SZTE Info

Fülei Balázs koncertezett az SZTE-n

Telt házas koncertet adott az SZTE Őszi Kulturális Fesztivál keretein belül Fülei Balázs Junior Prima díjas zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneakadémia tanára.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2014. október 7-én a Rektori Hivatal épületének dísztermében a tánc és zene világába invitálta nagy utazásra közönségét a kecskeméti virtuóz, Fülei Balázs. A nemzetközileg is elismert zongoraművész idén hetedik alkalommal visszatérő vendége az Őszi Kulturális Fesztiválnak.

 

– Szerintem a kultúra egy öngeneráló folyamat, ami az emberi interakciókon múlik. Az én esetemben ez a közönség és a művész személyes kapcsolatát jelenti. Már évek óta visszahívnak a szegedi kulturális fesztiválra. Ez egy olyan kiváltság egy előadóművésznél, aminek egyenes következménye a hálálkodás – mesélt a Szegeddel kapcsolatos élményeiről az SZTE Médiacentrumnak Fülei Balázs.

 

A zongoraművésznek nem újdonság a koncerttermek hangulata, hiszen első szóló estjét 12 évesen adta. Természetesen nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi közönség is számos alkalommal találkozhatott a virtuóz művésszel – többek között – az amszterdami Concertgebouw-ban, valamint a Carnegie Hall New Yorkban. Fülei Balázs hangversenyprogramjai széles repertoárt ölelnek fel, szólóestjein mindig különleges kapcsolódások hálózzák be koncertműsort, ez Szegeden sem történt másképp, hiszen a zongoraest során a hallgatóságnak évszázadokat felölelő tánczenei élményben volt része. A klasszikus zenei kirándulás J.S. Bach szvit tánctételek sorozatával vette kezdetét, ami a 18. századra jellemző szalonzenék világába kalauzolta el a közönséget. Majd magyaros népzenei motívumok voltak hallhatók Kodály Zoltán Marosszéki táncok című darabjában, végül az est egy kuriózumnak számító argentin táncsorozattal ért véget, ami dzsessz könnyű zenei, repetitív pop elemeket tartalmazott.


Fulei_Balazs_hangverseny_2014._oktober_07_galeria
Fülei Balázs koncertezett az SZTE-n - GALÉRIA

 

– Nagyon vártam ezt a koncertet, mert ezek a darabok csupa tánczenék. Akár egy étlapon, itt is vannak nehezebben emészthető, fogyasztható meg könnyen behabzsolható művek.

Igazából, ha mindenki egyet hazavisz, ami neki tetszik a mai est kínálatából, akkor én már boldog vagyok. Ennek a szólóestnek a nem titkolt üzenete, hogy nézzünk körül a világban. Olyan lesz, mint hogyha elmennénk valami ismeretlen étterembe, aminek még nem kóstoltuk a menüjét, aztán kiderül, hogy érdemes-e annak az országnak a kulináris kultúrájával foglalkozni – nyilatkozta Fülei Balázs.

 

Nemcsak a nemzetközi palettáról válogathatott a közönség, hanem feltűnt egy ismeretlen darab is a különböző tánctételek között, amiről kiderült, hogy ez Fülei Balázs személyes ajándéka a szegedi közönségnek. Hiszen egyedülálló módon ezen a szólóesten került sor Virágh András Gábor Tánc az ismeretlennel című darabjának ősbemutatójára. Ez nem véletlen, mivel a művész szívügyének tartja a kortárs zene ismeretét. Ez a darab három hete készült, Fülei Balázs kérésére a szerző direkt a 19. Őszi Kulturális Fesztiválra komponálta ezt a művet.

 

Aki még több zenei élményre vágyik, annak 19. Őszi Kulturális Fesztivál még tartogat meglepetéseket. Az aktuális fesztivál weboldala: www2.u-szeged.hu/okf címen tekinthető meg.

 

SZTEInfo – Cserei Bettina

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.