Bezár

Hírarchívum

Fülei Balázs koncertezett az SZTE-n

Fülei Balázs koncertezett az SZTE-n

2014. október 14.
3 perc

Telt házas koncertet adott az SZTE Őszi Kulturális Fesztivál keretein belül Fülei Balázs Junior Prima díjas zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneakadémia tanára.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2014. október 7-én a Rektori Hivatal épületének dísztermében a tánc és zene világába invitálta nagy utazásra közönségét a kecskeméti virtuóz, Fülei Balázs. A nemzetközileg is elismert zongoraművész idén hetedik alkalommal visszatérő vendége az Őszi Kulturális Fesztiválnak.

 

– Szerintem a kultúra egy öngeneráló folyamat, ami az emberi interakciókon múlik. Az én esetemben ez a közönség és a művész személyes kapcsolatát jelenti. Már évek óta visszahívnak a szegedi kulturális fesztiválra. Ez egy olyan kiváltság egy előadóművésznél, aminek egyenes következménye a hálálkodás – mesélt a Szegeddel kapcsolatos élményeiről az SZTE Médiacentrumnak Fülei Balázs.

 

A zongoraművésznek nem újdonság a koncerttermek hangulata, hiszen első szóló estjét 12 évesen adta. Természetesen nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi közönség is számos alkalommal találkozhatott a virtuóz művésszel – többek között – az amszterdami Concertgebouw-ban, valamint a Carnegie Hall New Yorkban. Fülei Balázs hangversenyprogramjai széles repertoárt ölelnek fel, szólóestjein mindig különleges kapcsolódások hálózzák be koncertműsort, ez Szegeden sem történt másképp, hiszen a zongoraest során a hallgatóságnak évszázadokat felölelő tánczenei élményben volt része. A klasszikus zenei kirándulás J.S. Bach szvit tánctételek sorozatával vette kezdetét, ami a 18. századra jellemző szalonzenék világába kalauzolta el a közönséget. Majd magyaros népzenei motívumok voltak hallhatók Kodály Zoltán Marosszéki táncok című darabjában, végül az est egy kuriózumnak számító argentin táncsorozattal ért véget, ami dzsessz könnyű zenei, repetitív pop elemeket tartalmazott.


Fulei_Balazs_hangverseny_2014._oktober_07_galeria
Fülei Balázs koncertezett az SZTE-n - GALÉRIA

 

– Nagyon vártam ezt a koncertet, mert ezek a darabok csupa tánczenék. Akár egy étlapon, itt is vannak nehezebben emészthető, fogyasztható meg könnyen behabzsolható művek.

Igazából, ha mindenki egyet hazavisz, ami neki tetszik a mai est kínálatából, akkor én már boldog vagyok. Ennek a szólóestnek a nem titkolt üzenete, hogy nézzünk körül a világban. Olyan lesz, mint hogyha elmennénk valami ismeretlen étterembe, aminek még nem kóstoltuk a menüjét, aztán kiderül, hogy érdemes-e annak az országnak a kulináris kultúrájával foglalkozni – nyilatkozta Fülei Balázs.

 

Nemcsak a nemzetközi palettáról válogathatott a közönség, hanem feltűnt egy ismeretlen darab is a különböző tánctételek között, amiről kiderült, hogy ez Fülei Balázs személyes ajándéka a szegedi közönségnek. Hiszen egyedülálló módon ezen a szólóesten került sor Virágh András Gábor Tánc az ismeretlennel című darabjának ősbemutatójára. Ez nem véletlen, mivel a művész szívügyének tartja a kortárs zene ismeretét. Ez a darab három hete készült, Fülei Balázs kérésére a szerző direkt a 19. Őszi Kulturális Fesztiválra komponálta ezt a művet.

 

Aki még több zenei élményre vágyik, annak 19. Őszi Kulturális Fesztivál még tartogat meglepetéseket. Az aktuális fesztivál weboldala: www2.u-szeged.hu/okf címen tekinthető meg.

 

SZTEInfo – Cserei Bettina

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek