SZTE Info

12_duhos_ember_kiemelt

Amikor esküdtekké válunk – színpadon a 12 dühös ember

Tizenkét ember sétál be a színpadra a nézőtérről. Ingben, zakóban, pólóban, nyakkendőben vagy kiskosztümben. Olyanok, mint mi. Leülnek velünk szembe, és nyugodt arccal, egyenes háttal végighallgatják a bíró szavait: ők azok, akikre a döntés súlya nehezedik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Mintha rejtett kamerák felvételeit látnánk, vagy a színpad nézőtér felőli oldala egy hatalmas ablak lenne, és azon lesnénk az esküdtek tetteit, úgy bontakozik ki a történet a szemünk láttára. Bejönnek a civilek, elfáradva a hosszúra nyúlt tárgyalásban, teljesen meggyőződve a vádlott fiú bűnösségéről. Kicsit feleslegesnek érzik a procedúrát, furcsállják, hogy rájuk zárják az ajtót, és remélik, gyorsan kijutnak a teremből. Kedélyesen társalognak, viccelődnek, mindenki igyekszik udvarias lenni, csak egy-két elejtett megjegyzés utal a későbbi konfliktusforrásokra. Ugyan ki ütközik meg azon, hogy a 3. esküdt „bödüs kölök”-nek titulálja a vádlott fiút? Kinek jutna eszébe kételkedni?


12_duhos2web Nincsenek színészek: egyéniségek vannak. Az elnök segédedző, aki roppantul élvezi a rendfenntartó, tekintélyes szerepet, noha kudarcot vall az indulatok megfékezésében. A 2. esküdt fiatal, bátortalan fiú, ártatlan, talán először szembesül a világ és az emberek sötétebb oldalával. A 9. esküdt maga Miss Marple: apró részletekre ügyelő öreg hölgy, aki rendkívül bosszantja a felületesebb, gyorsan ítélő esküdteket. A 11. esküdt bevándorló, és a mai világban ez talán aktuálisabb és érzékenyebb pont, mint Reginald Rose idején volt; mit kezdünk az idegenekkel? Kik ők, hogy megmondják, milyen a helyes nyelvhasználat? Engem oktat ki az anyanyelvemről egy jöttment kelet-európai? Az 5. esküdt puszta személye bizonyíték az előítéletekkel szemben: ő is nyomornegyedből jött, annak a szennyét ápolja, és bátrabban, tisztábban viselkedik, gondolkodik, mint a tizenkettő közül néhányan. Az okos és csinos bróker, a 4. esküdt biztos érvei, a tanúvallomások tényei romba dőlnek a 8. esküdt kételyének köszönhetően. Nem marad más, csak az előítélet és a tehetetlenség szülte indulat.


Akik a darab folyamában érvelnek, kiabálnak, izgatottan járkálnak és sértődötten elfordulnak, valójában bennünket tükröznek. Nézőként önkéntelenül is valamelyikük pártjára állunk, szurkolunk az egyik tábornak, felsóhajtunk, mikor az elnök felénk fordulva közli az újabb véleményváltozást, és nevetünk a 7. esküdt megjegyzésein. Ettől válik igazán közelivé az előadás: a feszültségteremtéstől és feloldástól. Öröm hallgatni, milyen hálásan nevet a nézőtér a kritikus pillanatokban elsütött vicceken, és a dermedt csöndet az indulatok kitörésekor. Félelmetes végignézni, hogyan pártol el mindenki a súlyos keresztet cipelő 3. esküdttől, aki nem képes tisztán látni, és mi is elfordulnánk a rasszista szólamokat szajkózó 10. esküdttől. De gondoljuk végig: bennünk nincsenek ilyen hajlamok, előítéletek?


12_duhos_ember_galeria
Amikor esküdtekké válunk – színpadon a 12 dühös ember - GALÉRIA


Egy produkció sikere csak félig múlik az előadókon: a befogadó varázsolja maga számára felejthetetlenné. Mindenki eldöntheti, ő ki mellé állna; a darabot október 16-án, 17-én és 18-án játsszák a Kisszínházban, bár a jegyek már mind elfogytak. A nagy érdeklődésnek köszönhetően tervezik, hogy decemberben újra színpadra állhat a 12 dühös ember.


SZTEinfo - Szalai Anna

Fotó: Herner Donát

 

A szegedi egyetem hallgatói, a bíróság munkatársai és a Szegedi Nemzeti Színház színművészei állítják színpadra Reginald Rose legendás, Tizenkét dühös ember című darabját.


Korábbi cikkek:

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/egyetemistake-lett?objectParentFolderId=19392

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/12-duhos-ember-somogyiHYPERLINK "http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/12-duhos-ember-somogyi?objectParentFolderId=19392"?

objectParentFolderId=19392

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/uj-kihivasok-ele-all?objectParentFolderId=19392

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/megnyilt-szte-oszi?objectParentFolderId=19392

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.