SZTE Info

Fülei Balázs koncertezett az SZTE-n

Telt házas koncertet adott az SZTE Őszi Kulturális Fesztivál keretein belül Fülei Balázs Junior Prima díjas zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneakadémia tanára.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2014. október 7-én a Rektori Hivatal épületének dísztermében a tánc és zene világába invitálta nagy utazásra közönségét a kecskeméti virtuóz, Fülei Balázs. A nemzetközileg is elismert zongoraművész idén hetedik alkalommal visszatérő vendége az Őszi Kulturális Fesztiválnak.

 

– Szerintem a kultúra egy öngeneráló folyamat, ami az emberi interakciókon múlik. Az én esetemben ez a közönség és a művész személyes kapcsolatát jelenti. Már évek óta visszahívnak a szegedi kulturális fesztiválra. Ez egy olyan kiváltság egy előadóművésznél, aminek egyenes következménye a hálálkodás – mesélt a Szegeddel kapcsolatos élményeiről az SZTE Médiacentrumnak Fülei Balázs.

 

A zongoraművésznek nem újdonság a koncerttermek hangulata, hiszen első szóló estjét 12 évesen adta. Természetesen nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi közönség is számos alkalommal találkozhatott a virtuóz művésszel – többek között – az amszterdami Concertgebouw-ban, valamint a Carnegie Hall New Yorkban. Fülei Balázs hangversenyprogramjai széles repertoárt ölelnek fel, szólóestjein mindig különleges kapcsolódások hálózzák be koncertműsort, ez Szegeden sem történt másképp, hiszen a zongoraest során a hallgatóságnak évszázadokat felölelő tánczenei élményben volt része. A klasszikus zenei kirándulás J.S. Bach szvit tánctételek sorozatával vette kezdetét, ami a 18. századra jellemző szalonzenék világába kalauzolta el a közönséget. Majd magyaros népzenei motívumok voltak hallhatók Kodály Zoltán Marosszéki táncok című darabjában, végül az est egy kuriózumnak számító argentin táncsorozattal ért véget, ami dzsessz könnyű zenei, repetitív pop elemeket tartalmazott.


Fulei_Balazs_hangverseny_2014._oktober_07_galeria
Fülei Balázs koncertezett az SZTE-n - GALÉRIA

 

– Nagyon vártam ezt a koncertet, mert ezek a darabok csupa tánczenék. Akár egy étlapon, itt is vannak nehezebben emészthető, fogyasztható meg könnyen behabzsolható művek.

Igazából, ha mindenki egyet hazavisz, ami neki tetszik a mai est kínálatából, akkor én már boldog vagyok. Ennek a szólóestnek a nem titkolt üzenete, hogy nézzünk körül a világban. Olyan lesz, mint hogyha elmennénk valami ismeretlen étterembe, aminek még nem kóstoltuk a menüjét, aztán kiderül, hogy érdemes-e annak az országnak a kulináris kultúrájával foglalkozni – nyilatkozta Fülei Balázs.

 

Nemcsak a nemzetközi palettáról válogathatott a közönség, hanem feltűnt egy ismeretlen darab is a különböző tánctételek között, amiről kiderült, hogy ez Fülei Balázs személyes ajándéka a szegedi közönségnek. Hiszen egyedülálló módon ezen a szólóesten került sor Virágh András Gábor Tánc az ismeretlennel című darabjának ősbemutatójára. Ez nem véletlen, mivel a művész szívügyének tartja a kortárs zene ismeretét. Ez a darab három hete készült, Fülei Balázs kérésére a szerző direkt a 19. Őszi Kulturális Fesztiválra komponálta ezt a művet.

 

Aki még több zenei élményre vágyik, annak 19. Őszi Kulturális Fesztivál még tartogat meglepetéseket. Az aktuális fesztivál weboldala: www2.u-szeged.hu/okf címen tekinthető meg.

 

SZTEInfo – Cserei Bettina

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.