SZTE Info

nap_kiemelt

Az agykutatás területén is élen jár az SZTE

A Szegedi Tudományegyetem is kiveszi a részét a Nemzeti Agykutatási Programból (NAP): a nemzetközileg is élvonalbeli projektek közül kettő a legújabb Nobel-díjjal elismert felfedezésekhez kötődik. A NAP szegedi egyetemet is érintő részleteiről 2014. október 9-én tartottak tájékoztatót.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Nemzeti Agykutatási Programban (NAP) betöltött szerepéről tartottak 2014. október 9-én tájékoztató előadásokat az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházában. A NAP, a Magyarországon útjára indított kezdeményezés a különböző idegrendszeri betegségekben szenvedőkön kíván segíteni az agykutatáshoz kötődő alapkutatás, klinikai kutatás, és gyógyszerfejlesztés támogatásával. A Nemzeti Agykutatási Programból a Szegedi Tudományegyetem is kiveszi a részét több előremutató és élvonalbeli projekttel.

141009AgykutaSzabkonf_41  Az SZTE erősségei

- Az agykutatás nemzetközi trend, amelyet itthon is támogatnak. Ez a terület az egyetem egyik erőssége – mondta köszöntőjében Szabó Gábor. Az SZTE rektora kiemelte annak fontosságát, hogy a program kapcsán egyszerre találkozik a nemzetközi és hazai támogatás, valamint az intézmény tudományos potenciálja. – Az SZTE igazi potenciálját az adja, hogy egy ilyen szintű programba úgy tud bekapcsolódni, hogy ehhez igazodva képes mobilizálni sokszínű szakterületeit – zárta gondolatait a rektor.

A Nemzeti Agykutatási Programba bevont itteni kutatók között akad, aki az élő sejtek vizsgálatában használja az immár Nobel-díjjal kitüntetett módszert, illetve Szegeden a kémiai Nobel-díjjal elismert nanoszkópiai módszert is alkalmazzák és az eljárás bővítéséhez szükséges mikroszkópot fejlesztenek.

 

 

  Új kutatási eredmények

A 12 milliárd forintos támogatással elindult NAP célja egyrészt a már nemzetközileg jegyzett kutatócsoportok megerősítése, munkájuk segítése és a kiváló, külföldön dolgozó, komoly eredményeket elérő magyar kutatók hazahozatala. A Szegedre jutó mintegy egymilliárd forintos forrásból három éven át alap- és klinikai idegtudományi kutatások, valamint a gyógyszerfejlesztések valósulnak meg.

Célul tűzi a NAP – a kutatási eredmények felmutatásán túl – a külföldön komoly eredményeket elért kutatók hazacsábítását és az itthoni kiválóságok támogatását. – A programmal szeretnénk a kiváló szakembereket helyzetbe hozni, és elérni, hogy a kutatási eredményeik hasznosuljanak – mondta Oberfrank Ferenc. Az Agykutatási Program igazgatója szerint Magyarországon tudományterület ekkora támogatást még nem élvezett. A kezdeményezés súlyát indokolja, hogy Európában az idegrendszeri betegségek kezelési költsége közel 798 milliárd eurót emészt föl. – A programnak társadalmi haszna is lenne, lévén szeretnénk elérni, hogy az emberek a betegségek megértésével jobban vigyázzanak az egészségükre – jelentette ki Oberfrank Ferenc.

Ezt követően részletesen bemutatták, miként is épül fel a Szegedi Tudományegyetemen az agykutatási program. Szegeden három intézményben alakítottak ki NAP-kutatócsoportokat: az SZTE Általános Orvostudományi Karon, a Természettudományi és Informatikai Karon, valamint a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban.

 

Nemzetkozi_Agykutato_Program_2014._oktober_9._SZAB_galeria
Az agykutatás területén is élen jár az SZTE - GALÉRIA


  Három pilléren

Három alappillérre épül a NAP szegedi része: az elméleti kutatásokra, a klinikai kutatásokra és a gyógyszerfejlesztésre.

Az első alappillért Tamás Gábor akadémikus, az SZTE TTIK Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszékének oktatója és az elméleti kutatásokért felelős vezető mutatta be. – A program során egyaránt szeretnénk a meglévő kutatócsoportokat erősíteni, és ezzel együtt újaknak is lehetőséget biztosítani – jelentette ki Tamás Gábor, aki részletesen be is mutatta, milyen kutatások folynak az első alappillérben.

A program támogatásának köszönhetően a Szegedi Tudományegyetem is birtokába jutott és Erdélyi Miklós vezetésével továbbfejleszt egy szuperrezolúciós mikroszkópot, amelyért a múlt héten osztottak ki Nobel-díjat. – Ennek a mikroszkópnak hála százszor részletesebb megfigyeléseket tudunk majd tenni – jegyezte meg Tamás Gábor. Hasonlóan magas szintű kutatás várható Nagy Attila kutatócsoportjától is, akiknek a vizuális információ feldolgozást érintő kísérleteik szoros szálakkal kötődnek egy szintén 2014-ben Nobel-díjjal jutalmazott kutatáshoz.

A második alappillért annak felelős vezetője, Vécsei László Széchenyi-díjas akadémikus mutatta be. – Ma a gyógyászatban a klinikai tünettanon alapuló orvoslás van előtérben. Ám kezd kialakulni a személyre szabott medicina, melyben az adott pácienshez igazítják a kezelést. A klinika kutatások során a folyamathoz elengedhetetlen biomarkerek megismerését tűztük ki célul – mondta Vécsei László. Az SZTE Neurológiai Klinkáját vezető professzor irányításával a szakemberek a betegségek pontos megismerését segítő genetikai és diagnosztikai biomarkereket kutatják.

A harmadik alappillért, a gyógyszerfejlesztést, a kutatásokat vezető Tóth Gábor, az SZTE ÁOK Orvosi Vegytani Intézetét vezető professzor mutatta be. Ő is ismertette az egyes részprojekteket, amelyekben számos fiatal kutatót és PhD hallgatót is bekapcsolnak.

A NAP szegedi programjának gazdasági koordinátora, Antal Gábor vázolta, hogy milyen gazdasági előnyökkel jár ez a lehetőség az SZTE számára. A Nemzeti Agykutatási Program ugyanis 14 munkaszerződést és 18 kiegészítő pozíciót teremtett Szegeden. Prezentációjában emellett részletezte, miként oszlik el a szegedi projektek támogatásra szánt 800 millió forint, milyen kiadások és eszközvásárlások valósultak meg.

 

SZTEinfo – Ő. T.

Fotó: Herner Donát

Korábban írtuk:

Az SZTE kutatói is részt vesznek a Nemzeti Agykutatási Programban


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 16.
  17:00 - 18:30
  Prof. Dr. J. Nagy László (SZTE BTK) beszél Gandhi munkásságáról, aki kijelölte a világ második lélekszámú országának, Indiának a XXI. századba vezető útját amely a Brit Gyarmatbirodalomból indulva erőszakmentesen vezetett el a függetlenségéig, kontrasztként a szelídséget megtestesítő Mahatma (Nagy Lélek) erőszakos halálával. Gandhi az emberiséget fenyegető halálos veszélyeket az alábbiakban fogalmazta meg: 1. Gazdagság, munka nélkül. 2. Élvezet, lelkiismeret nélkül. 3. Tudás, jellem nélkül. 4. Üzlet, erkölcs nélkül. 5. Tudomány, emberség nélkül. 6. Vallás, áldozatkészség nélkül. 7. Politika, elvek nélkül. Az SZTE professzorával Dr. Szalay István (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 17.
  13:00 - 16:30
  Az új évben is folytatódik a Mentor(h)áló Klub – ismét vadonatúj programmal várják az érdeklődőket! A klubfoglalkozás alkalmával a vendégek részt vehetnek a Lehet egy lappal több? c. játékos matematikai program bemutatásán – a foglalkozás szervezője a Mentor(h)áló egyik legaktívabb köznevelési partnerintézménye, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola! A foglalkozáson való részvétel továbbra is ingyenes. További információ:http://www.jgypk.hu/mentorhalo/lehet-egy-lappal-tobb/
 • január 17.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató sorozat főszereplője: Paluch-Kujáni Yvett. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar régészhallgatójának érdeklődése igen szerteágazó: az ásatásokon és a kutatómunkában az ókori barbár népek hitvilágát és gazdálkodását kutatja a Kárpát-medencében és a keleti területeken egyaránt. A Sófi-ösztöndíjas fiatallal Szalay István matematikus (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00