SZTE Info

Fülei Balázs koncertezett az SZTE-n

Telt házas koncertet adott az SZTE Őszi Kulturális Fesztivál keretein belül Fülei Balázs Junior Prima díjas zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneakadémia tanára.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2014. október 7-én a Rektori Hivatal épületének dísztermében a tánc és zene világába invitálta nagy utazásra közönségét a kecskeméti virtuóz, Fülei Balázs. A nemzetközileg is elismert zongoraművész idén hetedik alkalommal visszatérő vendége az Őszi Kulturális Fesztiválnak.

 

– Szerintem a kultúra egy öngeneráló folyamat, ami az emberi interakciókon múlik. Az én esetemben ez a közönség és a művész személyes kapcsolatát jelenti. Már évek óta visszahívnak a szegedi kulturális fesztiválra. Ez egy olyan kiváltság egy előadóművésznél, aminek egyenes következménye a hálálkodás – mesélt a Szegeddel kapcsolatos élményeiről az SZTE Médiacentrumnak Fülei Balázs.

 

A zongoraművésznek nem újdonság a koncerttermek hangulata, hiszen első szóló estjét 12 évesen adta. Természetesen nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi közönség is számos alkalommal találkozhatott a virtuóz művésszel – többek között – az amszterdami Concertgebouw-ban, valamint a Carnegie Hall New Yorkban. Fülei Balázs hangversenyprogramjai széles repertoárt ölelnek fel, szólóestjein mindig különleges kapcsolódások hálózzák be koncertműsort, ez Szegeden sem történt másképp, hiszen a zongoraest során a hallgatóságnak évszázadokat felölelő tánczenei élményben volt része. A klasszikus zenei kirándulás J.S. Bach szvit tánctételek sorozatával vette kezdetét, ami a 18. századra jellemző szalonzenék világába kalauzolta el a közönséget. Majd magyaros népzenei motívumok voltak hallhatók Kodály Zoltán Marosszéki táncok című darabjában, végül az est egy kuriózumnak számító argentin táncsorozattal ért véget, ami dzsessz könnyű zenei, repetitív pop elemeket tartalmazott.


Fulei_Balazs_hangverseny_2014._oktober_07_galeria
Fülei Balázs koncertezett az SZTE-n - GALÉRIA

 

– Nagyon vártam ezt a koncertet, mert ezek a darabok csupa tánczenék. Akár egy étlapon, itt is vannak nehezebben emészthető, fogyasztható meg könnyen behabzsolható művek.

Igazából, ha mindenki egyet hazavisz, ami neki tetszik a mai est kínálatából, akkor én már boldog vagyok. Ennek a szólóestnek a nem titkolt üzenete, hogy nézzünk körül a világban. Olyan lesz, mint hogyha elmennénk valami ismeretlen étterembe, aminek még nem kóstoltuk a menüjét, aztán kiderül, hogy érdemes-e annak az országnak a kulináris kultúrájával foglalkozni – nyilatkozta Fülei Balázs.

 

Nemcsak a nemzetközi palettáról válogathatott a közönség, hanem feltűnt egy ismeretlen darab is a különböző tánctételek között, amiről kiderült, hogy ez Fülei Balázs személyes ajándéka a szegedi közönségnek. Hiszen egyedülálló módon ezen a szólóesten került sor Virágh András Gábor Tánc az ismeretlennel című darabjának ősbemutatójára. Ez nem véletlen, mivel a művész szívügyének tartja a kortárs zene ismeretét. Ez a darab három hete készült, Fülei Balázs kérésére a szerző direkt a 19. Őszi Kulturális Fesztiválra komponálta ezt a művet.

 

Aki még több zenei élményre vágyik, annak 19. Őszi Kulturális Fesztivál még tartogat meglepetéseket. Az aktuális fesztivál weboldala: www2.u-szeged.hu/okf címen tekinthető meg.

 

SZTEInfo – Cserei Bettina

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. július 02.

nyito

6 ezer oldalnyi dokumentum, 4 órán át tartó megbeszélés – ez a Szegedi Tudományegyetem vezérkarában az átadás – átvétel mérlege. Dr. Rovó László orvosprofesszor az SZTE 2018. július 1-jétől kinevezett rektora sajtótájékoztatón mutatta be az SZTE 4 új rektorhelyettesét.

SZTEtelevízió

2018. május 30.

kiemelt_SZG_diszpolgar

Idén a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Szabó Gábor lett Szeged díszpolgára. Az elismerést május 18-án a díszközgyűlésen adta át Botka László polgármester. A Szeged Televízió ebből az alkalomból készített vele egy életútinterjút.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • július 16.
  09:00 - 19:00
  Tizennyolcadik alkalommal rendez nyári egyetemet a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődő külföldieknek a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Hungarológia Központja 2018. július 16-tól augusztus 10-ig.
 • augusztus 26. 08:00 - 30. 16:00
 • augusztus 27.
  11:00 - 19:00
  A Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia Alapítvány 2018. augusztus 27-29. között rendezi meg „Az Újszövetség hellén és júdaista háttere” című konferenciáját, mely az újszövetségi szerzők szövegeiben fellelhető különböző ókori témák és műfajok a Biblia szövegére gyakorolt hatását vizsgálja. Ebben a tárgyban átfogó konferenciát eddig nem rendeztek Magyarországon úgy, hogy arra egyszerre hívtak volna meg biblikusokat és hellenizmus szakértőket. Az előadások célja a keresztény és a nem keresztény szövegek viszonyának elemzése, nyelve pedig magyar, német és angol.
 • szeptember 10.
  18:00 - 20:00
  A folyamat: a nyolcezresek csúcsára vezető út - Klein Dávid előadása
 • szeptember 18.
  18:00 - 19:00
  Velünk élő robotok - a technológia hatása mindennapjainkra