SZTE Info

szinhazi_nyilt_nap_kiemelt

Egyetemistáké lett a Szegedi Nemzeti Színház – nem csupán a nyílt napon

Színházi díszletek az előcsarnokban, jelmezek a galérián, nyitott próbatermek. Így várta az egyetemi polgárokat a Szegedi Nemzeti Színház a 2014. október 15-i nyílt napon.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hetedik éve egy napra kitárulkozik a Szegedi Nemzeti Színház: nyílt nappal csábítja a világot jelentő deszkákra, a kulisszák mögé és leginkább a nézőtér padsoraiba az egyetemi polgárokat. A Szegedi Tudományegyetem Kulturális Iroda kezdeményezésére idén is megrendezték az SZNSZ színházi nyílt napi programot, az SZTE Őszi Kulturális Fesztiválja egyik csúcspontjaként. Trónterembe illő díszlet fogadta a nézősereget a Nagyszínház előterében 2014. október 15-én.


 

Nézőtéri bérletkedvezmény


141015szinhaznyiltnap51„A színház a fiataloké kell, hogy legyen!” – jelentette ki köszöntőjében Gyüdi Sándor. A Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója visszaemlékezett egyetemi éveire: JATE-hallgatóként nem gondolta, hogy színi direktorként egyetemisták számára tárja szélesre a színház kapuit, invitál a kulisszák mögé is. Mégis ezt teszi immár hetedik esztendeje, mert meggyőződése: a színháznak be kell vonzania a nézőtérre a fiatalokat. A szegedi színház bérleteseinek és nézőinek összetétele, az arányok ugyanis nem tükrözik a tényt: Szeged egyetemi város, a tanév időszakában itt él 25-30 ezer egyetemi hallgató is.

Az egyetemi polgárokat azért hívják a színházi nyílt napra, hogy átélhetővé tegyék az itt dolgozó művészek egy napját, információkat és kulisszatitkokat szolgáltatva erősítsék a színészek, énekesek, táncosok, a színházi személyzet és a néző közötti kapcsolatot. A rendkívüli alkalomhoz rendkívüli ajánlat is társult: kedvezményes áron válthattak bérletet az egyetemi polgárok.

 

„Legfontosabb az előadás” – hangsúlyozta a színidirektor. Az idei színházi nyílt napon erről minden néző meggyőződhet, ugyanis a program két előadással zárul. A Nagyszínházban Offenbach: Hoffmann meséi című operáját mutatták be. Gyüdi Sándor a megjelentek figyelmébe ajánlotta a Kisszínház-beli premiert: Reginald Rose 12 dühös ember című darabjának színpadra állítása ugyanis iskolapéldája az SZTE és az SZNSZ között szövődő kapcsolat összetettségének, a több szálú együttműködésnek. A színpadon ugyanis együtt dolgozik és „varázsol” a joghallgató, az ügyvéd, az ügyész, a bíró és a profi színművész – az SZNSZ rendezőjének az irányításával.


 

Látvány és kordivat


„Tovább húztuk az évek óta bővülő együttműködés ívét azzal, hogy megállapodást írtunk alá a Szegedi Nemzeti Színházzal” – emlékeztetett a Szegedi Tudományegyetem rektora. Szabó Gábor kiemelte: a fiatal az egyetemi évek alatt ér rá olyan élményeket gyűjteni, amelyekből építkezhet majd. A fizikus akadémikus fölidézte szegedi egyetemi éveit, a legendás „Pál Isti-féle” előadásokat. Azt is elárulta, hogy fiatal oktatóként találkozott először az akkor matematika- fizika szakos Gyüdi Sándorral. Életpályájuk további metszete, hogy itt és most is találkoznak, de ő a színházművészet csodálójaként, egykori tanítvány pedig színházi szakemberként. A rektor jó szórakozást kívánva köszöntötte az színházba járókat.

 

A leendő egyetemisták is képviseltették magukat a színházi nyílt napon: a huszonévesek között az 5-6 évesek csoportjai is hallatták hangjukat. Sőt: csöpp kislánya, Pannika ült Bodolay Géza nyakában. A Jászai Mari-díjas rendező a közönséghez szólva azt hangsúlyozta: a színházban is „csak a szemüknek higgyenek, ne a kordivatnak”!


Szinhazi_nyilt_nap_2014._oktober_15
Egyetemistáké lett a Szegedi Nemzeti Színház - GALÉRIA

 

Közönségdíjas színművészek és helyszínek


Az SZTE közönsége a múlt évad legjobb művészének választotta Fekete Gizi Jászai Mari-díjas színésznőt, valamit Pataki Attila színészt. A művészeknek az elismeréshez Szabó Gábor rektor és az SZTE Kulturális Iroda vezetője, Tajti Gabriella gratulált.

 

Ízelítőt adtak a kész és a készülő előadásokból a Szegedi Nemzeti Színház művészei.

A Nyiratkozások, a Hrabal Sörgyári capricco című regénye alapján készült előadás Mariskája, vagyis Kéner Gabriella színművész mesélt. Aztán a Chicago musicalt idézte elénk egy lendületes táncrészlettel Szalai Olimpia táncművész. A víg özvegyből, Lehár nagyoperettjéből lépett elénk Vajda Júlia Liszt-díjas operaénekes, akit Koczka Ferenc karmester kísért zongorán. A vastapssal megköszönt miniprodukciók után a közönség „ellepte” a színházat – a pincétől a padlásig, a próbaszobákról a világot jelentő deszkákig…


SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotó: Herner Donát

 

Korábban írtuk:

SZTE Őszi Kulturális Fesztivál: nyílt nap a színházban

12 dühös ember a Somogyi-könyvtárban

Új kihívások elé áll a Szegedi Egyetemi Színház

Több mint 200 program a 19. Őszi Kulturális Fesztiválon

Megnyílt az SZTE Őszi Kulturális Fesztivál

Jogismereti előadásokkal és színházi szereppel várja a középiskolásokat a „Nyitott Bíróság”

12 dühös ember: egyetemisták, bírók, jogászok, színészek egy színpadon

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.