SZTE Info

Török nap Magyarországon és az SZTE-n

Vendégségben Törökország címmel tematikus napot tart a közmédia 2014. október 29-én. Ezen a napon megismerkedhetünk többek között a Törökországban élő magyarokkal, a török ételekkel, kultúrával és szó lesz a két ország oktatási kapcsolatairól is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Számos török diák tanul hazánkban, de sokan a török felsőoktatásban ismerkednek Magyarországgal és a magyar nyelvvel. Emellett a magyar diákok is szívesen látogatnak Törökországba. A Szegedi Tudományegyetem valamely karán jelenleg több mint 80 török hallgató tanul, a Tisza-parti universitas 53 törökországi egyetemmel áll kapcsolatban.


„Azért Törökországot választottam tanulmányutam céljául, mert úgy éreztem itt valóban egy új kultúrát ismerhetek meg. Nem okozott csalódást, valóban rengeteg új élménnyel és nem utolsó sorban új barátokkal gazdagodtam – mondta Varga Kristóf, az SZTE Mérnöki Kar hallgatója, az SZTE Média Centrumának gyakornoka Hírportálunknak. – Leginkább a külön külföldieknek szervezett programokat, kirándulásokat, és bulikat kedveltem. Elég nehéz volt tájékozódni, hogy milyen kurzusokat hirdettek meg és mit vehetek fel, és leginkább hogy hogyan. Valószínűleg a helyi hallgatóknak volt is ilyen, de aki éppen bele csöppen egy ismeretlen ország ismeretlen szokásaiba, nagyban megkönnyítené a dolgukat. Nehézséget okozott, hogy a kurzusfelvétel papíron történik, tanári egyeztetés, aláírás-pecsét, és rektori engedély után.”


2014. október 29-én ünneplik Törökországban a köztársasággá válás 91. évfordulóját, a török nap viszonzásaként 2015. március 15-én, az 1848/49-es szabadságharc 167. évfordulóján magyar napot tartanak Törökországban.

A közmédia számos műsorában találkozhatnak a nézők és a rádióhallgatók török témájú műsorokkal 2014. október 29-én, szerdán – közölte Siklósi Beatrix, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) főszerkesztője az MTI-vel. A Magyar Televízió M1 magazin- és hírműsoraiban kiemelt helyet kapnak a török társadalommal, kultúrával és gazdasággal kapcsolatos témák, a tematikus napon bemutatják a magyarországi törökfürdőket, szó lesz a II. Szulejmán szultán türbéje utáni szigetvári kutatásokról és megismerkedhetnek a nézők a magyar-török együttműködésben felújított pécsi török emlékekkel is A műsorfolyamban foglalkoznak a török festőművészek bemutatásával és szó lesz a novemberi isztambuli könyvvásárról, amelynek Magyarország a díszvendége. Látható lesz egy beszélgetés Mészöly Kálmánnal, aki 1985-ben a török válogatott szövetségi kapitányaként tevékenykedett. A török nemzeti ünnep alkalmából tartott napon a Duna televízió délután élőben jelentkezik a tavaly átadott Andrássy úti Yunus Emre Török Kulturális Intézetből. A tavaly átadott központban a beszélgetések mellett tervezik például az "ebru" festési technikája és a híres török teázási, kávézási szokások bemutatását is, a műsorfolyam pedig egy török játékfilmmel zárul.


A sok-sok megszólaló között Kincses-Nagy Éva, az SZTE BTK Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet Altajisztika Tanszék adjunktusa az Ankarai Egyetemen vendégtanárként szerzett tapasztalatairól, a magyar nyelv törökországi oktatásáról is beszél.


A televíziós csatornák mellett a Kossuth és a Bartók Rádió kínálatában is kiemelt helyet kapnak a török témák 2014. október 29-én.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.