SZTE Info

Török nap Magyarországon és az SZTE-n

Vendégségben Törökország címmel tematikus napot tart a közmédia 2014. október 29-én. Ezen a napon megismerkedhetünk többek között a Törökországban élő magyarokkal, a török ételekkel, kultúrával és szó lesz a két ország oktatási kapcsolatairól is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Számos török diák tanul hazánkban, de sokan a török felsőoktatásban ismerkednek Magyarországgal és a magyar nyelvvel. Emellett a magyar diákok is szívesen látogatnak Törökországba. A Szegedi Tudományegyetem valamely karán jelenleg több mint 80 török hallgató tanul, a Tisza-parti universitas 53 törökországi egyetemmel áll kapcsolatban.


„Azért Törökországot választottam tanulmányutam céljául, mert úgy éreztem itt valóban egy új kultúrát ismerhetek meg. Nem okozott csalódást, valóban rengeteg új élménnyel és nem utolsó sorban új barátokkal gazdagodtam – mondta Varga Kristóf, az SZTE Mérnöki Kar hallgatója, az SZTE Média Centrumának gyakornoka Hírportálunknak. – Leginkább a külön külföldieknek szervezett programokat, kirándulásokat, és bulikat kedveltem. Elég nehéz volt tájékozódni, hogy milyen kurzusokat hirdettek meg és mit vehetek fel, és leginkább hogy hogyan. Valószínűleg a helyi hallgatóknak volt is ilyen, de aki éppen bele csöppen egy ismeretlen ország ismeretlen szokásaiba, nagyban megkönnyítené a dolgukat. Nehézséget okozott, hogy a kurzusfelvétel papíron történik, tanári egyeztetés, aláírás-pecsét, és rektori engedély után.”


2014. október 29-én ünneplik Törökországban a köztársasággá válás 91. évfordulóját, a török nap viszonzásaként 2015. március 15-én, az 1848/49-es szabadságharc 167. évfordulóján magyar napot tartanak Törökországban.

A közmédia számos műsorában találkozhatnak a nézők és a rádióhallgatók török témájú műsorokkal 2014. október 29-én, szerdán – közölte Siklósi Beatrix, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) főszerkesztője az MTI-vel. A Magyar Televízió M1 magazin- és hírműsoraiban kiemelt helyet kapnak a török társadalommal, kultúrával és gazdasággal kapcsolatos témák, a tematikus napon bemutatják a magyarországi törökfürdőket, szó lesz a II. Szulejmán szultán türbéje utáni szigetvári kutatásokról és megismerkedhetnek a nézők a magyar-török együttműködésben felújított pécsi török emlékekkel is A műsorfolyamban foglalkoznak a török festőművészek bemutatásával és szó lesz a novemberi isztambuli könyvvásárról, amelynek Magyarország a díszvendége. Látható lesz egy beszélgetés Mészöly Kálmánnal, aki 1985-ben a török válogatott szövetségi kapitányaként tevékenykedett. A török nemzeti ünnep alkalmából tartott napon a Duna televízió délután élőben jelentkezik a tavaly átadott Andrássy úti Yunus Emre Török Kulturális Intézetből. A tavaly átadott központban a beszélgetések mellett tervezik például az "ebru" festési technikája és a híres török teázási, kávézási szokások bemutatását is, a műsorfolyam pedig egy török játékfilmmel zárul.


A sok-sok megszólaló között Kincses-Nagy Éva, az SZTE BTK Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet Altajisztika Tanszék adjunktusa az Ankarai Egyetemen vendégtanárként szerzett tapasztalatairól, a magyar nyelv törökországi oktatásáról is beszél.


A televíziós csatornák mellett a Kossuth és a Bartók Rádió kínálatában is kiemelt helyet kapnak a török témák 2014. október 29-én.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. július 02.

nyito

6 ezer oldalnyi dokumentum, 4 órán át tartó megbeszélés – ez a Szegedi Tudományegyetem vezérkarában az átadás – átvétel mérlege. Dr. Rovó László orvosprofesszor az SZTE 2018. július 1-jétől kinevezett rektora sajtótájékoztatón mutatta be az SZTE 4 új rektorhelyettesét.

SZTEtelevízió

2018. május 30.

kiemelt_SZG_diszpolgar

Idén a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Szabó Gábor lett Szeged díszpolgára. Az elismerést május 18-án a díszközgyűlésen adta át Botka László polgármester. A Szeged Televízió ebből az alkalomból készített vele egy életútinterjút.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • július 16.
  09:00 - 19:00
  Tizennyolcadik alkalommal rendez nyári egyetemet a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődő külföldieknek a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Hungarológia Központja 2018. július 16-tól augusztus 10-ig.
 • augusztus 26. 08:00 - 30. 16:00
 • augusztus 27.
  11:00 - 19:00
  A Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia Alapítvány 2018. augusztus 27-29. között rendezi meg „Az Újszövetség hellén és júdaista háttere” című konferenciáját, mely az újszövetségi szerzők szövegeiben fellelhető különböző ókori témák és műfajok a Biblia szövegére gyakorolt hatását vizsgálja. Ebben a tárgyban átfogó konferenciát eddig nem rendeztek Magyarországon úgy, hogy arra egyszerre hívtak volna meg biblikusokat és hellenizmus szakértőket. Az előadások célja a keresztény és a nem keresztény szövegek viszonyának elemzése, nyelve pedig magyar, német és angol.
 • szeptember 10.
  18:00 - 20:00
  A folyamat: a nyolcezresek csúcsára vezető út - Klein Dávid előadása
 • szeptember 18.
  18:00 - 19:00
  Velünk élő robotok - a technológia hatása mindennapjainkra