SZTE Info

szinhazi_nyilt_nap_kiemelt

Egyetemistáké lett a Szegedi Nemzeti Színház – nem csupán a nyílt napon

Színházi díszletek az előcsarnokban, jelmezek a galérián, nyitott próbatermek. Így várta az egyetemi polgárokat a Szegedi Nemzeti Színház a 2014. október 15-i nyílt napon.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hetedik éve egy napra kitárulkozik a Szegedi Nemzeti Színház: nyílt nappal csábítja a világot jelentő deszkákra, a kulisszák mögé és leginkább a nézőtér padsoraiba az egyetemi polgárokat. A Szegedi Tudományegyetem Kulturális Iroda kezdeményezésére idén is megrendezték az SZNSZ színházi nyílt napi programot, az SZTE Őszi Kulturális Fesztiválja egyik csúcspontjaként. Trónterembe illő díszlet fogadta a nézősereget a Nagyszínház előterében 2014. október 15-én.


 

Nézőtéri bérletkedvezmény


141015szinhaznyiltnap51„A színház a fiataloké kell, hogy legyen!” – jelentette ki köszöntőjében Gyüdi Sándor. A Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója visszaemlékezett egyetemi éveire: JATE-hallgatóként nem gondolta, hogy színi direktorként egyetemisták számára tárja szélesre a színház kapuit, invitál a kulisszák mögé is. Mégis ezt teszi immár hetedik esztendeje, mert meggyőződése: a színháznak be kell vonzania a nézőtérre a fiatalokat. A szegedi színház bérleteseinek és nézőinek összetétele, az arányok ugyanis nem tükrözik a tényt: Szeged egyetemi város, a tanév időszakában itt él 25-30 ezer egyetemi hallgató is.

Az egyetemi polgárokat azért hívják a színházi nyílt napra, hogy átélhetővé tegyék az itt dolgozó művészek egy napját, információkat és kulisszatitkokat szolgáltatva erősítsék a színészek, énekesek, táncosok, a színházi személyzet és a néző közötti kapcsolatot. A rendkívüli alkalomhoz rendkívüli ajánlat is társult: kedvezményes áron válthattak bérletet az egyetemi polgárok.

 

„Legfontosabb az előadás” – hangsúlyozta a színidirektor. Az idei színházi nyílt napon erről minden néző meggyőződhet, ugyanis a program két előadással zárul. A Nagyszínházban Offenbach: Hoffmann meséi című operáját mutatták be. Gyüdi Sándor a megjelentek figyelmébe ajánlotta a Kisszínház-beli premiert: Reginald Rose 12 dühös ember című darabjának színpadra állítása ugyanis iskolapéldája az SZTE és az SZNSZ között szövődő kapcsolat összetettségének, a több szálú együttműködésnek. A színpadon ugyanis együtt dolgozik és „varázsol” a joghallgató, az ügyvéd, az ügyész, a bíró és a profi színművész – az SZNSZ rendezőjének az irányításával.


 

Látvány és kordivat


„Tovább húztuk az évek óta bővülő együttműködés ívét azzal, hogy megállapodást írtunk alá a Szegedi Nemzeti Színházzal” – emlékeztetett a Szegedi Tudományegyetem rektora. Szabó Gábor kiemelte: a fiatal az egyetemi évek alatt ér rá olyan élményeket gyűjteni, amelyekből építkezhet majd. A fizikus akadémikus fölidézte szegedi egyetemi éveit, a legendás „Pál Isti-féle” előadásokat. Azt is elárulta, hogy fiatal oktatóként találkozott először az akkor matematika- fizika szakos Gyüdi Sándorral. Életpályájuk további metszete, hogy itt és most is találkoznak, de ő a színházművészet csodálójaként, egykori tanítvány pedig színházi szakemberként. A rektor jó szórakozást kívánva köszöntötte az színházba járókat.

 

A leendő egyetemisták is képviseltették magukat a színházi nyílt napon: a huszonévesek között az 5-6 évesek csoportjai is hallatták hangjukat. Sőt: csöpp kislánya, Pannika ült Bodolay Géza nyakában. A Jászai Mari-díjas rendező a közönséghez szólva azt hangsúlyozta: a színházban is „csak a szemüknek higgyenek, ne a kordivatnak”!


Szinhazi_nyilt_nap_2014._oktober_15
Egyetemistáké lett a Szegedi Nemzeti Színház - GALÉRIA

 

Közönségdíjas színművészek és helyszínek


Az SZTE közönsége a múlt évad legjobb művészének választotta Fekete Gizi Jászai Mari-díjas színésznőt, valamit Pataki Attila színészt. A művészeknek az elismeréshez Szabó Gábor rektor és az SZTE Kulturális Iroda vezetője, Tajti Gabriella gratulált.

 

Ízelítőt adtak a kész és a készülő előadásokból a Szegedi Nemzeti Színház művészei.

A Nyiratkozások, a Hrabal Sörgyári capricco című regénye alapján készült előadás Mariskája, vagyis Kéner Gabriella színművész mesélt. Aztán a Chicago musicalt idézte elénk egy lendületes táncrészlettel Szalai Olimpia táncművész. A víg özvegyből, Lehár nagyoperettjéből lépett elénk Vajda Júlia Liszt-díjas operaénekes, akit Koczka Ferenc karmester kísért zongorán. A vastapssal megköszönt miniprodukciók után a közönség „ellepte” a színházat – a pincétől a padlásig, a próbaszobákról a világot jelentő deszkákig…


SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotó: Herner Donát

 

Korábban írtuk:

SZTE Őszi Kulturális Fesztivál: nyílt nap a színházban

12 dühös ember a Somogyi-könyvtárban

Új kihívások elé áll a Szegedi Egyetemi Színház

Több mint 200 program a 19. Őszi Kulturális Fesztiválon

Megnyílt az SZTE Őszi Kulturális Fesztivál

Jogismereti előadásokkal és színházi szereppel várja a középiskolásokat a „Nyitott Bíróság”

12 dühös ember: egyetemisták, bírók, jogászok, színészek egy színpadon

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.