SZTE Info

12_duhos_ember_kiemelt

Amikor esküdtekké válunk – színpadon a 12 dühös ember

Tizenkét ember sétál be a színpadra a nézőtérről. Ingben, zakóban, pólóban, nyakkendőben vagy kiskosztümben. Olyanok, mint mi. Leülnek velünk szembe, és nyugodt arccal, egyenes háttal végighallgatják a bíró szavait: ők azok, akikre a döntés súlya nehezedik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Mintha rejtett kamerák felvételeit látnánk, vagy a színpad nézőtér felőli oldala egy hatalmas ablak lenne, és azon lesnénk az esküdtek tetteit, úgy bontakozik ki a történet a szemünk láttára. Bejönnek a civilek, elfáradva a hosszúra nyúlt tárgyalásban, teljesen meggyőződve a vádlott fiú bűnösségéről. Kicsit feleslegesnek érzik a procedúrát, furcsállják, hogy rájuk zárják az ajtót, és remélik, gyorsan kijutnak a teremből. Kedélyesen társalognak, viccelődnek, mindenki igyekszik udvarias lenni, csak egy-két elejtett megjegyzés utal a későbbi konfliktusforrásokra. Ugyan ki ütközik meg azon, hogy a 3. esküdt „bödüs kölök”-nek titulálja a vádlott fiút? Kinek jutna eszébe kételkedni?


12_duhos2web Nincsenek színészek: egyéniségek vannak. Az elnök segédedző, aki roppantul élvezi a rendfenntartó, tekintélyes szerepet, noha kudarcot vall az indulatok megfékezésében. A 2. esküdt fiatal, bátortalan fiú, ártatlan, talán először szembesül a világ és az emberek sötétebb oldalával. A 9. esküdt maga Miss Marple: apró részletekre ügyelő öreg hölgy, aki rendkívül bosszantja a felületesebb, gyorsan ítélő esküdteket. A 11. esküdt bevándorló, és a mai világban ez talán aktuálisabb és érzékenyebb pont, mint Reginald Rose idején volt; mit kezdünk az idegenekkel? Kik ők, hogy megmondják, milyen a helyes nyelvhasználat? Engem oktat ki az anyanyelvemről egy jöttment kelet-európai? Az 5. esküdt puszta személye bizonyíték az előítéletekkel szemben: ő is nyomornegyedből jött, annak a szennyét ápolja, és bátrabban, tisztábban viselkedik, gondolkodik, mint a tizenkettő közül néhányan. Az okos és csinos bróker, a 4. esküdt biztos érvei, a tanúvallomások tényei romba dőlnek a 8. esküdt kételyének köszönhetően. Nem marad más, csak az előítélet és a tehetetlenség szülte indulat.


Akik a darab folyamában érvelnek, kiabálnak, izgatottan járkálnak és sértődötten elfordulnak, valójában bennünket tükröznek. Nézőként önkéntelenül is valamelyikük pártjára állunk, szurkolunk az egyik tábornak, felsóhajtunk, mikor az elnök felénk fordulva közli az újabb véleményváltozást, és nevetünk a 7. esküdt megjegyzésein. Ettől válik igazán közelivé az előadás: a feszültségteremtéstől és feloldástól. Öröm hallgatni, milyen hálásan nevet a nézőtér a kritikus pillanatokban elsütött vicceken, és a dermedt csöndet az indulatok kitörésekor. Félelmetes végignézni, hogyan pártol el mindenki a súlyos keresztet cipelő 3. esküdttől, aki nem képes tisztán látni, és mi is elfordulnánk a rasszista szólamokat szajkózó 10. esküdttől. De gondoljuk végig: bennünk nincsenek ilyen hajlamok, előítéletek?


12_duhos_ember_galeria
Amikor esküdtekké válunk – színpadon a 12 dühös ember - GALÉRIA


Egy produkció sikere csak félig múlik az előadókon: a befogadó varázsolja maga számára felejthetetlenné. Mindenki eldöntheti, ő ki mellé állna; a darabot október 16-án, 17-én és 18-án játsszák a Kisszínházban, bár a jegyek már mind elfogytak. A nagy érdeklődésnek köszönhetően tervezik, hogy decemberben újra színpadra állhat a 12 dühös ember.


SZTEinfo - Szalai Anna

Fotó: Herner Donát

 

A szegedi egyetem hallgatói, a bíróság munkatársai és a Szegedi Nemzeti Színház színművészei állítják színpadra Reginald Rose legendás, Tizenkét dühös ember című darabját.


Korábbi cikkek:

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/egyetemistake-lett?objectParentFolderId=19392

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/12-duhos-ember-somogyiHYPERLINK "http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/12-duhos-ember-somogyi?objectParentFolderId=19392"?

objectParentFolderId=19392

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/uj-kihivasok-ele-all?objectParentFolderId=19392

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/megnyilt-szte-oszi?objectParentFolderId=19392

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.