SZTE Info

Fülei Balázs koncertezett az SZTE-n

Telt házas koncertet adott az SZTE Őszi Kulturális Fesztivál keretein belül Fülei Balázs Junior Prima díjas zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneakadémia tanára.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2014. október 7-én a Rektori Hivatal épületének dísztermében a tánc és zene világába invitálta nagy utazásra közönségét a kecskeméti virtuóz, Fülei Balázs. A nemzetközileg is elismert zongoraművész idén hetedik alkalommal visszatérő vendége az Őszi Kulturális Fesztiválnak.

 

– Szerintem a kultúra egy öngeneráló folyamat, ami az emberi interakciókon múlik. Az én esetemben ez a közönség és a művész személyes kapcsolatát jelenti. Már évek óta visszahívnak a szegedi kulturális fesztiválra. Ez egy olyan kiváltság egy előadóművésznél, aminek egyenes következménye a hálálkodás – mesélt a Szegeddel kapcsolatos élményeiről az SZTE Médiacentrumnak Fülei Balázs.

 

A zongoraművésznek nem újdonság a koncerttermek hangulata, hiszen első szóló estjét 12 évesen adta. Természetesen nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi közönség is számos alkalommal találkozhatott a virtuóz művésszel – többek között – az amszterdami Concertgebouw-ban, valamint a Carnegie Hall New Yorkban. Fülei Balázs hangversenyprogramjai széles repertoárt ölelnek fel, szólóestjein mindig különleges kapcsolódások hálózzák be koncertműsort, ez Szegeden sem történt másképp, hiszen a zongoraest során a hallgatóságnak évszázadokat felölelő tánczenei élményben volt része. A klasszikus zenei kirándulás J.S. Bach szvit tánctételek sorozatával vette kezdetét, ami a 18. századra jellemző szalonzenék világába kalauzolta el a közönséget. Majd magyaros népzenei motívumok voltak hallhatók Kodály Zoltán Marosszéki táncok című darabjában, végül az est egy kuriózumnak számító argentin táncsorozattal ért véget, ami dzsessz könnyű zenei, repetitív pop elemeket tartalmazott.


Fulei_Balazs_hangverseny_2014._oktober_07_galeria
Fülei Balázs koncertezett az SZTE-n - GALÉRIA

 

– Nagyon vártam ezt a koncertet, mert ezek a darabok csupa tánczenék. Akár egy étlapon, itt is vannak nehezebben emészthető, fogyasztható meg könnyen behabzsolható művek.

Igazából, ha mindenki egyet hazavisz, ami neki tetszik a mai est kínálatából, akkor én már boldog vagyok. Ennek a szólóestnek a nem titkolt üzenete, hogy nézzünk körül a világban. Olyan lesz, mint hogyha elmennénk valami ismeretlen étterembe, aminek még nem kóstoltuk a menüjét, aztán kiderül, hogy érdemes-e annak az országnak a kulináris kultúrájával foglalkozni – nyilatkozta Fülei Balázs.

 

Nemcsak a nemzetközi palettáról válogathatott a közönség, hanem feltűnt egy ismeretlen darab is a különböző tánctételek között, amiről kiderült, hogy ez Fülei Balázs személyes ajándéka a szegedi közönségnek. Hiszen egyedülálló módon ezen a szólóesten került sor Virágh András Gábor Tánc az ismeretlennel című darabjának ősbemutatójára. Ez nem véletlen, mivel a művész szívügyének tartja a kortárs zene ismeretét. Ez a darab három hete készült, Fülei Balázs kérésére a szerző direkt a 19. Őszi Kulturális Fesztiválra komponálta ezt a művet.

 

Aki még több zenei élményre vágyik, annak 19. Őszi Kulturális Fesztivál még tartogat meglepetéseket. Az aktuális fesztivál weboldala: www2.u-szeged.hu/okf címen tekinthető meg.

 

SZTEInfo – Cserei Bettina

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.