugarzik_a_zenejukbol/2403612/

 

delmagyar.hu - 2014. 10. 25.

Egészségbiztosítás friss diplomával

(...) Szeged – Júliusban szűnt meg a hallgatói jogviszonyom a Szegedi Tudományegyetemen, azóta állást keresek. Úgy tudtam, hogy október 31-éig, azaz ameddig a diákigazolványom érvényes, él a társadalombiztosításom is - kezdte a 23 éves Ádám. (...)

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/egeszsegbiztositas__friss_diplomaval/2403618/

 

delmagyar.hu - 2014. 10. 25.

Kevés a tiszta Alzheimer-kór

(...) Vécsei Lászlótól, a Szegedi Tudományegyetem neurológus professzorától megtudjuk, hogy bár valóban késleltethető a romlás, de átütő eredményt sajnos még senki nem produkált a témában. – Nagyon nehéz kérdéskör a demencia és a közismert Alzheimer-kór, mert az öregedés természetes dolog, és vele gyakorta jár együtt a kognitív képességek romlása is: az, hogy elfelejtünk például neveket, apró dolgokat. (...)

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/keves_a_tiszta_alzheimer-kor/2403154/

 

delmagyar.hu - 2014. 10. 25.

Új tagokat toboroz a Greenpeace szegedi szervezete

(...) Információs napot tart a szegedi Greenpeace csoportja október 27-én délután fél öttől az SZTE-TTIK Irinyi épületének udvari termében (Tisza Lajos krt. 103.). Az érdeklődők megismerhetik a Greenpeace történetét, kampányait és megtudhatják azt is, hogyan válhatnak részesévé küzdelmeiknek, sikereinknek és egy több millió főt számláló globális mozgalomnak. - A hónap elején már tartottunk egy hasonló infónapot, aminek hozadékaként csapatunk bővült egy állandó taggal. (...)

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/uj_tagokat_toboroz_a_greenpeace_szegedi_szervezete/2403657/

 

444.hu - 2014. 10. 24.

Szerb Antal elvarázsolta amerikai kritikusát

(...) A zsidó származású, de átkeresztelkedett családban felnövő író, aki már fiatalon feltűnt hihetetlen tehetségével, nagyon hamar ostromolni kezdte a magyar irodalom magaslatait. 23 évesen német és angol irodalomból doktorált Budapesten, 33 évesen már az irodalmi akadémia elnökévé választották, négy évvel később pedig a szegedi egyetem tanára lett. Nyolc év múlva kirúgták, majd a balfi munkatáborba vitték. Ott verték halálra 1945 január 27-én, holttestét egy tömegsírba dobták. (...)

http://444.hu/2014/10/24/szerb-antal-elvarazsolta-amerikai-kritikusat-2/

 

cegledipanorama.hu - 2014. 10. 24.

'56 ceglédi vonatkozásairól

(...) Cegléden egyetem nem lévén a gimnazisták vállalták ezt a szerepet. Már október 22-én eljutott a kollégiumba a szegedi egyetemisták felhívása, és ennek hatására nagygyűlést akartak összehívni, amit az akkori igazgató még meg tudott akadályozni. (...)

http://cegledipanorama.hu/index.php/velemeny/gondolat/4146-56-ceglédi-vonatkozásairól.html

 

nepszava.hu - 2014. 10. 24.

Magyar kutatónőket ismertek el

(...) A díjazott egy nemzetközi kutatócsoport tagja, és a Szegedi Tudományegyetem adjunktusaként hallgatókat is oktat. Két gyermek édesanyja. Dr. Korponay-Szabó Ilma egy olyan gyorstesztet fejlesztett ki, ami pár csepp vérből kimutatja a lisztérzékenységre utaló kóros immunreakciót. (...)

http://nepszava.hu/cikk/1037403-magyar-kutatonoket-ismertek-el/

 

beol.hu - 2014. 10. 24.

Ha újra kezdhetné, ismét óvónő lenne a hét embere

(...) Itt járt általános iskolába, Szarvason, a Vajda Péter Gimnáziumban érettségizett, elvégezte az óvóképzőt, majd további képzéseket, melyek a munkájához kellettek. 2001-ben diplomázott a szegedi egyetemen közoktatás-vezetőként. Békéscsabán kezdett óvónőként, aztán 1977-ben Kondorosra került, 1994-től volt az itteni óvoda és bölcsőde vezetője. (...)

http://www.beol.hu/bekes/kozelet/ha-ujra-kezdhetne-ismet-ovono-lenne-a-het-embere-578463

 

delmagyar.hu - 2014. 10. 24.

Bodnár Ádám az országos crossfitgálán

(...) Aztán Szegedre hozta az élet, az SZTE JGYTF testnevelő-edző szakán tanul, miközben már 3,5 éve foglalkozik a crossfittel. De hogy ez pontosan mit is jelent? – Több sportág, például a torna vagy az atlétika elemeiből áll össze. (...)

http://www.delmagyar.hu/sport/bodnar_adam_az_orszagos_crossfitgalan/2403503/

 

delmagyar.hu - 2014. 10. 24.

Főszerepben a saját testsúly

(...) Aztán Szegedre hozta az élet, az SZTE JGYTF testnevelő-edző szakán tanul, miközben már 3,5 éve foglalkozik a crossfittel. De hogy ez pontosan mit is jelent? – Több sportág, például a torna vagy az atlétika elemeiből áll össze. (...)

http://www.delmagyar.hu/sport/foszerepben_a_sajat_testsuly/2403503/

 

delmagyar.hu - 2014. 10. 24.

Száz egyetemista közbringázik

(...) Majdnem száz SZTE-hallgató váltott bérletet október 1-jéig a szegedi közbringa használatára. A sárga biciklik némelyikére már ráférne egy alapos átvizsgálás, télen erre is lesz idő. (...)

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/szaz_egyetemista_kozbringazik/2403575/

 

itextreme.hu - 2014. 10. 24.

Rangos, országos programozási versenynek ad otthont a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara

(...) A rangos, országos verseny regisztrációs időszaka a napokban zárult, a nevezők között képviseltetik magukat, az Eszterházy Károly Főiskola, a Nyugat-Magyarországi Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem és természetesen a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának hallgatói is. A döntőben nyolc csapat bizonyíthatja kiváló problémamegoldó képességét. (...)

http://www.itextreme.hu/hirek/2014,10,24/rangos_orszgos_programozsi_versenynek_ad_otthont_a_pannon_egyetem_mszaki_informatikai_kara

 

hir.ma - 2014. 10. 23.

Minifesztivált rendeznek a száz éve született Fricsay Ferenc emlékére

(...) Az egykori szegedi lakóháza helyén álló épület falát bronz emléktábla díszíti, nevét viseli a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának hangversenyterme, ahol egy bronz mellszobra is található, valamint a Szegedi Szimfonikus Zenekar koncertbérleteinek egyik sorozata. (...)

http://hir.ma/kult/minifesztivalt-rendeznek-a-szaz-eve-szuletett-fricsay-ferenc-emlekere/442465

 

vaol.hu - 2014. 10. 23.

Dr. Hámori Károly visszaemlékezése - Szegedi szikra gyújtotta lángra a népfelkelést

(...) A fegyverneki emberek pedig azt a véleményt formálták meg: „Nem kell nekünk Rákosi, Jöjjön vissza Hámori!" Hámori Károly az édesapja pályáját folytatta, a szegedi orvosi egyetemre ment 1955-ben. Itt érte el az 56-os felkelés. Lelkes barátaival újra életre hívták a Magyar Egyetemisták és Főiskolai Egyesületek Szövetségét (MEFESZ), amely egy autonóm szervezet volt. (...)

http://vaol.hu/szombathely/dr-hamori-karoly-visszaemlekezese-1655060

 

magyarszo.com - 2014. 10. 23.

Életet ajándékozott a Rotary Szegeden

(...) A Gift of Life program magyarországi nagykövetei közé tartozik több száz orvos, nővér és egészségügyi személyzet mellett a Budapest Rotary Klub Tabán Közhasznú Alapítvány és a Szent-Györgyi Albert Rotay Club Szeged. Idén ősszel a program keretében további négy gyermeket fognak megműteni Szegeden. Az idén tíz műtétet végeztek a fővárosban, Ilyés Attila az első gyermek, akit Szegeden operáltak meg. (...)

http://www.magyarszo.com/hu/2501/kulfold_magyarsag/117486/Életet-ajándékozott-a-Rotary-Szegeden.htm

 

magyarszo.com - 2014. 10. 23.

Japán gitárművész a vendég

(...) Közreműködik Pavlovits Dávid, a Szegedi Tudományegyetem docense. Shingo Fujii ma az egyik legsikeresebb, legaktívabb japán gitárművész, egyben világszerte a legjátszottabb japán gitáros zeneszerző. (...)

http://www.magyarszo.com/hu/2501/kultura_zene/117497/Japán-gitárművész-a-vendég.htm

 

szegedi-hirhatar.hu - 2014. 10. 23.

Elektronikus ügyintézés a gyakorlatban

(...) Szegedi Tudományegyetem jogi karán tanuló hallgatók látogattak ma a megyeházán működő kormányablakba. „Az elektronikus ügyintézés a gyakorlatban” című kurzus diákjait az integrált ügyfélszolgálaton a kormánymegbízott, dr. (...)

http://www.szegedi-hirhatar.hu/hirek/elektronikus-ugyintezes-a-gyakorlatban

 

u-szeged.hu - 2014. 10. 23.

Koncerttel köszöntötték az 50 éves Bozóki Andreát

(...) Az SZTE Zeneművészeti Kar adjunktusa, Bozóki Andrea idén töltötte 50. életévét. Ez alkalomból a gitártanár volt és jelenlegi diákjai példás összefogással szerveztek ajándékkoncertet, amelyen egykori és jelenkori Bozóki-növendékek léptek fel. (...)

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/koncerttel-koszontottek

 

u-szeged.hu - 2014. 10. 23.

Október öregdiákja: Kaáli Géza, a hazai meddőségkezelés atyja

(...) Kaáli Géza Amerikából hazatért tudós, a hazai meddőségkezelés atyja, a Kaáli Intézetek létrehozója, az optikális trokár nevű műszer feltalálója, az Albert Einstein Egyetem klinikai professzora, az SZTE Senator Honoris Causája, valamint a legnagyobb állami elismerések tulajdonosa. 2014. októberben őt választotta a hónap öregdiákjának az SZTE Alma Mater. (...)

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/oktober-oregdiakja-kaali

 

u-szeged.hu - 2014. 10. 23.

Szeged élen jár a nanotechnológiai kutatások területén

(...) A Szegeden zajló nanotechnológiai kutatásokat sajtótájékoztatón ismertette Kónya Zoltán professzor, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára, a projekt szakmai vezetője. A tanácskozást első alkalommal 2003-ban rendezték meg, azóta a konferencia kinőtte magát, több mint 30 országból több mint 130 nanotechnológiai kutatással foglalkozó kutató vett részt a 2014-es kongresszuson. (...)

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/szeged-elen-jar

 

u-szeged.hu - 2014. 10. 23.

Az SZTE joghallgatói benéztek a kormányablakon

(...) A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán tanuló hallgatók látogattak el 2014. október 22-én a szegedi megyeházán működő kormányablakba, hogy testközelből ismerjék meg az elektronikus ügyintézés gyakorlatát. (...)

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/szte-joghallgatoi

 

webbeteg.hu - 2014. 10. 23.

Először hajtottak végre szívműtétet az Ajándékozz életet! program keretében Szegeden

(...) Katona Márta, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) gyermek-kardiológiai osztályának vezetője kedden újságíróknak elmondta, Ilyés Attilánál hároméves korában vették észre, hogy veleszületett szívrendellenessége miatt fáradékonyabb kortársainál. (...)

http://www.webbeteg.hu/cikkek/sziv_es_errendszer/16813/eloszor-hajtottak-vegre-szivmutetet-az-ajandekozz-eletet-program-kereteben-szegeden

 

fidelio.hu - 2014. 10. 22.

Gitármuzsika Óbudán

(...) Fiatal kora óta aktív résztvevője a hazai és nemzetközi mesterkurzusoknak, többek között Manuel Barrueco, Leo Brouwer, Abel Carlevaro, Eliot Fisk, Nigel North, Paul O'Dette, Paco Peña, Angel Romero és David Russell hallgatója volt. 2005-től a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium gitártanára, 2009-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, 2012-től a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán is tanít. Gyakran kap felkérést kurzusok tartására külföldről is. Tanított már az Egyesült Államokban, Angliában, Észtországban, Franciaországban, Görögországban, Indiában, Kínában, Németországban, Oroszországban és Romániában. (...)

http://fidelio.hu/klasszikus/ajanlo/gitarmuzsika_obudan?s=rss

 

marieclaire.hu - 2014. 10. 22.

Ismét szegedi díjazottja van a L’Oréal és az UNESCO ösztöndíjának

(...) Enyedy Éva Anna nevét sokan ismerhetik a Szegedi Tudományegyetemen, hiszen egyetemi adjunktusként hallgatókat is oktat. A tavalyi évhez hasonlóan idén is szegedi hölgy kapta a L’Oréal –UNESCO A Nőkért és a tudományért ösztöndíj egyik elismerését. (...)

http://marieclaire.hu/Root/Sites/Marieclaire/Riporter/2014/10/22/ismet-szegedi-dijazottja-van-a-loreal-es-az-unesco-osztondijanak

 

szegedma.hu - 2014. 10. 22.

Csütörtöki programajánló: Borvacsora, ünnepi hangverseny, Paddy and the Rats

(...) Az SZTE JGYPK Művészeti, Művészetpedagógiai és Művészetközvetítő Szakkollégiuma által Madách Imre halálának 150. évfordulója alkalmából meghirdetett, Az ember tragédiája illusztrálására vonatkozó pályázatának legjavából válogatást nyújtó tárlat tekinthető meg az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban (TIK) október 29-ig. (...)

http://szegedma.hu/hir/szeged/2014/10/csutortoki-programajanlo-borvacsora-unnepi-hangverseny-paddy-and-the-rats.html

 

szegedma.hu - 2014. 10. 22.

Egyetemisták néztek be a kormányablakon

(...) Szegedi Tudományegyetem jogi karán tanuló hallgatók látogattak ma a megyeházán működő kormányablakba. „Az elektronikus ügyintézés a gyakorlatban” című kurzus diákjait az integrált ügyfélszolgálaton a kormánymegbízott, dr. (...)

http://szegedma.hu/hir/szeged/2014/10/egyetemistak-neztek-be-a-kormanyablakon.html

 

szegedma.hu - 2014. 10. 22.

Koncerttel ünnepelték egykori tanítványai az SZTE ZMK adjunktusát + FOTÓK

(...) Gitárkoncerttel ajándékozták meg volt tanítványai Bozóki Andreát, az SZTE Zeneművészeti Karának adjunktusát. A gitárművész idén töltötte 50. életévét, melynek alkalmából volt és jelenlegi növendékei egy meglepetés koncerttel kedveskedtek a számára – Bozóki Andrea tanítványai a Szent-Györgyi Albert Agórában ragadtak hangszert a hétvégén. (...)

http://szegedma.hu/hir/szeged/2014/10/koncerttel-unnepeltek-egykori-tanitvanyai-az-szte-zmk-adjunktusat-fotok.html

 

szegedma.hu - 2014. 10. 22.

Szarmata lakhelyeket és sírt tártak fel Szeged és Mórahalom között + FOTÓK

(...) Az 55-ös út szélesítése kapcsán végeznek feltárásokat a Móra Ferenc Múzeum szakemberei, illetve a Szegedi Tudományegyetem régészhallgatói októbertől. A szegedi nyugati elkerülő út és Mórahalom között másfél kilométeres szakasz régészeti érintettségű területén, összesen hét helyszínen folynak a munkálatok. (...)

http://szegedma.hu/hir/szeged/2014/10/szarmata-lakhelyeket-es-sirt-tartak-fel-szeged-es-morahalom-kozott-fotok.html

 

delmagyar.hu - 2014. 10. 22.

Hód-Fitness SE: vásárhelyi csoda Izlandon

(...) Tóth Lili , az SZTE JGYPK TSTI hallgatója és a Phoenix Fitness versenyzője győzött. Kása Viktória, Nagy Viktória, Törökgyörgy Adrienn és Szabó Márta Kata mutatja be Izlandon a Rio névre keresztelt gyakorlatot. – Nagyon büszke és elégedett vagyok, a lányok mindent megtettek a siker érdekében, koncentráltak és elszántak voltak. (...)

http://www.delmagyar.hu/sport/hod-fitness_se_vasarhelyi_csoda_izlandon/2403292/

 

delmagyar.hu - 2014. 10. 22.

Az Isonzó vidékére utaznak a győztesek

(...) A fődíjat, amely egy történelmi tanulmányút az egykori olasz front, az Isonzó vidékére, Pál Józseftől, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettesétől, az Olasz Köztársaság tiszteletbeli szegedi konzuljától vehették át a legjobbak. (...)

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/az_isonzo_videkere_utaznak_a_gyoztesek_/2403321/

 

delmagyar.hu - 2014. 10. 22.

Rangos díjat kapott a szegedi kutatónő

(...) Enyedy Éva Anna , az SZTE Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszékén dolgozik, a kemoterápiához használt rákellenes fémtartalmú vegyületeket vizsgálja. – Debrecenben végeztem, ott is doktoráltam, majd két évig Portugáliában dogoztam. (...)

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/rangos_dijat_kapott_a_szegedi_kutatono/2403149/

 

glamouronline.hu - 2014. 10. 22.

A rejtélyes endometriózis nyomában

(...) Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikát ( www.sote.hu ) Vidéken Debrecenben a Nagyerdei Nőgyógyászati Centrumot ( www.nnc.hu ) és Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrum Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikát ( www.deoec.hu ), Pécsett a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikát ( www.aok.pte.hu)vagy Szegeden a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikát ( www.klinikaikozpont.u-szeged.hu/obgyn/ ) (...)

http://www.glamouronline.hu/geletstilus/a-rejtelyes-endometriozis-nyomaban-13093

 

magyarszo.com - 2014. 10. 22.

A magyarkanizsai diákok a másodikak lettek a vetélkedőn

(...) A fődíjat – mely egy történelmi tanulmányút az egykori olasz front, az Isonzó vidékére – Pál Józseftől, a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati rektor helyettesétől, az Olasz Köztársaság tiszteletbeli szegedi konzuljától vehették át a legjobbak. (...)

http://www.magyarszo.com/hu/2500/kulfold_magyarsag/117437/A-magyarkanizsai-diákok-a-másodikak-lettek-a-vetélkedőn.htm

 

u-szeged.hu - 2014. 10. 22.

Nobel-díjas felfedezéseké a főszerep keddenként az ÁOK-n

(...) Az Általános Orvostudományi Kar Szent-Györgyi Albert Oktatási Központjának előadójában kezdődött meg a Nobel-díjjal jutalmazott felfedezések bemutatása az SZTE-n 2014. október 21-én. Berényi Antal, a Szegedi Tudományegyetem ÁOK Élettani Intézet egyetemi adjunktusa és a Buzsáki György-féle amerikai laboratórium kutatócsoportjának tagja a 2014-es orvosi-élettani Nobel-díjazott munkát ismertette „Az agy navigációs rendszere, avagy hogyan találunk haza” című előadásában. (...)

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/nobel-dijas

 

u-szeged.hu - 2014. 10. 22.

Sikeres gyermekszívműtétet hajtottak végre az SZTE-n

(...) A nyitott szívvel született Ilyés Attilát 2014. október 14-én operálták meg az SZTE II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központban a Gift of Life – Ajándékozz életet! program keretében. A hatéves erdélyi kisfiú műtéte jól sikerült, lábadozik, és október 21-étől látogatható. (...)

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/sikeres

 

u-szeged.hu - 2014. 10. 22.

Szavazzon az ELI-Science Park és az ottani Inkubátorház brandjéről és logójáról!

(...) A közvélemény-kutatásról az SZTE Szenátusa döntött legutóbbi ülésén. Voksolni 2014. november 23-ig lehet. Az Extreme Light Infrastructure (ELI) az első, nagyteljesítményű lézereken alapuló civil kutatói létesítmény, amely európai együttműködéssel és a nemzetközi tudományos közösség részvételével jön létre: www.eli-hu.hu . (...)

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/szavazzon-eli-science

 

vg.hu - 2014. 10. 22.

Alku tárgya lesz a kórházadósság?

(...) Ennél jelentősebb mértékben csökkentette kifizetetlen számlái összegét a Szegedi Tudományegyetem: 3,7-ről 2,9 milliárdra. A Semmelweis Egyetem (3,8 milliárd) a Debreceni Tudományegyetem (3 milliárd) viszont nagyobb adósságot tol maga előtt, mint egy hónappal korábban. (...)

http://www.vg.hu/vallalatok/egeszsegugy/alku-targya-lesz-a-korhazadossag-437688

 

szegedma.hu - 2014. 10. 25.

Kosárlabda: Szedeák – MAFC 18 órától ÉLŐ!

(...) Férfi kosárlabda NB I /A alapszakasz, 4. forduló Naturtex-SZTE Szedeák – MAFC .. – .. (20-25, 19-10, 20-18, 37′ Toutziarakis kiejti a kezéből, Wirth-el küzd meg a labdáért, végül a Szedeák jöhet támadással. Jereminov ezt most eladja, Lakosa teszi be közelről. (...)

http://szegedma.hu/hir/szeged/2014/10/kosarlabda-szedeak-mafc-18-oratol-elo.html

 

szegedma.hu - 2014. 10. 24.

Kosárlabda: a MAFC ellen robogna tovább a Szedeák

(...) Szombaton este a szurkolók támogatásával újra győzne a Szeged. A Kaposvár elleni gyönyörű győzelmet követően pihenhetett egy kicsit a Naturtex-SZTE-Szedeák, a hétközi 3. fordulóban ugyanis a mieink voltak a szabadnaposak. (...)

http://szegedma.hu/hir/szeged/2014/10/kosarlabda-a-mafc-ellen-robogna-tovabb-a-szedeak.html

 

computerworld.hu - 2014. 10. 28.

Lezajlott a 48 órás programozói verseny

(...) A dobogó második fokára két csapat került holtversenyben: a DivisionByZero (Pannon Egyetem) és az Optinisták (Szegedi Tudományegyetem). A versenyen 3. helyezést elért csapat az MDB (Pannon Egyetem). A Nemzeti Infokommunikációs Koordinációs Központ támogatásával a díjazott csapatok tagjai értékes nyereményekkel gazdagodtak, mintegy 2 millió forint összdíjazásban részesültek a tehetséges fiatalok. (...)

http://computerworld.hu/computerworld/lezajlott-a-48-oras-programozoi-verseny.html

 

orientpress.hu - 2014. 10. 28.

'Okos város' programozási verseny Veszprémben

(...) A dobogó második fokára két csapat került holtversenyben: a DivisionByZero (Pannon Egyetem) és az Optinisták (Szegedi Tudományegyetem). A versenyen 3. helyezést elért csapat az MDB (Pannon Egyetem). A Nemzeti Infokommunikációs Koordinációs Központ támogatásával a díjazott csapatok tagjai értékes nyereményekkel gazdagodtak, mintegy 2 millió forint összdíjazásban részesültek a tehetséges fiatalok. (...)

http://orientpress.hu/135019

 

szegedma.hu - 2014. 10. 28.

Nők a tudományban konferenciát szervez az SZTE Tehetségpont

(...) „Nők a tudományban” címmel országos konferenciát szervez az SZTE Tehetségpont november 6-án a Szent-Györgyi Albert Agórában. A rendezvényen neves szegedi egyetemi kutatók és a Tehetségpont aranyfokozatú tagsággal rendelkező pályakezdő kutatói is bemutatkoznak. (...)

http://szegedma.hu/hir/szeged/2014/10/nok-a-tudomanyban-konferenciat-szervez-az-szte-tehetsegpont.html

 

atv.hu - 2014. 10. 28.

„Az alternatív orvoslás egy globális átverés”

(...) A Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézet igazgatója azonban hozzátette: maga az alternatív orvoslás egy globális átverés. A fejlett világban elfogadták, és a törvényhozás is támogatja ezt a fajta csalást. (...)

http://www.atv.hu/belfold/20141028-az-alternativ-orvoslas-egy-globalis-atveres

 

delmagyar.hu - 2014. 10. 28.

Németh Tamás a forduló gólvadásza

(...) Remélem, a siker kihúzza a gödörből a csapatot, és elindulunk felfelé a tabellán – tette hozzá Németh Tamás, aki végzős a Szegedi Tudományegyetem mérnöki karán, ahol gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöknek tanul. (...)

http://www.delmagyar.hu/sport/nemeth_tamas_a_fordulo_golvadasza/2403922/

 

itextreme.hu - 2014. 10. 28.

48 óra alatt fejlesztettek közvilágítás döntéstámogató rendszereket a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karán

(...) A dobogó második fokára két csapat került holtversenyben: a DivisionByZero (Pannon Egyetem) és az Optinisták (Szegedi Tudományegyetem). A versenyen 3. helyezést elért csapat az MDB (Pannon Egyetem). A Nemzeti Infokommunikációs Koordinációs Központ támogatásával a díjazott csapatok tagjai értékes nyereményekkel gazdagodtak, mintegy 2 millió forint összdíjazásban részesültek a tehetséges fiatalok. (...)

http://www.itextreme.hu/hirek/2014,10,28/48_ra_alatt_fejlesztettek_kzvilgts_dntstmogat_rendszereket_a_pannon_egyetem_mszaki_informatikai_karn

 

litera.hu - 2014. 10. 28.

Ferencz Győző: Afféle vergiliusi eclogai idill

(...) Sok előzménye volt ennek is, nemcsak Sík Sándor személye, aki Radnóti tanára volt a szegedi egyetemen, majd a későbbiekben atyai barátja. (És aki épp azzal tette vonzóvá vallását, hogy nem térítette nyíltan tanítványát). De Radnóti már kamaszként egy diáktársaságban a korban divatos Jézus-életrajzok hatására érdeklődni kezdett a kereszténység iránt. (...)

http://www.litera.hu/hirek/ferencz-gyozo-74339

 

u-szeged.hu - 2014. 10. 28.

Nobel-díjas felfedezéseké a főszerep

(...) Erről is szó lesz az SZTE Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) kezdeményezésére és szervezésében megtartandó Nobel-előadáson. 2014- október 28-án 17 órakor Erdélyi Miklós (SZTE TTIK) tart előadást 2014. október 28-án (kedden) 17 órakor az SZTE Szent-Györgyi Albert Oktatási Központ (Szeged, Dóm tér 13.) előadótermében Dr. (...)

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/nobel-dijas-141028

 

u-szeged.hu - 2014. 10. 28.

Török nap Magyarországon és az SZTE-n

(...) Nem okozott csalódást, valóban rengeteg új élménnyel és nem utolsó sorban új barátokkal gazdagodtam – mondta Varga Kristóf, az SZTE Mérnöki Kar hallgatója, az SZTE Média Centrumának gyakornoka Hírportálunknak. – Leginkább a külön külföldieknek szervezett programokat, kirándulásokat, és bulikat kedveltem. (...)

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/torok-nap-magyarorszagon

 

szegedma.hu - 2014. 10. 28.

Kosárlabda: örül a bizalomnak Vágvölgyi Ákos

(...) Mindkét hazai mérkőzését megnyerte a Naturtex-SZTE Szedeák csapata, a gárda fiatal játékosa, Vágvölgyi Ákos összesen 40 percet töltött a pályán a Kaposvár és a MAFC ellen. Az együttes fiatal játékosával beszélgettünk a szezon eddigi részéről. (...)

http://szegedma.hu/hir/szeged/2014/10/kosarlabda-orul-a-bizalomnak-vagvolgyi-akos.html

 

 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek