SZTE Info

12_duhos_ember_kiemelt

Amikor esküdtekké válunk – színpadon a 12 dühös ember

Tizenkét ember sétál be a színpadra a nézőtérről. Ingben, zakóban, pólóban, nyakkendőben vagy kiskosztümben. Olyanok, mint mi. Leülnek velünk szembe, és nyugodt arccal, egyenes háttal végighallgatják a bíró szavait: ők azok, akikre a döntés súlya nehezedik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Mintha rejtett kamerák felvételeit látnánk, vagy a színpad nézőtér felőli oldala egy hatalmas ablak lenne, és azon lesnénk az esküdtek tetteit, úgy bontakozik ki a történet a szemünk láttára. Bejönnek a civilek, elfáradva a hosszúra nyúlt tárgyalásban, teljesen meggyőződve a vádlott fiú bűnösségéről. Kicsit feleslegesnek érzik a procedúrát, furcsállják, hogy rájuk zárják az ajtót, és remélik, gyorsan kijutnak a teremből. Kedélyesen társalognak, viccelődnek, mindenki igyekszik udvarias lenni, csak egy-két elejtett megjegyzés utal a későbbi konfliktusforrásokra. Ugyan ki ütközik meg azon, hogy a 3. esküdt „bödüs kölök”-nek titulálja a vádlott fiút? Kinek jutna eszébe kételkedni?


12_duhos2web Nincsenek színészek: egyéniségek vannak. Az elnök segédedző, aki roppantul élvezi a rendfenntartó, tekintélyes szerepet, noha kudarcot vall az indulatok megfékezésében. A 2. esküdt fiatal, bátortalan fiú, ártatlan, talán először szembesül a világ és az emberek sötétebb oldalával. A 9. esküdt maga Miss Marple: apró részletekre ügyelő öreg hölgy, aki rendkívül bosszantja a felületesebb, gyorsan ítélő esküdteket. A 11. esküdt bevándorló, és a mai világban ez talán aktuálisabb és érzékenyebb pont, mint Reginald Rose idején volt; mit kezdünk az idegenekkel? Kik ők, hogy megmondják, milyen a helyes nyelvhasználat? Engem oktat ki az anyanyelvemről egy jöttment kelet-európai? Az 5. esküdt puszta személye bizonyíték az előítéletekkel szemben: ő is nyomornegyedből jött, annak a szennyét ápolja, és bátrabban, tisztábban viselkedik, gondolkodik, mint a tizenkettő közül néhányan. Az okos és csinos bróker, a 4. esküdt biztos érvei, a tanúvallomások tényei romba dőlnek a 8. esküdt kételyének köszönhetően. Nem marad más, csak az előítélet és a tehetetlenség szülte indulat.


Akik a darab folyamában érvelnek, kiabálnak, izgatottan járkálnak és sértődötten elfordulnak, valójában bennünket tükröznek. Nézőként önkéntelenül is valamelyikük pártjára állunk, szurkolunk az egyik tábornak, felsóhajtunk, mikor az elnök felénk fordulva közli az újabb véleményváltozást, és nevetünk a 7. esküdt megjegyzésein. Ettől válik igazán közelivé az előadás: a feszültségteremtéstől és feloldástól. Öröm hallgatni, milyen hálásan nevet a nézőtér a kritikus pillanatokban elsütött vicceken, és a dermedt csöndet az indulatok kitörésekor. Félelmetes végignézni, hogyan pártol el mindenki a súlyos keresztet cipelő 3. esküdttől, aki nem képes tisztán látni, és mi is elfordulnánk a rasszista szólamokat szajkózó 10. esküdttől. De gondoljuk végig: bennünk nincsenek ilyen hajlamok, előítéletek?


12_duhos_ember_galeria
Amikor esküdtekké válunk – színpadon a 12 dühös ember - GALÉRIA


Egy produkció sikere csak félig múlik az előadókon: a befogadó varázsolja maga számára felejthetetlenné. Mindenki eldöntheti, ő ki mellé állna; a darabot október 16-án, 17-én és 18-án játsszák a Kisszínházban, bár a jegyek már mind elfogytak. A nagy érdeklődésnek köszönhetően tervezik, hogy decemberben újra színpadra állhat a 12 dühös ember.


SZTEinfo - Szalai Anna

Fotó: Herner Donát

 

A szegedi egyetem hallgatói, a bíróság munkatársai és a Szegedi Nemzeti Színház színművészei állítják színpadra Reginald Rose legendás, Tizenkét dühös ember című darabját.


Korábbi cikkek:

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/egyetemistake-lett?objectParentFolderId=19392

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/12-duhos-ember-somogyiHYPERLINK "http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/12-duhos-ember-somogyi?objectParentFolderId=19392"?

objectParentFolderId=19392

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/uj-kihivasok-ele-all?objectParentFolderId=19392

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/megnyilt-szte-oszi?objectParentFolderId=19392

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.