SZTE Info

szinhazi_nyilt_nap_kiemelt

Egyetemistáké lett a Szegedi Nemzeti Színház – nem csupán a nyílt napon

Színházi díszletek az előcsarnokban, jelmezek a galérián, nyitott próbatermek. Így várta az egyetemi polgárokat a Szegedi Nemzeti Színház a 2014. október 15-i nyílt napon.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hetedik éve egy napra kitárulkozik a Szegedi Nemzeti Színház: nyílt nappal csábítja a világot jelentő deszkákra, a kulisszák mögé és leginkább a nézőtér padsoraiba az egyetemi polgárokat. A Szegedi Tudományegyetem Kulturális Iroda kezdeményezésére idén is megrendezték az SZNSZ színházi nyílt napi programot, az SZTE Őszi Kulturális Fesztiválja egyik csúcspontjaként. Trónterembe illő díszlet fogadta a nézősereget a Nagyszínház előterében 2014. október 15-én.


 

Nézőtéri bérletkedvezmény


141015szinhaznyiltnap51„A színház a fiataloké kell, hogy legyen!” – jelentette ki köszöntőjében Gyüdi Sándor. A Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója visszaemlékezett egyetemi éveire: JATE-hallgatóként nem gondolta, hogy színi direktorként egyetemisták számára tárja szélesre a színház kapuit, invitál a kulisszák mögé is. Mégis ezt teszi immár hetedik esztendeje, mert meggyőződése: a színháznak be kell vonzania a nézőtérre a fiatalokat. A szegedi színház bérleteseinek és nézőinek összetétele, az arányok ugyanis nem tükrözik a tényt: Szeged egyetemi város, a tanév időszakában itt él 25-30 ezer egyetemi hallgató is.

Az egyetemi polgárokat azért hívják a színházi nyílt napra, hogy átélhetővé tegyék az itt dolgozó művészek egy napját, információkat és kulisszatitkokat szolgáltatva erősítsék a színészek, énekesek, táncosok, a színházi személyzet és a néző közötti kapcsolatot. A rendkívüli alkalomhoz rendkívüli ajánlat is társult: kedvezményes áron válthattak bérletet az egyetemi polgárok.

 

„Legfontosabb az előadás” – hangsúlyozta a színidirektor. Az idei színházi nyílt napon erről minden néző meggyőződhet, ugyanis a program két előadással zárul. A Nagyszínházban Offenbach: Hoffmann meséi című operáját mutatták be. Gyüdi Sándor a megjelentek figyelmébe ajánlotta a Kisszínház-beli premiert: Reginald Rose 12 dühös ember című darabjának színpadra állítása ugyanis iskolapéldája az SZTE és az SZNSZ között szövődő kapcsolat összetettségének, a több szálú együttműködésnek. A színpadon ugyanis együtt dolgozik és „varázsol” a joghallgató, az ügyvéd, az ügyész, a bíró és a profi színművész – az SZNSZ rendezőjének az irányításával.


 

Látvány és kordivat


„Tovább húztuk az évek óta bővülő együttműködés ívét azzal, hogy megállapodást írtunk alá a Szegedi Nemzeti Színházzal” – emlékeztetett a Szegedi Tudományegyetem rektora. Szabó Gábor kiemelte: a fiatal az egyetemi évek alatt ér rá olyan élményeket gyűjteni, amelyekből építkezhet majd. A fizikus akadémikus fölidézte szegedi egyetemi éveit, a legendás „Pál Isti-féle” előadásokat. Azt is elárulta, hogy fiatal oktatóként találkozott először az akkor matematika- fizika szakos Gyüdi Sándorral. Életpályájuk további metszete, hogy itt és most is találkoznak, de ő a színházművészet csodálójaként, egykori tanítvány pedig színházi szakemberként. A rektor jó szórakozást kívánva köszöntötte az színházba járókat.

 

A leendő egyetemisták is képviseltették magukat a színházi nyílt napon: a huszonévesek között az 5-6 évesek csoportjai is hallatták hangjukat. Sőt: csöpp kislánya, Pannika ült Bodolay Géza nyakában. A Jászai Mari-díjas rendező a közönséghez szólva azt hangsúlyozta: a színházban is „csak a szemüknek higgyenek, ne a kordivatnak”!


Szinhazi_nyilt_nap_2014._oktober_15
Egyetemistáké lett a Szegedi Nemzeti Színház - GALÉRIA

 

Közönségdíjas színművészek és helyszínek


Az SZTE közönsége a múlt évad legjobb művészének választotta Fekete Gizi Jászai Mari-díjas színésznőt, valamit Pataki Attila színészt. A művészeknek az elismeréshez Szabó Gábor rektor és az SZTE Kulturális Iroda vezetője, Tajti Gabriella gratulált.

 

Ízelítőt adtak a kész és a készülő előadásokból a Szegedi Nemzeti Színház művészei.

A Nyiratkozások, a Hrabal Sörgyári capricco című regénye alapján készült előadás Mariskája, vagyis Kéner Gabriella színművész mesélt. Aztán a Chicago musicalt idézte elénk egy lendületes táncrészlettel Szalai Olimpia táncművész. A víg özvegyből, Lehár nagyoperettjéből lépett elénk Vajda Júlia Liszt-díjas operaénekes, akit Koczka Ferenc karmester kísért zongorán. A vastapssal megköszönt miniprodukciók után a közönség „ellepte” a színházat – a pincétől a padlásig, a próbaszobákról a világot jelentő deszkákig…


SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotó: Herner Donát

 

Korábban írtuk:

SZTE Őszi Kulturális Fesztivál: nyílt nap a színházban

12 dühös ember a Somogyi-könyvtárban

Új kihívások elé áll a Szegedi Egyetemi Színház

Több mint 200 program a 19. Őszi Kulturális Fesztiválon

Megnyílt az SZTE Őszi Kulturális Fesztivál

Jogismereti előadásokkal és színházi szereppel várja a középiskolásokat a „Nyitott Bíróság”

12 dühös ember: egyetemisták, bírók, jogászok, színészek egy színpadon

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas Bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.